reklama

Cestovní kanceláře finišují katalogy před letní sezónou

Uprostřed zimy vrcholí v cestovních kancelářích přípravy na příští letní sezónu. Organizátoři zájezdů vyrážejí na trh s novinkami i osvědčenými destinacemi jak pro „pohodáře“, rodiny, pro bajkery i příznivce in-line bruslí. Kam se jezdí k moři a za cykloturistikou, které regiony přitahují bajkery a pár tipů navíc od zástupců hlavních outdoorových cestovek vám přinášíme v dnešním článku. A zájezd může udělat radost také pod vaším stromečkem.

Foto: CK Kudrna

Češi i cizinci cestují více

Poslední čísla Českého statistického úřadu ukazují, že Češi i cizinci se vrací k cestování. Meziročně vzrostl v ČR nejen domácí cestovní ruch (o 3 %), zvýšil se i počet návštěvníků ze zahraničí (dokonce o 8 %). Stoupá ale i počet prodaných zahraničních dovolených. Z průzkumu ACČKA vyplývá, že letos cestovní kanceláře prodají na našem trhu celkově kolem 2,45 mil. zájezdů, což znamená meziroční narůst o 10%.

Zdaleka nejoblíbenějším cílem je Chorvatsko, ale také Slovensko, Itálie nebo Řecko. S výjimkou Slovenska (sem Češi často zajedou na krátký výlet) v cizině Češi hledají hlavně to, co doma nemají – moře a téměř jistou záruku slunečného počasí.

Kam se jezdí na kola, bajky a in-line brusle

Trochu jiný obrázek ovšem nabízí nejoblíbenější destinace pro dovolené na kole, bajku nebo in-line bruslích. Jak ukázal první národní cyklo a in-line průzkum, nejraději mají Češi cíle v blízkém okolí, s dobrou kvalitou služeb a silným marketingem. Z databáze více než třiceti cestovních kanceláří zároveň vyplývá, že do těchto míst směřuje nejvíce organizovaných vyjížděk:

  • Kde se líbí pohodovým cykloturistům
    V oblíbenosti hraje prim sousední Rakousko, které láká svojí perfektně připravenou sítí cyklistických stezek. V Evropě nejoblíbenější Dunajská stezka si prvenství udržela i u nás. Téměř stejnou popularitu má oblast Solné komory (Salzkammergut).
    Německo a Itálie v popularitě sdílejí pomyslné stupně vítězů. Cykloturisté si oblíbili především jezero Lago di Garda (v širším záběru celou oblast Trentina), v Německu je to zase Labská stezka.
    Slovensko je navštěvované hlavně v rámci krátkých přeshraničních výletů nebo při cestě z rakouské části Dunajské stezky. Zájezdy na Slovensko jezdí jen výjimečně, znalost cizího jazyka není potřebná stejně jako není potřeba studovat místní pravidla, která jsou velmi podobná jako u nás.
  • Kam jezdí bikeři
    Jasnou hvězdou a pravou ikonou pro bikerské vyjížďky je oblast Lago di Garda, které leží v regionu Trentino.
    Požitek pro bikerské vyjížďky nabízí i sousední Slovensko, rakouská Solná komora nebo Švýcarské Alpy.
    Zbývá už jen dodat, že bikeři cestují znatelně méně než cykloturisté a častěji „sjíždějí" pohraniční horské terény.
  • Brusle jen na krátké výlety
    I když bruslařů je v Česku poměrně dost, nabídka stezek či oválů s kvalitním povrchem tomu ani trochu neodpovídá. Během posledních deseti let se u nás sice postavila řada cyklostezek, jen malá část z nich je ale zároveň použitelná pro in-line bruslení. Pro cestovní kanceláře jsou in-line bruslaři zatím nepříliš dobře využitou příležitostí. Největší část z nich se stále tísní na chronicky přelidněné pražské stezce mezi Podolí na Zbraslav. Pouhá čtvrtina aktivních bruslařů (tedy těch, kteří jezdí v sezóně alespoň každé dva týdny) vyrazila se svými bruslemi do zahraničí. Bezkonkurenčně nejoblíbenější je oblast Flaeming Skate nedaleko Berlína, Češi mají rádi i oblast Lužických jezer či městské stezky ve Vídni.

