reklama

Vltavská cyklostezka se sedmiletým dítětem

Máma, táta (45 let) a syn (7 let), všichni průměrně zdatní, se rozhodli jet na kolech po Vltavské cyklostezce z Českého Krumlova do Prahy. Trasu jsme naplánovali na 9 dnů včetně jednodenního odpočinku uprostřed dovolené. Noclehy jsme si zarezervovali měsíc dopředu v penzionech, abychom nemuseli vézt příliš mnoho zavazadel.

Po cestě jsme bavili syna lovem pokladů - geokešek. Jejich umístění je v následujících mapách označeno čísly.

Nejhezčí úsek: České Budějovice - Hluboká - Purkarec
Nejhorší úseky: Oslov - Zvíkovské Podhradí - Jickovice, Štěchovice - Davle - Zbraslav
Náklady: Asi 12 000,-Kč
Celkové hodnocení: Krásná aktivně strávená dovolená, kde rychle zapomenete na čas. Nepočítejte však, že cyklostezka vede po rovině kolem Vltavy. Tři čtvrtiny trasy uvidíte Vltavu jen ráno a večer.

So 9. 8. 2014

Plán: Spěšný vlak z Veselí nad Lužnicí do Českých Budějovic 7:29-8:01 a dále osobák do Č. Krumlova. Cena včetně kol přes 300,-Kč. Pozor! U rychlíků a spěšných vlaků je přepravu kol nutno rezervovat dopředu na e-shopu Českých drah (v jízdním řádu označeno symbolem kola v obdélníku).
Prohlídka Českého Krumlova, 18 km z Č.Krumlova do Kamenného Újezda, penzion Kameňák (300+300+200 Kč) bez snídaně, přistýlka, konvice, lednice).

Skutečnost: Přeprava vlakem do ČB byla pohodlná, z ČB do ČK byl vlak narvaný koly, ale průvodčí vše zvládla.
Prohlédli jsme si Krumlov, poobědvali jsme a kolem 14:00 jsme vyjeli.
Na výjezdu z Krumlova nás zaskočil trhák do kopce. Stezka vedla po hezkých vedlejších cestách lesy a loukami. Ve Zlaté Koruně jsme navštívily klášter, který nás překvapil svou rozlehlostí a krásou. V Kamenném Újezdě jsme byli v 19:00.
Nocleh v Kameňáku byl výborný. Všude čisto, příjemný majitel. Ráno nákup v blízkém COOPu - čistý, dobře vybavený obchod, otevřený i o víkendech. Snídani jsme si udělali v Kameňáku na zahradě v altánku.

Ne 10. 8. 2014

Plán: 33 km Purkarec penzion Vltavan telefon: 723 937 009 (370+370+250Kč) bez snídaně.

Skutečnost: Start v 9:30. Z počátku jsme jeli po vedlejších cestách. V Č. Budějovicích jsme poobědvali U alchymisty (drahé, ale dobré). Průjezd Budějicemi je krásný, zcela mimo silnice. Z ČB na Hlubokou jsme volili mezi cyklostezkou po levém nebo po pravém břehu řeky. Protože levou stranu známe (krásná asfaltovaná cyklostezka vždy plná cyklistů a bruslařů), zvolili jsme pravou. Krásná místy asfaltová a místy prašná cyklotrasa! Na Hluboké zmrzlina a pak dál po levém břehu do Purkarce. Opět nádherná asfaltovaná cyklotrasa po břehu Vltavy. Příjezd do penzionu Vltavan ve 20:00.
K večeři nám dali ve Vltavanu lístek včetně několika teplých jídel. Ubytování nic moc, ale možná to bylo tím, že jsme dostali poslední volný pokoj (ložnice, velká kuchyň, příslušenství). Na snídani jsme zašli do nedalekého hotelu - švédské stoly za 3x 70 Kč.

Po 11. 8. 2014

Plán: 32 km (37 km přes Týn - oběd) Kluky Libuše Bicanová 724 266 598 (300+300+300) bez snídaně, obchod, ručníky.

