reklama

Jak cestovat s kolem do zahraničí vlakem

Slovensko, Maďarsko, Polsko, Rakousko, Německo, Jaderské pobřeží.

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Internet

Slovensko

Přeprava jízdních kol na Slovensko je možná ve vybraných vlacích formou úschovy během přepravy. Při cestě z ČR na Slovensko zaplatí cestující 20 Kč / kolo, při cestě ze Slovenska zpět do ČR je cena stanovena tarifem ZSSK (t.č. 20 Sk / kolo).
Přeprava jízdních kol je zajištěna na jih Slovenska (Bratislava) i do severní oblasti země (Žilina – Poprad – Košice). Ve směru na Bratislavu nabízejí úschovu během přepravy vlaky R 376 / 377 Devín, R 234 / 235 Amicus a R 374 / 375 Pannonia. Ve směru na Žilinu, Poprad a Košice je v provozu úschova během přepravy ve spojích IC 120 / 121 Košičan, R 240 / 241 Vsacan, R 420 / 421 Excelsior, R 422 / 423 Cassovia, R 432 / 433 Beskyd a R 436 / 437 Kysuca.
Přeprava jízdních kol jako spoluzavazadel je povolena v rámci malého pohraničního styku ve vlacích označených symbolem „jízdní kolo“, za přepravu cestující zaplatí 20 Kč.
Podrobnosti o přepravě jízdních kol na Slovensku u společnosti ZSSK naleznete na www.slovakrail­.sk.

Maďarsko

V současné době nejsou zavedeny žádné přímé vlaky, které by umožňovaly přepravu jízdních kol v mezistátní dopravě mezi ČR a Maďarskem.
Podrobnosti o přepravě jízdních kol v Maďarsku u společnosti MÁV naleznete na www.mav.hu.

Polsko

V současné době nejsou zavedeny žádné vlaky, které by umožňovaly přepravu jízdních kol v mezistátní dopravě mezi ČR a Polskem.
Podrobnosti o přepravě jízdních kol v Polsku u společnosti PKP naleznete na www.pkp.pl.

Rakousko

Jízdní kola do Rakouska lze přepravovat jako spoluzavazadla (symbol jízdního kola) ve vlacích EuroCity 172 / 173 Vindobona a 70 / 71 J.G. Mendel, (Vídeň – Praha/Hamburk), ve vídeňských příměstských vlacích, které zajíždějí na naše území v cca 1 – 2hodinových intervalech na trase Vídeňské Nové Město – Vídeň – Břeclav, u vybraných vlaků na trase České Budějovice – Linec. Úschova během přepravy je zajištěna ve vybraných spojích na trase Plzeň – Č. Budějovice – Vídeň. Za celou přepravu z nástupní stanice v ČR až do cílové stanice v Rakousku zaplatíte 155 Kč. Poplatek za zpáteční přepravu kola z Rakouska do ČR lze uhradit v předprodeji v ČR. Při nákupu tohoto dokladu v Rakousku se cena řídí tarify Rakouských spolkových drah ÖBB. V uvedených vlacích EuroCity je třeba rezervovat místo pro přepravu jízdního kola. Rezervace je bezplatná.
Podrobnosti o přepravě jízdních kol v Rakousku u společnosti ÖBB naleznete na www.oebb.at.

Německo

Jízdní kola do Německa lze přepravovat ve vlacích EuroCity 172 / 173 Vindobona (Vídeň – Hamburk), 178 / 179 (Praha – Westerland – v zimním období/Dagebüll Mole – v letní sezóně) a ve spoji R / NZ 378 / 379 Kopernikus (Praha – Dortmund). Omezená přeprava jízdních kol ve vyhrazených prostorech je možná také v regionálních přeshraničních spojích, např. během víkendu v přímých spojích Liberec – Drážďany a celotýdenně ve vlacích odjíždějících z Chebu do Schirndingu a Bad Brambachu. Ty dále pokračující do saského a bavorského vnitrozemí a jsou provozovány ve spolupráci se společností Vogtlandbahn.
Za celou přepravu z nástupní stanice v ČR až do cílové stanice v SRN zaplatíte 155 Kč. Poplatek za zpáteční přepravu kola ze SRN do ČR lze uhradit v předprodeji v Česku. Při nákupu tohoto dokladu v SRN se cena řídí tarify Německých drah DB AG. V uvedených vlacích EuroCity a ve vlaku Kopernikus je nutné rezervovat místo pro přepravu jízdního kola. Rezervace je bezplatná.
Podrobnosti o přepravě jízdních kol v Německu u společnosti DB AG naleznete na www.bahn.de.

Jaderské pobřeží

Také pro letošní letní turistickou sezónu od června do září se připravuje provoz zvláštního vlaku Jadran Express. Ve vlaku je možná přeprava jízdních kol v trase Praha – Brno – Split. Podrobné informace o spoji, cenách za přepravu a rezervace nabízí cestovní kancelář ČDtravel (www.cdtravel­.cz).

Blogy

Z Linze do Budapešti přes Alpy

 ()
Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska, bylo potřeba se podívat po další výzvě. Koukám do mapy, vzpomínám, jaké že to mám cyklo sny, až mě z toho vytrhne Peťa s dotazem, jestli jsme vůbec byli v Budapešti s kolama?No vida, na kole…
Monolema | včera

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

 ()
Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras vyhlášených Evropskou asociací pro pěší turistiku. Její celková délka je přibližně 7 100 km. Začíná v Norsku na Severním mysu /Nordkapp/, vede Skandinávií k jihu a trajektem překračuje Kattegat…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

O čem se mluví:

NEcyklo Ukrajina 42 dnes v 00:01
Technické rady Technické dotazy a poznatky II včera v 21:43
Vyjížďky, srazy, akce BIKE SRAZ NA VYSOČINĚ - 21 ROČNÍK včera v 21:00
NEcyklo Nejlepší vtip 54 včera v 20:59
Elektrokola CYC PHOTON X1, zkušenosti včera v 20:39
Komentáře k blogu Z Linze do Budapešti přes Alpy včera v 18:33
Trénink a zdraví Jak sportujeme včera v 14:31
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

193 cyklistů (3 přihlášení)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | včera

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024