reklama

Azub hardcore a další terénnější lehokola

Přesunul jsem dotaz do nového tématu, který si tahle problematika zaslouží.

Jak jsou na tom terénnější lehokola, zejména Azub hardcore v některých specifických situacích:

První jsou prudké výjezdy, tedy asi nejobtížnější věc pro lehokolo. Má někdo nějaké slušné srovnání kolik se toho dá vyjet ve srovnání s klasikou. A to v situacích pouze hodně prudký, tedy až jaké sklony se dají vyjet a jak moc je tu tendence oproti klasice, že se lehokolo staví na zadní. Dají se ještě vyjíždět věci s 20% a větším sklonem (na klasice při dobrém povrchu se dá i více než 30%)?
Předpokládám situaci, kdy jezdec má perfektně zažitou techniku jízdy a nedělá mu žádný problém ani velmi malá rychlost, jde mi hlavně o ten limit zvedání se předního kola. A sedačku počítám nastavenou do nějaké normální polohy, aby to bylo ok i do sjezdů, tedy bez nějakého speciálního posunu, který by výjezd usnadnil.
Jak je to dále když je výjezd trošku technický, tedy občas trošku větší překážka na kterou je třeba zrychlit, aby se o ní nezaseklo, případně kdyby bylo třeba i trošku zvedat přední kolo na tu překážu? I když hardcore by snad s 26tkovým předním kolem + už celkem slušným odpružením mohl zvládnout přímý přejezd poměrně velké překážky (opravdu velká překážka ale takhle nikdy nepůjde, to je jasné, to si nemůžu dovolit ani se 140mm zdvihu na klasice).
Případně nějaký konkrétní příklad těžšího výjezdu, který jste kdo na lehu dali.

Druhý dotaz je s dosahem na zem ze sedla u hardcoru a to pro délku nohou do rozkroku kolem 84cm. Přeci jen sedačka je ze všech Azubů nejvýše, takže to bude o něco horší. Dle čísel ze stránek Azubu by to ale mělo být naprosto v pohodě.
A jak moc výše položená sedačka a těžiště komplikuje rozjezdy? Je vůbec možné když se to po čase už umí se rozjed i v trošku prudkém výjezdu?

Další je průchodnost terénem v typické situaci rovina/mírný sjezd a kořenová pasáž. Až do cca jakých extrémů to lze prostě pustit a rychle projet? Ideální by bylo kdyby měl někdo srovnání s klasikou s trošku větším zdvihem (typu 120-140mm).

A poslední dotaz mám na skladnost x sedačka. Tím mám na mysli jak nacpat hardcore do malého výtahu, kam se určitě se standardně nasazenou sedačkou těsně nevejde (klasika se 140mm zvdvihu a poměrně širokými řídítky se tam akorát vejde, rezerva téměř žádná).
Je reálné sedačku rychle sundat pro převoz nebo to by trvalo příliš dlouho a navíc zda by to vůbec uchycení sedačky svědčilo?

[ Zpět ]
Datum: 07.08.2009
Autor: Mlok
  • Re: Azub hardcore a další terénnější lehokola

         

    A ještě jeden dotaz. Jaké jsou případné alternativy k Azubu hardcore.

    [ Zpět ]
    Datum: 07.08.2009
    Autor: Mlok
    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: Azub hardcore a další terénnější lehokola

           

      O žádné nevím, aspoň ne sériově vyráběné. Šlo by najít alternativu k Maxu, dual 26 celoodpružené dobré na dlouhé cesty po jakémkoliv povrchu, ale tak terénní jako Hardcore podle mě nikdo nedělá.

      [ Zpět ]
      Datum: 07.08.2009
      Autor: Jirka
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: Azub hardcore a další terénnější lehokola

             

        jedině si nechat udělat. Mio stavěl monstro právě do terénu a řekl bych, že průchodnost terénem je ještě větší než u Harcoru, ale na obou jsem seděl tak půl hodiny, takže těžko posuzovat....

        [ Zpět ]
        Datum: 07.08.2009
        Autor: Jurimír
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
  • Re: Azub hardcore a další terénnější lehokola

         

    s azubem hardcore zkušenosti téměř nemám, mám ale jeho předchůdce, azub max z roku 2004, tak se k tomu pokusím něco napsat:

    1. výjezdy: toto je hlavní slabina kola s relativně krátkým rozvorem a relativně vysokým těžištěm. Nebo se to tak alespoň jevilo zezačátku. Když jsem měl kolo nové, tak jsem měl z převracení docela strach (taky jsem se asi ẗřikrát převrátil). Pak jsem se ale naučil správně šlapat (tedy rovnoměrně po celém obvodu bez impulsů) a odhadovat situaci (tedy když je ve stoupání kratší místo, které má větší sklon, nebo místo, kde je horší (kluzčí) povrch, tak patřičně zrychlit). Teď když něco nevyjedu, tak je to spíš proto, že mi to začne podkluzovat než že bych se převracel (což je možná dáno obutím). Hodně záleží (asi víc, než u klasik) na kvalitě a nastavení odpružení. Zejména netlumená odpružená přední vidlice na schodovitém terénu do kopce kolo trošku vystřeluje a na lehokole se s tím blbě něco dělá (na klasice se dá pružit rukama). Neměřil jsem to, ale myslím, že 30% není problém. Myslím, že by se dalo jezdit i do mírnějších schodů. Při jízdě s brašnama je potřeba hlavní část zátěže naložit dopředu a dolů.
    Zvedat (nebo alespoň nadlehčit) přední kolo částečně lze, například po rovině při najíždění na vysoké obrubníky to není problém. Dá se i zvednout do vzduchu, většinou ale stačí přenést zatížení na zadní kolo, zadní vidlice propruží a přední se nadlehčí.

    2. výška sezení: když jsem poprvé seděl na tom hardcoru, připadal mi o trošku vyšší, než moje kolo, což je dáno větším zdvihem. Od té doby jsem ale už upgradoval a taky sedím výše. Toto je myslím největší problém v opravdovém terénu. Tedy v terénu, kde každou chvíli hrozí, že něco neprojedeš a budeš muset dát nohu na zem nebo z kola úplně vystoupit. V extrémním stoupání na uzoučké kluzké stezičce nad vysokým srázem by se určitě lépe slézalo z nějakého nižšího kola. Pokud jezdíš jen tam, kde skutečně projedeš, tak tento problém odpadá. (poznámka pro Azub: myslím, že by se dala sedačka dát až o 10 cm níž úpravou tvaru rámové trubky a nějakým jiným prostorově úspornějším systémem uchycení sedačky - jasněže je to velmi drastická úprava, ale vlastnosti v terénu by se znatelně zlepšily. Taky je ale asi pravda, že by to prakticky nikdo neocenil:-) ).

    3. rozjezdy do prudkého kopce: nejsou problém, pokud máš pod sebou terén, který neklouže. Narozdíl od klasického kola, kde se můžeš při rozjezdu odrazit nohou od země, tady se musíš rozjet pouze šlapáním, na nesoudržném povrchu je to někdy problém.

    4. jízda přes "kořeny": to je relativní, ale myslím, že s odpruženými 26 koly a trochou umu projedeš po rovině a z kopce prakticky všechno.

    5. výtah: mám srovnání svého kola s crossovým: crossové kolo se vešlo s rezervou tak 1 cm, moje tak 4 cm. Obě kola samozřejmě na výšku na zadním kole - a každé zvlášť.
    Jinak sedačka se u novějších azubů dá myslím sundat a nasadit celkem snadno. I u starších, ale tam je pak problém najít původní polohu (pokud ji nemáš naznačenou fixou;-) Do výtahu by možná mohlo stačit i sklopení, ale myslím, že by se mělo vejít, lehokolo je nahoře o dost užší než řidítka.

    6. Závěr: kdybych si chtěl koupit nějaké krátké lehokolo převážně do terénu (do hor), asi bych zkusil spíš nějaké dual 20" s dobrým odpružením (otázkou je, jestli se dají sehnat dobré 20" přední vidle) a odpovídajícím obutím (to by snad takový problém být nemusel), a to z důvodu větší stability a snažšího nastupování/vystupování. Říkám schválně že "bych zkusil", nepřekvapilo by mě, kdyby to mělo zase nějaké jiné nevýhody, ale myslím, že výhody by převažovaly. Prostupnost místy, kde projedu, by se trochu zhoršila (v kopcích ale zase možná někde zlepšila), zato by se zlepšil komfort v místech, kde neprojedu.

    [ Zpět ]
    Datum: 07.08.2009
    Autor: PavelŠ
    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: Azub hardcore a další terénnější lehokola

           

      Díky, perfektní odpověď.

      26tková kola jsou podmínkou z více důvodů i přes ty jejich případně některé nevýhody. Výhod a požadavků kvůli kterým je chci je mnohem více, takže tady nemám co řešit:
      - chci perfektně funční odpružení a tady i u hardcoru to bude pořád krok zpět oproti mojim současným fullům, takže nic horšího nepřichází v úvahu; na 24ková kola z mojeho pohledu funční vidlice neexistuje; 26tková by tam přišla určitě nějaká velmi slušná, minimálně upravená Reba (tu mám i jednu navíc doma z HTčka, kde mám teď pevnou), záleží jaký maximální zdvih tam rozumně jde dát (kdyby i větší tak bych uvažoval i o 120-130mm zdvihu s pevnou osou).
      - určitě nebudu jezdit jen v horách, spíš ani převážně, sice vždy jezdím tak na 4 týdny do hor na bike, ale to je pořád menšina najetých km a navíc do hor bych určitě zatím bral na technické ježdění i klasiku (pokud zdraví dovolí) s vyšším zdvihem
      - možnost použití plášťů a kol jaké chci, opět limitované pouze na 26tky, rozhodně chci zůstat i na lehu u bezdušáků a osvědčených plášťů, pro menší kola opět výběr hrozný (tedy spíš žádný) a navíc pro 26tková kola všechno mám a mohl bych to použít
      - prostupnost terénem mám ověřeno, že je na velikosti kol opravdu velmi závislá, z toho důvodu menší než 26tky taky nechci

