reklama

Rozhovor s Dianou Maroufovou: Neslyšící na kolech

Diana na ostrově Rujána (léto 2007) (Marková)

Dianu Maroufovou zná mnoho lidí pod přezdívkou Arabice. Baví ji jezdit na kole, občas zajde poklábosit do diskuze NaKole.cz, vídáme se s ní na Nakoláckých srazech. Na první pohled se nijak neliší od ostatních. Ale když na ní promluvíte, neodpoví vám. Diana totiž od narození neslyší.

Portland: Cyklistický sen

Přeprava kola v městském autobusu (Hynek Hanke)

Dobrý ráno! Je 8:15 a já se rozjíždím po Vancouver Avenue v Portlandu, v americkém státě Oregon: je cyklistická dopravní špička. Plavu v proudu kol, předjíždím starostlivé maminky ve žlutých reflexních vestách, které táhnou svá dvojčátka ve vozíku.

Pařížané si pochvalují nový systém volně dostupných kol

Kola z pařížské automatické půjčovny (velib.paris.fr)

„Řidiči taxíků a další kritici říkali, že to nikdy nebude fungovat,“ píše Britský deník The Times a pokračuje: Ale tři týdny poté, co bylo v ulicích Paříže instalováno 10 000 kol k volnému použití, se tento pokus ukázal jako naprostý triumf a nová bicyklová armáda se teď snaží zkrotit pověstně divokou pařížskou dopravu.

Portál Plzenskonakole.cz zahájil zkušební provoz

 (plzenskonakole.cz)

Jeho cílem je poskytnout komplexní informace těm, kteří jezdí na kole po Plzni a jejím okolí. Zprvu to budou informace spíš pro místní cyklisty, později poslouží i těm, kteří do našeho města či regionu přijedou a budou hledat inspiraci k výletům na kole.

Nestačí chtít, cyklisté musí být vidět

 (brnonakole.cz)

Přinášíme vám rozhovor s Martinem Anderem, dříve ředitelem Hnutí DUHA, nyní náměstkem primátora pro rozvoj města. Dozvíte se například, co nového chystá brněnský magistrát pro cyklisty, kde a kdy vyrostou nové metry a kilometry cyklostezek a tras nebo jak je to s otevřením pěší zóny cyklistům?

Město Praha zapomíná na cyklisty i svá usnesení

 (NaKole.cz)

Za posledních pět let město promarnilo desítky šancí k podpoře městské cyklistiky. Vyplývá to z analýzy platformy Auto*Mat.

Na kole do opery i do hospody

Na skládačce Dahon (NaKole.cz)

Už dříve jsem je potkávala v různých městech po celé Evropě. V kalhotových kostýmcích, v sukních, s kabelkou přes rameno nebo kufříkem v košíku. Dámy jedoucí do kanceláře – na kole.

České obce a města dostaly ocenění na konferenci VeloCity 2007

Zleva. Dana Bártová (KÚ Jihočeského kraje), Radka Plíšková (auditorka CDV), Manfred Neun (prezident ECF) (CDV)

Již tři roky má Česká republika přijatu Národní strategii rozvoje cyklistické dopravy. Postupně roste počet měst, obcí a regionů, které vsadily na budování bezpečných cest pro cyklisty. Některé z nich byly oceněny na letošní konferenci VeloCity v Mnichově.

Letní cyklojízda Ostravou

Ostravská cyklojízda 21.6.2007 (Ostravšti kolaři)

První letní den ve čtvrtek 21.6. se před Novou radnicí v Ostravě sešli příznivci cyklistické dopravy. Přijeli cyklisté všech věkových kategorií na různých typech kol. Nejmladší účastníci přijeli se svými rodiči v přívěsném vozíku za kolo.

Jak se jezdí v Nizozemsku

 (Jakub Kašpar)

Vyrazili jsme na pár dní do říše královny Beatrix, podívat se hlavně, jak Holanďané slaví svůj den královny. Okamžitě, když v Holandsku kdekoli vystoupíte z vlaku, autobusu nebo vyjdete z letiště Schiphol, první, co vás praští do očí jsou kola. Jsou všude a je jich tolik, že pro ně často doslova není „kam šlápnout“.

« Předchozí 1 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 31 Další »
Blogy

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

 ()
Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti Bulharsku jsme tady to kafe do kelímku dostali zdarma. Luděk k tomu obdržel i pivo, takže snídal jogurt a lahváče. Kamarád z Těchonína, když jsem mu poslala fotku, nám tuto stravu pochválil.…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

 ()
Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena pořád snižovala. Vypili jsme opět každý dvě. Ani jsme nic kupovat nepotřebovali, jídlo jsme měli, akorát jsme na sluníčko vyskládali usušit pasy a to, co zbylo z lékárničky. Začali jsme si…
Peggy | 01.12.2023

O čem se mluví:

Lehokola Mám tříkolku a co dál, z dovolením 2 před 8 minutami
Trénink a zdraví Jak sportujeme před 16 minutami
NEcyklo Ukrajina 42 dnes v 11:12
Elektrokola Výměna BMS dnes v 09:56
Technické rady Výměna destiček dnes v 09:15
Cestování na kole Zase na cestě dnes v 08:29
Technické rady Technické dotazy a poznatky II včera v 23:16
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

374 cyklistů (7 přihlášených)

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024