reklama

Cyklojízdy v českých městech

S vítáním nové cyklistické sezóny ve městech jsou spojené pravidelně pořádané cyklojízdy. Tento týden vyjedou pelotony cyklistů v Praze, Brně, Ostravě, Plzni a dalších českých městech.

Foto: Jitka Vrtalová

 

Co o sobě cyklojízdy říkají

Cyklojízdy jsou spanilé barvité jízdy cyklistů, koloběžkářů, bruslařů a dalších bezmotorových prostředků městem, které vyvolávají v ulicích vlnu pozornosti. Pražské cyklojízdy jsou především:

  • Oslavou svobodného pohybu po městě, festivalem, setkáním, příležitostí zažít pražské ulice na chvíli jinak.
  • Podnětem k širší diskusi o cyklistice jako o zdravém a ohleduplném způsobu dopravy po městě.
  • Jasnou podporou a silným argumentem pro ty, kdo za městskou cyklistiku lobbují na magistrátu a dalších úřadech.

Cyklojízdy se pohybují pomalým tempem po nenáročné trase, aby se mohly zúčastnit i děti a fyzicky méně zdatní lidé. Jsou bezpečné – cyklojízda vytváří bublinu, která chrání své účastníky před automobily.

Zdroj: www.cyklojizdy.cz

Praha

Pražská cyklojízda startuje ve čtvrtek 22. 4. 2010 v 18 hodin na náměstí Jiřího z Poděbrad. Tématem letošní velké jarní „cargo“ jízdy budou kola jako prostředek pro přepravu nákladu. Na startu uvidíme nejrůznější nákladní kola i obří brašny. Pražské jarní cyklojízdy se zúčastní také dánský velvyslanec Ole E. Moesby, který ji absolvuje na nákladním kole Christiania Bikes s nákladem dánského chleba. Kromě toho budou k vidění například holandské nákladní kolo Gazelle, kolo Kona s obřími cyklobrašnami nebo cyklopřívěsy Azub. „Kolo se skvěle hodí pro velké nákupy, převážení děti nebo i menší stěhování. Pokud nechcete tahat těžké věci na zádech ani se obtěžovat s autem, jsou městská a nákladní kola ideální alternativou," říká Michal Křivohlávek z iniciativy Auto*Mat.

Cyklojízda bude zakončena v hale C komplexu Balabenka Point u metra Českomoravská, kde bude program pokračovat koncertem, výstavou dánských nákladních a městských kol a divadelním představením. Kompletní program najdete na adrese www.cyklojizdy­.cz.

Další informace o pražské jarní cyklojízdě najdete na:

Galasova cyklojízda

Je to již rok, kdy začal s pořádáním výletních cyklojízd v Praze Vláďa Galas. Tuto neděli 25. 4. 2010 od 10 hodin se uskuteční již dvacátá jízda na trase Folimanka-Bubeneč-Divoká Šárka-Hradčanská-Malostranská-Folimanka. Podrobnosti najdete v kalendáři akcí nebo na webu galas.borec.cz.

Brno

Tuto sobotu 24. 4. vyjede také jarní cyklojízda v moravské metropoli. Na trasu v centru Brna dlouhou zhruba 5 kilometrů se vydají lidé na klasických i ležatých kolech, s dětmi i přívěsnými vozíky za kolo. Letos poprvé je cyklojízda organizovaná, o bezpečnost účastníků se kromě dobrovolníků bude starat také městská policie. „Nově cyklojízdu pořádáme o víkendu,“ řekl Darek Galle z pořádajícího občanského sdružení Brno na kole s tím, že pro děti je připravený zvláštní program. Podle pořadatelů se v uplynulých letech akce zúčastnilo pravidelně okolo 200 cyklistů.

Podrobnosti o brněnské cyklojízdě:

Plzeň

Plzeň je další z velkých českých měst, jejímiž ulicemi projede peloton cyklistů. Stejně jako v uplynulých letech, pořádající sdružení Děti Země načasovalo tuto oslavu začátku cyklistické sezóny na čtvrtek 22. 4. 2010. Účastníci se sejdou v 17:30 hod. na pěší zóně ve Smetanových sadech. Podle organizátorů j e plzeňská cyklojízda „společenskou akcí lehce manifestačního rázu“, které se mohou zúčastnit lidé všeho věku, včetně dětí. Na závěr cyklojízdy budou tradičně vyhlášeni vítězové soutěže onejmladšího, nejstaršího a nejnezvyklejšího účastníka, kteří obdrží symbolické ceny.