      1) Ty výjezdy vypadají dobře dle toho popisu, s vidlicí problém nebude, tak bude určitě kvalitní (pokud leho bude).
      2) Vysoké srázy mi vadí obecně i na klasice, takže těm se povětšinou stejně vyhýbám. A v opravdu technickém terénu, tam budu jezdit stále (pokud to půjde) na klasickém fullu.
      S tím snížením sedačky, nebylo by pak nepříjemné, že by střed byl o moc výše než sedačka?
      3) Tak to jde, ono v prudkém výjezdu na klasice odraz moc nepomůže a navíc zase trvá než se dostanu do sedla (na fullu v prudkém výjezdu nehrozí rozjezd s předem nasednutí na sedlo, vysoko střed a na zem nedosáhnu).
      4) Tady jen, že jsem namlsaný s perfekntě fungující 140/140mm klasiky, takže bych si nechtěl v terénech, které nejsou vyloženě technické a jde je projet v klidu na lehu moc pohoršit.
      5) Tak tohle mi překvapuje, i když nemuselo by, kdybych se nad tím více zamyslel. 140mm full s 62cm řídítky + rohy bude na tom výrazně hůře než crossové kolo (ve výtahu). Ale je pravda, že je to limitované výškou řídítek, ty se nevejdou dobře jak jsou současně široké + rohy, sedačka má rezervu velkou, takže i o trošku vyšší sedačka na lehu by se mohla vejít v klidu.
      Tohle je pro mě hodně podstatné, tahat 8 pater kolo by bylo šílené.

      [ Zpět ]
      Datum: 07.08.2009
      Autor: Mlok
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: Azub hardcore a další terénnější lehokola

             

        pár poznámek:
        - do kopců někdy zamykám zadní tlumič (zamyká se v horní poloze), když cítím, že se jakoby převracím, trošku to pomůže. Když vidím před sebou nerovnost, na chvíli ho odmeknu. Dělám to ale vyjímečně, stačí ho mít nafouknutý trošku víc natvrdo (přesněji: stačí ho mín nafouknutý na správný tlak:-) ).
        - s tou výškou zdvihu: nevím, jak u nových azubů, já mám na starém vzadu zdvih cca 130 mm, tohle u starých hodně záleží na tlumiči a jeho umístění (dá se namontovat do různých poloh). Přední vidle se principielně dá dát jakákoliv. Problém je jenom v tom, že čím vyšší zdvih, tím vyšší těžiště, z čehož plynou ty již diskutované problémy.
        -nedávno jsem nesl maxe do 7 patra paneláku, bylo to lepší, než jsem čekal, ale bydlet bez výtahu bych tam nechtěl:-)

        [ Zpět ]
        Datum: 07.08.2009
        Autor: PavelŠ
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: Azub hardcore a další terénnější lehokola

               

          Tohle se u tlumiče využívá i u zábradlí. A není nutno hned zamykat, pokud je lepší tlumič, který má rozumnou platformu.
          Já mám třeba upravený Fox RP23 v TF tuned, který se chová následovně. V otevřené poloze supercitlivý, páčkou se přepne na platformu, která lehounce omezí pohupování, ale stále je stavba velmi aktivní. Ale co se hlavně liší, tak při aktivování platformy znatelně klesne sag na tlumiči, tedy přesně to co je třeba do prudkých výjezdů. A v kombinaci s tím, že to lehounce omezeí zadní stavbu ideální.
          Takže je to jen o použitém tlumiči.

          Netušíš náhodou délku tlumiče + zdvih, co se tak na Maxech přibližné používá.
          Z fotek se mi zdá, že by to mohlo být standardních 165/38mm.
          A 130mm, to je dobré, to bych byl spokojený, se na první pohled zdálo, že to bude jen 100/100.

          U té vidlice vidím ještě jiný problém při použití vyššího zdvihu. 2cm samotného zdvihu navíc by tak nevadily. Ale při té konstrukci rámu jakou to má, tak se šlapací střed zvýší o dost více než o ty 2cm.

          A netušíš ještě jaký je prosím rozdíl vlastně mezi Maxem a hardcorem. Z fotek vypadají konstrukčně skoro stejně. A když už i Max může mít vzadu 130mm...

