reklama

MTB Alpentour Austria aneb 27 etap ve stínu alpských štítů

Sám název trasy pro horská kola prozrazuje, že se celé bikové dobrodružství odehrává v nedalekých rakouských Alpách. V posledních letech se Alpentour stala nejdelší souvisle značenou mountainbikovou stezkou na světě. A není divu – tento gigant měří 1 730 kilometrů a lačné bikery nasytí i svým celkovým převýšením přes 46 000 metrů!

Zájem o MTB je čím dál větší…
Zájem o MTB je čím dál větší…
Foto: Daniel Polman

Zrod legendy

Realizace Alpentour byla územně rozdělena na jednotlivé úseky, spadající pod turistické spolky. Celý projekt byl sjednocen pod vedením pověřeného týmu, v němž byl vůdčí osobností mountainbikový nadšenec Jürgen Pail. Bikeři jezdili, kartografové zakreslovali, úředníci schvalovali, až byl v roce 1998 otevřen první úsek dnes již legendární Alpentour. Vedl z horského městečka pod Dachsteinem – Ramsau, přes Mariazell, až k Semeringu do Mürzzuschlagu. Těchto pět etap bikery obdarovalo úctyhodnými 350 kilometry a 8 800 výškovými metry. Jet na horském kole terénem nádhernou přírodou několik dní podle směrových cedulí si získalo velkou oblibu, a tak dalšímu rozvoji Alpentour nestálo nic v cestě. Přibylo dalších devět etap, které uzavřely magický okruh vedoucí kolem celého Štýrska. Vznikla tak předlouhá Alpentour Steiermark.

Jak praví jedno přísloví – s jídlem roste chuť a jak je známo, obdivovatelé hor mají po svých výjezdech a výšlapech pořádný hlad. Další inovací bylo vyplnění jakéhosi prázdného místa uvnitř Štýrska, které skýtá také spoustu krásných terénů a kopců pro bikování jak stvořených. Světlo světa spatřily další dvě etapy vedoucí z Fischbachu do Mariazellu nazvané Romantiktour. Po dobrém jídle většinou přichází chuť na kávičku a něco sladkého. Kde jinde hledat nejlepší kavárničky a cukrárny než ve Vídni. Alpentour přerostla hranice Štýrska, po území Dolního Rakouska kopíruje úpatí Alp a skrze Vídeňský les dosahuje až k branám této světoznámé metropole.

Hustá síť MTB stezek v členitém terénu Dolního Rakouska byla hlavním impulsem pro poslední rozvoj Alpentour. V roce 2005 byly otevřeny dva další úseky Intercity Trail a Granittrail, které jsou rozdělené celkem do sedmi etap. Alpentour Austria se tak opět výrazně rozrostla a v sezóně 2006 došlo k jejímu tematickému uspořádání na větší celky, které usnadňují rozplánování této extrémně náročné trasy na více vyjížděk, řekněme bikových dovolených.

Dojmy

Alpentour je skutečná „kultovka“. Hned po zdolání první etapy vstřebáváte neskutečné množství zážitků, přičemž vám v hlavě vrtá myšlenka, co že to budou skrývat etapy další. Jednou to jsou zasněžené vrcholy Dachsteinu, podruhé nádherné kaňony kolem řeky Salza, dále krásná města jako Mariazell a Graz nebo horský průsmyk Sölkpass ve výšce 1 800 m. Alpentour je nabitá pozoruhodnostmi stvořenými přírodou, ale i lidskou rukou. Důležitým elementem je putování od místa k místu, které je spojeno s příjemným pocitem překonání dlouhých vzdáleností, aniž byste najeli spoustu kilometrů po silnici, protože u každého města, včetně Vídně, vyjedete doslova z lesa. S rostoucím počtem etap se zvětšuje i ujetá vzdálenost a vy si na mapě můžete ukázat ty stovky absolvovaných kilometrů. Zdolávat Alpentour je o něčem jiném, než někam přijet, ubytovat se a jezdit odtud týden do okolí.

Cestovat nezávisle krajinou po šotolinových cestách, aniž byste museli dlouho zkoumat mapu, plánovat kudy pojedete a předvídat, kde by to mohlo být zajímavé – to je největší přednost Alpentour. Realizační tým skutečně našel ty nejatraktivnější kouty Štýrska a části Dolního Rakouska, přičemž nešetřil s technickými singletrailsy, prudkými sjezdy i náročnými výjezdy. To je v dnešní době, kdy se za „správnou“ cyklostezku hodnou označení považuje vyasfaltovaný pruh s co nejmenším převýšením, velice sympatické. Na Alpentour s trekingovým kolem může každý zapomenout, protože s tím to člověk v těžkých alpských terénech daleko nedotáhne.

Vyrážíme

Délka jednotlivých etap se pohybuje běžně okolo 70 kilometrů a celkové převýšení nezřídka překonává hranici 2 000 metrů. Náklad v podobě stanu, půlkilového salámu a kotlíků na vaření tedy nepřipadá v úvahu. Ti majetnější si mohou zaplatit transport zavazadel nebo jet s batohem na zádech s náhradním oblečením a přespávat v penzionech či jiných ubytovacích zařízeních. Největší dobrodruzi mohou vyrazit se spacákem a karimatkou. Vyrazíte-li takto na více dní, je na vašeho dvoukolého kamaráda zapotřebí namontovat nosič s brašnami, což mu na hbitosti v terénu rozhodně nepřidá. Každá noc strávená pod širákem má něco do sebe a dobrodružná pouť alpskou přírodou se do vaši paměti vryje jako nezapomenutelná zkušenost. Nejvýhodnější ubytování je v soukromí. V průměru zaplatíte 20 euro za noc i se snídaní a co se komfortu týče, často je na vyšší úrovni než dražší typy. Sehnat takové ubytování v obcích, kterými Alpentour vede, není vůbec žádný problém. Tipy na výhodná ubytování jsou uvedeny na konci každé etapy.

