reklama

Cyklistika s dětmi: Myslíte na všechno?

Vyrazit s dětmi na cyklistický výlet je snem mnoha rodičů. Důležité si je ale uvědomit, že dítě není dospělák a dlouhé vyjížďky pro něj budou náročné a nemusí ho bavit. Malé děti navíc potřebují speciální vybavení. Zamysleli jsme se nad tím, co všechno cestování na kole s dětmi obnáší.

Výlety s malými dětmi

Pro přepravu malého dítěte máte na výběr především ze dvou možností: dětské sedačky a dětského vozíku za kolo. První varianta je levnější a zejména u modelů montovaných v přední části kola máte s dítětem přímý kontakt. Vozíky za kolo zase poskytují dítěti větší pohodlí na dlouhé cestě a hlavně chrání před větrem a deštěm. Můžete do něj také přibalit hračky pro děti, aby se dítě zabavilo, když ho omrzí rozhled po krajině.

S malými dětmi budete také potřebovat stejné vybavení jako při jakémkoliv jiném cestování. Hlavně jídlo, dětské plenky a přebalovací potřeby. Počítejte také s tím, že především v přírodě není prostor, kam použité dětské plenky vyhodit. Ani „uklizení" pod kámen nebo pařez nepřichází v úvahu, protože jde o plastový odpad, který se nerozloží. Raději si vezměte vhodný cestovní „koš" s sebou.

Správná cyklistická výbava

Když jedete na kolo s dětmi, určitě budete chtít zvýšit jejich bezpečnost. Základem je pochopitelně kvalitní a dobře servisované kolo. Nezapomeňte na povinné bezpečnostní prvky a klidně přidejte i ty volitelné, jako je reflexní vesta nebo praporek. Absolutní nezbytností je pak přilba, která musí být dotažená a nesmí se na hlavě kvedlat.

S výběrem kola vám pomůže jak personál v cykloprodejně, tak recenze a články na internetu. Určitě se vyhněte podezřele levným modelům. Lepší způsob jak ušetřit, je nakupovat online s odměnou za nákupy od Tipli. Pokud Tipli neznáte, určitě se s tímto cashbackovým portálem naučte pracovat. Díky tomu, že spolupracuje s tisícovkou e-shopů a vrátí vám zpět část peněz z nákupu, s ním můžete ušetřit opravdu hodně.

Nepřeceňte dětské síly

Větší děti už zvládnou šlapat na kole s vámi. Rozhodně ale nepřeceňte jejich síly. To, co dospělákovi přijde jako krátká lehká projížďka, může být pro dítě náročný výlet. Nejzrádnější jsou dlouhá stoupání, a to i mírná. Kromě častých přestávek můžete dítěti také pomoct speciální tažnou tyčí. Ta většinou připojenému dětskému kolu zvedne přední kolo ze země, takže řídí jen dospělý. Šlapou ale oba. Hodně toho zmůžete ale také s obyčejným „gumicukem", který je velmi skladný. Na rozdíl od nepružných lan se navíc tak snadno neprověsí, takže je menší riziko, že by se zamotal do kola.

Čím dítě na kole zabavit

Děti ještě neocení cyklistický výlet tak jako vy, proto je třeba jim ho nějak zpestřit. Nemusíte s sebou přímo brát hračky pro děti, ale někdy to není špatný nápad. Oblíbený plyšák, panenka nebo hrací figurka, která jede na výlet a zažívá dobrodružství s vámi, může být jedním z řešení. Jen si dejte velký pozor, abyste ji nikde nezapomněli. Ztracené hračky pro děti jsou totiž katastrofa, kterou nechcete zažít.

Můžete si také hrát na něco. Kdo říká, že na kole nemůže princ objíždět své království? Nebo že nejste tajní agenti na speciální misi? Větší děti pak zabavíte i samotnou jízdou, ale musíte jim ji trochu přiblížit. Studujte s nimi mapu a ukazujte si jednotlivá místa po cestě. Pokud je to bezpečné, nechte je jet napřed a počkat u kostela, přístřešku, před obchodem nebo na jiném strategickém místě. A nezapomeňte, že příklady táhnou. Pokud chcete, aby dítě na kolo sedalo rádo a často, musí to vidět především u vás.

- inzerce -, 10.09.2021
Blogy

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 1. část

 ()
Sen o krajině s jurtami a divokými koni 1. část - Cesta do budoucnosti Na úvod... Naše první cesta s koly letadlem. Jiní cykloturisté se takto přepravují dávno a běžně, já ale měla z létání strach. Nemám celoživotně ráda výšky a otevřené prostory, ale jednoho dne jsem si řekla: nemládneme, síly a…
Peggy | 24.04.2024

Z Linze do Budapešti přes Alpy

 ()
Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska, bylo potřeba se podívat po další výzvě. Koukám do mapy, vzpomínám, jaké že to mám cyklo sny, až mě z toho vytrhne Peťa s dotazem, jestli jsme vůbec byli v Budapešti s kolama?No vida, na kole…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

 ()
Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras vyhlášených Evropskou asociací pro pěší turistiku. Její celková délka je přibližně 7 100 km. Začíná v Norsku na Severním mysu /Nordkapp/, vede Skandinávií k jihu a trajektem překračuje Kattegat…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

O čem se mluví:

Vyjížďky, srazy, akce Návrhy na jarní sraz 2024 dnes v 20:12
Lehokola Pláště na tříkolku dnes v 19:36
Elektrokola Elektro fatbike na dlouhé trasy dnes v 16:19
NEcyklo Ukrajina 43 dnes v 12:57
Cestování na kole Jarní víkend v Budapešti 2024/4 dnes v 11:16
NEcyklo Radování na sněhu 23 - 24 dnes v 09:08
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

318 cyklistů (14 přihlášených)

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 1. část

Sen o krajině s jurtami a divokými koni 1. část - Cesta do budoucnosti Na úvod... Naše první cesta s koly…
Peggy | 24.04.2024

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024