reklama

Co najdete na Holiday World 2010

Veletrh cestovního ruchu Holiday World letos potvrdil, že patří ke špičkovým akcím sezóny. Pokud netrávíte letní dovolenou zásadně na chalupě, holešovické výstaviště vás vtáhne do světa cestování a gastronomie.

Na Holiday World 2010 představily svoji nabídku centrály turistického ruchu.
Na Holiday World 2010 představily svoji nabídku centrály turistického ruchu.
Foto: NaKole.cz

 

Ve čtvrtek 4. 2. 2010 se otevřely brány veletrhu cestovního ruchu Holiday World. Areál pražského holešovického Výstaviště zaplnily stánky 870 vystavovatelů z bezmála 50 zemí celého světa. S fotoaparátem jsme se sem zajeli podívat i my, abychom se vystavovatelů zeptali na otázku: „Co nového nabídnete cyklistům v této sezóně?"

Za hranice všedních dní

Nejsilnější prezentaci mají na veletrhu tradičně země Středomoří jako Itálie, Francie, Španělsko, Kypr, Tunisko, Řecko, Turecko, Izrael, Portugalsko a Černá Hora. Na veletrh se letos vrátila Kuba, Velká Británie či poprvé po pěti letech i Nizozemsko. Mezi úplnými nováčky se představil specialista na Austrálii a Nový Zéland, premiéru měli na veletrhu Island a Tanzánie, a nechyběly ani exotické destinace jako Thajsko, Dubaj, Japonsko, Taiwan – Čína a např. Indonésie.

My jsme se zajímali hlavně o země, kam Češi směřují na kolech, lyžích nebo inline bruslích. Jedničkou v této oblasti je bez diskuze Rakousko, které v letošním roce rozšířilo plochu svého stánku a patřilo k největším na veletrhu. Nabídka Rakouska pro české cykloturisty je tradičně široká. Po několik let nabízí rakouská turistická centrála zdarma k zaslání prospekty hlavních tras a cyklistických destinací, a to často v české mutaci. Kromě prezentace jednotlivých rakouských regionů najdete na stánku Rakouska také informace o mezinárodní síti cyklohotelů Mountain Bike Holidays.   

Německo na veletrhu zastupuje pouze příhraniční region Sasko, který v posledních letech také zvětšil svoji plochu. Pro české cykloturisty je atraktivní svojí blízkostí (společná česko-saská hranice se táhne od Aše až k trojmezí u Hrádku nad Nisou). Kromě mapy hlavních cyklotras na území Saska si na stánku můžete vyzvednout průvodce po německé části Labské stezky, která je nejpopulárnější německou cyklistickou trasou.


Aktivní dovolená na Lago di Garda

Zástupci italských regionů se na otázky po novinkách v oblasti cykloturistiky tvářili rozpačitě. Stánek italské centrály cestovního ruchu ENIT poskytoval hlavně obecné materiály, s nabídkou pro cykloturisty už to bylo horší. Vypadá to, že Itálie se orientuje především na skupinovou turistiku – z hlediska nabídky cestovních kanceláří je to třetí nejoblíbenější cyklistická destinace pro české turisty. Jeden region ale přece jen vybočuje z řady – oblast Lago di Garda postavila svoji nabídku na aktivní dovolené, a trasy pro cyklisty v tom hrají důležitou roli. Kromě mapy najdete na stánku regionu také trojjazyčné průvodce (v italském, německém a anglickém jazyce) s doporučenými trasami pro kola, cykloturisty i MTB jezdce.

V podobné situaci jako Itálie je i další z oblíbených cykloturistických cílů – Francie. Kromě staršího katalogu MTB tras „Sites VTT-FFC" ve francouzském jazyce jsme na stánku Francie nenašli žádné specializované informace pro cykloturistiku. Výjimkou potvrzující pravidlo byl pouze leták dálkové trasy podél Loiry (La Loire a Vélo, v anglickém jazyce), která je součástí evropské trasy EuroVelo č. 6. Pro cestu do Francie je tak lepší zvolit některou z mnoha cestovních kanceláří, které nabízejí své zájezdy do této země.

V posledních letech roste také zájem českých cykloturistů o Švýcarsko. Zdaleka to není jen destinace vhodná pro horská kola, jak si mnozí lidé myslí. Hned ve čtvrtek představilo Švýcarsko novinky pro tuto letní sezónu – pro aktivní dovolenou bychom určitě doporučili vyžádat si jejich mapu švýcarského systému SwitzerlandMobility (orientační mapa v měřítku 1:600 000 v an­glickém jazyce), která je doplněná katalogem s detailním popisem všech tras včetně výškového profilu (Swiss Trails, v anglickém jazyce).

Na veletrhu zaujaly také některé evropské destinace, které čeští cykloturisté teprve objevují. Příkladem takové země je Slovinsko, které se letos stalo partnerskou zemí veletrhu.

Do zahraničí s cestovkou

Hned u vstupu jsou k vidění také stánky mnoha cestovních kanceláří, které nabízejí cykloturistické zájezdy do celého světa. Jejich prezentaci podpořily obě tuzemské asociace sdružující cestovní kanceláře (AČCKA i ACK), které nabídly spoluúčast na společně sdílené ploše. Ve vstupní hale se tak představuje více než 20 subjektů v rámci obou asociací. Aktivní zájezdy hledejte v nabídce touroperátorů S.E.N., Extrem Tour, Poznání, Victoria, Eurocykl Herdegen, Nomád, Hoška a Redok. V dalších halách jsou k vidění pražská Adventura či brněnský Kudrna na venkovní ploše.

