reklama

S kolem po Praze a okolí

Se začátkem cyklistické sezóny znovu vyjedou v okolí Prahy cyklovlaky a cyklobusy. Letos poprvé navíc mohou cyklisté vzít kolo s sebou i do některých tramvají.

S kolem budete moci nastoupit i do tramvaje
S kolem budete moci nastoupit i do tramvaje
Foto: Jiří Beneš, ROPID

První cyklovlak na trase Praha-Slaný vyjede v sobotu 29. března 2008. O týden později bude následovat první cyklobus, který cyklisty dopravuje od Dobřichovického nádraží na Brdy.

Cyklovlak pro pěší i kola

Cyklovlak složený z motorového vozu a speciálně upraveného vozu pro přepravu jízdních kol, bude jezdit na trase Praha Masarykovo nádraží – Hostivice – Podlešín – Slaný. Cyklisté ho mohou využívat vždy o víkendech a svátcích do 2. listopadu. V každém směru jedou dvě soupravy denně, ve vlaku platí tarif PID.
„Vlak je vhodný jak pro cyklisty, tak pro pěší turisty, kteří mohou využít značených pěších i cyklistických tras od jednotlivých zastávek vlaku k návštěvě hradu Okoře, románské rotundy Budeč, hornického skanzenu Mayrau či památníku v Lidicích,“ doplňuje Václav Haas, specialista ROPIDu na železnici.
Informační leták pro cyklovlak v sezóně 2008 (PDF, 300 kB)

Cyklobus na Brdy

Od soboty 5. dubna je možné využít i cyklobusu, který navazuje na vlakové spoje na nádraží v Dobřichovicích. „Hlavním důvodem pro vznik této linky bylo zpřístupnění nejvýše položených a nejzachovalejších lesů v okolí Prahy i pro méně zdatné cyklisty,“ vysvětluje Tomáš Prousek z pražského ROPIDu.
Jezdit bude o sobotách, nedělích a ve svátcích až do 5. října. Provoz linky je zajištěn upraveným autobusem pro přepravu 25 jízdních kol připevněných v úchytech. Spoj pojede pětkrát denně s intervalem zhruba 2 hodiny.
Také zde platí tarif PID, cena za přepravu jízdního kola je 26 Kč bez ohledu na vzdálenost. Pokud ale cyklista využil cestou do Dobřichovic vlak, přepravné za jízdní kolo se u cyklobusu snižuje na 13 Kč.
Informační leták pro cyklobus v sezóně 2008 (PDF, 300 kB)

S kolem do tramvaje

Pražský dopravní podnik se rozhodl umožnit přepravu kol v tramvajích, podobně jako je tomu například v Brně. Od 1. dubna se rozjede testovací provoz na některých linkách ve směru z centra. Pro začátek bude možné takto jezdit s koly na pěti trasách – z Dejvické do Divoké Šárky, z Nádraží Holešovice přes Kobylisy do Sídliště Ďáblice nebo Vozovny Kobylisy, z Palmovky přes Bulovku do Sídliště Ďáblice a Vozovny Kobylisy, z Nádraží Modřany do Sídliště Modřany a ze Smíchovského nádraží do Sídliště Barrandov.
Ve všední dny mohou Pražané s koly do tramvaje pouze od 20:00 a 5:00, o svátcích a víkendech celý den. Ve všech případech je přeprava kola zdarma.
Kola se mohou přepravovat na místě pro dětské kočárky, vždy však maximálně dvě kola na jedné plošině. Cyklisté nemohou nastoupit do tramvaje, která je v jízdním řádu označená symbolem invalidního vozíčku.
„Testovací provoz poběží do konce prosince. Uvidíme, co přinese provoz“, odpovídá mluvčí pražského Dopravního podniku Ondřej Pečený na moji otázku, jak vyhodnotí úspěšnost této novinky.

Aktuální informace najdete na www.ropid.cz.

Fotogalerie

S kolem budete moci nastoupit i do tramvaje Cyklovlak jezdí na trase Praha-Slaný už druhým rokem Cyklobus už tradičně vyrazí od nádraží Dobřichovice
redakce NaKole.cz, 28.03.2008
Do vaší knihovny
Blogy

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 5. část

 ()
5. část - Jezero Yssyk-kul a okolí V sedle se cesta narovnala a pak zlomila. Bylo už jasné, že jsme bouřku nechali v zádech a najednou to bylo krásné! Zelené kopce, jurty, krávy, koně. Konečně tak, jak jsem si to vysnila. V kamenitém sjezdu, kdy to kluci napálili a my se s Šárkou naopak zpozdily,…
Peggy | 10.05.2024

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 4. část

 ()
4. část - Chtěla jsem Kyrgyzstán, mám Kyrgyzstán... Podepsaly se na nás únava, hlad a stres, jestli seženeme peníze na obživu, tak se nedivte, že se nám po jídle nechtělo „civilizaci" hned zase opouštět. Ještě jsme si chtěli někam zajít na kafe (tedy na čaj) a trochu otdychať. Moc možností tu…
Peggy | 06.05.2024

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 3. část

 ()
3. část - Krát dvě to mělo bejt Čtvrtý den od startu jsme vjeli do velkoměsta, do Almaty. Zde měly děti alespoň malou satisfakci - byl tu jediný McDonald za celou cestu. Tedy - v Almatě jsou celkem asi čtyři a nám stačil jenom jeden, zas takoví fanoušci nejsme :-) ale mám na mysli, že pak nikde…
Peggy | 02.05.2024

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 2. část

 ()
2. část - Welcome to Kazachstán!   „Tahle země není pro starý!" všimnul si Luděk, když jsme seděli v bufetu v Biškeku, konzumovali večeři, první jídlo v Kyrgyzstánu, a rozhlíželi se u toho kolem sebe. Ne že bychom se v těch asijských obličejích vyznali, ale že se všude pohybovala jenom mládež, a…
Peggy | 28.04.2024

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 1. část

 ()
Sen o krajině s jurtami a divokými koni 1. část - Cesta do budoucnosti Na úvod... Naše první cesta s koly letadlem. Jiní cykloturisté se takto přepravují dávno a běžně, já ale měla z létání strach. Nemám celoživotně ráda výšky a otevřené prostory, ale jednoho dne jsem si řekla: nemládneme, síly a…
Peggy | 24.04.2024

O čem se mluví:

NEcyklo Ukrajina 43 před 6 minutami
Technické rady Výběr radaru na kolo, značka, mobilní app před 14 minutami
Trénink a zdraví Co vás zaujalo 278 dnes v 10:46
Ostatní – cyklo Stav našich vodníků - 3. dnes v 09:50
Technické rady Využití 3D tisku a související pokec dnes v 08:50
Vyjížďky, srazy, akce Návrhy na jarní sraz 2024 dnes v 08:18
Technické rady Technické dotazy a poznatky II dnes v 08:05
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

225 cyklistů (11 přihlášených)

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 5. část

5. část - Jezero Yssyk-kul a okolí V sedle se cesta narovnala a pak zlomila. Bylo už jasné, že jsme bouřku…
Peggy | 10.05.2024

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 4. část

4. část - Chtěla jsem Kyrgyzstán, mám Kyrgyzstán... Podepsaly se na nás únava, hlad a stres, jestli seženeme…
Peggy | 06.05.2024

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 3. část

3. část - Krát dvě to mělo bejt Čtvrtý den od startu jsme vjeli do velkoměsta, do Almaty. Zde měly děti…
Peggy | 02.05.2024