reklama

Aktuální stav cyklistické dopravy v Brně

Tradiční jízda cyklistů ke Dni Země byla opět příležitostí připomenout neutěšené podmínky cyklistické dopravy v Brně. Jak to tedy vypadá a co můžeme očekávat v letošním roce?

Brněnská cyklojízda ke Dni Země 22.4.2005
Brněnská cyklojízda ke Dni Země 22.4.2005
Foto: Bicybo

V roce 2003 nedokázalo město Brna zřídit žádný nový úsek cyklistických komunikací a v loňském roce to nebylo lepší. Byl opraveno 200 metrů chodníku mezi ulicí Erbenovou a Drobného a označeno jako stezka pro chodce a cyklisty. Pokud vedení města míní pokračovat tímto tempem, nedočká se sítě bezpečných cyklistických cest ani příští generace.

Jako příčina neschopnosti města postavit dokonce ani rozpočtem schválené cyklostezky jsou obvykle uváděny problémy s řešením majetkových vztahů. Tato situace se opakuje každý rok. Dalo by se očekávat, že vedení města změní systém přípravy cyklostezek tak, aby byly projednávány v dostatečném předstihu. Místo konkrétních úkolů pro další roky a jasné zodpovědnosti za realizaci cyklistického plánu se nám dostává pouze obecných proklamací o podpoře cyklistické dopravy a o zdravém městě Brně.

Co můžeme očekávat v letošním roce?

Ve schváleném rozpočtu města Brna jsou vyčleněny 4 milióny korun na dokončení jižní části cyklostezky podél řeky Svratky. Za tu dobu, co měla být hotová, náklady na ní stouply. Dobrou zprávou je, že prostředky byly již o další 2 milióny navýšeny a město připravuje žádost o podporu ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Pracovníci investičního odboru magistrátu slibují, že tento úsek cyklostezky bude do konce letošního roku hotov. Uvidíme.

Ale jak to bude v dalších letech? Opět budeme konstatovat, že příprava dalších cyklostezek vázne, protože tomu brání tisícero objektivních příčin?

Domnívám se, že rychlejší přípravě cyklostezek by pomohlo vypracování aktuálního generelu cyklistických komunikací. Ne že by v Brně nebylo vytvořeno málo plánů a harmonogramů přípravy! Na většinu ale padá prach v šuplících magistrátních úředníků. Podstatné je, zda-li tento plán stanoví jasné úkoly pro nejbližší roky a ze strany vedení města někdo začne vyžadovat jejich plnění. Především je potřeba řešit napojení okrajových částí města na centrum Brna. Například z oblasti Husovic a Židenic nenabízí město žádnou aspoň relativně bezpečnou cyklistickou trasu do středu města. A tak se řada obyvatel obává používat kolo k jízdě po městě.

Změní se konečně postoj radnice k cyklistům?

To bude záležet i na postoji cyklistické veřejnosti. Pokud mám brát za výraz tohoto postoje to, že na letošní jízdu na podporu cyklistické dopravy přijelo historické minimum cyklistů, tak vidím naši budoucnost černě. Už jsem si zvykl, na nezájem úředníků při jednáních, posměch okolí vůči těm, kteří jezdí na kole po městě a na aroganci řidičů. Co se mi nedaří „zkousnout“ je lhostejnost cyklistů, často mých známých, k tomu, že je potřeba něco aktivně dělat. A to nemluvím o těch cyklistech, kteří cyklostezky vlastně ani nechtějí. Ti sportovně ladění po nich stejně jezdit nechtějí, raději budou svištět po silnicích. Jen občas jim radost zkalí to, že některého z nich srazí auto. Ti „horští“ mají jinou starost. Překáží jim turisté na lesních cestách a pak ještě ochránci přírody, kteří jim brání skákat po šutrech v národních přírodních rezervacích.
Ve výsledku potom daleko silněji zaznívá hlas několika rozvášněných zahrádkářů kolem připravované cyklotrasy v Komíně, než hlas té spousty cyklistů, kteří tam již nyní jezdí. V důsledku toho se oprava povrchu cyklotrasy v tomto místě odkládá již druhý rok.

O to větší poděkování patří těm několika jedincům, kteří věnovali svůj čas přípravě jízdy ke Dni Země i těm, kteří se ho aspoň zúčastnili. Pokud nás nebude přibývat, samo se nic nezařídí. Co vy na to!

Fotogalerie

Brněnská cyklojízda ke Dni Země 22.4.2005 Brněnská cyklojízda ke Dni Země 22.4.2005 Brněnská cyklojízda ke Dni Země 22.4.2005 Brněnská cyklojízda ke Dni Země 22.4.2005
Jirka Jedlička, Bicybo, 02.05.2005
Blogy

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

 ()
Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti Bulharsku jsme tady to kafe do kelímku dostali zdarma. Luděk k tomu obdržel i pivo, takže snídal jogurt a lahváče. Kamarád z Těchonína, když jsem mu poslala fotku, nám tuto stravu pochválil.…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

 ()
Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena pořád snižovala. Vypili jsme opět každý dvě. Ani jsme nic kupovat nepotřebovali, jídlo jsme měli, akorát jsme na sluníčko vyskládali usušit pasy a to, co zbylo z lékárničky. Začali jsme si…
Peggy | 01.12.2023

O čem se mluví:

Technické rady Technické dotazy a poznatky II před 2 minutami
NEcyklo Co vás vytočilo 152 dnes v 20:00
Trénink a zdraví Jak sportujeme dnes v 18:06
Elektrokola Výměna BMS dnes v 17:58
Komentáře k blogu Srpen 2023 – okolo Otavy dnes v 17:31
NEcyklo Radování na sněhu 23 - 24 dnes v 16:55
Ukrajina 42 dnes v 15:51
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

432 cyklistů (12 přihlášených)

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024