Podrobnosti najdete zde:

Ostrava

Ve stejný den jako v Praze a Plzni vyjede také cyklojízda v Ostravě. Sraz je ve čtvrtek 22. 4. 2010 v 17:30 na Kuřím rynku (Jiráskově náměstí). Organizátoři slibují netradiční jízdu ostravským centrem, která povede až do lesoparku Benátky pod Hulváckým kopcem. Tady bude jízda zakončena promítáním filmu Auto*mat, pro děti bude k dispozici dětské hřiště.

Podrobnosti najdete zde:

Ostatní města

V uplynulých letech se k cyklojízdám obvykle přidalo také město Liberec. Podle zpráv od organizátorů tu letos cykojízdu přesunuli na 15. května. Jarní cyklovýlet povede v tento den mimo město do Oldřichova v Hájích a zpět do Liberce.

Pokud je vám myšlenka cyklojízd blízká, sami pořádáte nebo byste chtěli pořádat obdobnou akci ve vašem městě, napište nám o tom. Sami si také můžete přidat pozvánku do Kalendáře akcí NaKole.cz.

Fotogalerie

Velké jarní cyklojízdy 2009 v Praze se zúčastnilo okolo tisícovky lidí. Tváře cyklojízdy Tváře cyklojízdy
redakce NaKole.cz, 20.04.2010
Blogy

Bikepacking přes Slovensko pokračuje: Z Čachtic do Gaderské doliny

 ()
Poté, co jsme se dvěma dětmi úspěšně projeli Malé Karpaty a zjistili, že náš syn Oskar je schopen ujet až 50 km denně, pokračovali jsme v cestě na střední Slovensko. Oskarovy schopnosti se každým dnem zlepšovaly. Tažné lano zůstalo hezky odpočívat a Oskar se stal pro nás plnohodnotným cyklistickým…
Kristina | 03.10.2024

Centrální stezkou od západu na východ_3

 ()
Úterý 23. červenceKdyž pominu stále trvající vedra, začal dnešek příjemně. Ráno jsme měly poměrně brzy sbaleno, stihly jsme i promazat kola (a vyloudit u paní ubytovatelky nový hadr na jejich utření) a vyjet chvilku před devátou. Asi 5 km se mírně stoupavá cesta zdála příjemná, ale za přístřeškem…
Aar | 02.10.2024

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 11. část

 ()
Kolečko se uzavírá Ještě v Kazachstánu jsme byli tak trochu celebrity. „Zdrastě, jak se máte? Viděl jsem vás před třemi dny za Tarazem," pozdravil nás chlapík kdesi na benzínce. „To je docela dobře možné." „Nebyli jste tuhle kousek za Almatou?" zase jiný chlapík jinde. „Asi měsíc nazád? To jsme…
Peggy | 24.09.2024

Dámská 2024 – jezero Milada, Děčínský Sněžník, Ploučnice, Husí cesta a z Roudnic

 ()
Začínáme další desítku naší tradiční Dámské, dlouho jsme nevěděly kam vlastně pojedeme a kdy pojedeme. Radka měla naplánovanou dovolenou v Itálii, my s Lenkou zájezd do Alp, ale nakonec jsme Dámskou odjely v tradičním termínu. Letos máme 13 jako šťastné číslo, 13.června jsme jely s Lenkou do…
HMS | 18.09.2024

Slovinsko – Rakousko – relax v lázních Zreče 13.6. až 18.6. 2024

 ()
Letos opět s Mamutem, líbí se nám precizní připravenost tras i znalost místa, kde vedou trasy po cyklo i neznačených cestách. V únoru vybíráme zájezd, vzácně se shodneme na termínu a místu. Původně jsme chtěly ve složení Helena, Lenka a já zdolat Grossglockner, ale bohužel zájezd byl již koncem…
HMS | 18.09.2024

O čem se mluví:

Cestování na kole Do Montpellieru včera v 23:22
NEcyklo Co vás vytočilo 153 včera v 23:11
Co vás zaujalo 282 včera v 22:07
Cestování na kole Pobaltí na kole včera v 15:49
Bezpečnost na kole Strongest K2 Spice Paper Sheets for sale in Los Angeles včera v 15:22
Technické rady Spice k2 sheet K2 Spice paper - K2 Liquid Spice včera v 15:07
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

359 cyklistů (3 přihlášení)

Bikepacking přes Slovensko pokračuje: Z Čachtic do Gaderské doliny

Poté, co jsme se dvěma dětmi úspěšně projeli Malé Karpaty a zjistili, že náš syn Oskar je schopen ujet až 50…
Kristina | 03.10.2024

Centrální stezkou od západu na východ_3

Úterý 23. červenceKdyž pominu stále trvající vedra, začal dnešek příjemně. Ráno jsme měly poměrně brzy…
Aar | 02.10.2024

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 11. část

Kolečko se uzavírá Ještě v Kazachstánu jsme byli tak trochu celebrity. „Zdrastě, jak se máte? Viděl jsem vás…
Peggy | 24.09.2024