reklama

Dětská kola Galaxy Myojo a Kometa

Dětskými koly je cyklistický trh doslova zaplaven. Najdeme nepřeberné množství značek a modelů, které budou ale skladbou komponentů více méně podobné. Dražší typy sice využívají více ušlechtilejších materiálu a tím pádem jsou celkově nepatrně lehčí, ale obecně platí, že žádné dětské kolo není tak extra vybaveno, jako dospělé, které si obvykle kupujeme na delší dobu.

Foto: Cyklošvec

Kola pro děti velkých světových výrobců tak mohou být kvalitativně srovnatelná s těmi méně známými, kde nepřiplácíme za image dražší značky. U Galaxy toto řešit nemusíme, tradiční jihočeská značka se zaměřuje na kvalitní produkci především ze střední třídy bicyklů, která je u nás stále nejprodávanější.

Galaxy má sice i modely závodní, ale páteř produkce tvoří právě cenově dostupnější bicykly. Silnou skupinou jsou dětská kola, včetně odrážedel a koloběžek, v mnoha modifikacích. Vybrali jsme dva zástupce bicyklů pro nejmenší o velikosti kol 20", která je mezi dětskými přibližovadly nejpopulárnější. Je určena zhruba pro věk 6–9 let a pro výšku postavy 105–135 cm.

Pro mladé pány

Tahle dvacítka s japonským jménem se bude dětem hodně líbit. Z hlediska bezpečnosti nelze výrobce než chválit. Módní policie by jistě byla také spokojená, jde o současný barevný „mainstream“ – svítivá zelená s modrou právě letí a jelikož motto značky Galaxy je „Kola, co letí“ tak zde se designér trefil zrovna do černého.

S touto barvou nebude mít problém žádné pohlaví,  kolo lze definovat jako unisex, i když holkám lépe vyhovuje dvacítka se sníženým rámem, kterou tu popisujeme jako druhou v pořadí.

Kolo má hmotnost 10 kg, což je v této kategorii standardem. Základem je bytelný rám, svařen z alu slitiny řady 7005 s Hi-Ten ocelovou vidlicí. Myojo využívá otočné řazení Shimano Revoshift, jehož ergonomie je přizpůsobena menší dětské ruce i síle. Převodů je celkem šest, což musí malému jezdci stačit. Pro většinu je to první řazení a také první seznámení s oběma  brzdami ovládanými páčkami.

Řídítka jsou sice ocelová, ale  sedlovka a další díly  je vyrobeny z lehčí alu slitiny. Kolo je vybaveno spolehlivými véčkovými brzdami a páčkami taktéž z alu slitiny. Ovládání brzd značky Logan jde velmi lehce a každé dítě se s nimi dokáže brzy sžít.

Dalším komponentem využívajícím lehkou hliníkovou slitinu jsou broušené dvoustěnné ráfky. CykloŠvec je dovozce značky Kenda  a tak pláště tohoto názvu jsou samozřejmě  součástí bicyklu.

Docela podstatnou „maličkostí“ je použití rychloupínáku u obou nábojů, což usnadňuje demontáž, či opravu defektu a rozhodně to není standardem u všech značek této kategorie. Kolo má také standardně stojánek, což také není  vidět vždy a všude.  U dětí vzhledem k tomu, jak s bicykly zacházejí, je tento doplněk přímo nutností.

Celkový dojem z malého biku je pozitivní,  jak co se týká pojetí designu, tak i komponentové skladby a rámu. Snad by mohl časem přibýt i model s odpruženou vidlicí, ty jsou ovšem těžší a mnoho značek se tomu u dvacítky zatím vyhýbá a nasazuje je až od čtyřiadvacítek.

Pro mladé slečny

Doba přeje trendu oddělovat dámské a pánské produkty čím dál víc. Pokud si to můžete dovolit a nečeká na bicyklík v pořadí další sourozenec jiného pohlaví, pořiďte své malé slečně lady bike. Zde se Galaxy nijak nevyhraňuje jak v designu, tak i názvu. Kometa využívá nadčasovou elegantní kombinaci červené s bílou.

Nízko-nástupový rám,  kterým je obdařena  Kometa,  dost podstatně usnadní první seznamování s technikou jízdy na vyspělejším  kole. Hlavně pádů bude mnohem méně, protože někdy sesednout z kola se prostě nestihne a tady je to mnohem rychlejší. Jinak co se kvality provedení týká, je Kometa zcela shodná s Galaxy Myojo  a platí pro ní tudíž ty samé závěry, pouze hmotnost je u jiného typu rámu o 500g vyšší.

Podrobné informace včetně aktuálních cen najdete na webu Galaxy-Bike.cz nebo přímo u výrobce, společnosti CykloŠvec.

Fotogalerie

Mike Koukal (PR), 27.12.2013
Blogy

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

 ()
Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti Bulharsku jsme tady to kafe do kelímku dostali zdarma. Luděk k tomu obdržel i pivo, takže snídal jogurt a lahváče. Kamarád z Těchonína, když jsem mu poslala fotku, nám tuto stravu pochválil.…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

 ()
Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena pořád snižovala. Vypili jsme opět každý dvě. Ani jsme nic kupovat nepotřebovali, jídlo jsme měli, akorát jsme na sluníčko vyskládali usušit pasy a to, co zbylo z lékárničky. Začali jsme si…
Peggy | 01.12.2023

O čem se mluví:

Cestování na kole Zase na cestě před 10 minutami
Trénink a zdraví Jak sportujeme před 19 minutami
NEcyklo Ukrajina 42 dnes v 08:18
Vyjížďky, srazy, akce Nákolácká Štafeta 2024 dnes v 07:00
Technické rady Technické dotazy a poznatky II dnes v 06:27
NEcyklo Co vás vytočilo 152 včera v 22:37
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

368 cyklistů (11 přihlášených)

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024