reklama

Zastupitelé Prahy 5 a projektanti se společně projeli na kole

Na Praze 5 lze najít bezpečné trasy pro jízdu na kole – takový byl závěr středeční exkurze „Po cyklostezkách a cyklotrasách Prahy 5“. Pro vytvoření dalších jsou nutné určité úpravy.

Trasa exkurze vedla přes centrální Smíchov po páteřní cyklotrase A1
Trasa exkurze vedla přes centrální Smíchov po páteřní cyklotrase A1
Foto: NaKole.cz

Exkurzi mapující cyklistickou infrastrukturu připravilo občanské sdružení NaKole spolu s pracovní skupinou pro cyklistickou dopravu, která nedávno vznikla na Praze 5.

Pracovní skupina pod vedením zastupitelů Jitky Matouškové a Ing. Petra Horáka na svých pravidelných schůzkách připravuje především cyklistický generel Prahy 5, tedy dlouhodobý plán budování nových tras a stezek v městské části.
Podrobnosti o celopražském systému tras jsou k dispozici na www.praha-mesto.cz/cyklo)

Jednou z aktivit pracovní skupiny na Praze 5 je i včerejší odborná exkurze. Od radnice na nám. 14. října vyrazilo do městského provozu zhruba 15 cyklistů. Mezi nimi byli nejenom členové cyklistické pracovní skupiny na Praze 5, ale také projektanti a architekti, pracovníci magistrátní komise pro cyklistickou dopravu a novináři.

Trasa exkurze vedla z velké části po trase A1, která tvoří páteřní cyklotrasu na levém břehu Vltavy. Z Hlubočep peloton odbočil na cyklostezku vedoucí přímo po břehu Vltavy. Po dvou hodinách byla jízda ukončena na Císařské louce.

Během několika zastávek na trase si účastníci prohlédli příklady řešení cyklistické infrastruktury na Praze 5 – dopravní značení, povrch trasy, společné vedení či naopak oddělení od jiných druhů dopravy, stojany na kola apod.

„Dnes jsme měli možnost se podívat na centrální část Prahy 5, tedy na Smíchov a část Hlubočep. Příští exkurze by se mohla věnovat jiným částem naší městské části, jako jsou například Košíře, Motol nebo Barrandov,“ řekla po skončení exkurze Ing. Jitka Vrtalová, předsedkyně občanského sdružení NaKole.

Se svými připomínkami k vedení tras na Praze 5 se cyklisté mohou obracet na adresu [email protected]

Kontakty:

Jitka Matoušková, tel. 603 874 652, e-mail jitka.matousko­[email protected]
Ing. Petr Horák, tel. 775 221 499, e-mail: petr.horak@p5­.mepnet.cz
Ing. Jitka Vrtalová tel. 603 432 172, e-mail: [email protected]
Veřejná e-mailová konference o cyklistické dopravě na Praze 5: [email protected]

Fotogalerie

Trasa exkurze vedla přes centrální Smíchov po páteřní cyklotrase A1 Štefánikova ulice za křižovatkou s Kartouzskou Před vjezdem na pěší zónu Anděl ze Štefánikovy ulice Před smíchovským pivovarem Na Císařské louce Přívoz na Císařskou louku má interval 1 hodinu a za osobu + kolo zaplatíte 40 Kč Most ze severního cípu Císařské louky by vyřešil bezpečné vedení cyklotrasy A1 po levém břehu Vltavy.
Redakce NaKole.cz, 28.04.2007
Blogy

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

 ()
Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti Bulharsku jsme tady to kafe do kelímku dostali zdarma. Luděk k tomu obdržel i pivo, takže snídal jogurt a lahváče. Kamarád z Těchonína, když jsem mu poslala fotku, nám tuto stravu pochválil.…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

 ()
Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena pořád snižovala. Vypili jsme opět každý dvě. Ani jsme nic kupovat nepotřebovali, jídlo jsme měli, akorát jsme na sluníčko vyskládali usušit pasy a to, co zbylo z lékárničky. Začali jsme si…
Peggy | 01.12.2023

Premiéra na Bohemia Divide

 ()
Bohemia Divide je název jednoho z dnes už asi kultovních cyklistických ultra-závodů bez podpory. 750-800 km napříč Českem od jihu k severu po cestách i necestách, nonstop a bez podpory. Mezi vyznavači tohoto podivného odvětví cyklistiky má závod své věhlasné jméno, pro mě to je ale letos…
JohnyB | 28.10.2023

6. část - Bulharsko – k moři!

 ()
Naše děti už dávno vědí, že když k moři, tak si k němu musí dojet na kole. Těšily se, ale to horko tyhle poslední dny bylo opravdu těžko snesitelné. Dvacátý pátý den mě přestalo bavit i to ranní slunce, které jsem ještě jakžtakž tolerovala, protože osušilo noční rosu a tedy i stany. Na tu blankytně…
Peggy | 18.10.2023

O čem se mluví:

Vyjížďky, srazy, akce Návrhy na jarní sraz 2024 dnes v 06:04
Cestování na kole Zase na cestě dnes v 05:50
NEcyklo Co pobavilo, potěšilo 192 včera v 23:48
Ukrajina 42 včera v 23:25
Co vás vytočilo 152 včera v 22:28
Ostatní – cyklo Jaké to bylo 145 včera v 21:21
Vyjížďky, srazy, akce Nákolácká Štafeta 2024 včera v 18:35
NEcyklo LIDL pro cyklisty VIII včera v 15:41
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

236 cyklistů (8 přihlášených)

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena…
Peggy | 01.12.2023