Soutěž pro návštěvníky

Pořadatel výstavy Incheba Praha na Holiday World 2010 připravila ve spolupráci s některými vystavovateli novinku v podobě soutěže pro návštěvníky. Každý den konání veletrhu se návštěvníci mohou prostřednictvím svých mobilních telefonů zapojit do hry a slosování o poukazy na zájezdy na příští letní sezonu. Kupony jsou přenosné a mohou sloužit také jako dárek.

Na dovolenou po Česku

České kraje se s výjimkou Prahy představují v plné síle, inspiraci k dovolené v tuzemsku nabízejí i stánky regionů a dokonce měst. K „našim" regionům počítáme i nám nejbližší slovenské zahraničí. Většina ze zástupců této oblasti předvede svá „želízka v ohni" na společném stánku Slovenské agentury pro cestovní ruch (SACR).

V posledních několika letech v Česku raketově vzrostl počet nově postavených cyklostezek. Není divu – díky podpoře evropských Strukturálních fondů a SFDI se v letech 2007–2013 investuje do cyklistické infrastruktury minimálně 2 mld. Kč. V návaznosti na to vznikají důležité páteřní trasy a některé regiony už se mohou svojí nabídkou cyklistické infrastruktury srovnávat s Rakouskem či Německem. Takovou oblastí je především jižní a střední Morava s regiony Slovácko, Valašsko, Podyjí či Kroměřížsko. Kombinaci kola a lodi nabízí trasa podél Baťova kanálu.

Rodinám s dětmi, ale i inline bruslařům bychom doporučili návštěvu Orlické cyklo&inline království, které v současnosti nabízí více než 40 km tras v nádherném prostředí údolí podél Tiché Orlice a Třebovky. Liberecko zase láká MTB cyklisty, aby si přijeli vyzkoušet čerstvě postavené single tracky do Nového Města pod Smrkem.

Doprovodný program

Až do neděle vévodí doprovodnému programu tradiční World Film v Křižíkově pavilónu B. Návštěvníci kromě autogramiád a přednášek cestovatelů, fotografů a cestovatelských osobností budou moci shlédnout i flotilu účastnických automobilů Rallye Paříž Dakar. Kromě toho byl v promítacím sále ve střední hale Průmyslového paláce zahájen nový projekt Expediční kamery.

Základní informace pro návštěvníky Holiday World 2010

Datum konání: 4. – 7. 2. 2010
Pro veřejnost otevřeno: 6. – 7. 2.
Místo konání: Výstaviště Incheba Expo Praha

Vstupné
:
Plné vstupné: 140 Kč
Rodinné vstupné: 300 Kč
Zlevněné vstupné (pro seniory, studenty, děti a mládež do 18 let): 70 Kč
Děti do 10 let: zdarma

Otevírací doba: So 6. 2. 2010 9–18, Ne 7. 2. 2010 9–17

 

Další informace:

Fotogalerie

Na Holiday World 2010 představily svoji nabídku centrály turistického ruchu. Jedním z hlavních cílů českých cykistů je sousední Rakousko. Německý region Sasko představuje pro Sasko především Labskou stezku. Švýcarsko pro letošní sezónu přišlo s novou mapou cyklistických tras. Stánek Francie. Cyklistikcká ikona severní Itálie - Lago di Garda Katalog tras v bikerském ráji Lago di Garda byl vydaný v anglickém, italském a německém jazyce. Switzerland Mobility - ucelený systém tras pro pěší, MTB a silniční kola, inline bruslaře a vodáky. Tip na dovolenou v Česku - představuje se Orické cyklo a inline království. Rakovnické cyklování. Na Holiday World se prezentovaly také České dráhy.
redakce NaKole.cz, 06.02.2010
Do vaší knihovny
Blogy

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

 ()
Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras vyhlášených Evropskou asociací pro pěší turistiku. Její celková délka je přibližně 7 100 km. Začíná v Norsku na Severním mysu /Nordkapp/, vede Skandinávií k jihu a trajektem překračuje Kattegat…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

 ()
Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti Bulharsku jsme tady to kafe do kelímku dostali zdarma. Luděk k tomu obdržel i pivo, takže snídal jogurt a lahváče. Kamarád z Těchonína, když jsem mu poslala fotku, nám tuto stravu pochválil.…
Peggy | 15.12.2023

O čem se mluví:

Elektrokola CYC PHOTON X1, zkušenosti před 18 minutami
Trénink a zdraví Co vás zaujalo 278 dnes v 08:16
NEcyklo Ukrajina 42 dnes v 08:14
Technické rady Springer vidlice na fatbika dnes v 08:00
Elektrokola přečipování elektrokola dnes v 07:41
Ostatní – cyklo Stav našich vodníků - 3. včera v 20:33
NEcyklo Co pobavilo, potěšilo 192 včera v 19:22
Trénink a zdraví Jak sportujeme včera v 17:04
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

209 cyklistů (10 přihlášených)

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v…
HMS | 19.03.2024