reklama

Cyklosezóna začíná: 3 věci, na které nesmíte zapomenout

S prvními slunečními paprsky a přívětivými teplotami nastává ten čas. Čas usednout na kolo! Ale pozor, určitě jste připraveni? Dodržujete zákony a máte ve své výbavě vše povinné? Je vaše jízdní kolo ve formě pro novou sezonu? Ujistěte se a předejděte nepříjemnostem.

1. Povinná výbava na kolo

Základním účelem povinné výbavy je zajistit bezpečnost všem účastníkům silničního provozu. Pokud bude vaše povinné vybavení na kolo kompletní, snadno vás motoristé i ostatní cyklisté na cestě uvidí a vy sami zvládnete své kolo dobře ovládat.

Každé cyklistické kolo musí mít 2 na sobě nezávislé funkční brzdy s odstupňovaným ovládáním brzdění. Pokud se jedná o jízdní kolo pro děti, stačí protišlapací brzda. Řídítka musí být zakončena zátkami, rukojeťmi nebo jiným odpovídajícím způsobem, který spolehlivě zaslepí konce trubek. Ovládací páčky brzd a volné konce řídítek musíte mít správně ošetřené hrany. Ty by měly být obaleny materiálem, jenž dokáže pohltit energii.

Dále potřebujete zadní červenou odrazku a bílou přední v horizontální rovině nad pneumatikou předního kola. Oranžové odrazky pak patří na pedály po obou stranách, ale také na paprsky jak předního, tak zadního kola na přední i zadní straně. Pokud jedete na kole za ne zcela jasné viditelnosti, nezapomínejte na světla. Nad předním kolem musí svítit signalizace bílé barvy, vzadu pak červené.

2. Bezpečnostní vybavení na kolo

Zcela nepostradatelnou součást vaší výbavy by měla představovat kvalitní helma na kolo. Bez ní se i drobná kolize může proměnit v úraz, jenž vám změní zbytek života. Před řadou z nich vás přitom helma může ochránit nebo aspoň snížit dopady karambolu.

Helma na kolo

Další důležitou roli na seznamu rozumného cyklisty hrají reflexní detaily na oblečení, které napomohou ostatním cyklistům či motoristům vás včas zaznamenat za zhoršené viditelnosti. Těmito bezpečnostními prvky opatřete své oblečení i obuv, případně batoh. Řada výrobců cyklistického oblečení vyrábí své kousky už s reflexními doplňky, což vám může ušetřit čas i peníze.

3. Servisní prohlídky

Pravidelné servisní prohlídky se rozhodně netýkají jen automobilů, nýbrž i kol. Při delším stání kola vám mohou jednotlivé součástky zrezivět nebo se jinak poničit. Bez návštěvy servisu kol nedostatky však neodhalíte včas. Zde vám odborníci také poradí, kdy nadešel okamžik pro pořízení nového modelu.

Kde nové kolo sehnat? Odborníkem na cyklistiku je v ČR Harfasport.cz, kde pořídíte nejen kvalitní horské, silniční nebo dětské kolo, ale také kompletní vybavení pro cyklistiku –  přilby, cyklistické oblečení a tretry, potřebné doplňky (cyklocomputer, láhev na vodu, držák, duše, pumpička…). V sortimentu nechybí ani elektrokola. Ke každému kolu navíc získáte roční servis zdarma.

Šlápněte do pedálů novinkových modelů

Vybíráte nové kolo a nejste si jistí? Přijďte na velké testování kol Scott, Trek a Cannondale 19. a 20. května 2018 do Svojetic u Prahy. Vyzkoušejte si desítky modelů zcela zdarma. Model, který vás uchvátí, si poté můžete koupit v Harfasportu.

- inzerce -, 15.05.2018
Blogy

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

 ()
Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti Bulharsku jsme tady to kafe do kelímku dostali zdarma. Luděk k tomu obdržel i pivo, takže snídal jogurt a lahváče. Kamarád z Těchonína, když jsem mu poslala fotku, nám tuto stravu pochválil.…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

 ()
Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena pořád snižovala. Vypili jsme opět každý dvě. Ani jsme nic kupovat nepotřebovali, jídlo jsme měli, akorát jsme na sluníčko vyskládali usušit pasy a to, co zbylo z lékárničky. Začali jsme si…
Peggy | 01.12.2023

Premiéra na Bohemia Divide

 ()
Bohemia Divide je název jednoho z dnes už asi kultovních cyklistických ultra-závodů bez podpory. 750-800 km napříč Českem od jihu k severu po cestách i necestách, nonstop a bez podpory. Mezi vyznavači tohoto podivného odvětví cyklistiky má závod své věhlasné jméno, pro mě to je ale letos…
JohnyB | 28.10.2023

6. část - Bulharsko – k moři!

 ()
Naše děti už dávno vědí, že když k moři, tak si k němu musí dojet na kole. Těšily se, ale to horko tyhle poslední dny bylo opravdu těžko snesitelné. Dvacátý pátý den mě přestalo bavit i to ranní slunce, které jsem ještě jakžtakž tolerovala, protože osušilo noční rosu a tedy i stany. Na tu blankytně…
Peggy | 18.10.2023

O čem se mluví:

NEcyklo Ukrajina 42 před minutou
Co pobavilo, potěšilo 192 před 10 minutami
Co vás vytočilo 152 před 16 minutami
Ostatní – cyklo Jaké to bylo 145 dnes v 10:11
Vyjížďky, srazy, akce Návrhy na jarní sraz 2024 dnes v 06:04
Cestování na kole Zase na cestě dnes v 05:50
Vyjížďky, srazy, akce Nákolácká Štafeta 2024 včera v 18:35
NEcyklo LIDL pro cyklisty VIII včera v 15:41
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

207 cyklistů (11 přihlášených)

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena…
Peggy | 01.12.2023