reklama

Na For Bikes se sjedou závodníci i cyklocestovatelé

Už za týden se na pražském výstavišti v Letňanech otevře veletrh For Bikes. Příští víkend by si měli ve svých diářích zakroužkovat hlavně cyklisté, kteří chtějí před nastávající sezónou doplnit své vybavení či otestovat nové modely kol. V pořadí třetí ročník veletrhu ale nabídne také zábavu pro děti, inspiraci na cyklodovolenou nebo možnost si zasoutěžit.

Zahájení druhého ročníku veletrhu For Bikes 2011 - symbolickou pásku přestřihl Zdeněk Štybar (reprezentant v cyklokrosu) společně s Petrem Břízou (zástupce hl. m. Prahy)
Zahájení druhého ročníku veletrhu For Bikes 2011 - symbolickou pásku přestřihl Zdeněk Štybar (reprezentant v cyklokrosu) společně s Petrem Břízou (zástupce hl. m. Prahy)
Foto: NaKole.cz

Od pátku 30. března se otevřou brány veletrhu For Bikes, kde si každoročně dávají dostaveníčko především prodejci kol. Nové katalogy pro letošní sezónu představily jednotlivé značky už na podzim, na veletržní ploše v Letňanech najde návštěvník hlavně konkrétní nabídky jednotlivých prodejců.

Zajímavá bude hlavně možnost projet si kola na některé z testovacích drah. Na For Bikes budou k dispozici hned dvě, jedna pro MTB a trekingová kola, na druhé si budou návštěvníci moci otestovat elektrokola a koloběžky s pomocným motorkem. Každá z nich nabízí několik set metrů pro důkladné vyzkoušení modelů. Pokud přijde na veletrh rodina s malými dětmi, i pro ně se najdou na výstavní ploše zajímavé atrakce. Organizátoři mysleli také na nejmenší návštěvníky, které uvnitř haly 2 najdou dráhu s možností zapůjčení dětských jízdních kol.

Kola na silnici i do terénu

Oproti loňskému roku For Bikes vyrostl co do velikosti i počtu vystavovatelů. Na výstavní ploše se objeví kola značek Trek, Gary Fischer, Giant, Merida, Cannondale, Scott, Santa Cruz, Pinarello, Galaxy , Citybikes, Amulet, Duratec či Festka bicycles. Už uvedený výčet dává tušit, že na své si přijdou jak příznivci MTB, silniční cyklistiky, stejně jako cykloturisté či vyznavači stylové jízdy městem. Společnost Bretton (která dováží do ČR mimo jiné kola značky Trek a Gary Fischer) také jako hlavní partner návštěvnické soutěže věnuje jednomu z vylosovaných návštěvníků celoodpružené kolo Trek Superfly 100. Vylosování a předání výhry se uskuteční poslední den veletrhu.

Poslední trendy v oblečení

Oblečení a vybavení pro cyklistiku prošly v posledních letech velkým vývojem. Malou revoluci v této oblasti přinesly nové poznatky v oblasti nanotechnologie, zároveň se ale výrobci stále více obracejí směrem k přírodním materiálům. V nabídkách prodejců se čím dál tím častěji objevuje vedle klasických umělých funkčních materiálů také spodní prádlo z ovčí vlny nebo bambusových vláken. Na veletrhu bude možné prohlédnout a vyzkoušet si například cyklistické oblečení od značek Pearl iuzumi, Haven, 2 F, Tom bike – Santini, Kalas, Endura, Silvini, Progress spw., Axon, Euro sportivo – Dexter, Atex, Cykloschein, Hervis, Eleven, Sweep, Lawi či Sensor.

S dětmi na kolo

Že na cyklovýlety lze vyrážet i s malými dětmi, dnes už překvapí jen málokoho. Pro rodiny, které hledají něco pro své nejmenší, se tu představí přívěsné vozíky, odrážedla a tažné tyče od firmy Dvě plus dvě. Cyklopřívěsy najdou návštěvníci také na stánku uherskobrodské firmy AZUB. Zajímavostí letošního ročníku bude nový český patent cyklokočárku, který na veletrhu představí firma Dandy z Lanškrouna. Jde o první v Česku vyráběný model tříkolky, kterou mohli návštěvníci vyzkoušet už na prvním ročníku For Bikes.   

Kam ven na kolech i na bruslích

Tipy na krátké výlety na kolech i pro delší dovolenou – to je další důvod, proč vyrazit do Letňan. Množství cyklovýletů najdou návštěvníci na některém ze stánků českých regionů (na veletrhu jich bude zastoupeno celkem dvanáct, tedy prakticky pokryté území celé ČR). Na veletrhu také odstartuje velká letní soutěž NaKole.cz, která má v letošním roce téma „Hledáme česká NEJ“. O jízdní kola, víkendové pobyty a množství dalších cen bude možné hrát až do 31. srpna, podmínky soutěže najdete již brzy zde.

Dovolenou na kole každoročně tráví také majitelé cestovních kanceláří, které představí svoji nabídku v sekci nazvané Aktivní dovolená. Strávit dovolenou na kole nebo na bruslích může být jedinečný zážitek, o tom se budou snažit přesvědčit návštěvníky zástupci celkem osmi cestovních kanceláří. V hale 5 budou na návštěvníky čekat stánky CK Kudrna, Eurocykl Herdegen, Extremtour, Intertrans, Nomád, Sunbike, Victoria a Trip.

