reklama

Jak se obléknout v zimě na kolo?

Jestli se nechcete vzdát zimních vyjížděk na kole, tak si pořádně rozmyslete, co obléknout, abyste zůstali v teple. V první řadě berte v potaz aktuální počasí a stav vozovky. Zaměřte se na teplotu vzduchu, která napoví, jak se správně obléknout pro jízdu v chladných a nepříznivých podmínkách. Co si vzít na sebe pro zimní vyjížďku?

Foto: unsplash.com

Před jízdou zkontrolujte venkovní teplotou

Než vyrazíte, koukněte na teplotu vzduchu. Ptáte se, proč? Protože při jízdě na kole je pocitová teplota o několik stupňů nižší, kvůli chladnému vzduchu. Vaše tělo se neustále ochlazuje z důvodu nepřetržitého proudění studeného vzduchu. Když je venku okolo 10 stupňů, můžete pociťovat teplotu kolem nuly, zejména při delších sjezdech se dokáže pocitovka blížit k bodu mrazu.

Základem je cyklo oblečení správně vrstvit. Během jízdy nesmí dojít k prochladnutí ani k přehřátí organismu, které vede k nadměrnému pocení.


Foto: unsplash.com

Jak kombinovat vrstvy cyklistického oblečení v chladných podmínkách

Když je teplota kolem nuly, zvolte funkční cyklistické prádlo, to spolehlivě odvede pot od těla a přitom zůstanete v teple. Prádlo oblékejte rovnou na tělo jako první spodní vrstvu. Na funkční prádlo oblékněte zimní cyklistické kalhoty a zimní cyklo dres s dlouhým rukávem.

Dlouhé cyklo kalhoty určené pro zimní jízdu jsou zateplené a zároveň odvádí pot. Zimní dres disponuje podobnými funkcemi. Nejenže má dlouhé rukávy a bývá zateplený, ale musí být i prodyšný. Oproti klasickým dresům má ve většině případů límeček pro větší ochranu krku.

Na dres můžete obléknout cyklistickou vestu, nebo si ji aspoň sbalte do zadní kapsičky. Poslouží jako rezerva pro delší sjezdy, nebo rychlé zhoršení povětrnostních podmínek. Ochrání proti větru a udrží vás v teple.

Poslední vrchní vrstvou je bunda na kolo.Tu oblečte pokaždé, když teplota spadne pod 10 stupňů. Cyklistické bundy jsou nepromokavé a větruvzdorné, přitom velmi prodyšné.

Udržte ruce i chodidla v teple

V zimě se bez cyklistických rukavic neobejdete a opravdu nemyslíme obyčejné bezprstové. V chladném období je potřeba obléct zateplené zimní rukavice na kolo. Díky nim nepromrznou prsty na rukou a dokážete s jistotou ovládat řadící i brzdové páky.

Do cyklistických treter vezměte teplé cyklo ponožky. Před chladem, vlhkem, nebo špínou nazujte trety do návleků. Nejčastěji se vyrábí z neoprenu nebo softshellu a bývají nepromokavé. Návleky na tretry s jistotou udrží vaše chodidla v teple.

- inzerce -, 20.02.2023
Blogy

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

 ()
Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti Bulharsku jsme tady to kafe do kelímku dostali zdarma. Luděk k tomu obdržel i pivo, takže snídal jogurt a lahváče. Kamarád z Těchonína, když jsem mu poslala fotku, nám tuto stravu pochválil.…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

 ()
Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena pořád snižovala. Vypili jsme opět každý dvě. Ani jsme nic kupovat nepotřebovali, jídlo jsme měli, akorát jsme na sluníčko vyskládali usušit pasy a to, co zbylo z lékárničky. Začali jsme si…
Peggy | 01.12.2023

Premiéra na Bohemia Divide

 ()
Bohemia Divide je název jednoho z dnes už asi kultovních cyklistických ultra-závodů bez podpory. 750-800 km napříč Českem od jihu k severu po cestách i necestách, nonstop a bez podpory. Mezi vyznavači tohoto podivného odvětví cyklistiky má závod své věhlasné jméno, pro mě to je ale letos…
JohnyB | 28.10.2023

6. část - Bulharsko – k moři!

 ()
Naše děti už dávno vědí, že když k moři, tak si k němu musí dojet na kole. Těšily se, ale to horko tyhle poslední dny bylo opravdu těžko snesitelné. Dvacátý pátý den mě přestalo bavit i to ranní slunce, které jsem ještě jakžtakž tolerovala, protože osušilo noční rosu a tedy i stany. Na tu blankytně…
Peggy | 18.10.2023

O čem se mluví:

Cestování na kole Zase na cestě před 4 minutami
NEcyklo Co pobavilo, potěšilo 192 včera v 23:48
Ukrajina 42 včera v 23:25
Co vás vytočilo 152 včera v 22:28
Vyjížďky, srazy, akce Návrhy na jarní sraz 2024 včera v 22:14
Ostatní – cyklo Jaké to bylo 145 včera v 21:21
Vyjížďky, srazy, akce Nákolácká Štafeta 2024 včera v 18:35
NEcyklo LIDL pro cyklisty VIII včera v 15:41
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

199 cyklistů (3 přihlášení)

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena…
Peggy | 01.12.2023