          [ Zpět ]
          Datum: 07.08.2009
          Autor: Mlok
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
          • Re: Azub hardcore a další terénnější lehokola

                 

            já mám maxe z roku 2004 (jiný rám) a tlumič mám namontovaný do polohy pro největší zdvih (protože v jiných mi pak škrtá guma o rám při max. propružení). Je to nějaký vzduchový DT.
            Pokud vím, tak Hardcore je jen obchodní název pro Max vybavený terénnějšími komponenty, možná to tak ale není.
            Však on se snad brzy ozve někdo z Azubu s přesnými informacemi.

            [ Zpět ]
            Datum: 07.08.2009
            Autor: PavelŠ
            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: Azub hardcore a další terénnější lehokola

           

      poslyš Pavle k těm dvacítkovým kolům.... Už mě to napadlo párkrát, ale třeba to už někdo zkusil nebo zavrhl z jiného důvodu než já. AL eco dát dvacítku kolo do šestadvacítky vidlice? Zdvih bude super a nebude to tak vysoko jako když tam bude šestadvacítka. Já to zavrhl z toho důvodu, že by to přeci jen zvýšilo šlapání, al ehlavně bych musel jít do kotoučů....

      [ Zpět ]
      Datum: 07.08.2009
      Autor: Jurimír
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: Azub hardcore a další terénnější lehokola

             

        20tkové kolo do 26tkové vidlice, to by byla zase hrozná škoda. To bys měl snížení za velikost kola jen poloviční než by mělo být se správnou vidlicí. A to už myslím za to nestojí vůbec.

        [ Zpět ]
        Datum: 07.08.2009
        Autor: Mlok
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: Azub hardcore a další terénnější lehokola

             

        Tak to by mě taky zajímalo. I když si myslím, že o moc by se kolo nesnížilo. Taky pořád přemýšlím že na tom svém bych vyměnil přední 26 za 20. Ale nevím co by to udělalo s geometrií a musel bych koupit komplet všechno nové.
        Jinak ty kotouče alespoň ve předu jsou fakt skvělé. I když Ty vlastně s kopce nebrzdíš :-)

        [ Zpět ]
        Datum: 07.08.2009
        Autor: Zden42
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: Azub hardcore a další terénnější lehokola

               

          20tka místo 26tky při zachování vidlice je cca 7cm dolu. Při použití 20tkové vidlice (kdyby ale taková slušná odpružená existovala), tak by rozdíl byl kolem 15cm.

          [ Zpět ]
          Datum: 07.08.2009
          Autor: Mlok
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
          • Re: Azub hardcore a další terénnější lehokola

                 

            možná by se dalo navařit na 26" vidlici patky na menší kolo, pak by se asi musel upravit sklon hlavové trubky v rámu kvůli závleku, ale možná by to šlo udělat šikovně tak, že by nemusel (například otočit vidlici obráceně).

            [ Zpět ]
            Datum: 07.08.2009
            Autor: PavelŠ
            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: Azub hardcore a další terénnější lehokola

               

          jenom někdy....

          tak to zkus a já si počkám, co ti z toho vypadne...

          [ Zpět ]
          Datum: 07.08.2009
          Autor: Jurimír
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
          • Re: Azub hardcore a další terénnější lehokola

                 

            No vzhledem k tomu, že šetřím na příští rok, tak to asi tak brzo nebude
            Dostal jsi ten můj dotaz do obálky?

            [ Zpět ]
            Datum: 07.08.2009
            Autor: Zden42
            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
            • Re: Azub hardcore a další terénnější lehokola

                   

              jasně. Odepsal jsem...

              hmmm, tak to nic..... Kdybych měl nějakou 26" vidli doma, tak to zkusím bez přední brzdy a projet s epo lese, ale takhle na to asi prdím.

              Pro Mloka: Hee ono těch 7cm je strašně moc....

              [ Zpět ]
              Datum: 07.08.2009
              Autor: Jurimír
              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
              • Re: Azub hardcore a další terénnější lehokola

                     

                hele, jestli to chces zkusit, mam doma rezervniho recona - zdvih stavitelnej mezi 85-130mm... jen to ma hodne dlouhej krk a ten by jsi musel vypodlozkovat...

                [ Zpět ]
                Datum: 11.08.2009
                Autor: pb
                Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                • Re: Azub hardcore a další terénnější lehokola

                       

                  jóóó hele tak to o víkendu domluvíme!

                  [ Zpět ]
                  Datum: 11.08.2009
                  Autor: Jurimír
                  Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                  • Re: Azub hardcore a další terénnější lehokola

                         

                    Azub 4 má 1" hlavové složení, prakticky všechny dnešní vidle na horáky mají větší, dost možná to tam nedostaneš...

                    [ Zpět ]
                    Datum: 11.08.2009
                    Autor: Jirka
                    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: Azub hardcore a další terénnější lehokola

             

        Na tohle jsem tady už v nějakém vlákně psal, ale nikdo se mi neozval. Uvažuji o tomto řešení hlavně proto, že za stejné peníze koupím 2x lepší 26" vidlici než 20".
        Ještě na to nebyl čas. Zájmů je víc než volného času.
        Takže pokud to někdo zkusí, budu rád.

