reklama

Kupujeme přilbu

Jaké jsou rozdíly mezi jednotlivými typy cyklistických přileb, podle čeho vybírat, jak a kde nakupovat?

Důležité pravidlo

V žádném případě si nevybírejte přilbu podle ceny. Přilba má za úkol chránit vaše zdraví, proto se vyplatí si připlatit za kvalitní přilbu. Zejména u dětí, u kterých je větší riziko pádu, bychom neměli šetřit. Oponujete jistě, že nelze kupovat dítěti každou chvíli novou drahou přilbu. Ale co je pro vás důležitější? Nějaká ta koruna navíc nebo zdraví dítěte?

Jdeme nakupovat

Cyklistickou přilbu jdeme koupit do specializované prodejny. Mají tam totiž mnohem větší výběr než v hypermarketech či jiných podobných obchodech a navíc povětšinou i více velikostí od jednoho modelu.

Vybíráme správný model

Ještě před vstupem do prodejny musíte vědět, k jakému účelu (typu cyklistiky) si chcete helmu pořídit. Není hezčí pohled na vašeho 15ti letého syna, který dovádí na svém Dirtovém stroji s kamarády na sídlišti a vy mu vnucujete v prodejně růžovou dětskou helmu s Mickey Mousem. I když mu ji koupíte, zapomeňte na to, že by ji ve vaší nepřítomnosti před kamarády někdy nosil.


Přilba pro sjezd
(DH) či BMX

Přilba pro Dirt

Přilba pro horská kola
(MTB)

Přilba pro silniční kola

Nejdostupnější model

Odzkoušení v obchodě a správné nošení

Poté, co jste si vybrali určitý model přilby, by vám měl s jejím odzkoušením poradit prodavač. Měl by vám ukázat, jak se přilba správně nasazuje a kde se dotahuje.

Na trhu dnes existuje několik různých upínacích systémů:

Firma BELL nabízí systém GPS (Geared Positioning System) – důmyslný ergonomický upínací systém. Tvoří jej čelenka obepínající 3/4 hlavy, která neomezuje odvětrání. Nastavení čelenky provedete zatlačením a otočením kolečka, které se nachází na zátylku. Napětí zvýšíte otočením kolečka po směru hodinových ručiček. V opačném směru upínací systém povolíte.
Obdobný systém nabízí např. i firma KED.
Firma GIRO nabízí také systém, který tvoří čelenka obepínající 3/4 hlavy a který umožňuje dokonalé horizontální a vertikální nastavení.
Tato helma má k upnutí k hlavě pouze upínací řemínky a vzadu plastový plochý výlisek. Tento systém je nejvíce nebezpečný, neboť neumožňuje správné nastavení přesně na vaši hlavu a v případě pádu se přilba může posunout z vaší hlavy a neochránit tak rizikové místo.

Teď již je na řadě samotné vyzkoušení přilby. Vyberte si požadovanou velikost. Přilba vás po nasazení (bez upnutí) nesmí nikde tlačit.

Údržba a skladování

I takovou věc, jako je přilba, je potřeba udržovat. Po jízdě doporučujeme přilbu vždy nechat vyschnout a poté uložit na suché a chladné místo. Vyvarujte se sušení na radiátoru. Případné nečistoty očistíte zlehka namočeným hadříkem. NIKDY nenechávejte přilbu v letních měsících v automobilu či na přímém slunci. Vysokou teplotou může dojít k poškození skeletu.

Pád na hlavu

V případě, že nastane nejhorší varianta a vás postihne razantnější pád nebo přilbu jiným způsobem (nehoda) poškodíte, raději se o jejím dalším používání poraďte u autorizovaného prodejce či vašeho cyklo-prodejce. Při následovném pádu vás již nemusí ochránit. Renomovaní výrobci přileb vám při zakoupení nové helmy (při poškození té stávající) nabídnou slevu.

Zdroj: Rsport.cz, www.rsport.cz, 16.09.2005
Blogy

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 1. část

 ()
Sen o krajině s jurtami a divokými koni 1. část - Cesta do budoucnosti Na úvod... Naše první cesta s koly letadlem. Jiní cykloturisté se takto přepravují dávno a běžně, já ale měla z létání strach. Nemám celoživotně ráda výšky a otevřené prostory, ale jednoho dne jsem si řekla: nemládneme, síly a…
Peggy | 24.04.2024

Z Linze do Budapešti přes Alpy

 ()
Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska, bylo potřeba se podívat po další výzvě. Koukám do mapy, vzpomínám, jaké že to mám cyklo sny, až mě z toho vytrhne Peťa s dotazem, jestli jsme vůbec byli v Budapešti s kolama?No vida, na kole…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

 ()
Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras vyhlášených Evropskou asociací pro pěší turistiku. Její celková délka je přibližně 7 100 km. Začíná v Norsku na Severním mysu /Nordkapp/, vede Skandinávií k jihu a trajektem překračuje Kattegat…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

O čem se mluví:

Elektrokola Elektro fatbike na dlouhé trasy dnes v 01:05
NEcyklo Ukrajina 43 dnes v 00:48
Ostatní – cyklo Jaké to bylo 146. včera v 22:58
Komentáře k blogu Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 1. část včera v 22:36
Lehokola Trhající se schwaldemaraton včera v 22:23
Vyjížďky, srazy, akce Návrhy na jarní sraz 2024 včera v 15:30
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

380 cyklistů (3 přihlášení)

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 1. část

Sen o krajině s jurtami a divokými koni 1. část - Cesta do budoucnosti Na úvod... Naše první cesta s koly…
Peggy | 24.04.2024

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024