reklama

Nejkrásnější cyklostezky Dolního Rakouska

Dolní Rakousko, nebo také Dolní Rakousy (německy Niederösterreich) je spolková země na severovýchodě Rakouska. Hlavní městem je Sankt Pölten (s poněkud prazvláštním českým názvem Svatý Hypolit).

Od Dunaje až k horskému jezeru v Dolním Rakousku
Od Dunaje až k horskému jezeru v Dolním Rakousku
Foto: (c) Niederösterreich Werbung / schwarz-koenig.at

Dolní Rakousy jsou zajímavé také tím, že mimo ostatních rakouských spolkových zemí sousedí pouze s různými částmi bývalé Československé republiky – konkrétně Čechami, Moravou a Slovenskem. V Dolním Rakousku se prolíná několik různých klimatických zón, což způsobilo, že na relativně malém území zde najdeme nečekaně mnoho typů krajiny, jako jsou lužní lesy, hory a jezera, stepi, soutěsky i slatiny. Stejně jako zbytek Rakouska je i Dolní Rakousko zemí zaslíbenou cyklistice a na jeho území se nachází (nebo jím prochází) celá řada vyhlášených cyklostezek, z nichž dále zmíníme pouze některé:

Dunajská cyklostezka

Dunajská cyklostezka je součástí trasy EuroVelo 6 a po celé své trase věrně kopíruje mohutný tok Dunaje. Jde o nejvytíženější cyklotrasu v Evropě, zejména pokud jde o úsek z Pasova do Vídně, po němž ročně projede více než 300.000 cyklistů.

Donauradweg
Dunajská cyklostezka – Dürnstein © Niederösterreich Werbung / David Schreiber

Traisentalská cyklostezka

Stejnou cílovou skupinu (příznivce poklidné jízdy bez velkého převýšení) láká také rovinatá Traisentalská cyklostezka spojující St. Pölten a Mariazell. Po cestě podél toku řeky Traisen kolem městeček Wilhelmsburg, Lilienfeld, Hohenberg, St. Aegyd a Kernhof Vás kromě úžasné krajiny čekají také početné historické zajímavosti.

Cyklostezka Kamp-Thaya-March

Cyklostezka Kamp-Thaya-March (KTM) je jednou z nejkrásnějších dálkových tras v Rakousku. Svým dobrodružnějším profilem potěší i milovníky sportovní jízdy. Cesta podél tří řek (Kampy, Dyje a Moravy) vám nabídne jak nedotčenou přírodu, tak i historické a kulturní poklady.

Cyklostezka Thayarunde

Také cyklostezka Thayarunde vede po trase bývalé železnice, tentokrát podél řeky Dyje. Vzhledem k tomu, že parní lokomotivy kdysi nedokázaly zdolat prakticky žádné stoupání, užijí si zde dnes cyklisté naprosto pohodovou jízdu vhodnou prakticky pro kohokoli. Stezka Vám umožní také návštěvu České republiky, protože jde o stezku přeshraniční – obdivovat můžete například renesanční městečko Slavonice.

Cyklotrasa EuroVelo 9

Mezinárodní cyklotrasa EuroVelo 9 spojuje Baltské moře s Jaderským. Na území Dolního Rakouska protíná několik oblastí, po průjezdu rovinatým Weinviertelem zavítá rekreační cyklista také na území Vídeňských Alp, kde mu výstup na Wechsel umožní předvést, že v něm dřímá duch vrchaře.

Cyklotrasa EuroVelo 13

Také Dolním Rakouskem coby pohraniční zemí prochází legendární trasa EuroVelo 13, neboli Stezka železné opony. Dolnorakouský úsek je povětšinou rovinatý a zavede Vás k nejsevernější viničné trati Rakouska v Litschau, vřesovišti ve Schremsu a spoustě dalších zajímavostí, které jistě stojí za to objevovat.

Ybbstalská cyklostezka

Ybbstalská cyklostezka ve svém nově zbudovaném úseku mezi Waidhofen an der Ybbs a Lunz am See kopíruje trasu zaniklé železnice Ybbstalbahn. S minimálním stoupáním, zcela oddělena od doprava, přitom však stále blízko řece, je tato trasa ideální pro všechny, kdo mají rádi nenáročnou cyklistiku spojenou s nádhernou přírodou.

