reklama

Tour de Labe povede z Děčína do Magdeburgu

Labská stezka patří v Německu k nejoblíbenějším cílům cykloturistů. U nás jsme v porovnání s našimi severními sousedy v budování bezpečných stezek pro cyklisty podél Labe o něco pozadu. Napomoci rozvoji má Tour de Labe – propagační jízda, které se účastní zástupci místní samosprávy. Letos se koná již podruhé. Jaký je stav Labské stezky v ČR a jaké nové služby pro cykloturisty jsou letos přichystány, se dočtete v následujícím článku.

Z loňského ročníku Tour de Labe.
Z loňského ročníku Tour de Labe.
Foto: Jan Ritter

 

Před několika dny vyjel z Děčína česko-německý peloton cyklistů, který v úterý dorazí po 385 km do německého Magdeburgu. Již druhý ročník akce nazvané Tour de Labe uspořádali společně organizace Rotary International, občanské sdružení Labská stezka a Nadace Partnerství. Jízdy se zúčastní mimo jiné náměstek primátora města Děčína Miroslav Samler, celou trasu absolvuje i místostarosta Litoměřic Jaroslav Tvrdík.

Během jízdy podél majestátní řeky Labe uvidí účastníci např. zámek Sonnenstein v Pirně, Drážďany – zvané též Florencie na Labi, muzeum Karla Maye v Radebeulu, historickou porcelánku v Míšni, destilérku v Torgau, řadu kostelů, zámek Hartenfels, Wörlitzer park a muzeum Bauhausu v Dessau.

Těsně před startem Tour de Labe vznikl rozhovor s Ondřejem Fáberou, který pracuje jako koordinátor Labské stezky pro Nadaci Partnerství. Přečtěte si, co říká o současném stavu, o nových pasech Labské stezky i o připravovaných průvodcích:

 

Rozhovor s koordinátorem Labské stezky Ondřejem Fáberou


Ondřej Fábera, foto: SPVD

Labská stezka je na našem území dlouhá 370 kilometrů. Je po celé své trase sjízdná bez problémů?
Na základní trase je hned několik velmi kvalitních a hlavně bezpečných úseků. Mezi jinými to jsou například části stezky mezi Nymburkem a Poděbrady, v Děčíně nebo Ústí nad Labem, které uspokojí nejnáročnější cyklisty i rodiny s dětmi. Sjízdná je celá trasa stezky, ačkoliv je pravda, že některé její části zatím čekají na potřebné úpravy. I zde se ale situace obrací k lepšímu. V letošním roce je připravována stavba dalších úseků v okolí Velkého Března a Litoměřic, z Horních Počapel do Zelčína a mezi Kostelcem nad Labem a Čelákovicemi. Žádost o dotaci na úsek Hradec Králové – Kuks na schválení právě čeká. Pokud se vše povede, přibude na Labské stezce celkem více než 50 kilometrů nových bezpečných úseků. 

Znamená to, že se díky nově vybudovaným úsekům zlepší i služby pro cyklisty?
V současné době se daří budovat nové úseky, které přilákají další české a zvláště zahraniční cyklisty. A právě oni jsou motivací pro místní podnikatele, aby jim nabídli své služby. Již nyní například vzrůstá počet zařízení s certifikací Cyklisté vítáni. Ta cyklistům zaručuje, že se tady o ně i o jejich kolo kvalitně postarají.

Jaké novinky tedy na Labské stezce chystáte?

Společně s místními partnery a zařízeními s certifikací Cyklisté vítáni jsme připravili první vydání turistických pasů Labské stezky, které jsou součástí tohoto vydání Cykloturistiky. Pas je nejen praktickým průvodcem po stezce, ale umožňuje získat zajímavé ceny, mezi nimiž je ubytování na víkend v pražském hotelu Adalbert, předplatné časopisu Cykloturistika a cyklistický dres Labské stezky. Prvních pět set účastníků navíc získá pásek na nohavice, pláštěnku na sedlo nebo na helmu. Jako motiv na razítka do pasu byl zvolen známý uprchlík z pražské ZOO, lachtan Gaston, který se po Vltavě a Labi vydal do Německa při povodních v roce 2002. Tradičně se také podílíme na organizaci propagační cyklojízdy Tour de Labe. Ta se letos uskuteční od 2. do 7. července mezi Děčínem a Magdeburkem.