Skutečnost: Protože byl celý den deštivý, volili jsme vedlejší cesty tam, kde byla trasa značená po červené turistické lesem. Před Týnem jsou k dispozici dílčí úseky vyasfaltovaných cyklostezek.
Oběd jsme si dali v Týně v čínské restauraci za mostem u řeky. Levné a dobré jídlo.
Při výjezdu jsme netrefili na Vltavskou cyklotrasu a museli jsme jet 3km po silnici II.třídy do Neznašova (pršelo a míjela nás auta ve velké rychlosti), kde jsme konečně odbočili na Všemyslice, anpojili se opět na Vltavskou a pokračovali nejprve po místních silnicích a pak po krásné lesní cestě do Albrechtic. V Albrechticích jsme se ohřáli, usušili a navečeřeli v pěkné restauraci a pokračovali jsme do Kluků. Nocleh v Klukách u paní Bicanové byl pěkný: Horní patro rodinného domku s ložnicí, obývací kuchyní, příslušenstvím; všude čisto. Snad chyběla jen možnost zamknout vstupní schodiště z chodby domácích.
Ráno jsme udělali snídani ze surovin nakoupených v místním malém COOPu.

Út-St 12-13. 8. 2014

Plán: 42 km Onen svět mezi Planou a Lašovicemi 776 050607 (350+350+250) se snídaní, rezervováno, zaplacena záloha 950Kč - 10km Zážitkový park Zeměráj za Kovářovem

Skutečnost: Z Kluků do Záhoří vedla cesta po místních komunikacích, pak kousek po větší silnici, pak do Oslova po hezké lesní cestě. Z Oslova, přes Zvíkovské Podhradí na Jickovice (8km) vede jeden z nejhorších úseků Vltavské trasy - po frekventované silnici II.třídy nás míjela auta jedoucí stokilometrovou rychlostí. Dále jsme jeli přes Kostelec nad Vltavou do Klučenic, kde jsme navštívili místní sympaticky udělané muzeum o historii regionu. Dál jsme museli vyšlapat 3 km trhák zakončený pěšinou v kukuřici vedoucí na vrchol kopce s hotýlkem Onen svět.
Hotýlek musíme pochválit: Skvěle vaří, romantické ubytování, příjemná obsluha. Tady jsme podle plánu strávili i následný odpočinkový den, avšak kvůli špatnému počasí jsme se nevydali do zážitkového parku v Kovářově, jen na krátkou procházku po okolí.

Čt 14. 8. 2014

Plán: 16 km Kamýk penzion Kamejk 724 468 222 (1330) vč. snídaně, bazén.
Oběd asi v Krásné Hoře.

Skutečnost: Protože do Krásné Hory vede část Vltavské po silnici II. třídy, po špatných zkušenostech jsme změnili plán a vydali jsme se tam po červené a pak po zelené turistické - dobré rozhodnutí, krásná cesta.
Z Krásné Hory po modré do Zhoře a dál již po Vltavské do Kamýka nad Vltavou. Tam jsme se naobědvali ve městě a pokračovali do kopce do penzionu Kamejk. Krásný penzion s výhledem a bazénem, nádherné ubytování se snídaní.

Pá 15. 8. 2014

Plán: 29 km Stará Živohošť, 18:30 přívoz rekr.středisko hotel Inklemo 601 302 030 (1060) vč.snídaně.

Skutečnost: Z Kamýka jsme jeli po místních komunikacích do Živohoště. V Nalžovicích jsme ještě neměli hlad a dál už nebylo moc možností. Obědvali jsme tedy při čekání na přívoz v Nové Živohošti v přístavišti v restauraci na pontonech - dobré ale drahé jídlo v malém množství. Za přívozem jsme vjeli do velkého areálu k hotelu Inklemo. Areál obsahuje bazény, skákací hrad, pískoviště, bowling, různá hřiště - vše, na co si vzpomenete. Je plný dětí a proto i strava v hotelu byla výborná a za dobrou cenu.

