reklama

Jezero Lago di Garda, více než mountain bike

Oblíbeným a proslulým cílem mnoha bikerů, rekreačních cyklistů a dokonce i silničkářů je jezero Lago di Garda – největší jezero Itálie, které ze severu obklopují krásné hory vysoké až 2000 metrů a které se z jihu otevírá k Pádské nížině.

Příroda v severní části Gardského jezera poskytuje optimální podmínky pro mnoho sportovních aktivit. Překrásné hory neskýtají jenom náročné výjezdy do horských sedel, single tracky i méně náročné mtb a cyklotrasy k horským jezerům a vrcholům, ale i horské chodníčky na treking a nordic walking. Přírodní stěny hor v údolí Sarca nabízejí adrenalinové zážitky příznivcům volného lezení. Do stěn je zabudováno nespočetné množství cest na lezení. Další možností, jak se dokonale seznámit s oblastí Garda Trentino, jsou ferraty s překrásnými panoramatickými vyhlídkami.

Severní část jezera, hlavně střediska Riva del Garda a Torbole, je vyhledávaná pro dobré podmínky na plachtění a windsurfing.

Lezení

Malinké, ale proslulé Arco a údolí Sarca jsou předurčeny k volnému lezení. Přírodní stěny v okolí Arca přitahují jako magnet horolezce z celého světa a jsou vhodné také pro lidi se zájmem o nový sport. Horolezci tu nacházejí pro svou vášeň naprosto dokonalé podmínky. Samostatně či s rodinou a dětmi si přijdou na své díky více než 1 000 cest různé obtížnosti, mistrovsky zabudovaných do vápencových stěn. Arco spolu s Nagem, Torbole, Dro, Drena a Riva del Garda nabízí nejen lezení po skalách, ale i početné via ferraty.  Ty vznikly během války, používali je vojáci na přesun hlídek po vrcholcích Alp. Tímto způsobem dokáže pokořit horu také člověk, který se nevěnuje horolezectví a touží prožít pocit opojení z místa, kam se nedostane každý. Ferraty jsou jištěné a zaručují bezpečné zdolání i náročných horolezeckých částí. Liší se obtížností.

V létě i v zimě jsou k dispozici alpští průvodci. Rádi vás seznámí s horami a horolezectvím, abyste lépe pochopili krásu země, jež nás obklopuje, a přenesli na vás jejich nadšení. Nabízejí kurzy lezení pro začátečníky i pokročilé pro zlepšení techniky i bohatou paletu výletů různé úrovně obtížnosti.

Po pitoreskních uličkách historického centra Arca se často toulají příznivci lezení, vystrojení lany a háky. V těchto uličkách najdete také mnoho sportovních obchodů specializovaných na výbavu, technické oblečení i vše potřebné pro provozování vašeho oblíbeného sportu.

Každoročně v září se na Climbing Stadium odehrává nejočekávanější událost, Rock Master, festival, sportovní soutěž v lezení, která láká sportovce z celého světa.

Během desetidenního festivalu probíhá několik soutěží. V Rock Master deset nejlepších sportovců na světě soupeří o nejžádanější trofej. Nejočekávanější soutěží je Světový pohár v Speed Climbingu. Nejlepší vertikální sprinteři se snaží o nový rekord. Jako rodina horolezců se můžete zúčastnit soutěže Family Roc, anebo povzbuzovat své děti v Rock Junior.

Kaňoning

Adrenalin nenabízejí jen skalní štíty a převisy, ale i vodní toky, klidnější uprostřed horských masivů, i pěkně divoké. Kaňoning si už získal nespočet příznivců. V okolí jezera Garda bylo objeveno přibližně dvacet strží, roklí a kaňonů. Sjezdy různé obtížnosti trvají minimálně dvě hodiny, ty nejnáročnější i deset či dvanáct hodin. Sjezdy lze provozovat v doprovodu vysoce kvalifikovaných alpských průvodců.

Nikde jinde v Alpách nebo jiných částech Evropy nenaleznete takovou koncentraci hor, tvrzí, pevností a cest jako kolem jezera Garda, které z nich vytváří ideální místo k provozování trekkingu. Nabízí bezpočet stezek, pěšin i horských chodníčků všech obtížností.

Trekking je sportovní aktivita, která vyžaduje jen málo – dobré, pevné boty, ruksak a základní lidskou dovednost – chůzi, nejjednodušší způsob poznávání nové země a aktivního odpočinku v přírodě, který vás nabije energií. Terén nabízí dobře značené chodníky různé obtížnosti a jedinou otázkou je, jak to všechno stihnout. Bohatá nabídka tematických tras vám představí to nejzajímavější, co zdejší příroda a lidé nabízejí. Dostanete se blíž k jedinečným přírodním krásám a poznáte historickou tvář tohoto kraje. Alpští průvodci vás rádi doprovodí, případně nabídnou vlastní velmi zajímavé trasy.

