reklama

Jak se pojede v českých regionech

Pod patronátem České centrály cestovního ruchu - CzechTourismu představily české regiony, co nového chystají pro letošní sezónu. Redaktorka NaKole.cz se ptala, jaké novinky jsou v letošní sezóně připraveny pro cykloturisty.

Foto: Jitka Vrtalová, NaKole.cz

Co nového z pohledu regionů nebo také z úhlu CzechTourism

Seminář věnovaný novinkám a informacím v duchu: „Poznejte regiony České republiky“ se letos již konal poněkolikáté a pokaždé je zajímavé pozorovat, co nového se chystá pro návštěvníky jak domácí, tak i zahraniční. Velice poučné pak je pozorovat změny v přístupu a řešení nabídky. S ohledem na zaměření severu NaKole, jsme se zajímali o novinky a změny v duchu cyklo.

Rozdílný přístup

Jiný kraj, jiný mrav. Rčení jistě již vousaté, ale platné dodnes, a to na celou Českou republiku, tedy na všechny přednášející na semináři. Při konkrétní prezentaci samozřejmě každý region hraje sám za sebe, občas se odvolá na své okolí, ale každý tvrdí, že u nich je nejlépe, tedy prezentuje se jak (snad) nejlépe umí. Vystoupení jednotlivých přednášejících jsou různorodá. Na jedné straně někdo deklamuje jako horkou novinku, že na jejich území stojí ten hrad či onen zámek, což lze opakovat ještě mnoho desítek let, pokud ona pamětihodnost nespadne. Na straně druhé jsou regiony, které nežijí z podstaty, ale naopak vymýšlejí, inovují a především aktivně pracují s tím, co mají (mnohdy s tím málem co mají) a lákají na své aktivity.

Seminář vyzněl …

Týdenní seminář o novinkách v cestovním ruchu, přinesl řadu informací, ale vzhledem k zaměření tohoto serveru se důkladněji podíváme samozřejmě na cyklistiku a novinky v této oblasti. Především, cyklisté jsou již bráni na vědomí a chápáni jako rovnocenní partneři, nikoliv jako okrajová skupina, která má hluboko do kapsy. Právě naopak a je s nimi (s námi) zkrátka již vážně počítáno. Toto pak přineslo zdánlivě méně novinek, než v minulých dobách. Zkrátka jistá opatření vzhledem k cyklistům se již stávají standardem, tak jako například k vozíčkářům, nekuřákům atp., proto se slova s předponou cyklo – již tak často neopakovala jako v letech minulých. Obecně se pak hovořilo o nových cyklotrasách, cyklostezkách, cyklobusech, zpřístupnění dalších území, internetových plánovačích výletů atp. Přesto při zhruba 24 jednotlivých vystoupeních zaznělo zhruba 40 upozornění na aktivitu s předponou cyklo.

Co je v Česku nového či staronového

Nechceme někoho preferovat či jiného zatracovat, proto jsme připravili zde je zkrácený přehled novinek nebo již starých známých informací, tak jak byly zaznamenány.

  • Tak třeba v Jižních Čechách se jezdí dobře a pohodlně, aniž by se muselo mnohé měnit. Zde opravdu žádné převratné novinky představeny nebyly, jen upozornění na velký počet cyklotras a cyklostezek a na snahu přestoupit z kvantity na kvalitu.


Nadace Jihočeské cyklostezky vydala soubor deseti tipů na víkendové výlety.

  • Středočeský kraj a jeho jednotlivé regiony (např. Posázaví) již mají několik zajímavých projektů, třeba internetový plánovač cyklotras, propojení Jizerské a Labské cyklotrasy a dále je připraveno a podáno na 9 cykloprojektů za celkem 1,5 mil. Kč.
  • Českomoravské pomezí jen připomenulo, že mají v Nových Hradech muzeum cyklistiky a že se dobře jezdí v Toulovcových Maštalích. Velice zajímavě a lákavě vyzněl projekt Hřebečské důlní stezky, což je něco jako síť naučných stezek pro pěší a cyklisty.
  • Český ráj se snaží co nejvíce přiblížit cyklotrasy řece Jizeře. Letos by měl přibýt nový úsek cyklostezky z Turnova do Malé Skály.
  • Severozápadní Čechy, konkrétně město Most, se pochlubily úspěchy rekultivací a tím i vznikem několika rekreačních cyklostezek vedoucích po březích zatopených povrchových dolů.
  • Jizerské hory pak jen zopakovaly staré známé: tedy hřebenovku, bikepark na Ještědu, singltrek Pod Smrkem. Ovšem nově byl představen areál Obří sud – Javorník, kde jsou tratě pro cyklisty a bikros a cyklostezka Járy Cimrmana. Bohužel přednášející si fatálně pletla cyklotrasu s cyklostezkou.
  • S novinkou přišli pánové z Šumavských hvozdů – jejich největší investiční akcí je budování samostatné cyklostezky přes celou Šumavu a umožnění nouzového přespání uprostřed Šumavy. Dále upozornili na částečné zpřístupnění VP Boletice, kde je vyznačeno na 80 km cyklotras.