        [ Zpět ]
        Datum: 07.08.2009
        Autor: MirekS
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: Azub hardcore a další terénnější lehokola

             

        Na takové vidlici jsem jezdil http://www.papji.wbs.cz/Stavba_lehokola_a_dalsi... a kupodivu to i celkem slušně brzdilo. Měl jsem 20" kolo místo 26" proto, že jsem začínal a připadalo mi, že nohy to na zem nebudou mít tak daleko. Když jsem si po čase zvykl, tak mi bylo vcelku jedno, jestli je přední kolo 20", nebo 26". 20" mi umožnilo lépe dosáhnout na zem při zastavení, na 26" jsem si troufl na větší nerovnosti, ale dost mi vadilo rozložení hmotnosti na přední i zadní kolo + - 50 %, často se mi stávalo, že přední kolo mělo snahu v zatáčkách sklouznout. U LWB jde spíše do smyku zadní kolo a to se mi zatím podařilo vždy ustát.

        [ Zpět ]
        Datum: 11.08.2009
        Autor: Papji
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: Azub hardcore a další terénnější lehokola

           

      S plynulým šlapáním, kde prudký záběr na lehký převod má tendenci kolo postavit na zadní problém nemám. Na klasice to zvedá přední úplně stejně a jezdím hodně frekvenčně lehké převody a nikdy jsem s tímhle problém neměl. Prostě je třeba žádné trhané prudké záběry a je nutný záběr opravdu plynulý.

      [ Zpět ]
      Datum: 07.08.2009
      Autor: Mlok
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
  • Re: Azub hardcore a další terénnější lehokola

         

    To je otázek najednou .-))))))))...., na které ti jistě rád odpoví Jirka nebo honzagalla.
    Já za laika a za své zkušenosti mohu odpovědět takto:
    Výjezdy – jsem zkoušel na Azub 4 ( kde je šlapací střed relativně nízko nad zemí i spolu s nohami a tak tendence se převracet dozadu se mi zdá, že by měla být nižší). Jezdím více v sedě – tudíž těžiště mám opět posunuté trochu více dopředu, což by mělo opět snížit případné převracení vzad. Ale!!! Má přední odpruženou vidli !!!, která způsobuje na nízké rychlosti rozkmitání kola ( i když se šlape tzv. „do kruhu“ ), protože vzadu je též odpružení, které kmitá a na nějž se při zatížení zadního kola přenáší podstatně větší váha během náklonu než obvykle. Přesto, když jsem zkusil pomalu vyjet kopec - odhaduji někde mezi těmi 20 – 30° - tak už se mi to klopilo dozadu (upozorňuji, že nosič mám téměř prázdný), což mě donutilo zastavit v půli kopce. A to mě přivádí k další Tvé otázce:
    Zůstat stát v prudkém kopci a následné rozjíždění – se mi dlouho nedařilo a raději jsem scouval dolů. Po čase jsem se dokázal rozjet i v tomto prudkém kopci, ale to už jsem předvídal, že tam zůstanu zase trčet, tak jsem pod kopcem pořádně podřadil a rozjel to, co to šlo. Když jsem se zastavil, tak se mi pak podařilo rozjet se, ale je to něco.....udržet balanc...Nevím, jak by to bylo na Maxovi ( Hardcore vychází z Maxe), tuším, že by to bylo ještě horší – posez výše, větší čas potřebný dostat nohy až nahoru a asi to klopení nazad, si myslím, by se zřejmě dostavovalo dříve vzhledem k velkému přednímu kolu a výšce šlapacího středu.
    Co se týče dalšího dotazu – přejíždění překážek a najíždění na ně – tak toto provozuji jen do menší výšky překážky, jako jsou kořeny nebo vymleté strouhy či větší balvan zapuštěný v zemi. To se zvládá v pohodě – chce to pořádné gumy, rozvahu a cvik. Jinak trial na lehu neprovozuji. Mám se rád.;-)
    Sjezdy přes nerovnosti jezdím s rozvahou – žádné pouštění sjezdu a rozjetí přes kořenovou pasáž - stačí jeden mokrý kořen a ležíš....to je stejné jako na klasice....
    Co se týče strkání leha do výtahu – nosil jsem ho raději po schodech. Horní řizení je jistě skladnější než spodní. I když je sedačka na rychloupínáky, sundavat ji pokaždé před výtahem a pak ji zase nandavat a usazovat by mě dlouho nebavilo.:-( Osobně jsem to u klasiky dělal tak, že jsem otevřel také malý výtah ( pro tři osoby), kolo postavil na zadní a zajel s ním úhlopříčně takto do výtahu a já hned za ním – vešli jsme se oba.:-) předpokládám, že u leha s horním řízení by to mělo jít taky i s nasazenou sedačkou. – spodní řízení bych viděl jako hodně problematické takto nakládat do výtahu...:-()

    [ Zpět ]
    Datum: 07.08.2009
    Autor: Martis
    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: Azub hardcore a další terénnější lehokola

           

      spodní řízení ve výtahu taky není problém (vyzkoušeno).

