reklama

Po Praze na horáku

Pozvánka na výlet na horském kole po naší metropoli může znít jako provokace. Nicméně Praha a její okolí nabízí docela pestrou škálu terénů, kde si na své přijdou i vyznavači horských kol nejrůznějšího ražení. V následujících třech pokračováních se společně se značkou Author projedeme po Praze a představíme si snad všechny její tváře ve vztahu k horským kolům.

Horské kolo zbližuje nejen v Praze na Kampě.
Horské kolo zbližuje nejen v Praze na Kampě.
Foto: Jiří Juřík

Začněme od středu, tedy toho historického. Zde se na kole, jakémkoliv, jezdí opravdu obtížně. Plno aut, lidí, málo místa, dlažební kostky, koleje, obrubníky… Právě poslední překážky pak pomáhá vyžehlit pružení a silné pláště horských kol. Zkuste se projet po kočičích hlavách na náplavce na horáku a na pevném městském kole. Rozdíl jako po použití doporučovaného pracího prášku. Nicméně v centru Prahy jezdec na celopéru a ve strakatém dresu působí přeci jen poněkud nemístně. Navíc zpravidla nemá zvonek, který je v těchto místech nezbytností k úspěšnému průjezdu.

Prahou na kole

Jedeme raději dále od středu města. Zde se začínáme více setkávat s nejrůznějšími opatřeními pro cyklisty, ať již vyčleněnými pruhy na vozovce nebo i s cyklostezkami. Tady si jezdci na MTB opravdu moc neužijí. Nicméně plno těchto cykloopatření pomáhá mnohým bezpečně vyjet z domova ven z města, případně k velkým pomocníkům – k metru a vlaku.

Cyklostezka

A jsme konečně na okraji Prahy, kde již začíná kýžená příroda, pěšinky, lesní cestičky, terény pro horskou cyklistiku. Nicméně i zde dochází k plíživému pronikání města do přírody a k přeměně přírodních cestiček s kameny a kořeny na vyžehlené stezky. Příkladem může být červeně značená cesta mezi Křeslicemi a Průhonicemi. Z techničtějšího tracku se stává pohodlná cesta pro kočárky.

V terénu nad Prokopským údolím

Kam v Praze a okolí na MTB?

Šárecké a Dalejské (Prokopské) údolí

Točná, Dolní Břežany (sjezd ze Závisti)

Výlety do Hřebenů Brd

Okolí Radotína

Cesty podél některých pražských potoků (Dalejský, Litovický, Šárecký, Drahanský atd.)

Kozí hřbety a Tiché údolí

A jistě mnohé další. Pokud jsme na některou lokalitu zapomněli, napište nám nebo představte ostatním svůj oblíbený výlet ve vašem blogu NaKole.cz.

Nicméně stále zůstává plno lokalit, kde si i milovníci terénů přijdou na své, jen tam musí z Prahy dojet po těch hladkých cestách s kočárky a bruslaři. Naše tři výlety vám představí všechny zmiňované možnosti, jak si v Praze užít horské kolo. Pro pohodové cyklisty je připraven výlet do lesů okolo Klánovic. Náročnější mohou vyjet za pražskými vyhlídkami, mimochodem tuto trasu doporučujeme, pokud budete chtít své návštěvě představit rozmanitost Prahy, její přírodní a historické památky. A kdo rád adrenalin, určitě si na své přijde v lesích okolo Točné nebo na některé dráze BMX či v bikaperku ve Stodůlkách nebo na freeride drahách, které jsou porůznu ukryty v pražských lesích a lesoparcích.

Pokud zůstaneme v Praze a jejím nejbližším okolí, zřejmě nedojde na celodenní výjezd, ale pokud zatoužíte na kratší relax na horáku, jistě si svoji trať najdete. My jen doufáme, že naše tři tipy na výlety vám alespoň trochu pomohou.

AUTHOR Bicycles

 

Partnerem seriálu „Tipy na výlety v Praze“ je AUTHOR – česká značka pro horská, silniční a krosová kola s tradicí od roku 1993.

 

Seriál „Tipy na výlety v Praze“

Fotogalerie

Horské kolo zbližuje nejen v Praze na Kampě. Bikeři ve Stromovce Horské kolo se často používá i jako dopravní prostředek po městě. Pražské bikerky na Náměstí Republiky Na pražských cyklostezkách občas na cyklisty nezbývá místo. Výstavba stezky podél Botiče za Průhonicemi. Bikeři u Radotínského potoku Bikeři u Radotínského potoku Cesta podél Cholupického potoku Cesta podél Cholupického potoku Freeride lokalita na Točné Kdo by řekl, že tato pěšinka je kousek od Červeného vrchu. V Praze si na kole můžete i zalétat. Kunratický les U Lipenců se jezdí na pohodu.
redakce NaKole.cz, 28.05.2014
Do vaší knihovny
Blogy

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

 ()
Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti Bulharsku jsme tady to kafe do kelímku dostali zdarma. Luděk k tomu obdržel i pivo, takže snídal jogurt a lahváče. Kamarád z Těchonína, když jsem mu poslala fotku, nám tuto stravu pochválil.…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

 ()
Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena pořád snižovala. Vypili jsme opět každý dvě. Ani jsme nic kupovat nepotřebovali, jídlo jsme měli, akorát jsme na sluníčko vyskládali usušit pasy a to, co zbylo z lékárničky. Začali jsme si…
Peggy | 01.12.2023

O čem se mluví:

Vyjížďky, srazy, akce Nákolácká Štafeta 2024 dnes v 11:42
Technické rady Technické dotazy a poznatky II dnes v 10:07
Cestování na kole Zase na cestě dnes v 09:55
Trénink a zdraví Jak sportujeme dnes v 09:18
NEcyklo Ukrajina 42 dnes v 08:18
Co vás vytočilo 152 včera v 22:37
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

533 cyklistů (7 přihlášených)

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024