Legendy sportu i vědy

Na For Bikes se také chystá řada zajímavých osobností, které se sem sjedou z celé Evropy. Organizátoři chystají na místě trialové a BMX závody a rovněž i exhibice nejlepšího českého flatlandisty Dominika Nekolného. Fanoušci sportu se budou moci setkat i s několikaná­sobným paralympijským vítězem Jiřím Ježkem (ten bude přítomný na stánku firmy Duratec) nebo mistrem republiky na silnici Petrem Benčíkem (stánek Colnago). Další zajímavou osobností, která poctí veletrh For Bikes svojí návštěvou, bude známý astronom Jiří Grygar, který bude příští sobotu od 11 hodin na stánku vydavatelství Cykloknihy podepisovat svoji knihu Na kole ke hvězdám.

Hlavní osobností ale bezesporu bude italský závodník Maurizio Fondriest, jehož jméno nese jeho vlastní značka kol. Bývalý mistr světa na silnici z roku 1988 přijede na zahájení veletrhu, vidět jej bude možné v pátek 30. 3. 2012 na slavnostním otevření veletrhu. Legenda italského sportu přestřihne vstupní pásku v hale 2 v 11 hodin společně se zástupcem hlavního města Prahy, kterou bude na veletrhu reprezentovat předseda sportovní komise Petr Bříza.

Cyklocestovatelé i dobrodruzi na Cyklofestu

Součástí doprovodného programu veletrhu ForBikes 2012 bude opět festival cyklistiky a cestování na kole Cyklofest Plus 2012. Pásmo prezentací z cyklistických výprav a filmů s cyklistickou tematikou bude probíhat po celý den v sobotu 31. 3. ve velkém sále konferenčního centra ve vstupní hale výstaviště. Na diváky čeká pásmo produkcí od českých cyklocestovatelů, organizátoři letos zařadili i jeden bikemaratonský a jeden freeridový film. V předsálí budou probíhat autogramiády, návštěvníci si také mohou odnést s sebou knížky vystupujících autorů za výhodné ceny.

Veletrh For Bikes bude otevřen v pátek od 10:00 do 19:00, v sobotu a v neděli od 10:00 do 18:00. Vstupné v ceně 100 Kč bude možné zakoupit na místě. Pro ty, kdo se rozhodnou na veletrh přijet na kole, budou připraveny stojany. Navíc každý cyklista, který přijede na výstaviště do 12 hodin, bude mít volnou vstupenku zdarma.

Důležité informace

Termín a místo konání

30. března – 1. dubna 2012, veletržní areál Praha-Letňany

Otevírací doba

pátek 30. března: 10 – 19 hod.
sobota 31. března a neděle 1. dubna: 10 – 18 hod.

Cena vstupného

Základní vstupné: 100 Kč
Děti do 10 let: zdarma

Doprovodný program For Bikes 2012:

  • Exhibice Dominika Nekolného, předního českého flatlandisty  bude probíhat denně ve vstupní hale výstaviště
  • Monster Energy Grand BMX 2012 – první závod nového seriálu závodů v minirampě
  • For Bikes Trial Contest 2012 by Chevrolet – světová premiéra týmového závodu v trialu, kdy se proti sobě postaví nejlepší čeští a polští jezdci této cyklistické disciplíny
  • Autogramiáda několikanásobného paralympijského vítěze a nejlepšího handicapovaného sportovce České republiky Jiřího Ježka (stánek Duratec)
  • Autogramiáda předního českého astronoma a milovníka kola Jiřího Grygara (stánek Cykloknihy, sobota 31. 3. 2012, 11–12 hodin)
  • Autogramiáda mistra České republiky v silničním závodě Petra Benčíka (stánek Colnago)
  • Festival Cyklofest Plus – v sobotu 31. 3. 2012

Další informace pro návštěvníky

Reportáže z minulých ročníků

Jitka Vrtalová, NaKole.cz, 23.03.2012
Blogy

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

 ()
Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti Bulharsku jsme tady to kafe do kelímku dostali zdarma. Luděk k tomu obdržel i pivo, takže snídal jogurt a lahváče. Kamarád z Těchonína, když jsem mu poslala fotku, nám tuto stravu pochválil.…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

 ()
Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena pořád snižovala. Vypili jsme opět každý dvě. Ani jsme nic kupovat nepotřebovali, jídlo jsme měli, akorát jsme na sluníčko vyskládali usušit pasy a to, co zbylo z lékárničky. Začali jsme si…
Peggy | 01.12.2023

Premiéra na Bohemia Divide

 ()
Bohemia Divide je název jednoho z dnes už asi kultovních cyklistických ultra-závodů bez podpory. 750-800 km napříč Českem od jihu k severu po cestách i necestách, nonstop a bez podpory. Mezi vyznavači tohoto podivného odvětví cyklistiky má závod své věhlasné jméno, pro mě to je ale letos…
JohnyB | 28.10.2023

6. část - Bulharsko – k moři!

 ()
Naše děti už dávno vědí, že když k moři, tak si k němu musí dojet na kole. Těšily se, ale to horko tyhle poslední dny bylo opravdu těžko snesitelné. Dvacátý pátý den mě přestalo bavit i to ranní slunce, které jsem ještě jakžtakž tolerovala, protože osušilo noční rosu a tedy i stany. Na tu blankytně…
Peggy | 18.10.2023

O čem se mluví:

NEcyklo Ukrajina 42 dnes v 07:47
Vyjížďky, srazy, akce Návrhy na jarní sraz 2024 dnes v 06:04
Cestování na kole Zase na cestě dnes v 05:50
NEcyklo Co pobavilo, potěšilo 192 včera v 23:48
Co vás vytočilo 152 včera v 22:28
Ostatní – cyklo Jaké to bylo 145 včera v 21:21
Vyjížďky, srazy, akce Nákolácká Štafeta 2024 včera v 18:35
NEcyklo LIDL pro cyklisty VIII včera v 15:41
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

259 cyklistů (11 přihlášených)

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena…
Peggy | 01.12.2023