reklama

Velký test elektrokol – Scott e-Aspect 29"

Legendární značka, která stála u kolébky MTB, doplněná o elektropohon Bosch, kterými je vybavena většina horských elektrokol vyšší třídy – dejte si tyto dvě věci dohromady a máte Scott e-Aspect 29“.

Foto: Jiří Juřík

První dojem

Na první pohled máte před sebou normálního „horáka", jen ta kola jsou nějaká větší. Nerovnosti vám totiž budou žehlit 29" kola, místo na MTB obvyklých 26". Elektrokolo prozrazuje akumulátor na rámové trubce a motor s převodovkou schovaný za převodníkem.

O pohon kola Scott e-Aspect se stará osvědčená sada Bosch s legislativně omezeným výkonem na 250 W a točivým momentem 50 Nm. Elektromotor je napájen z Lithium-Ion baterie s kapacitou 8 amperhodin. Motor je umístěn na rámové trubce ve středu kola nad středovým složením, což zlepšuje průchodnost kola v terénu a zároveň agregát chrání. Akumulátor pak zaujímá v rámu místo, kde jinak bývá košík na láhev. Toto umístění elektropříslu­šenství je velice výhodné ve vztahu k rozložení hmotností, obě kola jsou totiž rovnoměrně zatížena. Další výhodu poznáte, pokud budete mít defekt, přední i zadní kolo vyjmete pouhým povolením rychloupínáku. U kol, kde je elektromotor vpleten v některém z kol, znamená oprava defektu náročnější operaci.

Startujeme

K ovládání elektrické části kola slouží poměrně robustní jednotka s velkým LCD displejem a dvěma druhy tlačítek. Dvě velká tlačítka, která ovládají intenzitu asistence, naleznete na horní straně. Další, o poznání menší, se nachází po obvodu ovladače a slouží k přepínání modů, funkcí cyklopočítače a rozsvěcení světel na kole. Bohužel tato malá tlačítka si vysloužila naší kritiku, protože se s nimi špatně manipuluje. Jsou opravdu malá a navíc málo vystouplá, v celoprstových rukavicích jsou až nenahmatatelná. Jejich ovládání tak není instinktivní a odvádí pozornost od jízdy.

Co lze naopak velmi pochválit, je dávkování elektroasistence. Na samostatném malém displeji si můžete vybrat jeden ze čtyř základních módů (ECO, TOUR, SPORT a SPEED), u každého z nich lze navíc nastavit tři stupně přípomoci. Máte tedy k dispozici celkem 12 možností. Na velkém LCD displeji se vám pak okamžitě podle navolené kombinace přepočítá potenciální dojezd při daném stavu akumulátoru, jehož kondici indikuje symbol s pěti úrovněmi (čárkami). Zajímavostí ovládací jednotky je možnost jejího oddělení. Přístroj se skládá ze dvou polovin. Dolní tvoří základnu a je pevně připojena k řídítkům, horní část s tlačítky a displeji je oddělitelná jednoduchým otočným pohybem. Vše spolu drží masivní bajonet. Po oddělení se automaticky celý elektrosystém vyp­ne.

Další výbava

Testované kolo, v duchu ryzího MTB, toho na sobě moc nemá. Zapomeňte na blatníky, odrazky či světýlka. Tyto drobnosti prostě Scott e-Aspect nepotřebuje. Jedinou vymožeností oproti holé verzi byl stojánek, který zamezuje poškození elektropohonu při neopatrném odkládání kola.

Přední odpružená vidlice SR Suntour XCR má zdvih 100 mm a uzamykání z řídítek.

O převody se stará devítirychlostní pastorek, který obsluhuje přehazovačku Shimano z vyšší řady XT.

Pocit z jízdy

Jak už jsme napsali v úvodu článku, tento model spojuje osvědčenou značku MTB a jeden s nejpropraco­vanějších systémů elektroasistence. Výsledkem jsou velmi dobré jízdní vlastnosti v terénu – asi tak nějak si elektrokolo do terénu lze představit. Jeho hmotnost je jen něco málo přes 20 kg, to je na elektrokolo poměrně málo. Jedinou výtku lze připsat nedostatečnému množství převodů, které jsou omezeny pouze jedním tácem převodníku, jenž je omezený umístěním motoru ve středu kola. 

