reklama

Na kole za historií Kolínska

Když se řekne Kolínsko, vybaví se nudná rovina, jen pole, lány. Následující výlet vám tuto končinu představí poněkud jinak. Půjde o kopcovitý výlet s mnoha, nejen, historickými zajímavostmi.

Mohyla nad Lipany
Mohyla nad Lipany
Foto: Jiří Juřík

Pojem okres Kolín je poněkud zavádějící. Týká se jej Středočeská tabule, kterou zde vymlelo, vyrovnalo především Labe, ale i menší toky, jako Bečvárka, Šembera, Výrovka a další. Nicméně je i jiné Kolínsko, to jižní, směrem k Sázavě, kde rovinu s velkými lány polí nahrazují kopečky, vesničky a plno zajímavých míst.

Popis trasy

Pečky by byly ideálním startem, ale vyplatí se vlakem jednu zastávku přejet do Cerhenic. Zde totiž může následující výlet začít, ale takřka okamžitě i skončit. V Cerhenicích je, mimo jiného, opravdu poctivé bludiště, kde lze vskutku zabloudit. Takže, pokud se z něj rychle nevymotáte, výlet může být u konce. Dalšími lákadly jsou dvě rozhledny, ale i okolní park. Opravdu to stojí za to zajet do Cerhenic.

Cerhenická rozhledna
Jedna ze dvou cerhenických rozhleden

Pokud je vám Peček libo, není problém tam zajet po cyklotrase 0109.

Za Pečkami následuje cesta zpět přes Dobřichov a nad něj k areálu Pičhora, kde je pěkně upravené pamětní místo s minirozhlednou.

Pičhora
Výhled z Pičhory

Po cyklostezce sjedete okolo rekonstrukce markomanského obydlí do obce Radim, kde je pěkný zámek, který lze navštívit.

Cesta následně vede po cyklotrase 0125 do Klášterní Skalice, kde je další významná připomínka naší historie v podobě zbytků kláštera.

Klášterní Skalice
Klášterní Skalice jen v torzech

Dalším cíle, ale to spíše pro děti až dětiny, jsou Třebovle a zdejší Duhový park. Jako dospělí jsme tam nebyli, tak se těšíme na vaše prožitky a poznatky.

A jede se do Lipan, těch historických, kde to roku 1434 bojově vřelo. Výšlap k mohyle je nejen symbolický, ale i povinný. Je odtud pěkný výhled, když už opomineme vlastenecko-historickou notu.

Český Brod
V Českém Brodě Prokop Holý stojí stále.

Poslední část výletu již směřuje k cíli, kterým je Český Brod. Sem lze dojet několika způsoby, ale pokaždé po klidných silničkách.

mapa trasy

Po kliknutí na obrázek si můžete trasu detailně prohlédnout, případně stáhnout do svojí navigace.

výškový profil trasy

Délka a náročnost

Necelých 40 km v neustále se vlnícím terénu.

Praktické na cestu

Občerstvení je v každé větší obci. Některé silniční úseky lze „zkrátit" po turistických pěších značkách. Trasa je, tak jak je popsána, sjízdná na trekovém kole, tím i na MTB.

Zajímavosti na trase

Cerhenice

Obcí prochází od roku 2015 naučná stezka věnovaná okolí, jejíž součástí jsou mimo jiné dvě vyhlídkové věže a zábavní park s opravdovým bludištěm.

Pičhora

Žárové pohřebiště Pičhora pochází z raně římského období. Jedná se o jedno z největších archeologických nalezišť u nás.

Zámek Radim

Stavba vznikla po roce 1610 na místě původní tvrze. V současnosti lze zámek projít ve třech prohlídkových trasách a nakouknout tak, mimo jiné, i do soukromých pokojů venkovské šlechty.

Klášterní Skalice

Deset metrů vysoký a čtyři metry široký osamocený sloup je poslední památkou na rozestavný klášterní chrám založený v 15. století, který měl honosností konkurovat svatovítské katedrále.

Lipany

Dne 30. května 1434 v těchto místech proběhla bitva mezi katolíky a radikálním křídlem husitského hnutí. Při drtivém vítězství katolíků zahynul i nejvlivnější husitský politik Prokop Holý.

Duhový park

Dětský zážitkový areál s asi 57 atrakcemi pro děti od 4 do 13 let.

 

AUTHOR Bicycles

Partnerem rubriky „Tipy na výlety“ je AUTHOR – česká značka pro horská kola, silniční kola, krosová kolaelektrokola s tradicí od roku 1993.

 

Další tipy na výlety

Fotogalerie

Mohyla nad Lipany Jedna ze dvou cerhenických rozhleden Výhled z Pičhory Zámek v Radimově je opravdu pěkný. Takto prý bydleli markomani nebo narkomani? Klášterní Skalice jen v torzech Vstup do Duhového parku je vskutku duhový. V Českém Brodě Prokop Holý stojí stále.
redakce NaKole.cz, 18.09.2017
Do vaší knihovny
Blogy

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

 ()
Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti Bulharsku jsme tady to kafe do kelímku dostali zdarma. Luděk k tomu obdržel i pivo, takže snídal jogurt a lahváče. Kamarád z Těchonína, když jsem mu poslala fotku, nám tuto stravu pochválil.…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

 ()
Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena pořád snižovala. Vypili jsme opět každý dvě. Ani jsme nic kupovat nepotřebovali, jídlo jsme měli, akorát jsme na sluníčko vyskládali usušit pasy a to, co zbylo z lékárničky. Začali jsme si…
Peggy | 01.12.2023

Premiéra na Bohemia Divide

 ()
Bohemia Divide je název jednoho z dnes už asi kultovních cyklistických ultra-závodů bez podpory. 750-800 km napříč Českem od jihu k severu po cestách i necestách, nonstop a bez podpory. Mezi vyznavači tohoto podivného odvětví cyklistiky má závod své věhlasné jméno, pro mě to je ale letos…
JohnyB | 28.10.2023

6. část - Bulharsko – k moři!

 ()
Naše děti už dávno vědí, že když k moři, tak si k němu musí dojet na kole. Těšily se, ale to horko tyhle poslední dny bylo opravdu těžko snesitelné. Dvacátý pátý den mě přestalo bavit i to ranní slunce, které jsem ještě jakžtakž tolerovala, protože osušilo noční rosu a tedy i stany. Na tu blankytně…
Peggy | 18.10.2023

O čem se mluví:

NEcyklo Ukrajina 42 dnes v 07:47
Vyjížďky, srazy, akce Návrhy na jarní sraz 2024 dnes v 06:04
Cestování na kole Zase na cestě dnes v 05:50
NEcyklo Co pobavilo, potěšilo 192 včera v 23:48
Co vás vytočilo 152 včera v 22:28
Ostatní – cyklo Jaké to bylo 145 včera v 21:21
Vyjížďky, srazy, akce Nákolácká Štafeta 2024 včera v 18:35
NEcyklo LIDL pro cyklisty VIII včera v 15:41
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

239 cyklistů (6 přihlášených)

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena…
Peggy | 01.12.2023