reklama

Sbalte si oblečení, člun a vyjeďte na kolo

Příroda a několikadenní jízda na horském nebo trailovém kole s minimem vybavení. Zní to jako z pohádky? Vítejte ve světě bikepackingu. Vyjeďte za hranice civilizace a nechte se pohltit silou přírody.

Přejezdy hor a toulky krajinou daleko od ruchu města a davů lidí získávají stále větší oblibu. Na kole navíc dokážete zdolat větší vzdálenosti než pěšky a otevírají se vám tak široké možnosti, jak probádat krajinu okolo sebe. Vyzkoušeli jste už bikepacking?

Zvolte správné vybavení

Bikepacking spojuje vše, co očekáváte od vícedenní turistiky – svobodu, klid, nocování v krajině a objevování. Výhodou této aktivity a dobrodružství v jednom je to, že si ji užije vlk samotář i rodina s dětmi. Záleží jen na tom, jak náročnou a dlouhou trasu zvolíte. Vyrazit můžete na víkend nebo měsíc, do hor i na zpevněné cesty.

Základem bikepackingu je minimalismus. Cestujete na kole, proto s sebou nemůžete táhnout kufry plné oblečení nebo kosmetiky. Budete si muset vystačit se systémem několika brašen a batohů, které připevníte na rám kola a sbalíte do nich jen to nejnutnější. Zároveň se ale nemusíte omezovat až příliš. Kolo rozhodně uveze i několik desítek kilogramů. Pamatujte ale, že čím těžší zátěž na kolo umístíte, tím horší jízdní vlastnosti a ovladatelnost budete muset řešit.

Na kolo sbalíte klidně i nafukovací loď

Bikepacking je o objevování nových míst a lokalit jak blízko vašeho domova, tak klidně i na druhé straně světa. A když už se rozhodnete vydat na delší cestu, můžete jízdu na kole skloubit i s jízdou na vodě a užít si ještě více adrenalinu.

Na trhu najdete nafukovací čluny z gumy, které jsou lehké a zároveň je snadno sbalíte do přepravního vaku. Ten pak lehce upevníte ke kolu nebo hodíte na záda. Můžete se tak jednoduše přemisťovat z místa na místo a užít si přírodu naplno i díky troše pádlování. Ideálním parťákem je v tomto případě nafukovací kajak TWIST od GUMOTEXU, který váží jen 9 kilogramů a jeho velikost po sbalení odpovídá většímu školnímu batohu.

Gumové čluny mají výhodu v tom, že jsou vyrobené z odolného materiálu a jsou zároveň dostatečně prostorné, aby uvezly všechno potřebné vybavení jako je spacák, stan nebo batoh se základním oblečením, ale i kolo. Firma GUMOTEX navíc vyrábí nafukovací čluny z kaučukového materiálu bez PVC, takže s nimi budete přírodě ještě o kousek blíž. Představte si pak ten západ slunce, kdy pohodlně ležíte ve svém člunu, kolo opřené o strom a jediné, co slyšíte, je zvuk praskajícího dřeva z ohně.

Tipy na bikepackingové trasy

V České republice i po světě existuje spousta trailů, na které se můžete vydat. Vyrazit můžete například do kaňonu Labe na Děčínsku. Nejprve si užijete perfektní výhledy a jízdu lesem přes Růžovou vyhlídku, až sestoupíte dolů k Labi. Tam pak nafouknete svůj člun a pustíte se po proudu.

Pokud vás láká spíše zahraničí, perfektní stezky najdete hned na Slovensku. Za zmínku stojí Lúčanská hřebenovka nebo Slovenské Rudohorie. Další trasy jsou pak všude po světě. Oblíbené jsou nejen horské hřebenovky, ale také extrémy jako jsou pouště nebo traily za polárním kruhem. A pokud budete chtít, i tam můžete svůj nafukovací člun vzít. Lodě od GUMOTEXU vydrží mrazy až do –40 stupňů Celsia. 

- inzerce -, 03.06.2019
Blogy

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

 ()
Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti Bulharsku jsme tady to kafe do kelímku dostali zdarma. Luděk k tomu obdržel i pivo, takže snídal jogurt a lahváče. Kamarád z Těchonína, když jsem mu poslala fotku, nám tuto stravu pochválil.…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

 ()
Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena pořád snižovala. Vypili jsme opět každý dvě. Ani jsme nic kupovat nepotřebovali, jídlo jsme měli, akorát jsme na sluníčko vyskládali usušit pasy a to, co zbylo z lékárničky. Začali jsme si…
Peggy | 01.12.2023

O čem se mluví:

NEcyklo Ukrajina 42 před 14 minutami
NEcyklo Radování na sněhu 23 - 24 dnes v 09:57
Elektrokola Výměna BMS dnes v 09:56
Trénink a zdraví Jak sportujeme dnes v 09:41
Technické rady Výměna destiček dnes v 09:15
Cestování na kole Zase na cestě dnes v 08:29
Technické rady Technické dotazy a poznatky II včera v 23:16
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

399 cyklistů (9 přihlášených)

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024