reklama

Jižní hranice

Dříve NDR-NSR-ČSSR dnes Česko-Sasko-Bavorsko
Dříve NDR-NSR-ČSSR dnes Česko-Sasko-Bavorsko
Foto: Autor

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou a její kamarádkou Jitkou vystoupil z vlaku a vydal se na cestu na východ. Teď jsem ovšem přijel od západu. Trasa se spojila!

Celé to začalo již v roce 2012, kdy jsem s kamarádem Pepou podnikl výlet od hraničního přechodu Železná v Českém lese, přes Pleš, a Velký Zvon do Poběžovic. A hned v červnu dalšího roku pak třídenní přejezd Šumavy (opět s Pepou, ze Špičáku přes Prášily, Poledník, Modravu, stále na jih, až do Černé v Pošumaví. (O tom jsem napsal samostatný blog). A ještě v témže roce jsem dal, tentokrát sám, trasu s Mariánských Lázní přes Dyleň do Chebu.

V letech 2015 a 16 jsem se toulal leckde, ale okolo jižní hranice ne. Jenže pak jsem si doma pověsil mapu, zakreslil do ní své výlety a najednou to začalo dávat smysl. Projedu celou jižní hranici !!!

A tak jsem na jaře 2017 opět s manželkou a kamarády Jitkou a Láďou projeli Ašský výběžek, nejzápadnější bod ČR, bývalé trojmezí ČSSR-NSR-NDR až do Chebu. V roce 2018 jsem navázal na Expedici Šumava, expedicí Novohradské hory, z Lipna přes Hrad Vítkův kámen, Dobrou Vodu, Nové Hrady a Suchdol nad Lužnicí, Borovany, Římov do Českých Budějovic. Samozřejmě nemohl chybět nejjižnější bod ČR. (blog) A na podzim jsem si vyjel (tedy dílem vytlačil) z Domažlic na Čerchov a udělal malé kolečko Chodskem. A pak ještě ze Špičáckého sedla přes Černé jezero a Stateček do Nýrska a do Klatov, což není žádné hrdinství, neboť je to celou cestu z kopce.

V roce 2019, opět s Pepou Expedice Kanada (tedy ta Česká--blog)) z Kaprouna přes Landštejn do Nové Bystřice, Staňkov, České Velenice s odskočením si do Rakouska a pak přes Suchdol nad Lužnicí, Novosedly nad Nežárkou a Třeboň do Veselí nad Lužnicí na Vlak.

A potom přišel kovid. K cyklistickým potřebám přibyl respirátor, ale ta čára na mapě mě začala provokovat. A tak kovid nekovid, jedeme dál. Dovolená na Jižní Moravě, s manželkou a negativním testem a výlet z Valtic na Břeclav a Oboru Soutok. Trojmezí ČR- Rakousko -Slovensko.

V roce 2021 jsem se flákal jinde, jezdil jsem po Brdech a po Litovelském Pomoraví. A když už jsem v té Litovli, tak jsme si s manželkou odskočili kousek dál na východ, do Hrčavy a navštívili nejvýchodnější bod ČR a trojmezí ČR-Slovensko-Polsko. To jen tak nad plán.

V roce 2022 jsem se, jako čerstvý důchodce posadil před tu mapu a hluboce se zamyslel. Tak teď už to dám! A začal jsem pospojovat úseky, které mně chyběli. Nejprve dvakrát Domažlice. Jednou z Domažlic do Nýrska a potom z Bělé nad Radbuzou do Domažlic. A pak ještě na konci prázdnin okolo Lipna jižní stranou, abych nešvindloval, protože mě tam chyběl malý kousek. Takže z Lipna přes Zadní Zvonkovou na Černý Kříž, a Šumavu máme komplet. I když zrovna Šumavu mám projetou myslím docela dost. a to nejen při hranici.

A přišel rok 2023. Chybí mně pár úseků, které letos MUSÍM dát. V květnu doplňuji úsek Planá u M.L. – Bor u Tachova. Ovšem to je pouhých cca 25 km, tak to beru přes Havran a je z toho téměř osmdesát. Navíc si tím plním jeden z dalších cílů. Mám navštíveno všech pět vrcholů, na kterých byly radiolokační prostředky pro odposlouchání radiokorespondence v dobách studené války. Říkalo se tomu Uši varšavské smlouvy. Dyleň, Havran Velký Zvon, Čerchov a Poledník. Pak si ještě pro poctivost dávám z Aše do Chebu, přes Františkovy Lázně a celý západ je hotov. Ještě ta Jižní Morava. Na začátku července jedeme na cyklotýden opět s manželkou a její kamarádkou Jitou a Láďou k Mikulovu. Nejdřív se jedeme podívat do Obory Soutok, (to se nepočítá, tam jsem již byl) a pak jeden den nasedáme na vlak a jedeme do Znojma, odkud po ose zpět k Mikulovu. Tohle plánování, to jsou léta praxe a zkušeností. Vždy je lepší ráno jet někam vlakem a vracet se na základnu na kole než opačně. Představa, že stojíte někde na nádraží, daleko od penzionu a do vlaku vás z nějakého důvodu nevezmou… To je lepší, když vás nevezmou ráno, to se dá naplánovat náhradní výjezd.

