reklama

Baťův kanál: Nová cyklostezka i veletrh lodí

Baťův kanál tvoří osu turistické oblasti Slovácko, která je proslulá skvělými podmínkami pro cykloturistiku. Koncem dubna tu byly otevřeny nové úseky cyklostezky, tento víkend se navíc můžeme vydat na přehlídku lodí na Baťově kanálu. Nenáročná cyklistika po rovině nebo výlet na inlinech – to je náš tip na tento víkend.

Foto: NaKole.cz

Baťův kanál je nejjižnější část dálkové trasy Moravská stezka. Cyklotrasa značená jako 47 vede podél vodního toku z Kroměříže přes Uherské Hradiště a Veselí nad Moravou až do Hodonína. Celkově tak nabízí 80 kilometrů pohodové jízdy takřka po úplné rovině mezi Kroměříží a Hodonínem.

Vnitrozemský průplav byl postavený v letech 1932–38, a to v úseku Otrokovice – Rohatec. Jedním z hlavních důvodů stavby byla přeprava lignitu do závodů firmy Baťa, kanál ale sloužil také pro zavlažování. Dnes slouží výhradně pro turistiku, cyklotrasa podél Baťova kanálu patří mezi nejoblíbenější cíle turistů z Čech i zahraničí.


Foto: batacanal.cz

Stavba páteřní cyklostezky podél Baťova kanálu trvá už několik let. Letos se dílčí úseky propojily a ve Zlínském kraji (tedy v úseku Kroměříž -Uherské Hradiště- Uherský Ostroh) je prakticky celá trasa vedena po asfaltovém povrchu a je také vedena mimo motorovou dopravu. Pouze u Kvasic, Bělova a Pahrbku u Napajedel musí cyklisté překonat kratší úsek po málo frekventované silnici. „Tyto úseky budou převedeny na cyklostezku v nejbližších letech," uvedl Jiří Durďák, projektový manažer sdružení obcí podél Baťova kanálu. Kompletní propojení cyklostezek by mělo být dokončeno v příštím roce. Již dnes je však možné se projet na inlinech či s dětmi po bezpečných cestách a po rovině po trase v celkové délce okolo 65 km.


Nové vedení trasy podél Baťova kanálu
Pro zvětšení klikněte na obrázek.

 „Cyklostezka je ideální pro dálkové cyklisty, rodiny s dětmi, in-line bruslaře, seniory a tělesně postižené, kteří ocení takřka absolutní rovinu a přehledný terén. Její bezpečnost násobí fakt, že křížení všech silnic a železničních tratí je řešeno mimoúrovňově," říká o projektu ředitelka Centrály cestovního ruchu Východní Moravy Dana Daňová.


Mapa trasy.
Pro zvětšení klikněte na obrázek.

Na území Jihomoravského kraje je zatím stezka více vedena po místních, ale málo frekventovaných komunikacích. Region Slovácko patří mezi cyklisty zaslíbené části naší republiky. Baťův kanál je však také vodní cestou a výlet na kole si tak můžete okořenit plavbou na lodi. Plavební sezóna byla zahájena 1. května a potrvá až do konce října. „O měsíc jsme letos prodloužili provoz pravidelné lodní dopravy," informoval nás Jiří Durďák. Od června do srpna si tak můžete vyjet na delší výlet jedním směrem a zpět se svézt výletní lodí, která je přizpůsobena pro přepravu kol. V letošní sezóně přibyly tři nové přístaviště a jejich celkový počet se tak vyšplhal počet míst ke kotvení na patnáct.

Na Baťově kanálu funguje také půjčovna hausbotů a nabízí možnost i kombinovanou plavbu s vyjížďkami nejen podél Baťova kanálu, ale i do okolí. „Hodně lidí má přestavu, že u nás je jen rovina. Stačí přitom vyjet kousek dál od kanálu do blízkých Chřibů, Bukolských hor či Bílých Karpat," řekl Durďák. Slovácko tak nabízí dobré podmínky i pro bikery, kteří preferují přírodní povrch a náročnější terén.

Kromě cyklistiky proslulo Slovácko také vínem a dobrou pálenkou. „Během roku tu máme celkem tři velké jízdy králů – v Hluku, Vlčnově a v Kunovicích," vypočítává předseda regionu Slovácko Břetislav Tichavský. Sezóna vyvrcholí 11. září, kdy se uskuteční slavnosti vína. Do slavnostního průvodu se zapojí celkem 50 slováckých obcí a měst. Moravské vinařské stezky jsou jedním z nejznámějších a nejoblíbenějších cílů cykloturistů z Čech i ze zahraničí.

Již zítra ve Veselí nad Moravou zahajuje veletrh lodí, který představí velkou část lodního parku na Baťově kanálu.


Jízdní řád pravidelné lodní dopravy na Baťově kanálu. Pro zvětšení klikněte na obrázek.

Podívejte se také:

redakce NaKole.cz, 13.05.2010
Do vaší knihovny
Blogy

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

 ()
Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti Bulharsku jsme tady to kafe do kelímku dostali zdarma. Luděk k tomu obdržel i pivo, takže snídal jogurt a lahváče. Kamarád z Těchonína, když jsem mu poslala fotku, nám tuto stravu pochválil.…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

 ()
Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena pořád snižovala. Vypili jsme opět každý dvě. Ani jsme nic kupovat nepotřebovali, jídlo jsme měli, akorát jsme na sluníčko vyskládali usušit pasy a to, co zbylo z lékárničky. Začali jsme si…
Peggy | 01.12.2023

Premiéra na Bohemia Divide

 ()
Bohemia Divide je název jednoho z dnes už asi kultovních cyklistických ultra-závodů bez podpory. 750-800 km napříč Českem od jihu k severu po cestách i necestách, nonstop a bez podpory. Mezi vyznavači tohoto podivného odvětví cyklistiky má závod své věhlasné jméno, pro mě to je ale letos…
JohnyB | 28.10.2023

6. část - Bulharsko – k moři!

 ()
Naše děti už dávno vědí, že když k moři, tak si k němu musí dojet na kole. Těšily se, ale to horko tyhle poslední dny bylo opravdu těžko snesitelné. Dvacátý pátý den mě přestalo bavit i to ranní slunce, které jsem ještě jakžtakž tolerovala, protože osušilo noční rosu a tedy i stany. Na tu blankytně…
Peggy | 18.10.2023

O čem se mluví:

Ostatní – cyklo Jaké to bylo 145 před minutou
Trénink a zdraví Co vás zaujalo 278 před 2 minutami
NEcyklo Co pobavilo, potěšilo 192 dnes v 13:45
Co vás vytočilo 152 dnes v 12:41
Oblečení a outdoor Cyklosandály, výrobci a dostupnost dnes v 12:26
NEcyklo Ukrajina 42 dnes v 12:04
Cestování na kole Zase na cestě dnes v 11:24
Vyjížďky, srazy, akce Návrhy na jarní sraz 2024 dnes v 06:04
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

174 cyklistů (11 přihlášených)

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena…
Peggy | 01.12.2023