reklama

Bike Brno 2010: Mladá krev na kolech

Baby boom posledních několika let se nevyhnul ani cyklistice. Šatny ve školkách jsou zaplněné odrážedly a koloběžkami, počtem prodaných dětských cyklopřívěsů jsme se v Evropě vyšvihli na přední místo. V současné době probíhající veletrhy Sport Life a Bike Brno se otevírají mimo jiné rodičům s dětmi. Na brněnském výstavišti jsme se podívali, jaké zajímavé novinky přivezli výrobci a prodejci dětem.

Na veletrhu byla výrazně zastoupena nová generace cyklistů, stejně jako nabídka pro ní.
Na veletrhu byla výrazně zastoupena nová generace cyklistů, stejně jako nabídka pro ní.
Foto: Jitka Vrtalová, NaKole.cz

Dětská kola přelomu sedmdesátých a osmdesátých let u nás byla většinou přehlídkou svépomocné tvořivosti českých tatínků. Jezdit se začínalo mezi šestým a desátým rokem, přeprava malých dětí se omezovala na kovovou sedačku natvrdo přišroubovanou na rámu dospělého kola.

Ve vozíku od narození


Foto: Jitka Vrtalová, NaKole.cz

Boom cykloturistiky nenechal stranou ani děti. Doslova revoluci způsobilo objevení cyklopřívěsů na našem trhu. První vozíky za kolo se u nás začaly prodávat v roce 2002 a brzy si získaly masovou oblibu. Společnost Dvě plus dvě změnila vnímání fenoménu cestování s dětmi. Rodiče zjistili, že spokojený kojenec či batole s nimi může strávit na výletě celý den nebo dokonce absolvovat ve vozíku dálkovou trasu. V té době jsme s vozíky Croozer podnikli řadu cest do zahraničí a můžeme potvrdit, jak báječný vliv to mělo na naše děti. 

Dětské přívěsné vozíky najdete dnes u stánků společnosti Dvě plus dvě (Croozer a odpružený Charriot) a AZUB (kromě vlastní značky AZUB nabízí i odpruženou řadu značky Burley). Vozíky se neomezují jen na cykloturistiku – rodiče s nimi mohou běhat, jezdit na in-line bruslích, jejich součástí jsou sady pro lyžování či se obratem promění na plnohodnotný dětský kočárek. „Teď už zbývá jen vymyslet, jak naučit vozíky plavat,“ okomentoval to zástupce Dvě plus dvě Michal Zouhar. Minulý rok představila tato firma speciální „miminkovník“ – závěsnou kolíbku pro děti, díky které mohou jezdit ve vozících i novorozenci.


Cargo kolo s vozíkem, který lze odpojit.
Foto: Jitka Vrtalová, NaKole.cz

Zajímavým experimentem je novinka představená značkou Dandy – kolo s vozíkem před řídítky. Kočárek s dítětem se dá odpojit a použít samostatně nebo jej připojit za jiné kolo jako klasický cyklopřívěs.

 


Cargo kola nahrazují cyklosedačky

Popularita vozíků je u nás velká, cyklopřívěsy dokonce jako by vytlačily z výstavní plochy tradiční cyklosedačky. Na brněnském výstavišti jich mnoho neuvidíte.

Uchycení cyklosedačky Bobike pasuje na každý rám.
Foto: Jitka Vrtalová, NaKole.cz

Pokud jde o sedačky pro děti, za zmínku určitě stojí sada Bobike, která letos představila unikátní úchyt na rám. Díky němu upevníte zadní cyklosedačku na kterékoli kolo. Pokud potřebujete převážet starší dítě, je jejich sedačka připravená postarat se až o desetileté juniory s váhou do 36 kg. Sedačky Bobike najdete na stánku společnosti Citybikes.

Jak jsme už zmínili v jednom z předchozích článků, jsou čím dál tím více k vidění kola určená pro každodenní přepravu. Na několika stáncích tak najdete nákladní kola s prodlouženými a zesílenými nosiči pro převoz čehokoli včetně dětí.

Já líp, já sám


Foto: Petr Vít

Hitem posledních několika let se bezpochyby stala odrážedla. Výrobci se shodovali v tom, že v uplynulých letech zájem o ně převýšil poptávku. „V posledních letech jsme nestačili odrážedla vyrábět,“ řekl za všechny zástupce tuzemské značky Favorit Aleš Pomezný.

Odrážedla v cenách od jednoho do dvou tisíc korun dnes nabízejí nejenom specializovaní prodejci, do svých katalogů jej zařadily prakticky všechny velké firmy. Malí nezbedové ve věku od dvou let na nich získávají první zkušenosti s ovládáním „samohybů“ a učí se udržet rovnováhu i řídit. Pokud byste se rozhodovali, zda svému dítku odrážedlo pořídit, nezapomeňte se podívat na naše rady jak správě vybrat odrážedlo). Odrážedla jsou na veletrhu k vidění opravdu „od Šumavy k Tatrám“ a v pestré nabídce několika desítek modelů na veletrhu si určitě vybere každý.