Co si do vašich zavazadel rozhodně nezapomeňte vzít, je teplé oblečení včetně dlouhých rukavic, návleků na boty, zateplených kalhot a bundy. Cyklistická pláštěnka je také nutnou výbavou, protože objet celý okruh vedoucí Alpami, aniž byste potkali déšť, se dá označit za slušnou výhru v loterii. Na Alpentour se těžko vydá biker začátečník, proto potřebné náhradní díly a nářadí nemá cenu dále rozebírat. Ohledně výživy je dobré mít iontový nápoj v prášku, který se dá kdykoliv zalít vodou z horských studánek (jsou značené přímo v textu popisu jednotlivých etap), dále zásobu sušenek a müsli tyček. Člověk nikdy neví, co vás na Alpentour potká, proto sbalte i lékárničku.

Některé kratší etapy se dají spojit v jednu náročnou, ale i tak objet kompletní Alpentour Austria vyžaduje měsíc volna. Během zdolávání Alpentour narazíte také na spoustu možností vysokohorské pěší turistiky. A tak se můžete na mnoha místech nechat zlákat alpskými vrcholy, pobýt na místě o den déle a absolvovat rozmanité túry. Pro stále více oblíbenější disciplínu bike&hike je Alpentour doslova jak stvořená. Z vlastní zkušenosti vím, že Alpentour je velice návyková záležitost a neabsolvované etapy mě nenechaly spát. Pro ty, které přece jen zaráží délka a časová náročnost celé trasy a přemýšlí o výběru, doporučuji absolvovat původních 14 etap vedoucích kolem Štýrska – tedy Alpentour Steiermark, protože tato část Alpentour je nejhezčí, ale zároveň nejnáročnější.

Každý den putování po Alpentour se dá přirovnat k bikovému maratónu, vedoucímu tou nejhezčí krajinou, kterou daná oblast nabízí. Alpentour na rozdíl od maratónů není o čase, ale o dojmech a pocitech z alpské přírody. Co mají společného, je vlastní odhodlání a vůle, protože tato dlouhá trasa není procházkou růžovým sadem a občas je potřeba pěkně máknout. To ale přeci všichni v horách hledáme – překonávání hranic a poznávání nového. Cítíte-li to stejně, neváhejte a rozjeďte to podle žlutého značení Alpentour!

Autor textu v současné době vydává MTB průvodce po trasách Alpentour. Průvodce popisuje kromě celé ALPENTOUR AUSTRIA také dalších 5 etap trasy Štýrské proměny, okruh Drachentour a zajímavý úsek cyklostezky podél řeky Mur. Každá etapa Alpentour je v průvodci podrobně popsaná. Kniha obsahuje také rejstřík atraktivit na všech trasách.
Přílohou publikace je rozkládací mapa celé trasy ALPENTOUR AUSTRIA.

Cena průvodce je 238 Kč a objednat si ho můžete u vydavatelství Alpy.
Další informace najdete na www.alpentour­.alpy.cz a www.alpentour-austria.info

Fotogalerie

Zájem o MTB je čím dál větší… Vstříc zasněženým štítům Přejezd horského sedla Sölkpass (1 780 m) Kaňonem řeky Salza Rychlé sjezdy, daleké výhledy Technické úseky jsou tím nejlepším kořením Alpentour Žlutá směrovka Alpentour
Daniel Polman, 07.07.2007
Vyzkoušejte
 (CK Victoria)

Kolem jezer Solné komory

Rakousko
27.05.2024 - 4 dny
cyklistický
Autobusem
6 990 Kč
 (CK Victoria)
cyklistický
Autobusem
5 990 Kč
 (CK Mamut tour)

Alpe Adria na kole

Itálie, Rakousko
03.06.2024 - 7 dní
cyklistický
Autobusem
15 750 Kč
 (CK Cyklotur)

Rakousko-slovinské pomezí na kole

Rakousko, Slovinsko
05.06.2024 - 5 dní
cyklistický
Autobusem
10 660 Kč
 (CK Mamut tour)

Slovinsko a Rakousko na kole

Rakousko, Slovinsko
13.06.2024 - 6 dní
cyklistický
Autobusem
13 500 Kč
Do vaší knihovny
Blogy

Z Linze do Budapešti přes Alpy

 ()
Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska, bylo potřeba se podívat po další výzvě. Koukám do mapy, vzpomínám, jaké že to mám cyklo sny, až mě z toho vytrhne Peťa s dotazem, jestli jsme vůbec byli v Budapešti s kolama?No vida, na kole…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

 ()
Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras vyhlášených Evropskou asociací pro pěší turistiku. Její celková délka je přibližně 7 100 km. Začíná v Norsku na Severním mysu /Nordkapp/, vede Skandinávií k jihu a trajektem překračuje Kattegat…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

O čem se mluví:

Technické rady Springer vidlice na fatbika dnes v 22:17
NEcyklo Ukrajina 43 dnes v 21:30
Elektrokola Elektro fatbike na dlouhé trasy dnes v 19:03
Technické rady Nový gravel dnes v 14:23
NEcyklo Co pobavilo, potěšilo 192 dnes v 12:24
Elektrokola E Fatbike, výdrž baterky dnes v 10:51
Cestování na kole Velikonoce za polárním kruhem 3/2024 včera v 21:12
NEcyklo Ukrajina 42 včera v 19:23
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

355 cyklistů (10 přihlášených)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024