reklama

Koulení kola z Lednice do Brna

Podle staré brněnské pověsti se roku 1636 vsadil zručný kolář Jiří Birk v šenku nad džbánkem dobrého moravského vína, že za svítání porazí strom, vyrobí z něj kolo a dokulí jej z Lednice k městským branám Brna dříve, než slunce za jeho hradby zapadne. A tak se také stalo.

Foto: KČT Kudrna

 

Kolo předal starostovi Gabrielu Grimmovi, který jej nechal zavěsit v radnici na věčnou památku. Od té doby jsou dvěma hlavními symboly města brněnský drak a kolo. Po tomto husarském kousku někteří Birka obdivovali, ale více bylo těch, co si začali šuškat, že to není možné a že dozajista má Birk spolky s rohatým. A tak kolář zemřel po mnoha letech bídy zatracen a v zapomnění.

Tuto 374 let starou legendu o brněnském kole se letos rozhodl již popáté oživit Klub českých turistů Kudrna recesisticky-sportovním závodem „Koulení kola z Lednice do Brna“. Závod startuje v sobotu, 2.10.2010 v 9­.00 z náměstí v Lednici a 34 tříčlenných družstev se bude snažit dokoulet kolo od žebřiňáku po cyklostezce až na nádvoří staré brněnské radnice po trase téměř 67 km dlouhé vedoucí malebným krajem vinic, luk a hájů jižní Moravy. Všichni závodníci se přitom smí přesunovat pouze vlastní silou (kolmo, pěšmo, na bruslích) a jeden z nich musí neustále valit po zemi dřevěné loukoťové kolo.

Kola o váze 12,5 kg byla vyrobena speciálně pro tento závod kolářem z povolání, Johanem Marinem Jágerem z české vesnice Eibenthal v rumunském Banátu, který se výrobou kol zabývá už od svých 16 let. Tím byl naplněn i jeden z cílů akce – pomoci právě české menšině žijící v zapomenutém koutě Rumunska.

Celá akce bude probíhat pod pečlivým dozorem rozhodčích agentury „Dobrý den“ Pelhřimov a nejlepší trojice bude zapsána do České databanky rekordů, pokud se jí podaří překonat neuvěřitelný vítězný čas loňského ročníku závodu 4 hodiny, 14 minut a 38 vteřin.


Foto: KČT Kudrna

Organizátoři se letos rozhodli zopakovat loňskou novinku, která se setkala se značným ohlasem veřejnosti – připravují opět speciální dětskou kategorii na zkrácené trase 66,9 m. V Banátu si nechali za tímto účelem vyrobit menší a lehčí kola, aby si i děti mohly vyzkoušet, jak to měl Birk těžké. Starty dětských závodů budou v 10:00 na náměstí v Lednici a v 15:00 na Zelném trhu v Brně.

Doběh nejrychlejších týmů do Brna je přibližně ve 13hodin. Slavnostní vyhlášení vítězů proběhne v 18:20 na Staré radnici v Brně. Ještě předtím je pro veřejnost na nádvoří připraven od 16:15 koncert skupiny Junior band a LILI – Junior. Celou sobotu bude navíc otevřena vyhlídková věž Staré radnice. Více informací o celé sportovní recesi naleznete na oficiálních stránkách závodu www.kudrna.cz/kou­lenikola.

Letošní aktualitou je tipovací soutěž na vítězný čas závodu. Výhrou bude jednodenní lyžařský zájezd, do soutěže se může každý zapojit prostřednictvím sítě Facebook nebo na stránkách závodu.  Tipovací soutěže se může zúčastnit opravdu každý.

Ve stopě závodu, která je 67 km dlouhá, vyrazí 2. října také souběžná cyklojízda.

Organizátory závodu jsou KČT Kudrna a Brněnské kulturní centrum.

Fotogalerie

KČT Kudrna (PR), 10.09.2010
Blogy

Z Linze do Budapešti přes Alpy

 ()
Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska, bylo potřeba se podívat po další výzvě. Koukám do mapy, vzpomínám, jaké že to mám cyklo sny, až mě z toho vytrhne Peťa s dotazem, jestli jsme vůbec byli v Budapešti s kolama?No vida, na kole…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

 ()
Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras vyhlášených Evropskou asociací pro pěší turistiku. Její celková délka je přibližně 7 100 km. Začíná v Norsku na Severním mysu /Nordkapp/, vede Skandinávií k jihu a trajektem překračuje Kattegat…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

O čem se mluví:

Ostatní – cyklo Jaké to bylo 146. před 16 minutami
NEcyklo Ukrajina 43 dnes v 02:28
Elektrokola Elektro fatbike na dlouhé trasy včera v 22:29
Trénink a zdraví Co vás zaujalo 278 včera v 21:31
Vyjížďky, srazy, akce Návrhy na jarní sraz 2024 včera v 20:08
Ostatní – cyklo Za kým je mi smutno, kdo mi bude chybět - 1. včera v 19:54
Rada při výběru kola GENESIS nebo ROCK MACHINE včera v 09:14
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

288 cyklistů (9 přihlášených)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024