reklama

Cascara aneb čaj z kávových třešní: Proč si ho dopřávat co nejčastěji?

Myslíte si, že už jste ze světa kávy ochutnali všechno? Pak jste možná zapomněli na cascaru – pochoutku s dlouhou tradicí, která ale zatím stále stojí tak trochu ve stínu tradiční kávy. O co se vlastně jedná a proč byste měli cascaru pustit i do svého šálku?

Foto: kofishop.cz

Cascara je název pro sušené slupky kávových třešní, tedy samotného obalu kávového zrna. Ale nebojte, rozhodně to neznamená, že by neměla co nabídnout!

Potěšení nejen pro chuť

I když u nás cascara není tak známá, rozhodně není žádnou novinkou – tento nápoj se dokonce pije déle než samotná káva. Občas se jí přezdívá kávový čaj nebo čajová káva a má lahodnou, jemně nasládlou chuť a aroma. Skrývá v sobě jemné tóny hrušek, šípků a třešní.

Ovšem chuť není tím jediným, proč je cascara tak oblíbená a vyhledávaná. Podobně jako káva obsahuje kofein, takže vám dodá pořádnou porci energie. Jak vyplývá z analýzy laboratoře VŠCHT v Praze, 100 ml čaje z kávových třešní obsahuje asi 11,4 mg kofeinu. Kromě toho v cascaře najdete vitaminy B2 a E a spoustu důležitých antioxidantů.

Cascara působí pozitivně na metabolismus, zrychluje ho a přirozeně podporuje spalování tuků, takže ho ocení i ti, kteří si hlídají váhu nebo chtějí shodit nějaké to kilo.

Cesta kávového čaje

Cascaru, kterou najdete na Kofishop.cz, pochází z Peru, od společnosti PachaMama (název je odvozený od inckého termínu pro Matku zemi). Kávovníky se tu pěstují v půdě bohaté na živiny, v nadmořské výšce okolo 1 500 m, což znamená, že kávové třešně dozrávají pomaleji. Díky tomu je káva přirozeně sladší a aromatičtější.

Společnost PachaMama sdružuje zkušené pěstitele kávy, kteří každé kávové zrno sbírají po pečlivé kontrole ručně. Následně se úroda zpracovává takzvanou mokrou metodou a na závěr se suší na slunci – přesně tak, jak se káva i kávový čaj zpracovávaly po celá staletí, a navíc zcela ekologicky. Výsledkem je kvalita, kterou jinde nenajdete.

Kávové třešně

Přímá pomoc pěstitelům

Díky organizaci Cooperativa Agraria Cafetalero Industrial Satinaki, která zastřešuje dovoz kávy z PachaMama do německých pražíren, se cascarakáva z Peru může dostat až do vašeho šálku. A navíc za ně jejich pěstitelé dostanou náležitou finanční odměnu.

Dovoz totiž probíhá v rámci tzv. Direct Trade, který eliminuje mezistupně v obchodování, takže se peníze proplácejí přímo farmářům, nikoli prostředníkům. I když to znamená vyšší cenu, ruku v ruce s ní jde i kvalita, která je jinak nedosažitelná.

Jak čaj z kávových třešní připravit?

Je to jednoduché. Na šálek vám stačí 1 až 2 polévkové lžíce cascary, kterou přelijete 250 ml vroucí vody. Čaj byste měli nechat louhovat asi 4 až 6 minut, aby se uvolnila nejen jeho chuť, ale také kofein nebo antioxidanty.

Čaj z kávových třešní si můžete vychutnat jak teplý, tak i studený (když přidáte pár kostek ledu, získáte oblíbený osvěžující ledový čaj). Dochutit jej můžete například zázvorem, skořicí nebo kardamomem. Díky přirozené sladkosti není nutné kávový čaj sladit, takže tento lahodný nápoj neohrozí vaše křivky.

Proč cascara z Kofishop.cz?

Rádi byste čaj z kávových třešní ochutnali? Pak si jej objednejte na Kofishop.cz! Proč? Tady máte hned několik důvodů:

  • lahodná chuť díky tradičnímu pěstování ve vysoké nadmořské výšce a bohaté půdě,
  • ekologický proces pěstování i sbírání kávových zrn,
  • pečlivý, ruční sběr pouze zcela zralých kávových plodů,
  • tradiční zpracování mokrou metodou a sušení na slunci,
  • prodej kávy i cas­cary probíhá díky organizaci Cooperativa Agraria Cafetalero Industrial Satinaki v rámci Direct Trade – pěstitelé z PachaMama tedy získají maximální možnou cenu,
  • cascara je certifikovaná jako bio.

A hlavně – nikde jinde tak kvalitní a chutný čaj z kávových třešní nekoupíte. Přesvědčte se o tom sami!

Kávové třešně

Kofishop.cz – výběrová zrnková káva z celého světa

- inzerce -, 08.02.2024
Blogy

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 1. část

 ()
Sen o krajině s jurtami a divokými koni 1. část - Cesta do budoucnosti Na úvod... Naše první cesta s koly letadlem. Jiní cykloturisté se takto přepravují dávno a běžně, já ale měla z létání strach. Nemám celoživotně ráda výšky a otevřené prostory, ale jednoho dne jsem si řekla: nemládneme, síly a…
Peggy | 24.04.2024

Z Linze do Budapešti přes Alpy

 ()
Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska, bylo potřeba se podívat po další výzvě. Koukám do mapy, vzpomínám, jaké že to mám cyklo sny, až mě z toho vytrhne Peťa s dotazem, jestli jsme vůbec byli v Budapešti s kolama?No vida, na kole…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

 ()
Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras vyhlášených Evropskou asociací pro pěší turistiku. Její celková délka je přibližně 7 100 km. Začíná v Norsku na Severním mysu /Nordkapp/, vede Skandinávií k jihu a trajektem překračuje Kattegat…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

O čem se mluví:

Elektrokola Elektro fatbike na dlouhé trasy před 5 minutami
Trénink a zdraví Co vás zaujalo 278 včera v 20:40
Lehokola Trhající se schwaldemaraton včera v 20:33
Vyjížďky, srazy, akce Návrhy na jarní sraz 2024 včera v 20:33
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

231 cyklistů (9 přihlášených)

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 1. část

Sen o krajině s jurtami a divokými koni 1. část - Cesta do budoucnosti Na úvod... Naše první cesta s koly…
Peggy | 24.04.2024

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024