reklama

Na veliké cestě – část 4. – Jídlo a vaření

Jídlu jsme na Velké cestě věnovali zvláštní pozornost. V brašnách s námi cestovalo kompletní kuchyňské vybavení. Měsíční cesta s malými dětmi v polních podmínkách vyžadovala trochu víc plánování, které se ale vyplatilo.

Stolování na břehu Dunaje
Stolování na břehu Dunaje
Foto: Václav Vrtal

Posledních pár let trávím povětšinou někde v blízkosti plotny. Anička má tak jako mnoho jiných dětí potravinovou alergii a tahle nemoc mě přinutila víc se soustředit na to, co má naše rodina na talíři. Hodně jsem experimentovala s různými stravovacími programy – makrobiotikou, vegetariánstvím, syrovou stravou, a to především na sobě. A nemohla jsem si nevšimnout, jakou moc má potrava hýbat s osobní energií, náladou, s tělesnými proporcemi a dokonce i se sny. Cesta byla další příležitostí v téhle oblasti.

Krmit malé děti měsíc hospodskou kuchyní, to jsme zamítli hned na začátku. Na druhou stranu jsme si nedokázali představit, jak bude vypadat vaření na cestách a jak to půjde dohromady se šlapáním na kolech. Instantní přípravky jako polívky v pytlíku nebo instantní kaše v dětské stravě nemají co dělat, takže to evidentně chtělo dobrou radu od zkušených. Do vyhledávače NaKole jsem zadala heslo „vaření“ a vysypalo se na mě kolem patnácti odkazů. Diskuze o vaření ukázala, že většina lidí hledí vystačit s instantním jídlem. Naštěstí to není jediný způsob, jak ukázala Evina Navrátilová ve svém příspěvku plném receptů. Jak jsem sama vyzkoušela, vařit se dá i v polních podmínkách a dobře a z čerstvých potravin a kupodivu to není ani moc pakárna.

Při balení jsem si taky vzpomněla na rodinu Sztulovu, která v roce 2004 projela s dvouletým Míšou celé Finsko. Tak jsem hned vyhrabala telefon a zavolala mamině Simoně a vyptala se na zkušenosti. Hodně mi pomohla jejich rada, jak uchovávat sypké potraviny (luštěniny, rýže, mouka, ovesné vločky) v litrových lahvích od mléka se širokým hrdlem.

Kuchyně nakonec zabrala velkou část jednoho vozíku a jedny postranní brašny. Vařili jsme na Colemanovi s plynovou kartuší, bohatě stačila sada 3 hrnců se dvěma víčky. Dvě náhradní kartuše vydržely při úsporném provozu 14 dní, v Rakousku jsme koupili náhradní. Mít víc času, asi bychom využili i nápad na mobilní kamínka, to ale asi až někdy příště. :o)
Plusem našeho vařiče bylo zabudované zapalování, díky kterému jsme nemuseli hledat neustále sirky nebo zapalovač. Horší byla stabilita, najít v terénu kus rovné plochy na vaření občas býval problém. Více zkušeností k vařičům najdete v diskuzi Vařič na kolo.

Na papír jsem připravila vzorový jídelníček na dva týdny dopředu – recepty byly použité z dětských kuchařek, vegetariánské a Kršnovy kuchařky. I když nejsme stoupenci hnutí Haré Kršna, musím říct, že mi Kršnovci podstatně rozšířili vnímání – minimálně hrách dostal pro mě úplně jiný rozměr. Dály, luštěninové polévky, mají mnoho obměn a vždycky jsou vynikající. Indické koření a směsi, to je kapitola sama pro sebe. A pak jsou tu přirozeně výtečné čapátí nebo purí, pečené nebo smažené obilné placky. V zásadě mouka, voda a sůl, a výsledek je vynikající, že se rodina oblizuje až za ušima.

Balení kuchyně zabralo celý den. Plastové lahve se základními potravinami byly hotové hned, pár doplňků jako škrob na zahuštění, karob, slad, rozinky, obilná káva a čaje a hlavně hromada koření. Celá krabice malých igelitových pytlíčků s lepícím „zámkem“, a díky tomu jsme ze základních surovin vytvořili pokaždé jinou variaci chutí.

Původně jsem si předsevzala třikrát denně teplé jídlo. Tahle představa se postupně smrskla na dvě teplá jídla ráno a večer, zbytek tvořilo ovoce, někdy pečivo s Perlou. Základem byl rovný plácek na postavení kuchyně. To bylo poměrně důležité, hned druhý den cesty jsem se málem opařila, když se ešus poroučel z vratké lavičky. Od té doby jsem nejraději vařila na zemi. Důležité bylo zabavit přitom děti v dostatečné vzdálenosti, aby se při svých hrátkách neopařily nebo nezapálily. Václav je většinou zaměstnal při vykládání a nakládání věcí, které prakticky nikdy nekončilo. Nejlepší bylo vaření na dětském hřišti – kombinace laviček se stolem a v dohledu hrající si děti, to byla naprostá idyla. Druhou podmínkou vaření byla voda – na uvaření oběda s polévkou a čajem, včetně umytí nádobí, jí stačilo 6 litrů. To byl objem, který jsme se snažili vždycky mít s sebou. Zbytek jsme skládali ze suchých potravin (rýže, mouky, vloček, jáhel, kukuřičné krupice, čočky) s čerstvou sezónní zeleninou. Výsledkem pak byly müsli, kaše naslano i nasladko, placky, zeleninové i dálové polévky, vařené brambory se zeleninou, těstoviny s omáčkami a podobně.

