reklama

Sníh na cyklostezkách – kudy můžeme jezdit?

Letošní zima v Česku byla po dlouhých letech skutečně „Ladovská“. Sníh mnoho věcí zakryje, něco se ale díky němu naopak jasně ukázalo. Například to, jak české zákony počítají s cyklisty.

Foto: NaKole.cz

Jak se jezdí v zimě

Česká města pokryl sníh, který se v rozumné době ze silnic podařilo odstranit. V naprosté většině ale zůstaly stranou zájmu cyklostezky, chodníky a místní komunikace, které s oblibou využívají právě cyklisté. Údržba komunikací se přednostně zaměřila na hlavní silniční tahy, cyklostezky však z velké části zůstaly neprotažené. 

Jízda v nepříliš hlubokém sněhu je přitom docela dobře možná. Problémy nastanou, když neuklizený sníh odtaje, následně zmrzne a změní se v ledovku. Jízda po ledových polích patří spíše do kategorie adrenalinových zážitků, a pokud má cyklista za sebou ještě automobil, může jít na ledu doslova o život. Pokud byl na komunikaci vyhrazený pruh pro cyklisty, odhrnutý sníh z pruhů pro automobily skončil většinou právě tady. Cyklopruhy se tak staly pro cyklisty zcela neprůjezdné.

Co na to zákony

Mnoho cyklistů je přitom přesvědčeno, že zákon o provozu na pozemních komunikacích č. 361/2000 Sb. nařizuje jízdu i po takovém cyklopruhu, případně po neudržované cyklostezce. Konkrétně § 57 tohoto zákona říká:  „Je-li zřízen jízdní pruh pro cyklisty, stezka pro cyklisty nebo je-li na křižovatce s řízeným provozem zřízen pruh pro cyklisty a vymezený prostor pro cyklisty, je cyklista povinen jich užít.

Naštěstí je tu § 4 stejného zákona, na který je možné se v případě potřeby odkázat: „na pozemních komunikacích je každý povinen… své chování přizpůsobit zejména stavebnímu a dopravně technickému stavu pozemní komunikace, povětrnostním podmínkám, situaci v provozu na pozemních komunikacích, svým schopnostem a svému zdravotnímu stavu.


Hradec Králové – tady cyklisté mohou jet pouze po společné stezce pro cyklisty a chodce. Na vozovku je zákaz vjezdu.
Foto: NaKole.cz

Pokud jsou tedy cyklopruh anebo cyklopiktokoridor částečně nebo úplně nesjízdné, může se cyklista zcela legálně pohybovat nalevo od něj. Také stezku pro cyklisty není za této situace povinen cyklista použít a může se bez jakýchkoli pochybností pohybovat v souběžné vozovce.

Problém s legálností průjezdu nastává pouze v případě, že je zde (zpravidla zcela nesmyslně) vyznačen zákaz vjezdu jízdních kol. Tyto nevhodné úpravy „vedení cyklistů“ však naštěstí nejsou příliš rozšířené.

 Nejlepší je selský rozum

Většina cyklistů, které potkáváme v ulicích měst, se chová podle toho, jak jim velí selský rozum. „Nezbývá, než jezdit po slušně udržovaných komunikacích. Ano, jsou to ulice, kde jezdí auta. Ale díky tomu se tam dá jet slušně i na kole,“ říká k tomu Štěpán Mazánek, který používá své jízdní kolo na většinu cest po Praze.

Pokud cyklista ignoruje zasněžený cyklopruh a jede společně s auty, je to pro řidiče pochopitelné a většinou to respektují. Paradoxně mnohem horší bude pro cyklisty situace, až sníh a led roztaje a voda odteče. Na cyklopruzích totiž zůstane vše, co se odhrnulo společně se sněhem – matky, šroubky, kousky skla a úlomky různého původu. Proražení pláště v takovém terénu je téměř jisté, a tak cyklisté budou jezdit stále v pruhu s automobily. Alespoň do okamžiku, než správa komunikací cyklopruhy uklidí. Abychom byli poctiví, dříve či později k tomu vždy dojde. Do té doby se ale mnoho cyklistů setká s troubením a možná i agresivními útoky řidičů, kteří nepořádek na vozovce nevidí a chování cyklistů tak nechápou.

