reklama

Na veliké cestě – část 4. – Jídlo a vaření

Jídlu jsme na Velké cestě věnovali zvláštní pozornost. V brašnách s námi cestovalo kompletní kuchyňské vybavení. Měsíční cesta s malými dětmi v polních podmínkách vyžadovala trochu víc plánování, které se ale vyplatilo.

Stolování na břehu Dunaje
Stolování na břehu Dunaje
Foto: Václav Vrtal

Posledních pár let trávím povětšinou někde v blízkosti plotny. Anička má tak jako mnoho jiných dětí potravinovou alergii a tahle nemoc mě přinutila víc se soustředit na to, co má naše rodina na talíři. Hodně jsem experimentovala s různými stravovacími programy – makrobiotikou, vegetariánstvím, syrovou stravou, a to především na sobě. A nemohla jsem si nevšimnout, jakou moc má potrava hýbat s osobní energií, náladou, s tělesnými proporcemi a dokonce i se sny. Cesta byla další příležitostí v téhle oblasti.

Krmit malé děti měsíc hospodskou kuchyní, to jsme zamítli hned na začátku. Na druhou stranu jsme si nedokázali představit, jak bude vypadat vaření na cestách a jak to půjde dohromady se šlapáním na kolech. Instantní přípravky jako polívky v pytlíku nebo instantní kaše v dětské stravě nemají co dělat, takže to evidentně chtělo dobrou radu od zkušených. Do vyhledávače NaKole jsem zadala heslo „vaření“ a vysypalo se na mě kolem patnácti odkazů. Diskuze o vaření ukázala, že většina lidí hledí vystačit s instantním jídlem. Naštěstí to není jediný způsob, jak ukázala Evina Navrátilová ve svém příspěvku plném receptů. Jak jsem sama vyzkoušela, vařit se dá i v polních podmínkách a dobře a z čerstvých potravin a kupodivu to není ani moc pakárna.

Při balení jsem si taky vzpomněla na rodinu Sztulovu, která v roce 2004 projela s dvouletým Míšou celé Finsko. Tak jsem hned vyhrabala telefon a zavolala mamině Simoně a vyptala se na zkušenosti. Hodně mi pomohla jejich rada, jak uchovávat sypké potraviny (luštěniny, rýže, mouka, ovesné vločky) v litrových lahvích od mléka se širokým hrdlem.

Kuchyně nakonec zabrala velkou část jednoho vozíku a jedny postranní brašny. Vařili jsme na Colemanovi s plynovou kartuší, bohatě stačila sada 3 hrnců se dvěma víčky. Dvě náhradní kartuše vydržely při úsporném provozu 14 dní, v Rakousku jsme koupili náhradní. Mít víc času, asi bychom využili i nápad na mobilní kamínka, to ale asi až někdy příště. :o)
Plusem našeho vařiče bylo zabudované zapalování, díky kterému jsme nemuseli hledat neustále sirky nebo zapalovač. Horší byla stabilita, najít v terénu kus rovné plochy na vaření občas býval problém. Více zkušeností k vařičům najdete v diskuzi Vařič na kolo.

Na papír jsem připravila vzorový jídelníček na dva týdny dopředu – recepty byly použité z dětských kuchařek, vegetariánské a Kršnovy kuchařky. I když nejsme stoupenci hnutí Haré Kršna, musím říct, že mi Kršnovci podstatně rozšířili vnímání – minimálně hrách dostal pro mě úplně jiný rozměr. Dály, luštěninové polévky, mají mnoho obměn a vždycky jsou vynikající. Indické koření a směsi, to je kapitola sama pro sebe. A pak jsou tu přirozeně výtečné čapátí nebo purí, pečené nebo smažené obilné placky. V zásadě mouka, voda a sůl, a výsledek je vynikající, že se rodina oblizuje až za ušima.