So 16. 8. 2014

Plán: 25 km Davle Grado Pizzeria a Pension 257 770 003 (1000 dvoulůžko + 3x 120 snídaně). Oběd asi ve Slapech

Skutečnost: Trasa z Živohoště vede přes 3 horské hřbety, takže pěkné výšlapy a pak sjezdy. Ze Slap do Štěchovic krásný úsek lesem a údolím řeky Kocáby s trampskými osadami. Pouze trampové asi degenerovali na chataře, takže jsem byl vyveden ze své původní romantické představy o táborácích a srubech.
Ze Štěchovic do Davle 6km po frekventované silnici II.třídy - hrůza, příště bych to zkusil objet přes Hradištko i za cenu delší trasy.
Penzion Grado čistý, ale u rušné komunikace a na vysokou cenu za snídaně byl švédský stůl hodně chudý. 

Ne 17. 8. 2014

Plán: 27 km Praha Hlavní nádraží

Skutečnost: Protože Vltavská pokračuje 11km po rušné silnici II. třídy, rozhodli jsme se jet po pravém břehu po červené turistické. Hned na začátku jsme museli vytlačit kola 2km do strmého kopce. Pak ale následovala hezká cesta lesem, sjezd k pravému břehu Vltavy a cyklostezka.
Cyklostezka vede mimo veškerou dopravu až do centra Prahy. Obědvali jsme v menší hospůdce na Výtoni. Na Hlavní nádraží jsme se dostali celkem pohodlně uličkami a po chodnících. Čekání na vlak jsme strávili na dětském hřišti v parku před nádražím a vynikající zmrzlinou před Florencí.

19.05.2015 vložil/a: VLB
karma článku: 2.27
Líbil se vám článek? Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé  [+]
Texty uveřejněné v sekci Blogy obsahují osobní názory autorů a nevyjadřují stanovisko redakce. Zveřejňování příspěvků v této sekci se řídí následujícími pravidly.

Přejezd Šumavy na kole z Železné Rudy k Lipnu

Cestování
V zimě jsem přejížděl Šumavu na běžkách, a tak se mi zalíbila, že jsem tam zamířil i v létě, s manželkou a 11letým synem na kolech. Přes…
11.09.2018
VLB
(3.95)

Dovolená na kole s 10 letým klukem: Veselí n.Luž.- Pálava– Veselí

Cestování
Plán Vyjedeme z domova z Veselí nad Lužnicí přes Jindřichův Hradec, Českou Kanadu, Dačice, Jemnici, Vranov, podél hranic Podyjím, Šobes,…
01.09.2017
VLB
(3.96)

V Moravském krasu na kole

Cestování
Poznat Moravský kras na kolech. To byl náš cíl, když jsme vyrazili ve třech – rodiče s desetiletým synem. Přes akční pobyty na internetu…
03.08.2017
VLB
(3.32)
Tip na letošní dovolenou
 (CK Frčíme)

Šumava na kole

Česko
17.05.2024 - 3 dny
cyklistický
Autobusem
5 900 Kč
 (CK Kudrna)

Bikepackingová výzva Rakouskem až domů

Česko, Rakousko
04.07.2024 - 6 dní
cyklistický
Autobusem
7 800 Kč
 (CK Frčíme)

Šumava na kole

Česko
12.07.2024 - 3 dny
cyklistický
Autobusem
5 900 Kč
PR

Cascara aneb čaj z kávových třešní: Proč si ho dopřávat co nejčastěji?

 (kofishop.cz)
Myslíte si, že už jste ze světa kávy ochutnali všechno? Pak jste možná zapomněli na cascaru – pochoutku s dlouhou tradicí, která ale zatím stále stojí tak trochu ve stínu tradiční kávy. O co se vlastně jedná a proč byste měli cascaru pustit i do svého šálku?
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

310 cyklistů (14 přihlášených)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024