Sice jsem na nádraží ve Znojmě zapomněl baťoh i s dvěma mobily a přišel na to (tedy Jitka přišla) až v té na začátku zmiňované cukrárně, ale baťůžek na mě na lavičce na perónu počkal, a tak jsem se vraceli zvesela.

Prázdniny skončily a mně stále ještě chyběl tem malý, asi sedmdesátikilometrový úsek mezi Starým Městem pod Landštejnem a Znojmem. Na ten jsem se vydal začátkem září. Vlakem do Slavonic a potom ze Slavonic na západ do Starého Města pod Landštejnem, abych spojil trasu a pak zpět přes Maříž do Slavonic. A druhý den skoro až do Znojma s přespáním prakticky na předměstí. A ráno na vlak, neboť cestovat k nám rychlíkem Brno-Plzeň, to není žádný fofr. A tak jsem ráno 8. září 2023 okolo desáté hodiny stál před stejný stánkem, jako na začátku prázdnin, a bylo mně dobře. CÍL SPLNĚN! Od Aše po Břeclav. Sice mně to trvalo jedenáct let a znám borce, kteří by to dali za tři, možná čtyři dni, Ale budiž. Jako stokilový penzista, dobré.

A abyste si nemysleli. Mezi tím ještě mockrát Brdy a Šumava, třeba výjezd z Rejštejna na Huťskou horu, převýšení 600 m na 13 km, z Prahy do Prahy (tedy z druhého nejvyššího vrcholu Brd do matičky stověžaté 100 km,) nebo od nás z Blovic od Plzně do Českých Budějovic 141 km. A manželkou Jižní Čechy, Jižní Morava a Labe. Od Poděbrad přes Mělník, Litoměřice až do Děčína. Pochopitelně nikoliv za jeden den. Jizerské hory, podblanicko , atd.

A navíc asi stokrát Padrťské rybníky v Brdech, Rozhledna Na skále u Železného Újezdu a tisíckrát kaplička Svaté Barbory, to když je čas tak na 20 km. A Kamensko.

A to je zatím všechno, A kdyby toho už víc nebylo: Bylo to krásné a bylo toho dost.

Fotogalerie

02.01.2024 vložil/a: Stanley58
karma článku: 5.32
Líbil se vám článek? Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé  [+]
Texty uveřejněné v sekci Blogy obsahují osobní názory autorů a nevyjadřují stanovisko redakce. Zveřejňování příspěvků v této sekci se řídí následujícími pravidly.

Rok kovidový-druhý

Cestování
Po loňském, předčasném jásotu, na nás na začátku letošního roku 2021 zaútočila ta čínská svině znovu. Opět se zavíraly hranice, nejprve…
24.11.2021
Stanley58
(5.58)

Smutná cesta do Prahy

Cestování
Trvalo mně dlouhých půl roku, než jsem sedl ke kompu a rozhodl se podělit s vámi o moji nejhorší cyklistickou příhodu. A předem varuji!…
04.01.2021
Stanley58
(7.11)

Expedice Česká Kanada 118

Cestování
Sakra, proč vlastně jedeme po ose, když nás předjíždí vlak? Napadlo mě, před Ždírcem, když se okolo nás po souběžně vedené železnici…
08.10.2019
Stanley58
(4.54)
Tip na letošní dovolenou
 (CK Frčíme)

Šumava na kole

Česko
17.05.2024 - 3 dny
cyklistický
Autobusem
5 900 Kč
 (CK Kudrna)

Bikepackingová výzva Rakouskem až domů

Česko, Rakousko
04.07.2024 - 6 dní
cyklistický
Autobusem
7 800 Kč
 (CK Frčíme)

Šumava na kole

Česko
12.07.2024 - 3 dny
cyklistický
Autobusem
5 900 Kč
PR

Cascara aneb čaj z kávových třešní: Proč si ho dopřávat co nejčastěji?

 (kofishop.cz)
Myslíte si, že už jste ze světa kávy ochutnali všechno? Pak jste možná zapomněli na cascaru – pochoutku s dlouhou tradicí, která ale zatím stále stojí tak trochu ve stínu tradiční kávy. O co se vlastně jedná a proč byste měli cascaru pustit i do svého šálku?
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

247 cyklistů (8 přihlášených)

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 1. část

Sen o krajině s jurtami a divokými koni 1. část - Cesta do budoucnosti Na úvod... Naše první cesta s koly…
Peggy | 24.04.2024

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024