reklama

Břežanský potok na kole – od laseru ke Keltům

Jsou v Praze potoky, které ani s metropolí nemají moc společného, ale pro historii hlavního města mají vskutku velký vliv. Například Břežanský potok, podél něj navíc vede zajímavá trasa, kterou lze začlenit do většího výletu po jižním okraji Prahy.

Vyhlídková stavba na vrchu Kamínek
Vyhlídková stavba na vrchu Kamínek
Foto: Jiří Juřík

Popis trasy

Zlatý začátek

Pramen Břežanského potoku naleznete na okraji obce Zlatníky, kterými ve směru sever – jih prochází cyklotrasa 8100, tzv. Pražské kolo. Přesně podél potoku se však nejdříve moc neprojedete, teče středem pole. Ze Zlatníků vás vyvede cyklostezka, navazující na ulici Kamennou. Za obcí je návrší Kamínek (381 m n. m.), které je uměle vytvořené z nepotřebné zeminy, vytěžené při budování pražského okruhu. Novodobý vršek vznikl v roce 2009 a je vysoký asi 35 metrů a je z něj daleký výhled po okolí, k čemuž slouží zajímavá stavbička. Cyklostezka dále pokračuje směrem k obci Dolní Břežany (dodnes jsme neobjevili Horní Břežany). Zřejmě na rozhraní katastrů obcí se mění povrch z mlatového na asfaltový.

Laserový střed

Při příjezdu do Dolních Břežan vás uvítá rybníkem Pazderákem, ale určitě vás nejprve zaujme stříbrné UFO, které přistálo před obcí po vaší pravici. Záhadology zklamu, jedná se o moderní tělocvičnu zdejší školy.

Tělocvična
Tělocvična pro Marťany

Přímo v Břežanech pak na vás čeká zdejší Regionální informační centrum, ale také Keltský park, kterým protéká Břežanský potok. Park vzniknul na místě skládky, která zde, v centru obce, dlouhá léta strašila.

V Břežanech potok raději opusťte, on pokračuje sice lákavým údolím, ale zároveň zde vede frekventovaná a úzká silnice.

Prohlídku Břežan vám usnadní zelená turistická značka, se kterou částečně vede i naučná stezka Dolní Břežany. Nejprve minete zámek, který prodělává rekonstrukci, za ním je minipivovar. Hned za zámkem se vše radikálně změní. Historie se překlopí až v budoucnost. Před vámi je moderní architektura laserového supercentra ELI Beamlies a HiLase.

Laserové centrum
Laserové centrum

Záhy minete fotbalové hřiště s nezbytnou hospůdkou a ulicí U Hřiště doje­dete, stále po zelené, k nedávno založenému unikátnímu hřbitovu, spíše parku, kde se snoubí keltské a křesťanské symboly.

Keltský vrchol

Než jste se dostali až jsem, Kelti byli zmíněni několikrát. Nyní dojde na jejich velké finále v podobě oppida Závist, které je nejstarší, a zároveň největší keltské hradiště (oppidum) tohoto druhu u nás. Do uvedené lokality se dostanete buď po zelené značce, která je značně terénní a vede po pěšince zaříznuté ve svahu Břežanského údolí. Druhou variantou je asfaltová stezka, spojující Břežany a Lhotu a následně po neznačené široké cestě podél lesa. Obě varianty se záhy spojí a stoupá se konečně ke Keltům. Na místo vás dovede žlutá značka. Dříve zde byly patrny původní, tedy keltské zdi, nyní je vše zasypáno, respektive zakonzervováno zahrnutím. Nad areálem stojí altánek s informačními tabulemi, z nichž se dozvíte vše potřebné.

Závist
Zde je ukryto Oppidum Závist.

A kdeže je to historické spojení okolí Břežanského potoku a Prahy? Údajně stačilo málo a toto oppidum mohlo být centrem rodící se Prahy. Právě v těchto místech mohly stát jiné Hradčany, tak významné a rozsáhlé bylo zdejší hradiště.

Dolů do ZOO

Vltavě, tím i zpět k Břežanskému potoku je pro pěšáky jistě nejlákavější cesta po žluté značce, která vede okolo Arcibiskupského altánku, odkud je pěkný výhled na Zbraslav. Pro adrenalinové cyklisty-sjezdaře je tato cesta skutečnou výzvou, běžným jezdcům ji nelze doporučit. Je opravdu strmá a vede přes skalky. Pozvolnější sjezd nabízí modrá značka, ke které se musíte vrátit k rozcestí turistických značek Hradiště. Cestou si můžete prohlédnout pomník Vítězslava Hálka.

