reklama

Kam si vzít raději péřový spacák?

Není spacák jako spacák. Když si kupujete spací pytel, chcete od něj především to, aby vás udržel v teple a v suchu po celou noc. Pamatujte si proto, že do různých podmínek se hodí různé spacáky a je tedy nutné vybírat podle toho, kam se chystáte. Kdy se vám tedy bude hodit péřový spacák?

Peří se už od nepaměti používá pro výrobu peřin a polštářů. Je to především proto, že má dobré izolační vlastnosti a je lehké a měkké. V minulosti to byl v podstatě jediný materiál, který se pro výrobu spacáků používal.

Peří je výhra hlavně v zimě

To, že je peří i dnes velmi často využívané není žádným tajemstvím. Existují však situace, kdy není nejvhodnějším materiálem. Své izolační vlastnosti poměrně rychle ztrácí, když navlhne. S tím se pojí i další nevýhoda, poměrně dlouho trvá, než uschne. Proto si péřové spacáky berte do sucha a mrazu, v těchto podmínkách vám poslouží nejlépe.

Ideální je také v případě, že potřebujete co nejmenší a co nejlehčí spacák, ale zároveň potřebujete, aby hodně hřál.

Kvalitní peří je základ

Při výběru spacáku se soustřeďte na poměr prachového a nedraného peří. Ideální náplň má procentuální poměr draného k nedranému peří 90:10. Nedrané peří se přidává do prachového proto, že zabrání prachovému peří ve vytváření chuchvalců. Tím udržuje strukturu a výplně srovnatelnou v celém objemu spacáku. Tomu napomáhají komory, kde nesmí být tzv. studené švy, aby vše dobře fungovalo, vytváří se H a S komory.  Expedičních do extrémních podmínek mohou být komory zdvojeny.

Dalším důležitým parametrem je Cuin (cubic + inch = cuin), tedy objemová jednotka, která udává, jaký objem je schopné dané peří zaujmout za určitý čas. Čím vyšší hodnota v cuin, tím lépe bude peří izolovat.

Kachní nebo husí?

Pro výrobu spacáků se používá husí a kachní peří od zvířat chovaných v chladnějších oblastech. Husí peří je o něco výhodnější, co se objemu týče, ale kachní se zase lépe vyrovnává s vlhkostí.

Chemicky ošetřenému, tedy impregnovanému peří se raději vyhněte. Takto upravené peří ztrácí svou přirozenou schopnost pohlcovat tělesnou vlhkost, která tak zůstane mezi peřím, což má za následek zvlhnutí izolace a potažmo ztrátu funkčnosti, která by byla srovnatelná se shodným spacákem s přírodním peřím.

Přírodní peří je tedy jasnou volbou při pořizování zimních a expedičních spacích pytlů. Kromě toho, že díky pomalé absorpci tělesné vlhkosti do struktury peří zajistí příjemné mikroklima, nabídne vám také dlouhou životnost. Zpravidla bývá jejich životnost delší než 10 let. 

Fotogalerie

- inzerce -, 10.09.2018
Blogy

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

 ()
Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti Bulharsku jsme tady to kafe do kelímku dostali zdarma. Luděk k tomu obdržel i pivo, takže snídal jogurt a lahváče. Kamarád z Těchonína, když jsem mu poslala fotku, nám tuto stravu pochválil.…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

 ()
Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena pořád snižovala. Vypili jsme opět každý dvě. Ani jsme nic kupovat nepotřebovali, jídlo jsme měli, akorát jsme na sluníčko vyskládali usušit pasy a to, co zbylo z lékárničky. Začali jsme si…
Peggy | 01.12.2023

Premiéra na Bohemia Divide

 ()
Bohemia Divide je název jednoho z dnes už asi kultovních cyklistických ultra-závodů bez podpory. 750-800 km napříč Českem od jihu k severu po cestách i necestách, nonstop a bez podpory. Mezi vyznavači tohoto podivného odvětví cyklistiky má závod své věhlasné jméno, pro mě to je ale letos…
JohnyB | 28.10.2023

6. část - Bulharsko – k moři!

 ()
Naše děti už dávno vědí, že když k moři, tak si k němu musí dojet na kole. Těšily se, ale to horko tyhle poslední dny bylo opravdu těžko snesitelné. Dvacátý pátý den mě přestalo bavit i to ranní slunce, které jsem ještě jakžtakž tolerovala, protože osušilo noční rosu a tedy i stany. Na tu blankytně…
Peggy | 18.10.2023

O čem se mluví:

Vyjížďky, srazy, akce Návrhy na jarní sraz 2024 před 8 minutami
Cestování na kole Zase na cestě dnes v 05:50
NEcyklo Co pobavilo, potěšilo 192 včera v 23:48
Ukrajina 42 včera v 23:25
Co vás vytočilo 152 včera v 22:28
Ostatní – cyklo Jaké to bylo 145 včera v 21:21
Vyjížďky, srazy, akce Nákolácká Štafeta 2024 včera v 18:35
NEcyklo LIDL pro cyklisty VIII včera v 15:41
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

189 cyklistů (3 přihlášení)

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena…
Peggy | 01.12.2023