Češi už nejsou „paštikáři", na dovolenou cestují častěji letadlem


Kolům se během převozu nesmí nic stát – to je základní zákon cestovních kanceláří.
Foto: NaKole.cz

Pryč jsou doby, kdy heslem dovolené bylo „hlavně ušetřit". Kdo v cizině vzpomene na posměšnou nálepku „paštikáři", kterou Češi dostali kvůli svému zvyku vozit na dovolenou vlastní konzervy a salámy? Mezi českými turisty roste počet těch, kteří si rádi připlatí, za to ale očekávají kvalitní služby. Mezi ně patří spaní pod střechou (standardem jsou dnes tříhvězdičkové hotely), místní gastronomie a stále žádanější jsou návazné wellness programy (sauna, masáž, případně další lázeňské procedury).

Nízkonákladové letecké společnosti přispěly k tomu, že z létání se pomalu ale jistě stala zcela běžná záležitost. Létání ztratilo punc výjimečnosti a stalo se standardem. Převoz kola v letadle ale stále není úplně jednoduchá záležitost, u aktivních dovolených je i z jiných důvodů letecká doprava spíše výjimkou. Cestovní kanceláře zato používají nejrůznější „špeky" na přepravu kol, které musejí dorazit do cíle bez jediného škrábnutí.

Objednávky přes internet rostou

Všechny dotázané cestovní kanceláře se shodují v jednom – význam internetu roste. Zatímco před deseti lety se zájezdy objednat touto cestou prakticky nedaly, letos jich bylo prodáno přes internet přibližně 30% z celkové nabídky.

Přehled aktivní dovolené a cestování do celého světa najdete například na internetových stránkách www.KamVen.cz. Nabídka je zaměřená především na pohyb v přírodě, na své si tak přijdou jak pěšáci, in-line bruslaři, cyklisté všech ražení, ale i vodáci. V zimě výběr zájezdů zohledňuje jak klasické lyžaře a snowboardisty, tak i běžkaře.

 

Kam pro inspiraci: nejbližší veletrhy cestovního ruchu

12. – 15. ledna 2012: GO/REGIONTOUR, Brno Výstaviště
9. – 12. února 2012: Holiday World, Výstaviště Praha -Holešovice
březen/duben 2012: For Travel, PVA Letňany


Anketa

Zeptali jsme se cestovních kanceláří, které se specializují na aktivní dovolenou, jaké jsou jejich tipy pro nastávající sezónu. Jejich zástupcům jsme položili následující otázky:

    1. Které zahraniční regiony si v posledních letech cykloturisté oblíbili nejvíce? Máte nějaký osobní tip pro letošní sezónu?
    2. Čím je způsobená obliba hlavních cykloturistických destinací?
    3. A jaké místo v zahraničí jste si zamiloval Vy?

      Zdeněk Tocháček, CK Kudrna

      1. Podle mých zkušeností jsou hodně oblíbené Švýcarsko a Německo, hlavně pro pohodové poježdění po cyklostezkách podél vody bez velkého převýšení (např. Moselská cyklostezka nebo okolo Bodamského jezera). Příznivcům drsnějších MTB tras bych doporučil Makedonii, cesta národními parky je mimořádná. Zájem je také o Norsko.

      3. Kolo a hory jsou pro mě ideální kombinace. Pokud k tomu přidáme slunnou Francii, je to kombinace nejskvělejší. :-)


      Vladimír Novotný, AGM Travel

      1. Cestovní kancelář AGM Travel se posledních 11 let specializuje na akční dovolenou na kole a lodí po ostrovech Dalmácie. Klienti, většinou bikeři, se k našemu potěšení rádi vracejí, skupiny se na lodi většinou spřátelí, a tak se někdy scházíme během roku. Nejčastější trasy jsou ostrovy střední Dalmácie, nejdelší trasa jsou ostrovy jižní Dalmácie.