Balení kuchyně zabralo celý den. Plastové lahve se základními potravinami byly hotové hned, pár doplňků jako škrob na zahuštění, karob, slad, rozinky, obilná káva a čaje a hlavně hromada koření. Celá krabice malých igelitových pytlíčků s lepícím „zámkem“, a díky tomu jsme ze základních surovin vytvořili pokaždé jinou variaci chutí.

Původně jsem si předsevzala třikrát denně teplé jídlo. Tahle představa se postupně smrskla na dvě teplá jídla ráno a večer, zbytek tvořilo ovoce, někdy pečivo s Perlou. Základem byl rovný plácek na postavení kuchyně. To bylo poměrně důležité, hned druhý den cesty jsem se málem opařila, když se ešus poroučel z vratké lavičky. Od té doby jsem nejraději vařila na zemi. Důležité bylo zabavit přitom děti v dostatečné vzdálenosti, aby se při svých hrátkách neopařily nebo nezapálily. Václav je většinou zaměstnal při vykládání a nakládání věcí, které prakticky nikdy nekončilo. Nejlepší bylo vaření na dětském hřišti – kombinace laviček se stolem a v dohledu hrající si děti, to byla naprostá idyla. Druhou podmínkou vaření byla voda – na uvaření oběda s polévkou a čajem, včetně umytí nádobí, jí stačilo 6 litrů. To byl objem, který jsme se snažili vždycky mít s sebou. Zbytek jsme skládali ze suchých potravin (rýže, mouky, vloček, jáhel, kukuřičné krupice, čočky) s čerstvou sezónní zeleninou. Výsledkem pak byly müsli, kaše naslano i nasladko, placky, zeleninové i dálové polévky, vařené brambory se zeleninou, těstoviny s omáčkami a podobně.

Někdy jsme na oběd zaskočili do restaurace, pokud měla zahrádku. Prakticky nikde jsme nenarazili na jídlo upravené pro potřeby malých dětí. Ale číšníci většinou přijali náš požadavek na „kus masa jen tak osolený bez koření opéct na přírodno“. Jindy jsme si z jídelního lístku v oddílu „přílohy“ poskládali třeba rýži s dušenou zeleninou. Občas se na nás chodili kuchaři dívat a optat se „jak to vlastně mají udělat“. A jednou nás kuchař pozval k sobě do kuchyně a my jsme si nadiktovali něco úplně bez vazby na jídelní lístek.

A abych se vrátila na začátek – tentokrát se mi úplně vyhnuly pocity slabosti, které musím zahánět čokoládou nebo zmrzlinou. Myslím, že tělo krmené čerstvou a rozumně poskládanou potravou, se umí odměnit dobře šlapajícím motorkem i veselou myslí.

Seriál Na veliké cestě:

1. část – Přípravy
2. část – Trasa
3. část – Jak to snášely děti
4. část – Jídlo a vaření
5. část – Zdraví
6. část – Jak jsme spali

Fotogalerie

Stolování na břehu Dunaje Vařili jsme, kde se dalo Komfortní podmínky nabízelo hlavně Rakousko Dnes vaří muž Když to nešlo jinak, postačil i rovný plácek. A jednou za čas pořádně do trumpety
Jitka Vrtalová, 03.01.2007
Vyzkoušejte
 (CK Cyklotur)

Romantická města čtyř řek na kole

Německo
25.07.2023 - 5 dní
cyklistický
Autobusem
9 640 Kč
 (CK Cyklotur)

Lázeňským krajem podél řek Inn a Rott

Německo, Rakousko
02.08.2023 - 5 dní
cyklistický
Autobusem
9 520 Kč
 (CK Cyklotur)
cyklistický
Autobusem
5 620 Kč
Do vaší knihovny

Každý kopec má své … NEJ - 2. vydání

Milan Silný
Druhé vydání úspěšné knihy, která byla oceněna v mezinárodní soutěži TOURMAP.
Celkem 54 vrcholů Čech, Moravy a Slezska soustřeďuje tento první díl trilogie, kterou je možno považovat za netradičního cykloturistického…
239 Kč

