reklama

10 nových trendů ve světě cyklistiky na veletrhu For Bikes 2018

Cyklistický veletrh For Bikes byl v pořadí již devátý, proběhl od pátku 6. do neděle 8. dubna 2018. Sám sebe pak pasoval na „největší svátek cyklistiky ve střední Evropě“. Na ploše větší než 10 000 m2  se představilo téměř 300 vystavovatelů.

Neviděl tady někdo nějaké kolo?
Neviděl tady někdo nějaké kolo?
Foto: Jiří Juřík

Jednotlivé expozice se pohybovaly od špičkových prezentací předních světových značek, až po stánky hodny okresních tržišť. Samozřejmě nechyběly besedy, soutěže, exhibice, závody, přednášky atd. V této oblasti nic nového.

Jinou otázkou je, zda letošní For Bikes přinesl vůbec něco nového. Všeobecně lze konstatovat, že svět jízdních kol a příbuzný sortiment jede vcelku v zajetých kolejích předchozích ročníků. Žádná horká novinka v duchu nové velikosti ráfků či revolučních řešení rámů, převodů či pružení.

Čeho jsme si tedy všimli:

1/ Především postupuje masivní průnik elektrokol do segmentu celoodpružených kol MTB.

2/ Akumulátory elektrokol si hrají na pořád větší schovávanou, v rámové trubce jsou čím dál tím lépe ukryté.

3/ Pokud se týká umístění elektropohonu (motor a převodovka), ten se stále častěji, lze říci až v naprosté většině, nachází uprostřed, tedy u středového složení.

Luxusní celoodpružené elektrokolo
Dobře ukrytý motor i akumulátor, aby ne za 147 990 Kč

4/ Bohužel tomuto technickému zlepšování odpovídají i stoupající ceny elektrokol. Elektro celopéro běžně stojí docela dost přes 100 tisíc Kč.

5/ Zapomeňte na více tácy. Trojpřevodník je k vidění pouze u nejlevnějších modelů, dvojtác pak ve střední kategorii. Stále více se setkáte s převodem 1:11 nebo 1:12, v těchto případech je největší pastorek opravdu velkou plackou. Otázkou pořád zůstává trvanlivost řetězu a samozřejmě cena těchto komponentů (špičková 11 rychlostní kazeta může stát i přes 11 000 Kč).

Dvanáctikolečko
Ano, je jich tam opravdu dvanáct.

6/ Barvy bicyklů nám pro letošek nějak zmatněly, snad až na několik silničních výjimek, skoro vše mělo až sametový povrch.

7/ Kovové nosiče na brašny rovněž začínají patřit minulosti, místo nich se na více stáncích objevily samonosné brašny, taštičky a pouzdra systému Bike Packing.

8/ K vidění bylo i více strojů z kategorie Gravel Bikes, tedy štěrková kola, která jsou jakousi civilnější obdobou kol cyklokrosových, na kterých se dobře jezdí jak v lehčím terénu, ale ani na silnici se neztratí. Z tuzemských výrobců zastoupený např. modelem Author Ronin nebo Aura XR.

9/ Tolik vychvalované překvapení let minulých, tedy kola typu Fatboy jaksi taktně mizí. Pokud jsme se nepřehlédli, objevili jsme pouze dva kousky, jedno z nich bylo elektrokolo.

10/ Co nás docela překvapilo, byl menší výběr městských kol, přičemž tento segment je v poslední době podporován, stejně jako městská cyklistika obecně.

Na závěr lze jen zopakovat začátek článku. Nic nového pod sluncem, ani pod střechami výstavních pavilonů, snad jen, že se stále více rozevírají cenové nůžky v sortimentu jízdních kol. 

Fotogalerie

Neviděl tady někdo nějaké kolo? A zase kola, kola, kola Když motorkář přijde o papíry, pořídí si kolo… Svoji nabídku elektrokol značně rozšířil i Author. 05-Dobře zamaskované elektrokolo Neox Crosser Giant, elektrokolo z kategorie terénní moped Dobře ukrytý motor i akumulátor, aby ne za 147 990 Kč Nejlepší elektrokolo veletrhu. Lidovka od Rocky Mountain za 279 990 Kč Gravel Bike od Specialized měl hydraulické brzdy. Je jich tam opravdu 12 Ulička se stánky specializovaných cestovek Stánek hlavního města Prahy
redakce@ NaKole.cz, 08.04.2018
Blogy

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

 ()
Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti Bulharsku jsme tady to kafe do kelímku dostali zdarma. Luděk k tomu obdržel i pivo, takže snídal jogurt a lahváče. Kamarád z Těchonína, když jsem mu poslala fotku, nám tuto stravu pochválil.…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

 ()
Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena pořád snižovala. Vypili jsme opět každý dvě. Ani jsme nic kupovat nepotřebovali, jídlo jsme měli, akorát jsme na sluníčko vyskládali usušit pasy a to, co zbylo z lékárničky. Začali jsme si…
Peggy | 01.12.2023

Premiéra na Bohemia Divide

 ()
Bohemia Divide je název jednoho z dnes už asi kultovních cyklistických ultra-závodů bez podpory. 750-800 km napříč Českem od jihu k severu po cestách i necestách, nonstop a bez podpory. Mezi vyznavači tohoto podivného odvětví cyklistiky má závod své věhlasné jméno, pro mě to je ale letos…
JohnyB | 28.10.2023

6. část - Bulharsko – k moři!

 ()
Naše děti už dávno vědí, že když k moři, tak si k němu musí dojet na kole. Těšily se, ale to horko tyhle poslední dny bylo opravdu těžko snesitelné. Dvacátý pátý den mě přestalo bavit i to ranní slunce, které jsem ještě jakžtakž tolerovala, protože osušilo noční rosu a tedy i stany. Na tu blankytně…
Peggy | 18.10.2023

O čem se mluví:

Cestování na kole Zase na cestě před 16 minutami
NEcyklo Co pobavilo, potěšilo 192 dnes v 10:36
Ukrajina 42 dnes v 10:30
Co vás vytočilo 152 dnes v 10:15
Ostatní – cyklo Jaké to bylo 145 dnes v 10:11
Vyjížďky, srazy, akce Návrhy na jarní sraz 2024 dnes v 06:04
NEcyklo LIDL pro cyklisty VIII včera v 15:41
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

242 cyklistů (11 přihlášených)

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena…
Peggy | 01.12.2023