Někdy jsme na oběd zaskočili do restaurace, pokud měla zahrádku. Prakticky nikde jsme nenarazili na jídlo upravené pro potřeby malých dětí. Ale číšníci většinou přijali náš požadavek na „kus masa jen tak osolený bez koření opéct na přírodno“. Jindy jsme si z jídelního lístku v oddílu „přílohy“ poskládali třeba rýži s dušenou zeleninou. Občas se na nás chodili kuchaři dívat a optat se „jak to vlastně mají udělat“. A jednou nás kuchař pozval k sobě do kuchyně a my jsme si nadiktovali něco úplně bez vazby na jídelní lístek.

A abych se vrátila na začátek – tentokrát se mi úplně vyhnuly pocity slabosti, které musím zahánět čokoládou nebo zmrzlinou. Myslím, že tělo krmené čerstvou a rozumně poskládanou potravou, se umí odměnit dobře šlapajícím motorkem i veselou myslí.

Seriál Na veliké cestě:

1. část – Přípravy
2. část – Trasa
3. část – Jak to snášely děti
4. část – Jídlo a vaření
5. část – Zdraví
6. část – Jak jsme spali

Fotogalerie

Stolování na břehu Dunaje Vařili jsme, kde se dalo Komfortní podmínky nabízelo hlavně Rakousko Dnes vaří muž Když to nešlo jinak, postačil i rovný plácek. A jednou za čas pořádně do trumpety
Jitka Vrtalová, 03.01.2007
Do vaší knihovny

Na kolech pod Mt. Blanc

Michal Ivasienko
Putování se třemi malými dětmi k nejvyššímu vrcholu Evropy
Ještě rok před popisovanou cestou k nejvyššímu vrcholu Evropy neměli účastníci této expedice naprosto žádné zkušenosti s cykloturistikou a…
289 Kč

Každý kopec se zvedá … VÝŠ

Milan Silný
Volné pokračování knih „Každý kopec má své ... NEJ“ a „Každý kopec stojí za ... TO“.
Dobrá zpráva pro všechny milovníky náročných stoupání a fantastických sjezdů. Další kniha Milana Silného je na světě. Jedná se o jeho…
299 Kč
Blogy

Přesmykač pro Favorita, třípřevodník a indexové řazení

 ()
Na mém Favoritu se mi po 20 až 30 letech probrousila kladka presmykače na straně co shazuje řetěz z větších převodníků na menší. Je to vidět na fotografiích. Kus kladky v nejhořejší části, co strhává řetěz z největšího převodníku schází, zbytek je zbroušen na fólii, která se dá ohýbat prstem a…
Brahma | 18.10.2020

Jižní Morava na kole v turistickém duchu

 ()
Na jižní Moravě byl na kole téměř každý z nás – pohodová krajina s novomlýnskými nádržemi, výhledem na vinohrady, mnoha sklípky a Pavlovskými vrchy v pozadí. A mnoho spíše pohodových cyklostezek všude okolo. Ano, na jižní Moravě už jsem na kole byl, ale klasickým způsobem s bývalou přítelkyní,…
Ladulak | 15.10.2020

Nákolácký podzimní sraz 2020 - Vysočina - Žirovnice, kemp Budín, jak bylo

 ()
Rok 2020 se nepochybně zapíše do historie všech lidí a budeme na něj dlouho vzpomínat. Už jaro díky covidové pandemii a uzavírání ubytovacích zařízení bylo jiné a posunuté. Ale na opožděném jarním srazu jsme se dohodli, že podzimní bude, Covid-19 se během léta zkrotí a vše se vrátí do zaběhnutých…
HMS | 14.10.2020

Silesia bike marathon

 ()
Je to tady. Stojím na startu svého prvního (a asi i posledního) cyklomarathonu. Můj muž věděl, že toužím si ho zajet, ale jsem posera (je mi už moc kurňa a nemám na to!) tak mě přihlásil on. Pořadatelé odpočítávají poslední minuty a pouštějí Metallicu, AC/DC. Paráda, nervozita po týdnu utrpení…
Anda.bikerka | 03.10.2020

U pasové kontroly to nepoznali 4. část

27.4.2019 Snídaně byla připravena na sedmou, dnes tu Marco není, a jeho ženu Marii při práci sleduje babka, nejspíš její tchyně. Nemohu si nevšimnout, že to mezi nimi neklape, to mezi mnou a jídlem, to je jiná, my si rozumíme skvěle, hlavně teda já s ním. Fotka s dámami na rozloučenou a addio,…
cykliska | 26.09.2020

O čem se mluví:

NEcyklo Jaké to bylo 101 před minutou
Francouzský tisk 7 před 14 minutami
Mám COVIDa - 2. před 15 minutami
Rada při výběru kola Kola na hory pro prarodiče a vnoučata dnes v 16:14
NEcyklo Co vás vytočilo 131 dnes v 15:34
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

250 cyklistů (30 přihlášených)

Přesmykač pro Favorita, třípřevodník a indexové řazení

Na mém Favoritu se mi po 20 až 30 letech probrousila kladka presmykače na straně co shazuje řetěz z větších…
Brahma | 18.10.2020

Jižní Morava na kole v turistickém duchu

Na jižní Moravě byl na kole téměř každý z nás – pohodová krajina s novomlýnskými nádržemi, výhledem na…
Ladulak | 15.10.2020

Nákolácký podzimní sraz 2020 - Vysočina - Žirovnice, kemp Budín, jak bylo

Rok 2020 se nepochybně zapíše do historie všech lidí a budeme na něj dlouho vzpomínat. Už jaro díky covidové…
HMS | 14.10.2020