  • Rovněž hory na opačném konci vlasti, tedy Krkonoše příjemně překvapily, když potvrdily trend ve zpřístupňování první zóny cyklistům a snahu o vybudování prvního zdejšího singltreku. Prezentován byl materiál „Krkonoše ze sedla kola“, kde je mimo jiné uvedeno velice sympatické heslo: „Nezakazovat, ale koordinovat.“

  • Přednášející za Východní Moravu jen potvrdil, že zde se toho děje opravdu hodně, za zmínku stojí cyklostezky podél Bečvy, které přednášející představil opravdu velmi důkladně, však se má čím pochlubit. Páteřní cyklostezka Bečva (a na ní navazující Moravská stezka) je v rámci naší země nejlépe připravenou dálkovou trasou. Celkově měří 141 km, které jsou určeny především pro pohodové cyklisty. Na páteřní stezku podél vody navazují další kilometry přírodních stezek pro MTB.
  • Kraj Vysočina se rovněž činí, například v Dalešickém pivovaru je nově zřízena půjčovna kol, ale i elektrokol. No a samozřejmě zde vede luxusní cyklostezka z Jihlavy do Třebíče, která by měla v budoucnu pokračovat až do rakouského města Raabs. Letos by mělo dojít k důkladnému proznačení a dovybavení již hotových úseků.
  • Mile překvapil Moravskoslezský kraj, který představil nový Heipark Tošovice fourcrossovou dráhou, ale také novými internetovými stránkami, kde se zobrazují i profily cyklotras. Na přehradě Slezská Harta pak vozí jízdní kola na přívěsné lodi.
  • Olomoucký kraj deklamoval podporu cyklistiky jako dopravy, snahu odvést rekreační cyklisty z veřejných komunikací.  Sami pak vydávají cykloprůvodce a mapy, ale na semináři je nerozdávali.

Shrnuto, podtrženo

Celkem se na semináři prezentovalo zhruba 25 regionů České republiky. Snad většina z nich konstatovala, že se u nich dobře jezdí na kole, a že na cyklisty (nás) myslí a dělají, co mohou. Nicméně jak již bylo naznačeno, někdo to dělá pasivně jiný aktivně. Celkové vyznění semináře pak vyznělo ve smyslu, že návštěvníci – cyklisté jsou již vnímáni, ale až na výjimky nikdo neví, co s nimi. Klidně si přijeďte, kolo vám někam schováme, ale zbytek je na vás, maximálně dostanete nějakou mapu. Další služby jsou minimální, případně trpí porodními bolestmi. Máme na mysli např.: plánování tras pro cílové skupiny, dopravní podporu, kdy je vám k dispozici mikrobus, který může převézt zavazadla nebo unavené účastníky zpět do místa ubytování, místní (domorodé) cykloprůvodce, mytí kol, štafetové ubytování atd., atd.
Ano stav se lepší, příští rok bude opět lépe, ale je jasné, že do budoucna nepostačí konstatování: „Přijeďte k nám, máme tady pěknou přírodu, zámek a cyklostezku.

Přečtete si také:

Fotogalerie

Světlana Jasná, 16.03.2011
Vyzkoušejte
 (CK Frčíme)

Šumava na kole

Česko
17.05.2024 - 3 dny
cyklistický
Autobusem
5 900 Kč
 (CK Frčíme)

Šumava na kole

Česko
12.07.2024 - 3 dny
cyklistický
Autobusem
5 900 Kč
 (CK Frčíme)

Teplické cyklostezky na pohodu

Česko
20.08.2024 - 5 dní
cyklistický
Autobusem
10 500 Kč
 (CK Frčíme)

Šumava na kole

Česko
26.08.2024 - 3 dny
cyklistický
Autobusem
5 900 Kč
Do vaší knihovny
Blogy

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

 ()
Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti Bulharsku jsme tady to kafe do kelímku dostali zdarma. Luděk k tomu obdržel i pivo, takže snídal jogurt a lahváče. Kamarád z Těchonína, když jsem mu poslala fotku, nám tuto stravu pochválil.…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

 ()
Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena pořád snižovala. Vypili jsme opět každý dvě. Ani jsme nic kupovat nepotřebovali, jídlo jsme měli, akorát jsme na sluníčko vyskládali usušit pasy a to, co zbylo z lékárničky. Začali jsme si…
Peggy | 01.12.2023

O čem se mluví:

Vyjížďky, srazy, akce Nákolácká Štafeta 2024 dnes v 11:42
Technické rady Technické dotazy a poznatky II dnes v 10:07
Cestování na kole Zase na cestě dnes v 09:55
Trénink a zdraví Jak sportujeme dnes v 09:18
NEcyklo Ukrajina 42 dnes v 08:18
Co vás vytočilo 152 včera v 22:37
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

492 cyklistů (7 přihlášených)

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024