Poutnický deník

Jiří Bouda
Tři velké cesty po Evropě na kole
OD SVATÉHO MATĚJE V PRAZE KE SVATÉMU JAKUBU V SANTIAGU DE COMPOSTELA (2003) CESTA ZPÁTKY - Z LISABONU DO PRAHY (2006) JAK JSEM…
249 Kč
Blogy

Bikepacking španělsky 5.část: Andalusie – Přes Sierru Nevadu do Granady

 ()
Z pouště se přesouváme ke stoupákům Sierry Nevady. Čeká nás nejvýše položená cyklostezka Evropy bez cyklostezky. Část pátá. Probudíme se v jedné z více než 2000 obytných jeskyní, které dělají z Guadixu město s jejich největším počtem v Evropě. O Guadixu slyšelo málo lidí, přestože se nachází jen 60…
Kristina | 02.01.2023

Jak jsem jel okolo Čech

 ()
Závod Okolo republiky je další z cyklistických ultra-šíleností, do které jsem se po letošním Toulání pustil. Tento závod je ale jiný. Není pevně dána žádná trasa, jen průjezdné body, které pořadatelé vybírají dle různé tématiky (letos to byly rozhledny), a je jen na závodnících, jakou trasu si…
JohnyB | 23.10.2022

Bikepacking španělsky 4.část: Andalusie – z pouště Gorafe na pláž v Cabo de Gata

 ()
Bláto z lesa vymění naše kola za písek z pouště Gorafe a pobřeží v Cabo de Gata. Část čtvrtá. Vyrážíme z motelu u cesty v městečku Baza. Stavíme se nakoupit potraviny spolu s kamionisty a kousek cesty jedeme po Vía Verde de Sierra de Baza (bývalá trať železnice) směrem na poušť Gorafe. Na tuto část…
Kristina | 07.09.2022

Po zaniklých tratích kolem Tirschenreuthu

 ()
V bavorském pohraničí je několik zrušených železničních tratí, na nichž se vybudovaly cyklostezky. Záruka mírného sklonu naláká spoustu cyklistů včetně mě a Rendy. My konkrétně vyrazíme na dvě cyklostezky v okrese Tirschenreuth ve vládním obvodu Horní Falc. Zvolili jsme si třetí červnovou sobotu,…
Guiseppe | 27.08.2022

Bikepacking španělsky 3.část: Andalusie – Sierras de Cazorla, Segura y Las Villa

 ()
Z Castilla-La Mancha přejíždíme do Andalusie a pokračujeme přes největší chráněné území ve Španělsku. Část třetí. V Siles do půlnoci doplňujeme tekutiny v místním pohostinství v parku a následující den nás čeká Sierra de Segura a asi 80 km po CM-412. Po snídani na dětském hřišti provedeme menší…
Kristina | 08.08.2022

O čem se mluví:

Cestování na kole Jaké to bylo 133 před 4 minutami
Elektrokola Výběr el. Kola dnes v 11:56
NEcyklo Optimální solární systém dnes v 07:15
Co vás zaujalo 266 včera v 22:35
Cestování na kole Pončo na kolo včera v 22:26
NEcyklo Nejlepší vtip 52 včera v 22:14
Vyjížďky, srazy, akce Severomoravský lehosraz včera v 21:51
NEcyklo Ukrajina 15 včera v 21:47
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

224 cyklistů (4 přihlášení)

Bikepacking španělsky 5.část: Andalusie – Přes Sierru Nevadu do Granady

Z pouště se přesouváme ke stoupákům Sierry Nevady. Čeká nás nejvýše položená cyklostezka Evropy bez…
Kristina | 02.01.2023

Jak jsem jel okolo Čech

Závod Okolo republiky je další z cyklistických ultra-šíleností, do které jsem se po letošním Toulání pustil.…
JohnyB | 23.10.2022

Bikepacking španělsky 4.část: Andalusie – z pouště Gorafe na pláž v Cabo de Gata

Bláto z lesa vymění naše kola za písek z pouště Gorafe a pobřeží v Cabo de Gata. Část čtvrtá. Vyrážíme z…
Kristina | 07.09.2022