reklama

Pražská cyklojízda měla úspěch

Jako barevný had, pomalu se vinoucí ulicemi Prahy, tak vypadala včerejší velká cyklojízda z ptačí perspektivy. Zevnitř pulsovala energií, hudbou z několika sound systémů a dobrou náladou. Jak viděli cyklistický peloton řidiči aut, zastavených policejními hlídkami, to nevím. Jedno vím ale jistě - letošní velká cyklojízda byla zase o něco větší.

Velká jarní cyklojízda 2011
Velká jarní cyklojízda 2011
Foto: Jitka Vrtalová, NaKole.cz

Když krátce po půl sedmé vyjel zástup cyklistů z náměstí Jiřího z Poděbrad, slunce se právě pomalu sklánělo k západu. Lidé na kolech, koloběžkách, in-line bruslích a skateboardech vyrazili na tradiční oslavu volného pohybu s využitím vlastních sil. Podle údajů organizátorů se na startu sešlo přes pět tisíc účastníků. Po trase dlouhé 12,5 km se potom vydali směrem k pražské magistrále, která protíná střed města a odděluje Národní muzeum od zbytku Václavského náměstí.

Já jsem se k pelotonu připojila až na Nuselském mostě, kde jsem čekala na záběry, které lze získat pouze z jediného místa:


Nuselský most zaplněný cyklisty – to je už tradiční obrázek z velkých pražských cyklojízd.
Foto: Jitka Vrtalová

Přes Pankrác se potom jízda přehoupla přes Kavčí hory a Jeremenkovou ulicí se spustila na vltavské nábřeží. Barrandovský most, součást Jižní spojky, byla další socialistickou stavbou, kde se projektanti rozmáchli do padesátimetrové šíře. Tudy projela skupina za hlasitého zvonění a vyhrávání zvukových aparatur. Cíl cesty, bývalá sklárna a dnes umělecká dílna Meetfactory na Smíchově, přivítala jezdce a připravila jim zábavnou afterparty.

Letošní cyklojízda byla nejen o něco větší, ale také opět o něco barevnější. Sportovně vyhlížející bajkeři doprovázeli decentně oblečené „dámičky“, o něco dále pak rodiče s dětmi ve vozících i na sedačkách. K vidění byly snad všechny možné typy jízdních kol, včetně ležatého tandemu a nákladních kol.


Stylová jízda na stylovém městském kole.
Foto: Jitka Vrtalová


Toto nákladní kolo je diplomatickým vozidlem a vlastní jej dánské velvyslanectví.
Foto: Jitka Vrtalová

V pelotonu asistovaly také hlídky městské policie na kolech. „Je nás tu asi deset snad ze všech pražských obvodů, které zakoupily policistům služební kola,“ odpověděl mi na zvědavý dotaz policista z Prahy 14. Policisté ale nebyli jedinou profesí v pelotonu – mezi účastníky se objevili zaměstnanci bank, vědeckých institucí, ambasád, mobilních operátorů, lékaři i prodavači. 

Včerejší akce totiž zahájila kampaň „Do práce na kole“, v níž budou týmy firem a organizací soutěžit o počet ujetých kilometrů. Reportáž z vyhlášení soutěže najdete NaKole.cz, bližší podmínky jsou k dispozici na adrese www.dopracena­kole.net. Firemní týmy měly možnost se registrovat nejpozději do včerejšího večera a dnes se tedy pouští do zápolení více než 150 firem. Ve hře je zájezd do Kodaně, kola, cyklistické doplňky, zážitky v lanovém centru i vstupenky na hudební festival. Jak ale říkají organizátoři soutěže, iniciativa Auto*Mat, ve hře jde spíš o zábavu než o skutečné zápolení. „Chceme ukázat, že jezdit po Praze na bicyklu zkrátka jde,„ říká manažerka kampaně „Do práce na kole“ Iva Nevečeřalová z iniciativy Auto*Mat.

Večer zakončila afterparty v prostorách MeetFactory koncertem akusticko-elektrické kapely DVA, diskotékou, závodem na cyklotrenažeru ve stylu fixed gear (tedy bez volnoběhu a přehazovačky) a další doprovodné akce.

V budově bývalé sklárny se představila také dílna pro městské cyklisty a cyklistky Bajkazyl, která celý večer nabízela zdarma seřízení jízdních kol. Dílna je každý den otevřena od 15 do 21 hodin a kromě běžných oprav kol se specializuje na stavbu recyklovaných městských kol. „My všichni jezdíme denně po pražských ulicích. Spojuje nás přesvědčení, že z starších kvalitních kol, kterými někteří lidé pohrdají, se mohou stát výborné stroje pro každodenní použití v ulicích Prahy,“ říká o Bajkazylu jeho iniciátor Martin Kontra.

Užitečné odkazy:

Fotogalerie

Velká jarní cyklojízda 2011 Cestou na Pankrác se občas peloton kvůli nedostatku místa zastavil. Celých 20 minut trval průjezd pelotonu tímto místem. Zatímco tedy první cyklisté již vjížděli na Pankráckou pláň, poslední ještě neopustili magistrálu. Za soundsystemem se ulice pokryla růžovými okvětními lístky, které rozhazovali jezdci v okolí. Peloton doprovázeli policisté na kolech v uniformě. Jeden cyklista na cestě do kopce, proti němu pět tisíc cestou dolů na nábřeží pražského Podolí. Dole čekalo na cyklisty tradičně stojící nábřeží. Součástí cyklojízdy byla i ukázka provozu sauny na kolečkách z dílny ateliéru H3T Architekti.
redakce NaKole.cz, 29.04.2011
Blogy

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

 ()
Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti Bulharsku jsme tady to kafe do kelímku dostali zdarma. Luděk k tomu obdržel i pivo, takže snídal jogurt a lahváče. Kamarád z Těchonína, když jsem mu poslala fotku, nám tuto stravu pochválil.…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

 ()
Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena pořád snižovala. Vypili jsme opět každý dvě. Ani jsme nic kupovat nepotřebovali, jídlo jsme měli, akorát jsme na sluníčko vyskládali usušit pasy a to, co zbylo z lékárničky. Začali jsme si…
Peggy | 01.12.2023

O čem se mluví:

NEcyklo Ukrajina 42 dnes v 11:12
NEcyklo Radování na sněhu 23 - 24 dnes v 09:57
Elektrokola Výměna BMS dnes v 09:56
Trénink a zdraví Jak sportujeme dnes v 09:41
Technické rady Výměna destiček dnes v 09:15
Cestování na kole Zase na cestě dnes v 08:29
Technické rady Technické dotazy a poznatky II včera v 23:16
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

379 cyklistů (6 přihlášených)

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024