Dočkáme se změny?

Pomalu tají i ledy v české legislativě. V současné době leží v Poslanecké sněmovně návrh na úpravu uvedeného zákona 361/2000 Sb. V případě jeho přijetí by někteří cyklisté nebyli povinni používat cyklostezku či cyklopruh i mimo výše uvedené „zimní“ situace. 

Co by mohlo platit v nejbližší době:

„Povinnost užít jízdní pruh pro cyklisty nebo stezku pro cyklisty… neplatí pro cyklisty, kteří by zejména výrazně vyšší rychlostí své jízdy nebo sportovním charakterem své jízdy mohli ohrozit provoz ostatních cyklistů, popřípadě chodců, pohybujících se v pruhu pro cyklisty nebo na stezce pro cyklisty anebo na stezce pro chodce a cyklisty.“


Přečtete si také:

Fotogalerie

Cyklopruh, který vede před Ministerstvem dopravy na vltavském nábřeží, je beznadějně zasypaný sněhem... ..cyklisté si sem přesto cestu najdou. Některá místa (především na páteřních trasách) jsou průjezdná. A takto to vypadá na jiném místě - cyklopruh v Počernické ulici v Praze 10. Vrstva uježděného sněhu se změnila v souvislý ledový pokryv. Na fotografii je nájezd na Barrandovský most. S podobnou situací se setkávají cyklisté i v jiných městech ČR. Tento obrázek je z Plzně - cyklopruh na chodníku není odmetený, uklizena je pouze část pro chodce. Částečně odtátý a udupaný sníh vytvoří po čase ledovku. Cyklostezka a souběžný zákaz vjezdu se vyskytují jen zřídka. Ukázka je z Hradce Králové.
redakce NaKole.cz, 22.02.2010
Vyzkoušejte
 (CK Frčíme)

Šumava na kole

Česko
17.05.2024 - 3 dny
cyklistický
Autobusem
5 900 Kč
 (CK Frčíme)

Šumava na kole

Česko
12.07.2024 - 3 dny
cyklistický
Autobusem
5 900 Kč
 (CK Frčíme)

Teplické cyklostezky na pohodu

Česko
20.08.2024 - 5 dní
cyklistický
Autobusem
10 500 Kč
 (CK Frčíme)

Šumava na kole

Česko
26.08.2024 - 3 dny
cyklistický
Autobusem
5 900 Kč
Do vaší knihovny
Blogy

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

 ()
Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti Bulharsku jsme tady to kafe do kelímku dostali zdarma. Luděk k tomu obdržel i pivo, takže snídal jogurt a lahváče. Kamarád z Těchonína, když jsem mu poslala fotku, nám tuto stravu pochválil.…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

 ()
Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena pořád snižovala. Vypili jsme opět každý dvě. Ani jsme nic kupovat nepotřebovali, jídlo jsme měli, akorát jsme na sluníčko vyskládali usušit pasy a to, co zbylo z lékárničky. Začali jsme si…
Peggy | 01.12.2023

O čem se mluví:

Technické rady Technické dotazy a poznatky II před 4 minutami
NEcyklo Co vás vytočilo 152 před 11 minutami
Cestování na kole Zase na cestě dnes v 22:12
NEcyklo Co pobavilo, potěšilo 192 dnes v 22:03
Ukrajina 42 dnes v 21:45
Trénink a zdraví Jak sportujeme dnes v 18:06
Elektrokola Výměna BMS dnes v 17:58
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

311 cyklistů (12 přihlášených)

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024