Soutok
Ústí Břežanského potoku do Vltavy

Dole na vás čeká minizoo, ale také rozhodnutí, jak a kam dále. Nabízí se cesta podél Vltavy, případně můžete nasednout na vlak. Protože zastávka Zbraslav se nachází již na území metropole, za přepravu kol nic nezaplatíte. Bohužel ani nezaplatíte za občerstvení v dříve oblíbené restauraci U Chladů, je uzavřená.

Jak bylo naznačeno v úvodu, cestu ke Keltům a Břežanskému potoku lze začlenit do většího výletu. Nabízí se například jiný výlet s Authorem: Cyklostezky mezi jihem Prahy a Středočeským krajem, který jsme uveřejnili v loňském roce. Tato trasa vás z Prahy dovede do Vestce u Jesenice, odkud to do Zlatníků jsou necelé 3 km po cyklotrase 8100.

mapa trasy

Po kliknutí na obrázek si můžete trasu detailně prohlédnout, případně stáhnout do svojí navigace.

výškový profil trasy

Délka a náročnost

Trasa v blízkosti Břežanského potoku ze Zlatníků až k minizoo u Zbraslavi je i s odbočkou k oppidu dlouhá necelých 9 km.

Náročnost se odvíjí od toho, kterou z cest si vyberete. Ze Zlatníků až k hradišti lze dojet velmi pohodlně nebo terénem po zeleně značené pěšince. Varianty a záludnosti sjezdu jsme již popsali.

 

AUTHOR Bicycles

Partnerem rubriky „Tipy na výlety“ je AUTHOR – česká značka pro horská kolasilniční kolakrosová kola i elektro­kola s tradicí od roku 1993.

 

Další tipy na výlet na kole

Fotogalerie

Vyhlídková stavba na vrchu Kamínek Tělocvična pro Marťany Rekonstruovaný zámek v Dolních Břežanech Laserové centrum Stezka mezi Břežany a Lhotou.jpg Zde je ukryto Oppidum Závist. Zde je ukryto Oppidum Závist. Příroda Břežanského údolí Hálkův pomník Údolí Vltavy z Arcibiskupského altánku Ústí Břežanského potoku do Vltavy
redakce NaKole.cz, 13.06.2018
Do vaší knihovny
Blogy

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

 ()
Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti Bulharsku jsme tady to kafe do kelímku dostali zdarma. Luděk k tomu obdržel i pivo, takže snídal jogurt a lahváče. Kamarád z Těchonína, když jsem mu poslala fotku, nám tuto stravu pochválil.…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

 ()
Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena pořád snižovala. Vypili jsme opět každý dvě. Ani jsme nic kupovat nepotřebovali, jídlo jsme měli, akorát jsme na sluníčko vyskládali usušit pasy a to, co zbylo z lékárničky. Začali jsme si…
Peggy | 01.12.2023

Premiéra na Bohemia Divide

 ()
Bohemia Divide je název jednoho z dnes už asi kultovních cyklistických ultra-závodů bez podpory. 750-800 km napříč Českem od jihu k severu po cestách i necestách, nonstop a bez podpory. Mezi vyznavači tohoto podivného odvětví cyklistiky má závod své věhlasné jméno, pro mě to je ale letos…
JohnyB | 28.10.2023

6. část - Bulharsko – k moři!

 ()
Naše děti už dávno vědí, že když k moři, tak si k němu musí dojet na kole. Těšily se, ale to horko tyhle poslední dny bylo opravdu těžko snesitelné. Dvacátý pátý den mě přestalo bavit i to ranní slunce, které jsem ještě jakžtakž tolerovala, protože osušilo noční rosu a tedy i stany. Na tu blankytně…
Peggy | 18.10.2023

O čem se mluví:

NEcyklo Co vás vytočilo 152 dnes v 08:42
Ukrajina 42 dnes v 07:47
Vyjížďky, srazy, akce Návrhy na jarní sraz 2024 dnes v 06:04
Cestování na kole Zase na cestě dnes v 05:50
NEcyklo Co pobavilo, potěšilo 192 včera v 23:48
Ostatní – cyklo Jaké to bylo 145 včera v 21:21
Vyjížďky, srazy, akce Nákolácká Štafeta 2024 včera v 18:35
NEcyklo LIDL pro cyklisty VIII včera v 15:41
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

290 cyklistů (10 přihlášených)

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena…
Peggy | 01.12.2023