      [ Zpět ]
      Datum: 07.08.2009
      Autor: PavelŠ
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: Azub hardcore a další terénnější lehokola

             

        To je dobře, uvažuju jedině o spodním řízení.

        [ Zpět ]
        Datum: 07.08.2009
        Autor: Mlok
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: Azub hardcore a další terénnější lehokola

           

      Jestliže rozkmitáš přední vidlici, znamená to, že nešlapeš "do kruhu" (jedině že by ta vidlice stála za úplné ho*no) a jestliže rozkmoitáš zadní pružení, poskakuješ na sedačce, takže slapeš totálně blbě a musíš ztrácet spoustu energie při každém výjezdu. Chce se na to zaměřit a trochu cvičit, najednou zjistíš že ty kopce jsou nějaké lehčí.

      [ Zpět ]
      Datum: 07.08.2009
      Autor: Holfi
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: Azub hardcore a další terénnější lehokola

             

        To víš , že se snažím šlapat tzv "do kruhu", možná mi to fakt nejde tak, jak by to mělo 100% jít, ale vidlice se mi houpe malinko vždycky. Neříkám, že se to houpe jako kočár, ale trochu to kmitá vždy. Na sedačce tedy rozhodně neposkakuji, protože to nevím, ani jak bych dělal. To ještě neumím.;-) Ono totiž, když člověk šlape vysokou frekvencí velmi pomalu v terénu a navíc do kopce, tak při přejezdu nerovností se to kolo houpe vždy více, než když bych něco přelít ve vysoký rychlosti. Taková je má zkušenost.

        [ Zpět ]
        Datum: 07.08.2009
        Autor: Martis
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: Azub hardcore a další terénnější lehokola

           

      Také dík za podrobnou odpověď.
      Rozkmitání kola s odpruženou vidlicí u mě moc nehrozí. Na klasice mám nejcitlivější odpružení, co lze pořídit + 140mm zdvihu a stejně nemám s pohupováním žádný problém.
      A myslím, že na klasice jakákoliv odchilka od perfektního kruhového šlapání se projeví ještě více než na lehu.
      Mně se vidlice při šlapání v sedle ani nehne, zadní stavba pohupuje opravdu velmi decentně.

      [ Zpět ]
      Datum: 07.08.2009
      Autor: Mlok
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: Azub hardcore a další terénnější lehokola

             

        ..problém pohupování u klasiky a leha bych viděl jako dvě zcela odlišné věci - zejména vzhledme k umístění středu a pedálu - prostě před a nad předním kolem a ne pod sebou.:-()

        [ Zpět ]
        Datum: 07.08.2009
        Autor: Martis
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: Azub hardcore a další terénnější lehokola

               

          Jistě, bude to velmi odlišné. Ale myslím, že na klasice je směr tlaku na pedál z pohledu pohupování ten nejhorší, takže na lehu to těžko může být horší.

          [ Zpět ]
          Datum: 07.08.2009
          Autor: Mlok
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
  • Re: Azub hardcore a další terénnější lehokola

         

    Odpovím jen částečně a hlavně na otázky kolem sedačky. Nemám Maxe Hardcore, ale jen MAX rám - teď s malým kolem vpředu.
    Kromě toho do garáže nemám výtah :-)

    Takže :
    sedačka je upevněna dvěma rychloupínáky. Běžně ji sundávám kvůli odporu vzduchu když převážím kolo na střeše. Opakované sundávání nevadí - nic se nepoškozuje. Díly jsou kovové.
    Při nakládání kola na auto to není dlouhá operace, ale
    na každý den 2x do výtahu se mi to nezdá. Dolní rychloupínák se mi díky jeho konstrukci připravené pro posun sedadla de/montuje problematičtěji. Ale možná je to rukama a cvikem. Nevozím kolo tak často...

    Pokud by sedačka opravdu vadila do výtahu, tak bych možná přemýšlel o nějakém jiném řešení. Například kdyby byla rozdělená a sklápěcí... To je ale okamžitý nápad. :-)

    Co se týká zvedání / překlopení při jízdě do kopce.
    Na AZUBu jsem ten problém ještě neměl.
    Jeví se mi to logické když uvážím polohu těžiště jezdce vůči ose zadního kola u klasiky ve srovnání s AZUBem.

    Potvrzuje to i moje zkušenost. Ale mám klasiku na rámu GT a ten se na jeví na převracení při vyjíždění náchylnější než jiná klasická kola. Byť jinak jsem s GT velmi spokojený :-).

    Osobně se mi jeví problém nemožnosti nadhození předního kola v terénu jako největší nedostatek lehokola. Neberu tedy jezdce, kteří to na lehu dokážou - těch je ale jako šafránu. Ale i tak šlapu 95% svých cyklokilometrů na lehu a moje GT zahálí.

