reklama

Kde provětrat kola v Karlovarském kraji

Říká se, že nejkrásnější pohled na svět je ze sedla koně. I Karlovarský kraj je nejlepší ze sedla, ovšem toho cyklistického. Celkem kraj nabízí více než 2 000 km vyznačených cyklistických tras a své si tu přijde opravdu každý – od rodin s dětmi po “hltače” kilometrů.

Foto: Cyklostezka Ohře

Podrobné popisy cyklostezek najdete na krajském cykloportálu. Teď už si stačí jen vybrat nasadit helmu a vyrazit za dobrodružstvím. 

Na kolo s dětmi

Páteřní cyklostezka Karlovarského kraje podél Ohře, je pro děti jako stvořená. Vede mírně zvlněnou krajinou, bez výrazných stoupání a sjezdů, výhradně po samostatných stezkách mimo dopravu. Nejza­jímavější úsek pro rodiny s dětmi vede z Karlových Varů přes Loket do Královského Poříčí. Z lázeňského města, míří stezka kolem malebných Svatošských skal, kde se děti vyřádí v přírodním rodinném areálu Areál Svatošky dětský ráj. Další zajímavou zastávkou je pak Loket s gotickým hradem. Kromě návštěvy hradu se můžete protáhnout malém lanovém centru v areálu přírodního divadla. V Královském Poříčí nezklame statek Bernard, kde si ověříte svoji zručnost v řemeslných dílnách.

Kdyby to někomu stále bylo málo, může se vydat napříč Evropou. Takzvaná Stezka železné opony, na níž se podílí 16 evropských států a je součástí dálkových evropských tras EuroVelo 13, začíná u Barentsova moře a končí na břehu Černého moře v Bulharsku. V České republice je vedena z trojmezí u Aše a Karlovarským krajem směřuje na území Českého lesa. Stačí jen pořádně šlápnout do pedálů.

Náročné trasy pro cyklo nadšence

Že jízda po rovině není žádné dobrodružství? Žádný strach, díky Krušným horám si na své přijdou i milovníci náročných terénů a prudkých sjezdů. Horský terén a dlouhá stoupání vám sice možná přinesou nejednu krušnou chvilku, odměnou vám ale budou překrásné panoramatické výhledy a jedinečná horská příroda. Krušnohorský cyklistický region je doslova přeshraničním rájem pro cyklisty. Spojením dvou dálkových hřebenových tras na saské a české straně vznikla rozsáhlá cyklistická síť o celkové délce 600 km. Hřebenové cyklostezky spojuje dvanáct přeshraničních cyklistických tras, které tak nabízí skutečně pestrou škálu výletů pro náročné sportovce i „sváteční" milovníky cykloturistiky, kteří rádi spojí své vyjížďky se zastávkami v hospůdkách či na rozhlednách.  


Krušné hory

Něco pro fajnšmekry

A v Krušných horách ještě zůstaneme, respektive na hranicích s našimi německými sousedy. Právě tam vznikl ojedinělý projekt cykloturismu s názvem Stoneman Miriquidi. Jedná se o domluvenou vyznačenou trasu po hřebenech Krušných hor, kterou charakterizuje celkem devět vrcholů, 4 400 m převýšení a 162 km na obou stranách pohoří. Start i cíl okruhu leží v Německém Oberwiesenthalu, kde můžete provést registraci a soutěžit tak s ostatními nadšenci.

Že ještě nemáte dost? Žádný problém!

Pro ty největší dobrodruhy máme tip na trail parky v Krušných horách. Vyzkoušejte Trail Park Klínovec, kde naleznete 24 km pozvolně klesajících plynulých stezek speciálně navržených pro potěšení z jízdy na horském kole. Stezky jsou odstupňovány do tří úrovní náročnosti a odpovídající obtížnost tak naleznou jak začínající cyklisté, rodiny s dětmi, tak i zkušenější jezdci. Pro ty nejzdatnější je dále připravena 5 km sjezdových úseků.

TrailPark Plešivec, vybudovaný pod taktovkou trojnásobného mistra světa ve fourcrossu Michala Prokopa, nabízí tři stezky v různých úrovních obtížnosti – modrý pro začátečníky i rodiny s dětmi, červený pro mírně pokročilé a černý pro technicky velmi vyspělé bikery.


Traily

Více tipů na cyklovýlety najdete na www.zivykraj.cz a blog.zivykraj.cz.

- inzerce -, 30.05.2021
Vyzkoušejte
 (CK Frčíme)

Šumava na kole

Česko
17.05.2024 - 3 dny
cyklistický
Autobusem
5 900 Kč
 (CK Frčíme)

Šumava na kole

Česko
12.07.2024 - 3 dny
cyklistický
Autobusem
5 900 Kč
 (CK Frčíme)

Teplické cyklostezky na pohodu

Česko
20.08.2024 - 5 dní
cyklistický
Autobusem
10 500 Kč
 (CK Frčíme)

Šumava na kole

Česko
26.08.2024 - 3 dny
cyklistický
Autobusem
5 900 Kč
Do vaší knihovny
Blogy

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

 ()
Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti Bulharsku jsme tady to kafe do kelímku dostali zdarma. Luděk k tomu obdržel i pivo, takže snídal jogurt a lahváče. Kamarád z Těchonína, když jsem mu poslala fotku, nám tuto stravu pochválil.…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

 ()
Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena pořád snižovala. Vypili jsme opět každý dvě. Ani jsme nic kupovat nepotřebovali, jídlo jsme měli, akorát jsme na sluníčko vyskládali usušit pasy a to, co zbylo z lékárničky. Začali jsme si…
Peggy | 01.12.2023

Premiéra na Bohemia Divide

 ()
Bohemia Divide je název jednoho z dnes už asi kultovních cyklistických ultra-závodů bez podpory. 750-800 km napříč Českem od jihu k severu po cestách i necestách, nonstop a bez podpory. Mezi vyznavači tohoto podivného odvětví cyklistiky má závod své věhlasné jméno, pro mě to je ale letos…
JohnyB | 28.10.2023

6. část - Bulharsko – k moři!

 ()
Naše děti už dávno vědí, že když k moři, tak si k němu musí dojet na kole. Těšily se, ale to horko tyhle poslední dny bylo opravdu těžko snesitelné. Dvacátý pátý den mě přestalo bavit i to ranní slunce, které jsem ještě jakžtakž tolerovala, protože osušilo noční rosu a tedy i stany. Na tu blankytně…
Peggy | 18.10.2023

O čem se mluví:

NEcyklo Ukrajina 42 dnes v 07:47
Vyjížďky, srazy, akce Návrhy na jarní sraz 2024 dnes v 06:04
Cestování na kole Zase na cestě dnes v 05:50
NEcyklo Co pobavilo, potěšilo 192 včera v 23:48
Co vás vytočilo 152 včera v 22:28
Ostatní – cyklo Jaké to bylo 145 včera v 21:21
Vyjížďky, srazy, akce Nákolácká Štafeta 2024 včera v 18:35
NEcyklo LIDL pro cyklisty VIII včera v 15:41
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

240 cyklistů (11 přihlášených)

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena…
Peggy | 01.12.2023