reklama

Na kole za krásami Karlovarského kraje

Milujete, když vám vítr čechrá vlasy a pod nohama ubíhá krajina? Vydejte se na cyklovýlet po hřebenech Krušných hor nebo do sousedního Saska, projeďte se Slavkovským lesem, podél řeky Ohře či kolem Vladaře do Žlutic. V Karlovarském kraji vás pohltí čerstvý vzduch, který omlazuje a chutná po divoké přírodě. Tras pro výlety s rodinou nebo partou kamarádů je zde ale daleko více.

Foto: zivykraj.cz

Než vyrazíte, načerpejte informace z cykloportálu Karlovarského kraje. Cíle svých výletů pak můžete najít na stránkách Živého kraje.

NAŠE TIPY

Cyklostezka Ohře je páteřní cyklostezkou Karlovarského a Ústeckého kraje. Je dlouhá 102 km, navazuje na Valdštejnovu cyklostezku v Bavorsku a nabízí mnoho zajímavých míst, které stojí za vidění. Vede příjemným terénem z Německa přes regiony na českém území – Chebskem, Sokolovskem, Karlovarskem a Ostrovskem.

Nenechte si ujít město Cheb a jeho malebné centrum či soubor měšťanských domů ze 13. století, známý jako Špalíček anebo prohlídku unikátních historických krovů. Na Sokolovsku najdete příjemné přírodní koupaliště Michal a na statku Bernard v tradičním chebském stylu si zase v řemeslných dílnách ověříte svoji zručnost. Vynechat byste neměli ani město Loket s královským hradem či Svatošské skály. Navštivte i město Karlovy Vary s jeho unikátní lázeňskou architekturou. Rozhlédnout se můžete třeba z rozhledny Diana, kde najdete také restauraci, minizoo či Motýlí dům. Ve městě Ostrov vás čeká zámek, klášterní areál „Posvátný okrsek", překrásný park a další architektonické památky napříč staletími.

Krušnohorská magistrála (242 km) vede z Chebu přes Františkovy Lázně, kolem Kraslic až na Klínovec a navazuje u Děčína na Labskou magistrálu. U Horní Blatné můžete navštívit Vlčí jámy nebo Blatenský příkop, okolo kterého se dostanete až na Boží Dar. Zde si naopak můžete prohlédnout vzácné druhy rostlin, které se vyskytují na Božídarském rašeliništi.

Další cyklotrasa vás dovede do kopců Slavkovského lesa krásnou krajinou. Není turisticky přecpaná a má svoje kouzlo, které nikde jinde není. Vede z Mariánských Lázní panenskou přírodou na Kladskou s naučnou stezkou Tajga přes hornická města Krásno, Horní Slavkov a Čistá, jež bývaly největším nalezištěm cínu ve střední Evropě, do Karlových Varů.

Objevte také kraj živých vod a přírodní krásy Toužimska, Žluticka a barokní krajinu Valečska. Při té příležitosti můžete ochutnat i některou z kyselek.

Že ještě nemáte dost? Žádný problém! Pro ty největší dobrodruhy máme tip na Trail Park Klínovec se soustavou lesních stezek pro začátečníky i drsné jezdce. Užijte si maximální zážitek z jízdy v terénu a přírodě. 

Využít můžete také Cyklo Egrensis – jediný ucelený systém přepravy cyklistů a jízdních kol cyklobusy v Karlovarském kraji. Seznam jednotlivých linek a spojů je k dispozici na www.autobusy-kv.cz.

V nabídce je pět základních tras:

  • červená: Cyklostezkou Ohře do Krušných hor
  • modrá: Mezi Střelou a Vladařem
  • oranžová: Chebskem a Vogtlandskem do přírodního parku Přebuz 
  • žlutá: Porolavím k Blatenskému příkopu
  • azurová: Lázeňská z Mariánských Lázní do Aše

S jízdenkou EgroNet můžete využít přepravu jízdních kol zdarma ve vlacích, autobusech a MHD v regionu Karlovarského kraje a vybraných regionech Bavorska, Durynska a Saska.

Díky síti půjčoven kol a elektrokol Českých drah navíc můžete přepravu vlastního vybavení pustit z hlavy. Největší výhodou je možnost vrácení kola jinde, než bylo zapůjčeno. Tím pádem je možné spojit cyklovýlet s pěší turistikou.

A v neposlední řadě na cestách doporučujeme využívat ubytovací a stravovací zařízení, kempy a turistické cíle, poskytující perfektní zázemí pro vás i vaše kola. Více info: www.cyklistevi­tani.cz

Logo Živý kraj

- inzerce -, 06.07.2020
Vyzkoušejte
 (CK Frčíme)

Šumava na kole

Česko
17.05.2024 - 3 dny
cyklistický
Autobusem
5 900 Kč
 (CK Kudrna)

Bikepackingová výzva Rakouskem až domů

Česko, Rakousko
04.07.2024 - 6 dní
cyklistický
Autobusem
7 800 Kč
 (CK Frčíme)

Šumava na kole

Česko
12.07.2024 - 3 dny
cyklistický
Autobusem
5 900 Kč
 (CK Frčíme)

Teplické cyklostezky na pohodu

Česko
20.08.2024 - 5 dní
cyklistický
Autobusem
10 500 Kč
 (CK Frčíme)

Šumava na kole

Česko
26.08.2024 - 3 dny
cyklistický
Autobusem
5 900 Kč
Do vaší knihovny
Blogy

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 1. část

 ()
Sen o krajině s jurtami a divokými koni 1. část - Cesta do budoucnosti Na úvod... Naše první cesta s koly letadlem. Jiní cykloturisté se takto přepravují dávno a běžně, já ale měla z létání strach. Nemám celoživotně ráda výšky a otevřené prostory, ale jednoho dne jsem si řekla: nemládneme, síly a…
Peggy | včera

Z Linze do Budapešti přes Alpy

 ()
Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska, bylo potřeba se podívat po další výzvě. Koukám do mapy, vzpomínám, jaké že to mám cyklo sny, až mě z toho vytrhne Peťa s dotazem, jestli jsme vůbec byli v Budapešti s kolama?No vida, na kole…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

 ()
Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras vyhlášených Evropskou asociací pro pěší turistiku. Její celková délka je přibližně 7 100 km. Začíná v Norsku na Severním mysu /Nordkapp/, vede Skandinávií k jihu a trajektem překračuje Kattegat…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

O čem se mluví:

Elektrokola Elektro fatbike na dlouhé trasy před minutou
NEcyklo Ukrajina 43 dnes v 07:07
Komentáře k blogu Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 1. část včera v 22:50
Vyjížďky, srazy, akce Návrhy na jarní sraz 2024 včera v 20:22
Rada při výběru kola Jaké by jste doporučily? včera v 18:21
Ostatní – cyklo Jaké to bylo 146. včera v 18:12
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

283 cyklistů (4 přihlášení)

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 1. část

Sen o krajině s jurtami a divokými koni 1. část - Cesta do budoucnosti Na úvod... Naše první cesta s koly…
Peggy | včera

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024