 

Kde cyklisté najdou potřebné informace o stezce?
Na jaře jsme s vydavatelstvím ShoCart spolupracovali na atlasu, respektive mapě trasy z Drážďan do Prahy, v níž návštěvníci najdou i popisy turistických zajímavostí a navazujících služeb. Již brzy bude k dispozici v českých knihkupectvích. Navíc intenzivně pracujeme na nových oficiálních stránkách českých Greenways, mezi které patří i Labská stezka (www.labska-stezka.cz). Web bude obsahovat všechny potřebné informace pro návštěvníky stezky a chtěli bychom ho v základní verzi spustit během letních prázdnin.

 

Zajímavosti o Labské stezce


  • Tok řeky Labe (klikněte na obrázek pro zvětšení)
    Zdroj: Wikipedie

    Labe je jednou znejvětších evropských řek. Tok od pramene na Labské louce v Krkonoších až po ústí do Severního moře měří 1 132 km.
  • V Německu byla Elbe Radweg pětkrát vyhlášena nejlepší cyklostezkou.
  • Labská stezka na území ČR je dlouhá 370 km. V úseku od německé hranice do Mělníka je značena číslem 2, v úseku z Mělníka do Vrchlabí číslem 24, úsek z Vrchlabí do Špindlerova Mlýna není značený a dále k pramenu Labe (respektive k Labské boudě) následuje místní značení.
  • Pouze zlomek zcelkové délky na našem území je vybudován v podobě oddělených cyklostezek. V roce 2009 to bylo 69 km.
  • Za budování bezpečných stezek odpovídají obce a kraje. Jejich přístup se velmi různí, některé obce jsou velmi aktivní, jiné o rozvoj stezky nejeví zájem. Nejdelší dokončené úseky vedou mezi německo-českou hranicí a Děčínem, v okolí Ústí nad Labem a mezi Poděbrady a Nymburkem.
  • Celou trasu projedou bez problémů pouze zkušení cyklisté, kteří se nebojí občas frekventovaných silnic. Při současném tempu výstavby by celá trasa mohla být průjezdná po bezpečných cestách někdy kolem roku 2017.
  • Páteřní Labská stezka v úseku Praha-Drážďany navazuje na německou cyklistickou stezku Elberadweg (Severní moře, Hamburg, Drážďany, Děčín). Trasa je součástí jednoho znejvýznamnějších severojižních cyklistických koridorů v Evropě. V rámci Evropské sítě cyklistických tras a stezek Euro Velo je vedená pod číslem 7 (Nordkapp – Malta, celková délka 7 300 km).

Další informace:

www.labska-stezka.cz – oficiální stránky Labské stezky v ČR
Labská stezka v Německu – s čím se můžete setkat na Elbe Radweg

Fotogalerie

Z loňského ročníku Tour de Labe. Z loňského ročníku Tour de Labe. Úsek Labské stezky mezi Děčínem a hranicemi patří mezi nekrásnější na trase Kvalita trasy je velmi proměnlivá. Některé úseky jsou pro plně naložené kolo nepříjemné... ...jiné nebezpečné. Hostinné v Podkrkonoší Tenhle úsek mezi hranicemi a Děčínem už naštěstí patří minulosti.. Dnes to tu vypadá jinak. Mezi nejznámnější patří úsek mezi Poděbrady a Nymburkem. Lodě a přístavy jsou osvěžením na Labské trase. I když po silnici, jet se dá bezpečně. Úsek Labské trasy v okolí Velkého Oseka.
redakce NaKole.cz, s využitím materiálů Nadace Partnerství, 04.07.2010
Vyzkoušejte
Labská cyklostezka – Míšeň (CK Victoria)

Labská cyklostezka

Německo
14.05.2024 - 3 dny
cyklistický
Autobusem
5 990 Kč
Blogy

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

 ()
Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti Bulharsku jsme tady to kafe do kelímku dostali zdarma. Luděk k tomu obdržel i pivo, takže snídal jogurt a lahváče. Kamarád z Těchonína, když jsem mu poslala fotku, nám tuto stravu pochválil.…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

 ()
Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena pořád snižovala. Vypili jsme opět každý dvě. Ani jsme nic kupovat nepotřebovali, jídlo jsme měli, akorát jsme na sluníčko vyskládali usušit pasy a to, co zbylo z lékárničky. Začali jsme si…
Peggy | 01.12.2023

O čem se mluví:

Lehokola Mám tříkolku a co dál, z dovolením 2 před 8 minutami
NEcyklo Radování na sněhu 23 - 24 dnes v 09:57
Elektrokola Výměna BMS dnes v 09:56
Trénink a zdraví Jak sportujeme dnes v 09:41
Technické rady Výměna destiček dnes v 09:15
Cestování na kole Zase na cestě dnes v 08:29
NEcyklo Ukrajina 42 dnes v 07:25
Technické rady Technické dotazy a poznatky II včera v 23:16
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

348 cyklistů (15 přihlášených)

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024