Řeka Ybbs
Údolí řeky Ybbs, © Niederösterreich Werbung / Doris Schwarz-König

Piestingtalská cyklostezka

Piestingtalská cyklostezka je přímo napojená na už zmíněnou EuroVelo 9. Trasa vedoucí kouzelnou lužní krajinou podél říčky Piesting je rodinně nenáročná, sportovněji založení cyklisté si ji ovšem mohou prodloužit o poněkud obtížnější výstup přes „Haselrast“. Zajímavostí této trasy je několik biedermeierových pavilonů, které nabídnou návštěvníkovi možnost seznámit se s architekturou 19. století.

Cyklostezka Triesting-Gölsental-Radweg

Cyklostezka Triesting-Gölsental-Radweg začíná na jižním okraji Vídeňského lesa a je oblíbeným cílem rodinných výletů. Nejprve pojedete rovinatou krajinou plnou lesů, luk a polí, abyste pak s kopcovitějšími úseky poznali i alpinský ráz krajiny před tím, než se stezka napojí na Traisentalskou cyklostezku.

Cyklostezka Tri­estingau-Radweg

Rodiny s dětmi si zamilují také cyklostezku Triestingau-Radweg, která nabízí okouzlující krajinu s dalekými výhledy a bohatými možnostmi občerstvení. Určitě nezapomeňte navštívit Lanový park Tattendorf (Kletterpark Tattendorf) s více než 50 překážkami vhodnými pro malé i velké odvážlivce. 

Užitečné odkazy

Fotogalerie

Od Dunaje až k horskému jezeru v Dolním Rakousku Cyklostezka Traisentalradweg Pohled z ptačí perspektivy na cyklostezklu Ybbstalradweg Cyklostezka Ybbstalradweg
redakce NaKole.cz, 06.07.2019
Vyzkoušejte
 (CK Frčíme)

Dunajská cyklostezka – Wachau na kole

Rakousko
28.04.2024 - 4 dny
cyklistický
Autobusem
9 900 Kč
 (CK Victoria)

Kolem jezer Solné komory

Rakousko
27.05.2024 - 4 dny
cyklistický
Autobusem
6 990 Kč
 (CK Victoria)
cyklistický
Autobusem
5 990 Kč
 (CK Mamut tour)

Alpe Adria na kole

Itálie, Rakousko
03.06.2024 - 7 dní
cyklistický
Autobusem
15 750 Kč
 (CK Cyklotur)

Rakousko-slovinské pomezí na kole

Rakousko, Slovinsko
05.06.2024 - 5 dní
cyklistický
Autobusem
10 660 Kč
Do vaší knihovny
Blogy

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

 ()
Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti Bulharsku jsme tady to kafe do kelímku dostali zdarma. Luděk k tomu obdržel i pivo, takže snídal jogurt a lahváče. Kamarád z Těchonína, když jsem mu poslala fotku, nám tuto stravu pochválil.…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

 ()
Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena pořád snižovala. Vypili jsme opět každý dvě. Ani jsme nic kupovat nepotřebovali, jídlo jsme měli, akorát jsme na sluníčko vyskládali usušit pasy a to, co zbylo z lékárničky. Začali jsme si…
Peggy | 01.12.2023

Premiéra na Bohemia Divide

 ()
Bohemia Divide je název jednoho z dnes už asi kultovních cyklistických ultra-závodů bez podpory. 750-800 km napříč Českem od jihu k severu po cestách i necestách, nonstop a bez podpory. Mezi vyznavači tohoto podivného odvětví cyklistiky má závod své věhlasné jméno, pro mě to je ale letos…
JohnyB | 28.10.2023

6. část - Bulharsko – k moři!

 ()
Naše děti už dávno vědí, že když k moři, tak si k němu musí dojet na kole. Těšily se, ale to horko tyhle poslední dny bylo opravdu těžko snesitelné. Dvacátý pátý den mě přestalo bavit i to ranní slunce, které jsem ještě jakžtakž tolerovala, protože osušilo noční rosu a tedy i stany. Na tu blankytně…
Peggy | 18.10.2023

O čem se mluví:

Vyjížďky, srazy, akce Návrhy na jarní sraz 2024 před 5 minutami
Cestování na kole Zase na cestě dnes v 05:50
NEcyklo Co pobavilo, potěšilo 192 včera v 23:48
Ukrajina 42 včera v 23:25
Co vás vytočilo 152 včera v 22:28
Ostatní – cyklo Jaké to bylo 145 včera v 21:21
Vyjížďky, srazy, akce Nákolácká Štafeta 2024 včera v 18:35
NEcyklo LIDL pro cyklisty VIII včera v 15:41
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

182 cyklistů (3 přihlášení)

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena…
Peggy | 01.12.2023