    [ Zpět ]
    Datum: 07.08.2009
    Autor: MirekS
    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: Azub hardcore a další terénnější lehokola

           

      Pokud je lepší než klasika bez dalších vymožeností, tak to by bylo už dobré. Já u klasicky navíc používám snižování zdvihu vidlice což hodně pomůže, snižování zdvihu vidlice by ale ani na lehu vyloučené nebylo.
      Třeba upravený Epicon TAD by určitě šel nastavit na potřebný zdvih, tedy třeba 70-110mm nebo kolik by cca šel dát na hardcore max. zdvih aby se to chovalo rozumně.

      [ Zpět ]
      Datum: 07.08.2009
      Autor: Mlok
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
  • Re: Azub hardcore a další terénnější lehokola

         

    Odpovím z pozice začátečníka, který má zatím najeto asi 1000 km. Rozjíždění do kopce byla ze začátku noční můra. Nesčetněkrát jsem sebou lištil o zem, nebo skončil v příkopě. Dneska už se rozjedu s naloženým kolem i do prudšího kopce a v osmi případech z deseti neskončím v příkopě. Ostatní dotazy jsou pro jiné borce. Obecně bych řekl, že technika jízdy na lehu se učí déle a je těžší než na klasice. Ale jak píšou kluci výše tak to jde a až na těžší terény se na tom dá řádit podobně jako na MTB.

    [ Zpět ]
    Datum: 07.08.2009
    Autor: Zden42
    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
  • Re: Azub hardcore a další terénnější lehokola

         

    Hele Mloku, nezačínáš Ty pošilhávat po ležáku? :-)

    [ Zpět ]
    Datum: 07.08.2009
    Autor: Zden42
    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: Azub hardcore a další terénnější lehokola

           

      Trošku jistě. A teď se mi objevil problém s rukama (brnění, svědění), kde zatím nevím příčinu. Zítra vyrážím na týden na bike, takže pokud nedojde ke zlepšení (jedna z možných příčin je moje dlouhodobé sezení u počítače), tak budu muset k doktoru.
      Karpální tunel a podobné příčiny už jsem vyloučil (problém mám občas i nad zápěstím a zatím jsem vypozoroval, že se to shoduje s místy, kde vedou žíly, takže buď něco s oběhovým systémem a nebo není vyloučeno, že to je od páteře, k čemu mohl velmi přispět můj ošklivý pád před 3 lety).
      A pro některé příčiny by leho mohlo pomoci, to se ale samozřejmě uvidí, až to po případném nezlepšení pořeším u doktora.
      A trošku jsem o něm uvažoval i předtím (nezávisle na zdrovnotních problémech), takže teď se zajímám více, protože jsem měl v plánu kupovat v září na předobjednávku nového fulla klasiku, tak bych teď nechtěl investovat více peněz špatně (kdyby třeba problémy zdravotní byly a leho bylo i částečně vynucené).

      [ Zpět ]
      Datum: 07.08.2009
      Autor: Mlok
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: Azub hardcore a další terénnější lehokola

             

        Jo s brněním zápěstí na klasice jsem se taky trápil. Mimo jiné.Teď už si nevzpomínám jestli mě to brnělo u malíčku, nebo u palce. Ale žádná změna úchopu mi nepomohla. Pomohlo mi jen - a to dočasně, když jsem tu ruku pořádně protřepal ve vzduchu. Je fakt, že jsem s ergogripy neexperimentoval, protože už jsem uvažoval o ležáku. Podle toho co píšeš co jezdíš si myslím, že to bys s Hardcorem jezdit nemohl - tím se Tě nechci dotknout. Ale i při lehčích terénech by sis mohl užít stejně díky větším nárokům na techniku jízdy na lehu.

        [ Zpět ]
        Datum: 07.08.2009
        Autor: Zden42
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: Azub hardcore a další terénnější lehokola

               

          Já mám určitě příčinu jinou. Na kole problém nemám vůbec, teď když se to zhoršilo, tak sem tam se to na kole ozve, ale jinak se to ozývá především mimo kolo a to téměř kdykoliv.
          A když jsem v práci tak je to určitě horší, když jsem byl v červnu na 14 na biku, tak už těsně předtím se to sem tam nepatrně objevilo, na těch kolech vůbec.
          Takže od samotného kola to určitě není.

          A to, že bych nemohl jezdit vše co jezdím na harcoru je samozřejmě jasné. Ale jednak pokud to půjde se fulla nezbavuju a druhak nejezdím pouze technické věci. Přeci jen třeba v okolí kde bydlím takové věci ani téměř nejsou, takže tady jezdím převážně pohodové terény s poměrně pěknými cestami a technické pasáže jsou jen sem tam něco kousek. A co by bylo třeba by se na lehu vynechalo.