Windsurfing

Jezero Garda je největší jezero, kde je možné provozovat plachtění či windsurfing. Díky povětrnostním podmínkám, které zde vládnou, je každý den perfektní příležitostí vyrazit na vodu. Ideálně vanoucí větry vznikají díky specifickému tvaru jezera a jeho poloze na okraji hor. Jezero je ve tvaru venturiho trubice. Užší severní část zajišťuje vanoucí vítr nad hladinou jezera každý den. Že by nefoukalo, se stane zřídka kdy. Základní větry, které na Lago di Garda vanou, jsou především severní vítr Pelér, který vane v brzkých ranních hodinách, vítr Ora, nejznámější odpolední vítr z jihu, vane směrem k severnímu břehu. Jedná se o velmi silný vítr v oblasti jezera při Riva del Garda nebo Torbole.

Riva del Garda se dvěma turistickými přístavy patří mezi nejdůležitější centra vodních sportů, zejména plachtění.

Známé místní jachtařské kluby na vysoké úrovni pořádají desítky regat světového významu.

Lake Garda Meeting Optimist Class se dokonce v roce 2012 zapsal do Guinessovy knihy rekordů jako nejpočetnějši regata jedné skupiny s učastí 1 055 jachtařů z 27 statů světa. V roce 2013 budou ve vodach jezera bojovat o místa na pódiu Evropského poháru Primavera Classe Star, Světového poháru B14 i Ioda World Championship Optimist ti nejlepší z nejlepších.

Na vodách Gardského jezera se zrodilo a vyrostlo veliké množství přeborníků, kteří reprezentovali modré barvy národního týmu v mnoha ročnících Olympijských her a pohárů America's Cup.

Windsurfingoví nadšenci vyhledávají nejrenomovanější evropskou lokalitu Torbole. V celé Evropě totiž nenalezneme vhodnějších podmínek pro provozování tohoto krásného sportu. Zatímco blízko břehu se začátečníci učí udržet rovnováhu na desce surfu, ti zdatnější křižují vody jezera velkou rychlostí. Neúnavný vítr v plachtách zaručuje adrenalin během celého dne.

V Trentinu vodní sporty jako plachtění či windsurfing dosáhly vysoké úrovně díky školám a klubům plachtění. Školy plachtění nabízejí kurzy pro děti i dospělé. Téměř na každém rohu najdete agentury nebo společnosti, které nabízejí výuku windsurfingu.

Fotogalerie

Ingarda Trentino, 10.06.2013
Vyzkoušejte
 (CK Bondo)
cyklistický
Autobusem
14 860 Kč
 (CK Mamut tour)

Lago di Garda na kole

Itálie
20.06.2024 - 6 dní
cyklistický
Autobusem
13 990 Kč
 (CK Cyklotur)

Lago di Garda na kole

Itálie
13.07.2024 - 7 dní
cyklistický
Autobusem
14 360 Kč
 (CK Cyklotur)

Italské Jižní Tyrolsko na kole

Itálie
15.07.2024 - 7 dní
cyklistický
Autobusem
15 480 Kč
 (CK Bondo)

Lago di Garda: Ráj na horském kole MTB

Itálie
14.09.2024 - 9 dní
cyklistický
Autobusem
14 860 Kč
Do vaší knihovny
Blogy

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

 ()
Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti Bulharsku jsme tady to kafe do kelímku dostali zdarma. Luděk k tomu obdržel i pivo, takže snídal jogurt a lahváče. Kamarád z Těchonína, když jsem mu poslala fotku, nám tuto stravu pochválil.…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

 ()
Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena pořád snižovala. Vypili jsme opět každý dvě. Ani jsme nic kupovat nepotřebovali, jídlo jsme měli, akorát jsme na sluníčko vyskládali usušit pasy a to, co zbylo z lékárničky. Začali jsme si…
Peggy | 01.12.2023

Premiéra na Bohemia Divide

 ()
Bohemia Divide je název jednoho z dnes už asi kultovních cyklistických ultra-závodů bez podpory. 750-800 km napříč Českem od jihu k severu po cestách i necestách, nonstop a bez podpory. Mezi vyznavači tohoto podivného odvětví cyklistiky má závod své věhlasné jméno, pro mě to je ale letos…
JohnyB | 28.10.2023

6. část - Bulharsko – k moři!

 ()
Naše děti už dávno vědí, že když k moři, tak si k němu musí dojet na kole. Těšily se, ale to horko tyhle poslední dny bylo opravdu těžko snesitelné. Dvacátý pátý den mě přestalo bavit i to ranní slunce, které jsem ještě jakžtakž tolerovala, protože osušilo noční rosu a tedy i stany. Na tu blankytně…
Peggy | 18.10.2023

O čem se mluví:

Vyjížďky, srazy, akce Návrhy na jarní sraz 2024 dnes v 06:04
Cestování na kole Zase na cestě dnes v 05:50
NEcyklo Co pobavilo, potěšilo 192 včera v 23:48
Ukrajina 42 včera v 23:25
Co vás vytočilo 152 včera v 22:28
Ostatní – cyklo Jaké to bylo 145 včera v 21:21
Vyjížďky, srazy, akce Nákolácká Štafeta 2024 včera v 18:35
NEcyklo LIDL pro cyklisty VIII včera v 15:41
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

214 cyklistů (8 přihlášených)

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena…
Peggy | 01.12.2023