Pokud vám tedy dojde energie v akumulátoru, připravte si svaly, protože s jedním a dost velkým převodníkem si do kopců bez elektroasistence a s kolem vážícím přes 20 kg, docela dáte do těla a to přesto, že vám vzadu bude pomáhat devítikolečko.

Dojezd

Máte-li zájem si sami vyzkoušet jednotlivá testovaná elektrokola, můžete si je zapůjčit v půjčovně PREkolo – Půjčovně elektrokol Pražské energetiky.

PREkolo

PREkolo – Půjčovna elektrokol Pražské energetiky

Centrum energetického poradenství PRE

Jungmannova 747/28 (Palác TeTa), Praha 1


Otevírací doba: Po-Pá 10.00–18.00

Tel.: 734 234 832
[email protected]

www.prekolo.cz
www.facebook.com/pre­kolo

 

Osvědčený systém elektrokola Bosch nabízí dost solidní podmínky dojezdu. Pokud zvolíte maximální asistenci, tedy SPEED a třetí, nejvyšší přípomoc, projedete se velmi pohodlně minimálně po 50 km dráze, a to i pokud na ní budou stoupání. Jestliže zvolíte ekonomičtější variantu elektropohonu, můžete v tomto režimu ujet až 140 km, nicméně v tomto případě bude většina práce na vašich nohách a elektropohon bude povětšinou odpočívat.

Dobíjení

K dobíjení akumulátoru elektrokola Scott e-Aspect 29" jej musíte vyjmout z držáku rámu, vše zabezpečuje klíček, který zamezuje odcizení akumulátoru. Na akumulátoru rovněž naleznete na levém boku tlačítko a u něj pět diod, které signalizují stav jeho kapacity. K nabíjení slouží klasický adapter, který je prostě „klasický", tedy jedna šňůra ze zásuvky, druhá je pak zakončena speciálním konektorem, který se zasouvá do samotného akumulátoru. Středový motor pracuje velmi efektivně, kolo proto k solidnímu výkonu potřebuje baterii s relativně nižší kapacitou 8 Ah. Doba dobíjení akumulátoru je proto kratší než u ostatních modelů a k plnému nabití vám budou stačit necelé tři hodiny.

Celkový dojem

Jak již bylo v úvodu naznačeno, v případě elektrokola Scott e-Aspect 29" se opravdu jedná o plnohodnotný a příjemný stroj, který spojuje několik nových fenoménů. Předně jde o opravdové horské kolo, které dále využívá většího průměru kol, tedy 29". Osazení pochází z vyšší řady, celkově je Scott e-Aspect 29" špičkový stroj, a tomu odpovídá samozřejmě také cena.

 

  • bezpečná jízda
  • kvalitní osazení
  • vysoká cena
  • jen jeden převodník

Technická specifikace

Název: SCOTT E-Aspect 29
Typ: horské
Velikost rámu: L
Velikosti ráfků: 29,0"
Dojezd uváděný výrobcem: Až 145 km
Elektromotor: středový pohon Bosch 250 W
Baterie: Lithium-Ion 36V / 8 Ah (288 Wh)
Uváděná hmotnost: 20,8 kg (včetně baterie)
Nosnost: 120 kg
Orientační cena: 67 000 Kč s DPH
Dojezd – kopcovitý terén: 50 km
Dojezd – po rovině: 137 km

Přečtěte si také:

Fotogalerie

redakce NaKole.cz, 26.08.2013
Blogy

Z Linze do Budapešti přes Alpy

 ()
Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska, bylo potřeba se podívat po další výzvě. Koukám do mapy, vzpomínám, jaké že to mám cyklo sny, až mě z toho vytrhne Peťa s dotazem, jestli jsme vůbec byli v Budapešti s kolama?No vida, na kole…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

 ()
Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras vyhlášených Evropskou asociací pro pěší turistiku. Její celková délka je přibližně 7 100 km. Začíná v Norsku na Severním mysu /Nordkapp/, vede Skandinávií k jihu a trajektem překračuje Kattegat…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

O čem se mluví:

NEcyklo Ukrajina 42 před 8 minutami
Elektrokola Elektro fatbike na dlouhé trasy dnes v 15:05
NEcyklo Co pobavilo, potěšilo 192 dnes v 09:03
Elektrokola E Fatbike, výdrž baterky dnes v 07:48
NEcyklo Co právě posloucháte? dnes v 03:54
Technické rady Springer vidlice na fatbika včera v 23:08
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

256 cyklistů (12 přihlášených)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024