      2. Chorvatské ostrovy i pevninské pobřeží Jadranu jsou nejen malebné ale i úžasně členité, moře je stále ještě křišťálově čisté. Ostrovy jsou různorodé, oplývají přírodními i kulturně-historickými zajímavostmi, navíc je zde minimální provoz. Na jaře kvete levandule, ostrovy jsou svěže zelené a moře mívá už 20°, na konci září dozrává víno a teploty moře jsou 24°. Ostrovy jsou relativně vzdálené a odříznuté, některé byly uzavřeným vojenským pásmem – ostrov Vis a Lastovo, často jsou ještě nedotčené turistikou.

      3. Z výše uvedených důvodů je to ostrov Vis (ex ponorková základna), zejména přístav Komiža, kde staré paláce a domy sousedí přímo s mořem bez nebezpečí zatopení. 


      Miroslav Švehla, Sport-S

      1. Obecně se dá říct, že regiony na jih od nás – zejména okolí Balatonu v Maďarsku, jezero Garda a Dolomity v Itálii a Provence a Azurové pobřeží ve Francii. I když záleží také na délce zájezdu – na prodloužené víkendy se pořád jezdí k našim sousedům do Rakouska, důvod je nasnadě – kvalitní cyklostezky v krásné krajině a je to blízko.

      2. Co se týká jižních destinací – s nimi si každý spojuje především stálé slunečné počasí a letní pohodu, na kterou se u nás moc spolehnout nedá. Ale není to jen tím počasím, vezměte si například jižní Francii a Provence – zvlněná malebná krajina, půvabné starobylé vesničky, v nichž se jakoby zastavil čas, úchvatné a dech beroucí kaňony, opojná vůně levandulí, skvělé víno, prostě pohoda, kterou si musíte užít.

      3. Těch míst je samozřejmě víc, ta pravá dovolená je pro mě přesně v duchu motta: „… jsou místa, která je třeba poznat a jsou události, které je třeba prožít…", jako třeba při pozorování zatmění Slunce nebo erupce sopky, splouvání řeky v kanadské divočině, šnorchlování na korálovém útesu, fotografování ještě divoké, dnes už tak vzácné přírody.


      Aleš Paděra, CK Alpina

      1. Hitem roku 2011 je jednoznačně oblast Jižní Francie – Provence. Rostoucí oblibu mají i rakouské cyklostezky. U CK Alpina je stále velmi populární „východ" a Balkán, především Černá Hora, Ukrajina, Rumunsko. 

      2. Oblast Provence láká naše klienty zejména stabilním slunečným počasím, množstvím historických i přírodních pamětihodností a širokou škálou cyklotras od pohodových až po náročné. „Východ" a Balkán je zase atraktivní pro romantiky a zákazníky s dobrodružnou povahou, kteří se rádi projedou divokou přírodou, poznají místa ještě málo zasažená civilizací a potkají srdečné domorodce. Rakousko nadchne cyklisty především perfektně připravenými cyklotrasami, dobrou kvalitou nabízených služeb a příjemnou vzdáleností z ČR.

      3. Já sám trávím nejradši dovolenou na kole a to buď v nějaké vyhlášené lokalitě pro MTB (Švýcarsko, Livigno, Garda) nebo na východě (Rumunsko, Ukrajina, Bulharsko) při průzkumných výpravách na horském kole.


      Markéta Lomská, Extremtour

      1. Sezóna se neustále protahuje od brzkého jara až do podzimu, a tak čím dál více táhnou teplé kraje, kam se v létě jet nedá, ale mimo hlavní sezónu je tu pro cyklisty ráj. Jako zajímavé cíle pro dovolenou tak vidím Kypr jak pro jarní pohodovku, tak pro trénink a Portugalsko, hlavně pro putování za poznáním.

