reklama

S dětmi na kole (3.) – Přívěsné vozíky

Kdyby sedačky vybírali pediatři, nejspíš by všichni rodiče za kolem táhli vozík.

Vozík pro dvě děti
Vozík pro dvě děti
Foto: rodinné centrum Havránek

Přívěsný vozík za kolo sice váží přes deset kilogramů, ale díky připojení ke středu zadního kola téměř neovlivňuje jeho stabilitu. Jen si musí cyklista uvědomit, že jeho kolo je výrazně delší a širší. Při sjezdu pak také těžší, a je tedy třeba více brzdit.

Vozíčky se v České republice objevily před pěti lety, kdy je začala dovážet firma Dvě plus dvě. Právě výrobky její mateřské firmy z Německa – Zwei plus Zwei – a druhého dodavatele, kanadské Chariot jsou ve světě nejrozšířenější. Česká firma AZUB nabízí vlastní značku Azub a také americké vozíky Burley.

Nejvíce jezdí po českých silnicích vozíků značky Croozer od Zwei plus Zwei. Tyto vozíky přijdou na 9990 korun za jednomístné, resp. 10990 korun za dvoumístné provedení. V ceně ale zákazník získá hned tři výrobky – kromě přívěsu za kolo také sportovní kočárek, protože stačí jednoduše odpojit oj a připojit vpředu malé otočné kolečko. Součástí balíku je ale také velké přední kolo, s nímž rázem získáte i kočárek na jogging.

Možnosti využití vozíků jsme ale ještě nevyčerpali. Lze dokoupit i další sety, které umožňují proměnit vozík v saně a ty táhnout za sebou na běžkách či přikoupit speciální popruhy pro trekkingové tažení sedačky. Převrátit vozík nejde snadno, protože jeho těžiště je nízko. Dokonce ani při pádu cyklisty se vozík nezvrhne a výhodou je i skutečnost, že při zastávce během jízdy není dítě nutné (pokud třeba usne) vyndávat – stačí vozík odpojit a zaparkovat ve stínu. Cyklisté rovněž ocení, že kromě dítěte vozík uveze i další věci (rodiče vědí, že děti toho potřebují poměrně hodně).

Vedle vyšší ceny je možné mezi nedostatky započítat skutečnost, že dítě může hůře komunikovat s rodiči. Nicméně má z vozíčku poměrně dobrý výhled a navíc může mít uvnitř třeba i hračky. Může si také klidně během jízdy zdřímnout. Další výtkou je právě nízká světlost a umístění za kolem, takže prach z cest letí přímo na dítě. Dítě proto kryje síťovina, která zajistí dobré větrání v horkém dni, ale přitom nepropustí kamínky ani hmyz. Na prašné úseky či v dešti je možné přední část překrýt slídou a větrání zajistit na zadní stěně vozíku.

S vozíčky lze vyjet jak na silnice, tak i na lesní a polní cesty. Pouze kamenité cesty by dětskému pasažérovi nejspíš radost neudělaly, protože pruží pouze materiál sedačky. Kanadské vozíky Chariot využívají polymerové listové pružiny, takže se dítě nemusí obávat ani děr v silnici. Bohužel cena těchto vozíků roste s doplňkovým vybavením i přes dvacet tisíc korun.

Dvoumístné vozík s vložkou pro děti do deseti měsíců můžete klidně používat do pěti let dítěte. Ve vozíku se vozí klidně i pětileté děti, které už samy na kole jezdí, ale delší vzdálenosti by ještě nezvládly. Je třeba jim upravit program tak, aby právě ve vozíku odpočívaly, zatímco rodiče šlapou a jejich dětské kolo se veze připevněné ke konstrukci vozíku.

Majitelé vozíků si pochvalují i respekt, který budí na silnici, neboť vozík je dobře viditelný a auta se musí cyklistovi vyhnout obloukem. Přesto je vhodnější jezdit spíše po méně rušných cestách. Ostatně vozík lze rychle složit, a tak ho snadno uložíte třeba do kufru automobilu a můžete tak za správným „terénem“ dojet.

Seriál o přepravě dětí na kole:

1. část – Přední cyklosedačky
2. část – Zadní cyklosedačky
3. část – Přívěsné vozíky
Shrnutí – vozíky nebo sedačky?

Fotogalerie

Vozík pro dvě děti Ani případný pád s vozíkem nehne
Rodinné centrum Havránek, havranek.dolnipovltavi.cz, 31.03.2008
Blogy

Z Linze do Budapešti přes Alpy

 ()
Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska, bylo potřeba se podívat po další výzvě. Koukám do mapy, vzpomínám, jaké že to mám cyklo sny, až mě z toho vytrhne Peťa s dotazem, jestli jsme vůbec byli v Budapešti s kolama?No vida, na kole…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

 ()
Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras vyhlášených Evropskou asociací pro pěší turistiku. Její celková délka je přibližně 7 100 km. Začíná v Norsku na Severním mysu /Nordkapp/, vede Skandinávií k jihu a trajektem překračuje Kattegat…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

O čem se mluví:

Technické rady Springer vidlice na fatbika dnes v 22:17
NEcyklo Ukrajina 43 dnes v 21:30
Elektrokola Elektro fatbike na dlouhé trasy dnes v 19:03
Technické rady Nový gravel dnes v 14:23
NEcyklo Co pobavilo, potěšilo 192 dnes v 12:24
Elektrokola E Fatbike, výdrž baterky dnes v 10:51
Cestování na kole Velikonoce za polárním kruhem 3/2024 včera v 21:12
NEcyklo Ukrajina 42 včera v 19:23
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

346 cyklistů (10 přihlášených)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024