reklama

Cyklovlakem z Prahy na výlet

O víkendu opět zahájil svůj provoz cyklovlak na trase z Prahy do Hostivice, Středokluk a Slaného. Přinášíme několik tipů na zajímavé turistické cíle pro cyklisty i pěší turisty.

Cyklovlak Praha-Slaný
Cyklovlak Praha-Slaný
Foto: Jaroslav Paznocht

Cyklovlak složený z motorového vozu a speciálně upraveného vozu pro přepravu jízdních kol, bude v provozu vždy o víkendech a svátcích do 1. listopadu. Z Masarykova nádraží vyjede cyklovlak 9:10 a 13:41. Zpět do Prahy se vrací ve 13:12 a 19:11. Podrobný jídní řád je k dispozici zde.

„Vlak je vhodný jak pro cyklisty, tak pro pěší turisty, kteří mohou využít značených pěších i cyklistických tras od jednotlivých zastávek vlaku k návštěvě hradu Okoře, románské rotundy Budeč, hornického skanzenu Mayrau či památníku v Lidicích. Za loňskou sezónu přepravil cyklovlak cca 6000 cestujících a zhruba 750 jízdních kol,“ říká Václav Haas, specialista ROPIDu na železnici.

Každou soupravu tvoří jeden vůz, který přepravuje běžné cestující, druhý je uzpůsobený přepravě kol – snížením počtu sedaček tu vzniklo místo pro uskladnění kol. Kapacita vagonu je minimálně 25 kol. Nevýhodou je, že si cestující musí kolo sám naložit, což je někdy celkem složité, ale třeba jednou České dráhy zjistí, že tento typ vagonů není příliš přátelský k cyklistům.

V cyklovlaku platí tarif Pražské integrované dopravy, takže je možné kombinovat jízdné Českých drah například s pražskou tramvajenkou. Na jednotlivé jízdenky PID lze dojet až do Hostivice, dál už platí pouze předplatní jízdenky PID nebo jízdné ČD. Jízdenka na kolo stojí 25 Kč za každý vlak, celodenní jízdenka za 50 Kč je tu pro ty, kteří pojedou více vlaky.
Během letošní sezóny provozu cyklovlaku dojde z důvodu výstavby automobilového Městského okruhu k zhruba dvouměsíční výluce trati mezi Masarykovým nádražím a Dejvicemi, což přinese změnu trasy na území města. Ranní spoj pojede z hlavního nádraží, ostatní spoje budou pravděpodobně ukončeny ve stanici Praha-Zličín. Termín zahájení výluky a výlukové jízdní řády budou včas zveřejněny na stránkách ROPID.

Tip pro cyklisty:

Nejblíže ke Slanému je skanzen Třebíz. Skanzen se skládá z několika domů a statků, které obklopují náves. Na její jižní straně se nachází unikát zdejšího kraje, koštovna U vodníka. Pěkná kavárnička určitě stojí za návštěvu.
V Panenském Týnci je nedostavěný gotický kostel, prý místo s jednou z nejsilnějších pozitivních energií u nás.
Ve Zlonicích se zase naučil Antonín Dvořák hudbě a narodil se zde cestovatel Eduard Ingrid.

Tip pro turisty:

Pro pěší turisty je například ideální stanice v Zákolanech. Od ní až do Středokluk je to kolem 10 km, červená turistická značka vás dovede přes slovanské hradiště na Budči a dál údolím, pod slavným viaduktem (který jste cestou vlakem přejeli) až na Okoř. Dál můžete pokračovat přes Malé Číčovice až do Středokluk.
Pokud máte raději muzea a městskou turistiku, zkuste konečnou stanici. Ve slánském infocentru na náměstí je k dostání literatura o celém regionu. Zajímavé je Muzeum V. Štěcha i kostel. Nad městem se tyčí dokonce i jedna sopka, kam míří naučná stezka. Pokud vás kultura už unavila, zkuste místní vyhlášený aquapark.

Infocentra na trase:

Středokluky

infocentrum@stre­dokluky.cz
otevřeno Út 17–19

Slaný

Masarykovo nám. 159
274 01 Slaný
[email protected]
otevřeno Po-Pá 9–16

Další informace:

Fotogalerie

Cyklovlak Praha-Slaný Kostel ve Zlonicích Podřipsko od Slaného Cívkův statek v Třebízi
redakce NaKole.cz, Jaroslav Paznocht, 30.03.2009
Do vaší knihovny
Blogy

Z Linze do Budapešti přes Alpy

 ()
Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska, bylo potřeba se podívat po další výzvě. Koukám do mapy, vzpomínám, jaké že to mám cyklo sny, až mě z toho vytrhne Peťa s dotazem, jestli jsme vůbec byli v Budapešti s kolama?No vida, na kole…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

 ()
Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras vyhlášených Evropskou asociací pro pěší turistiku. Její celková délka je přibližně 7 100 km. Začíná v Norsku na Severním mysu /Nordkapp/, vede Skandinávií k jihu a trajektem překračuje Kattegat…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

O čem se mluví:

Trénink a zdraví Jak sportujeme dnes v 01:37
NEcyklo Ukrajina 44 dnes v 00:14
Technické rady Springer vidlice na fatbika včera v 22:17
NEcyklo Ukrajina 43 včera v 21:30
Elektrokola Elektro fatbike na dlouhé trasy včera v 19:03
Technické rady Nový gravel včera v 14:23
NEcyklo Co pobavilo, potěšilo 192 včera v 12:24
Elektrokola E Fatbike, výdrž baterky včera v 10:51
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

309 cyklistů (4 přihlášení)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024