      2. Čím dál víc lidí si léto užívá u nás nebo ve Střední Evropě. Jaro a podzim, kdy je počasí vrtkavé, si pak zpříjemňují v teplejších krajích.

      3. Francouzské středohoří – to je kraj s nádhernou krajinou dávno vyhaslých sopek a chudých a přesto kouzelných vesniček. Láká mě hlavně minimum turistů a vynikající sýry. Osobně bych tu mohla strávit celé léto!


      Petr Chaloupka, CK S.E.N.

      1. Oblíbenost cyklistických destinací se v poslední době nijak dramaticky nemění. Naši klienti preferují prodloužené víkendy v Rakousku, Německu a Švýcarsku. Pro týdenní hvězdicové výlety jsou v posledních letech velmi oblíbenými lokalitami Toskánsko a Palmová Riviera v Itálii, Holandsko a Dánsko.

      2. Na Rakousku, Německu a Švýcarsku je pro nás nejzajímavější dostupnost a pak to, že cyklotrasy jsou převážně na samostatných stezkách a vyhýbají se silnicím. Oceňujeme zejména kvalitní značení, hustou síť cyklostezek, kvalitní povrch. V těchto destinacích můžeme díky husté síti ubytovacích zařízení realizovat klasické zájezdy typu odněkud – někam. Holandsko a Dánsko jsou pro nás příjemné plochým povrchem a Itálie je naopak prima díky příjemnému letnímu počasí. 

      3. S kolem se rád pohybuji, kdekoli to jen jde, a je pro mě velký svátek, když se mi to podaří i mimo naše zájezdy. Z evropských destinací mám rád Skotsko a Lucembursko. Pokud bych měl uvést svoje tipy pro prázdniny bez kola, tak se musím přiznat, že jsem si zamiloval málo navštěvované oblasti východní Afriky, kterými jsou Malawi, Zambie a Uganda. Je tam neuvěřitelné množství přírodních zajímavostí, exotická zvěř i rostlinstvo, bezprostřední lidé a nepříliš turistů. 

      Fotogalerie

      Vyrazíte příští rok do Holandska na tradiční jablečný koláč... ..nebo raději dáte přednost bikování v Dolomitech?
      Jitka Vrtalová, NaKole.cz, 05.12.2011
      Blogy

      Z Linze do Budapešti přes Alpy

       ()
      Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska, bylo potřeba se podívat po další výzvě. Koukám do mapy, vzpomínám, jaké že to mám cyklo sny, až mě z toho vytrhne Peťa s dotazem, jestli jsme vůbec byli v Budapešti s kolama?No vida, na kole…
      Monolema | 16.04.2024

      Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

       ()
      Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras vyhlášených Evropskou asociací pro pěší turistiku. Její celková délka je přibližně 7 100 km. Začíná v Norsku na Severním mysu /Nordkapp/, vede Skandinávií k jihu a trajektem překračuje Kattegat…
      šíp | 14.04.2024

      Srpen 2023 – okolo Otavy

       ()
      Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
      Aar | 23.03.2024

      Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

       ()
      Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
      HMS | 19.03.2024

      Jižní hranice

       ()
      „Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
      Stanley58 | 02.01.2024

      O čem se mluví:

      NEcyklo Ukrajina 43 dnes v 13:57
      Elektrokola E Fatbike, výdrž baterky dnes v 10:51
      Cestování na kole Velikonoce za polárním kruhem 3/2024 včera v 21:12
      NEcyklo Ukrajina 42 včera v 19:23
      [ Nahoru ]
      e-mail:
      heslo:
        zapamatovat

      NaKole.cz se právě projíždí

      324 cyklistů (12 přihlášených)

      Z Linze do Budapešti přes Alpy

      Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
      Monolema | 16.04.2024

      Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

      Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
      šíp | 14.04.2024

      Srpen 2023 – okolo Otavy

      Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
      Aar | 23.03.2024