reklama

Odstartoval první národní cyklo a in-line průzkum v ČR

České republice zoufale chybí seriózní informace o počtech, chování a potřebách cyklistů. Průzkumy, na základě kterých se potom připravují nabídky pro cykloturistiku, se v okolních státech provádějí již řadu let. U nás právě startuje první celonárodní výzkum tohoto druhu a u jeho zrodu stáli i členové redakce NaKole.cz.

Foto: Radka Žáková, plzenskonakole.cz



Foto: NaKole.cz


Iniciativa k uspořádání výzkumu vzešla z regionu Orlické hory a Podorlicko. „Nejen u nás v Orlických horách a v Podorlicku scházejí informace o potřebách a zvycích uživatelů našich cyklo & in-line stezek a cyklotras. Seriózní čísla by rádi získali rovněž projektanti a investoři infrastruktury i manažeři dalších regionů České republiky," říká k tomu autorka průzkumu Renata Šedová. První myšlenky na realizaci celonárodní studie vznikla na jaře tohoto roku v souvislosti s přípravou Cyklokonference ve Velkých Karlovicích. Výsledky by měly pomoci nejen nastavit dotační politiku, ale budou užitečné i pro rozhodování podnikatelů např. při nabízení „cyklobalíčků". Průzkum ukáže chování a potřeby cyklistů, ale také in-line bruslařů, kteří s nimi v současné době většinou sdílejí stejnou infrastrukturu.

Jízda na kole je u nás jedním z nejpopulárnějších sportů a trávení volného času vůbec. Boom cykloturistiky v posledních letech zasáhl většinu lidí. Podle údajů výzkumné agentury Ipsos Tambor  u nás jezdí na kole minimálně 55 %  lidí. To si uvědomuje i agentura Czechtourism, která má na starosti podporu cestovního ruchu v ČR. „Česká republika je pro zahraniční turistické centrály se svým potenciálem cyklistů silnou zdrojovou destinací. Naše cyklisty a in-line bruslaře lákají za hranice hlavně z Rakouska," řekl k tomu ředitel odboru výzkumu, inovací a trendů agentury CzechTourism Mojmír Mikula.

Realizační tým výzkumu:

Pokud Česká republika nevytvoří dobré podmínky pro cykloturisty, budou i nadále vyjíždět za rekreací do okolních zemí, kde se o ně postarají lépe. Kvalitní informace o tom, co si česká cyklistická veřejnost přeje, jsou prvním krokem a základním předpokladem pro nastavení procyklistických opatření. Czechtourism se proto rozhodl první národní cyklovýzkum zaštítit a podílet se také na jeho realizaci.

V zahraničí se obdobné studie realizují pravidelně již řadu let. 
„V Německu a Rakousku probíhají průzkumy zaměřené na cyklisty každý rok a o jejich výsledky je velký zájem,„
říká odborník na cykloturistiku Daniel Mourek. „U nás máme zatím k dispozicijen  čísla ze sčítačů na stezkách. Informace o chování a potřebách cykloturistů nám zoufale chybí. Přitom například v Německu jsou jedním z klíčových argumentů pro podporu udržitelných forem cestovního ruchu,“ argumentuje Mourek.

První národní cyklo a in-line průzkum bude probíhat formou on-line dotazníku na nově utvářených stránkách www.ceskojede.cz. V termínu od 15. 8. do 30. 9. 2011 by jej mělo vyplnit nejméně 1000 respondentů z řad veřejnosti. První zkušenosti překonaly všechna očekávání a už během prvních několika hodin se počet vyplněných dotazníků vyšplhal na několik set.

Motivací k vyplnění dotazníku je množství cen, které věnovali sponzoři průzkumu. Respondenti budou mít možnost získat například jeden z víkendových pobytů v ubytovacích zařízeních se zaměřením na cyklisty, nebo jiné zajímavé cyklistické dárky.

Výsledky jsou v první řadě určené pro pracovníky státní správy i místní samosprávy, kteří se orientují na cestovní ruch. Jak slibují zadavatelé výzkumu i členové realizačního týmu, závěry dostane k dispozici odborná i laická veřejnost. Výstupy by měly být k dispozici koncem roku a najdete je mimo jiné také na našem serveru NaKole.cz.

„Konečně budeme moci získat konkrétní a podložené názory veřejnosti, jež budou určitě zajímavé nejen pro odbornou, ale rovněž pro laickou veřejnost. Vždyť kdo by nechtěl vědět, jaké terény, regiony a služby jsou nejvíce v oblibě a poptávané, kolik řádově ujede průměrný český cykloturista za rok apod.? Prostě: vyplň a budeš jezdit líp!," zakončuje sloganem průzkumu národní cyklokoordinátor Jaroslav Martinek.

Chcete se také zapojit do národního průzkumu a sdělit svoje názory?

Jezdíte na kole nebo na kolečkových bruslích, nejste s něčím spokojeni? Napadá vás, jak podmínky pro cykloturisty, bikery ale i in-line bruslaře zlepšit? Zúčastněte se prvního národního cyklo a in-line průzkumu v České republice. Vyplňte on-line dotazník a třeba přitom ještě získáte jednu z početných cen včetně některého z víkendových pobytů pro dva v oblíbených cyklistických destinacích. Vaše odpovědi poslouží projektantům nových stezek i těm, kteří připravují nabídky v jednotlivých regionech. Tak si udělejte pohodlí a dejte se do klikání. Co klik, to šlápnutí do pedálů. Tohle virtuální šlápnutí se vám vrátí v dalších letech – bude se vám jezdit líp! Dotazník je možné až do 30. 9. 2011 vyplnit na adrese www.ceskojede.cz.

redakce NaKole.cz, 15.08.2011
Blogy

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

 ()
Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti Bulharsku jsme tady to kafe do kelímku dostali zdarma. Luděk k tomu obdržel i pivo, takže snídal jogurt a lahváče. Kamarád z Těchonína, když jsem mu poslala fotku, nám tuto stravu pochválil.…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

 ()
Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena pořád snižovala. Vypili jsme opět každý dvě. Ani jsme nic kupovat nepotřebovali, jídlo jsme měli, akorát jsme na sluníčko vyskládali usušit pasy a to, co zbylo z lékárničky. Začali jsme si…
Peggy | 01.12.2023

O čem se mluví:

Vyjížďky, srazy, akce Nákolácká Štafeta 2024 dnes v 11:42
Technické rady Technické dotazy a poznatky II dnes v 10:07
Cestování na kole Zase na cestě dnes v 09:55
Trénink a zdraví Jak sportujeme dnes v 09:18
NEcyklo Ukrajina 42 dnes v 08:18
Co vás vytočilo 152 včera v 22:37
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

577 cyklistů (7 přihlášených)

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024