Malí cyklisté


Kompletní nabídku pro dětské návštěvníky má stánek německé značky PUKY.
Foto: Jitka Vrtalová, NaKole.cz

Díky odrážedlům se děti naučí jezdit velmi rychle na jízdních kolech, které začínají od velikostí ráfků 12". Dnes již nejsou výjimkou tříletí špunti, kteří si to drandí na vlastním jízdním kole vedle rodičů. Stejně jako u odrážedel, i tady je nabídka obrovská. Souboj probíhá hlavně na poli barev a vzorů, technicky nepřinášejí dětská kola výrazné inovace. Až na několik málo výjimek jsou dětská kola stále těžká s ovládáním, které není přizpůsobené slabším prstíkům. Pokud však vaše dítko nejezdí závodně, případně nemusí na své každodenní cestě do školy překonávat strmý sráz, nemusejí být uvedené nedostatky osudové. Pokud hovoříme o výjimkách, na veletrhu jsou samozřejmě k vidění i plnohodnotné ekvivalenty špičkových kol v dětských velikostech. Cena tomu samozřejmě odpovídá – místo několika tisíc zaplatíte za tyto zmenšeniny dospělých kol spíše desetitisíce.

Bezpečnost především

Barvami hýří dospělé i dětské sekce jízdních kol. Přinejmenším totéž platí o nabídce doplňků. Dětské přilby, rukavice, batůžky a cyklistické lahve se předhánějí kytičkami a motýlky pro mladé slečny na jedné straně a lebkami, ohnivými motivy a auty pro chlapečky na straně druhé. Pokud má vaše malé dítko vyhraněný vkus, na tomhle poli se určitě vyřádí do sytosti.

Pobavte se i se svými dětmi

Pořadatel veletrhu myslel i na povyražení nejmenších cyklistů a cyklistek. Na dětské návštěvníky jsou připraveni v pavilonu G1, kde o víkendu proběhne tradiční Mistrovství České republiky v biketrialu. Vedle zajímavé podívané tady návštěvníky čeká rovněž dětské dopravní hřiště a dětský koutek s hlídáním.

V sobotu dopoledne zve pořadatel na dětské cyklistické závody, které přímo v areálu výstaviště pořádají AMULET Bicycles a pořadatelský team SpinFit Liberec. Soutěžit se bude v šesti věkových kategoriích, nejmladší je určena dětem do čtyř let a nejstarší třináctiletým a čtrnáctiletým. Všichni účastníci si zde mohou vyzkoušet pravou závodní atmosféru.

 

Přečtěte si také:

Fotogalerie

Na veletrhu byla výrazně zastoupena nová generace cyklistů, stejně jako nabídka pro ní. Vozíky Charriot najdete na stánku našeho největšího prodejce cyklopřívěsů, firmy Dvě plus dvě. Americké vozíky Burley u nás distribuuje uherskobrodský AZUB. Koncept jednostopého vozíku za kolo TOUT-TERRAIN SINGLE TRAILER přijde na 32 990 Kč. Elektrokolo s dětským přívěsem asi uvidíme na našich cestách stále častěji. Zajímavá novinka na veletrhu - kolo s vozíkem před řídítky značky Dandy. Kočárek s dítětem se dá odpojit a použít samostatně nebo jej připojit za jiné kolo jako klasický cyklopřívěs. Cena kompletu je 23 400 Kč. Majitel společnosti Citybikes nám předvedl novinku z katalogu sedaček Bobike maxi City. Bobike maxi City lze díky zvláštnímu způsobu upevnění připojit na jakýkoli rám. Sedačku najdete na stánku značky Citybikes. Bobike Junior uveze děti do hmotnosti 36 kg, což odpovídá věku 10 let. Mundo Cargo bike je náklaďák na dvou kolech. S prodlouženou a zesílenou zadní nápravou na něm odvezete 300 kg. Model pořídíte za 26 000 Kč. Firma Intrea se už tradičně věnuje výrobě koloběžek, odrážedel a dětských kol. Odrážedla značky Velamos stojí 1 590 Kč. Leader Fox nabízí celou škálu od dvanáctipalcových koleček až po „čtyřiadvacítky“. Další z velkých výrobců, firma Cyklošvec předvedla sortiment od odrážedel až po čtyřiadvaceti palcová kola. Letos navíc přidala do nabídky koloběžky. Azub Fík má nově ve standardní výbavě brzdu. Dětská jízdní kola byla k vidění na stánku snad každého velkého výrobce, v tomto případě značka Ghost. Superior věnoval dětem zvláštní oddíl. Celý veletrh hýřil barvami, v tomto případě na stánku Favoritu. Barvy všude kam se podíváš - nabídka přileb německé společnosti ABUS. Malé slečny i mladí pánové si přijdou na své - sadu doplňků značky Kidzamo najdete na stánku firmy Cyklošvec.
Jitka Vrtalová, NaKole.cz, 08.10.2010
Blogy

Z Linze do Budapešti přes Alpy

 ()
Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska, bylo potřeba se podívat po další výzvě. Koukám do mapy, vzpomínám, jaké že to mám cyklo sny, až mě z toho vytrhne Peťa s dotazem, jestli jsme vůbec byli v Budapešti s kolama?No vida, na kole…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

 ()
Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras vyhlášených Evropskou asociací pro pěší turistiku. Její celková délka je přibližně 7 100 km. Začíná v Norsku na Severním mysu /Nordkapp/, vede Skandinávií k jihu a trajektem překračuje Kattegat…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

O čem se mluví:

NEcyklo Co pobavilo, potěšilo 192 dnes v 01:14
Elektrokola Elektro fatbike na dlouhé trasy včera v 21:38
Cestování na kole Velikonoce za polárním kruhem 3/2024 včera v 21:12
NEcyklo Ukrajina 43 včera v 20:42
Ukrajina 42 včera v 19:23
Elektrokola E Fatbike, výdrž baterky včera v 07:48
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

254 cyklistů (3 přihlášení)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024