reklama

Hledáte kolo pro sebe? Zde je několik tipů

Rostoucí obliba kol z nich dělá na jaře a v létě výborný dopravní prostředek zejména ve městech. Cyklistika (rekreační i turistická) je také vždy jedním z nejlepších způsobů trávení volného času. Kolo je geniální vynález, který dává spoustu radosti, umožňuje dívat se na svět z jiné perspektivy a zároveň má fantastický vliv na zlepšení kondice a duševní pohody.

Jaké kolo si vybrat?

Obecné rozdělení jízdních kol rozlišuje šest základních skupin, a to horská kola, silniční kola, městská kola, turistická kola, elektrokola a dětská kola. Každé z kol má jiné vlastnosti a parametry a hodí se pro jiný terén.

Zaměřte se na tyto parametry:

  • cesty, po kterých nakonec chceme jet
  • velikost kola
  • typ brzdy
  • amortizace a typ tlumičů
  • přehazovačky
  • rám
  • vaše finanční možnosti

Důležité je nejen vhodné vybavení a geometrie vašeho horského kola nebo jiného typu kola. Abyste si užili rychlé sjezdy a dobrou jízdu, často se vyplatí sáhnout hlouběji do kapsy. Cenové rozpětí se může v tomto ohledu lišit. Žádaná jsou například jízdní kola Orbea.

Na co se zaměřit při nákupu kola?

Rozměr rámu

To je jeden z faktorů, který určuje komfort používání jízdního kola. Rám nesmí být příliš dlouhý ani příliš krátký. Nesprávná velikost může způsobit nejen nepohodlí při jízdě, ale také nepříznivě ovlivnit vaše zdraví (zejména páteř). Velikost rámu se značí podobně jako u oděvních velikostí – pomocí písmen XS, S, M, L, XL a mezivelikosti. Velikosti rámů kol se proto liší podle typu kola a je vhodné ho vyzkoušet. Zaměřte si i na to, z čeho je rám vyroben. V článku https://sporta­no.cz/blog/kar­bonove-nebo-hlinikove-kolo-vyhody-a-nevyhody-obou-typu-ramu-jizdnich-kol/ najdete rozdíly.

Polohování sedla a řídítek

Některé typy kol jsou konstruovány tak, že předurčují polohu jezdce při jízdě. Jiné však umožňují přizpůsobit jednotlivé prvky kola preferencím cyklisty. Zde je velmi důležitá možnost nastavení sedla a řídítek. Kromě konstrukce daného typu vozidla se vyplatí zohlednit i výšku cyklisty.

Odpružení

Jedná se o mechanismus, který eliminuje otřesy při jízdě po nerovném povrchu. Některá jízdní kola, například městská, obvykle nemají žádné odpružení. Je však nutné, pokud hodláte vyrazit na výlet na horském kole nebo projížďku v lese, kde jsou nerovnosti běžné. Tlumiče s největším zdvihem se montují například do sjezdových kol, s nejmenším zdvihem – do cestovních a trekových kol.

Jaké kolo pro muže?

Při výběru jízdního kola pro muže byste se však měli řídit stejnými kritérii jako u kol obecně – v první řadě by se mělo jednat o dvoukolku přizpůsobenou našim individuálním potřebám. Pokud plánujete najezdit mnoho kilometrů těžkým terénem, ​​vyplatí se investovat do kvalitního krosového nebo MTB kola. V městských podmínkách však bude kolo fungovat dobře a jízda v každodenním oblečení bude pohodlnější. Vždy se vyplatí zajistit, aby kolo bylo přizpůsobeno výšce a váze uživatele.

Jaké kolo pro ženu?

Estetika je sice důležitá, ale při výběru kola se vyplatí věnovat pozornost především jeho účelu. V současné době je výběr jízdních kol a doplňkových komponentů tak široký, že bez ohledu na typ postavy prakticky každé kolo s odpovídající velikostí rámu mohou používat i ženy. Dobré dámské kolo je takové, na kterém se uživatelka prostě cítí pohodlně a bezpečně. Přizpůsobte jej vaší velikosti a typu terénu, po kterém se chceme pohybovat. Doporučit můžeme například kola Romet v obchodě Sportano. Zde najdete i další vybavení pro jízdu na kole.

- inzerce -, 30.10.2023
Blogy

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 4. část

 ()
4. část - Chtěla jsem Kyrgyzstán, mám Kyrgyzstán... Podepsaly se na nás únava, hlad a stres, jestli seženeme peníze na obživu, tak se nedivte, že se nám po jídle nechtělo „civilizaci" hned zase opouštět. Ještě jsme si chtěli někam zajít na kafe (tedy na čaj) a trochu otdychať. Moc možností tu…
Peggy | 06.05.2024

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 3. část

 ()
3. část - Krát dvě to mělo bejt Čtvrtý den od startu jsme vjeli do velkoměsta, do Almaty. Zde měly děti alespoň malou satisfakci - byl tu jediný McDonald za celou cestu. Tedy - v Almatě jsou celkem asi čtyři a nám stačil jenom jeden, zas takoví fanoušci nejsme :-) ale mám na mysli, že pak nikde…
Peggy | 02.05.2024

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 2. část

 ()
2. část - Welcome to Kazachstán!   „Tahle země není pro starý!" všimnul si Luděk, když jsme seděli v bufetu v Biškeku, konzumovali večeři, první jídlo v Kyrgyzstánu, a rozhlíželi se u toho kolem sebe. Ne že bychom se v těch asijských obličejích vyznali, ale že se všude pohybovala jenom mládež, a…
Peggy | 28.04.2024

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 1. část

 ()
Sen o krajině s jurtami a divokými koni 1. část - Cesta do budoucnosti Na úvod... Naše první cesta s koly letadlem. Jiní cykloturisté se takto přepravují dávno a běžně, já ale měla z létání strach. Nemám celoživotně ráda výšky a otevřené prostory, ale jednoho dne jsem si řekla: nemládneme, síly a…
Peggy | 24.04.2024

Z Linze do Budapešti přes Alpy

 ()
Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska, bylo potřeba se podívat po další výzvě. Koukám do mapy, vzpomínám, jaké že to mám cyklo sny, až mě z toho vytrhne Peťa s dotazem, jestli jsme vůbec byli v Budapešti s kolama?No vida, na kole…
Monolema | 16.04.2024

O čem se mluví:

Technické rady Výběr radaru na kolo, značka, mobilní app před 8 minutami
Vyjížďky, srazy, akce Návrhy na jarní sraz 2024 dnes v 09:19
Cestování na kole Směr Provence na e-kole dnes v 08:36
NEcyklo Ukrajina 43 dnes v 07:26
Trénink a zdraví Co vás zaujalo 278 dnes v 06:47
Ostatní – cyklo Jaké to bylo 146. dnes v 06:28
Komentáře k blogu Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 3. část včera v 22:38
Ve městě na kole Pujčení kola v Paříži včera v 22:25
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

270 cyklistů (14 přihlášených)

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 4. část

4. část - Chtěla jsem Kyrgyzstán, mám Kyrgyzstán... Podepsaly se na nás únava, hlad a stres, jestli seženeme…
Peggy | 06.05.2024

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 3. část

3. část - Krát dvě to mělo bejt Čtvrtý den od startu jsme vjeli do velkoměsta, do Almaty. Zde měly děti…
Peggy | 02.05.2024

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 2. část

2. část - Welcome to Kazachstán!   „Tahle země není pro starý!" všimnul si Luděk, když jsme seděli v bufetu…
Peggy | 28.04.2024