          [ Zpět ]
          Datum: 07.08.2009
          Autor: Mlok
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
          • Re: Azub hardcore a další terénnější lehokola

                 

            Mělo být:
            A to že bych nemohl na harcoru jezdit všechno, co jezdím teď na 140/140mm fullu je jasné.

            [ Zpět ]
            Datum: 07.08.2009
            Autor: Mlok
            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
  • Re: Azub hardcore a další terénnější lehokola

         

    Velmi raubířské vozítko. Nejlépe by bylo si to vyzkoušet s nějakým půjčeným. Nicméně alespoň v Praze jsem po dlouhém pátrání sehnal půjčovnu, kde měli jen nějaký základní model od AZUBU s pár rychlostmi. Trochu bych se bál toho ozubeného beranidla vepředu, co to udělá při střetu s chodcem. Ale i ozubený talíř bez chrániče na klasickém kole dokáže udělat pěknou paseku.

    [ Zpět ]
    Datum: 07.08.2009
    Autor: Šlojíř
    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: Azub hardcore a další terénnější lehokola

           

      S tím vyzkoušením v praxi je to těžké. Krátce jsem na lehu seděl, takže aspoň orientační představu mám.
      A pořádně testovat bez najetí aspoň prvních pár set kilometrů je dost o ničem, protože nejsem na leho zvyklý a hodnocení tím je strašně zkreslené, protože chybí ty správné návyky.
      Kdybych na nějakém lehu jezdi delší dobu a chtěl jen jiný model, tak jdu zkoušet okamžitě, to by mělo smysl velký.

      Když jsem kdysi zkoušel prvního fulla, tak ty dojmy byly také hrozně zkreslené bez jakýchkoliv zkušeností. A to je přeci jen pořád hrozně malý rozdíl od HT oproti lehu.

      [ Zpět ]
      Datum: 07.08.2009
      Autor: Mlok
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
  • Re: Azub hardcore a další terénnější lehokola

         

    Tož já se pokusím přidat taky kousek zkušeností.
    Mám v podstatě výhradně zkušenosti s azuby s 20" vpředu a 26" vzadu. Zjistil jsem, že ačkoliv je malé kolo možná trochu limitující, při své váze těsně přes šedesát kilo projedu prakticky všechno to co devadesátikiloví lidé jezdí na lehokole s 26" předním kolem. A zkušenosti budou taky proto z velké části přenositelné na někoho takového. Pokud vážíš taky málo a pořídíš si Hardcore osazený kvalitním odpružením a dalšími částmi, pak asi velmi brzo dokážeš v terénu víc než já. A dost možná to bude tak i kdybys měl metrák.

    Výjezdy do kopců nejsou tak hrozné jak se zdají třeba první den. U svého prvního lehokola (odpružené, ale silniční gumy) jsem si první dny sledoval skóre jak často vyjedu do takového nepříliš prudkého kopečka po kamenité pěšince u nás za domem. Pády ku výjezdům byly 2:1 po prvních třech pokusech, další den čísla vyrostla na 4:3, pak 5:7 a asi pátý den jsem to přestal sledovat, protože pády prostě přestaly. Dneska je to samé místo ještě víc vymleté a jezdím ho 20km/h na neodpruženém lehokole se silničním obutím na 6,5 baru a ani se na to nemusím soustředit. Tohle je důvod, jak jsi správně odhadl, proč nemá valnou cenu zkoušet si jak se s lehokolem jezdí v terénu. Pokud na něm sedíš prvně, zjistíš, že to jde jen po asfaltu - takový pokus je na nic.
    Později jsem zjistil, že rozdíl mezi svahem co jde vyjet na vpříměňáku a na lehokole nebude zas tak velký. Při srovnatelném obutí jsem víckrát zažil, že kamarád na horáku měl v kopci, kde já se taktak nepřevrátil podobné potíže. Buď mohl tělem víc dozadu, kde se to převracelo, nebo víc nad řídítka, a pak prokluzoval. A ve svahu, který mému Azubu 4 odlehčil přední kolo skoro na nulu (za každým kořenem následovalo 20cm vzduchem) mu ta hranice prokluzování slezla tak blízko hranici převracení, že jsme vždy vyjeli a nebo nevyjeli oba to samé. Je pravděpodobné, že o chlup vyšší Hardcore versus tvoje shopnosti na dobrém fullu vyprodukují větší rozdíl v tom, co jde a nejde vyjet. Ale pokud Hardcore koupíš, budeš první měsíce plynule znovu a znovu překvapován, co všechno s tím jde vyšlapat.

    S výškou sedačky by to mělo být ok. Maxy a Hardcory co jsem kdy zkusil mi připadly na mě tak jako na doraz, že s tím můžu jezdit, ale nechtěl bych z toho sesedat příliš často. Při zastavení dávám nohu na zem už nepříjemně hluboko. Zrovna jsem se změřil a od podlahy k rozkroku mám aspoň o 4 cm méně než ty. Ze začátku budeš muset dávát trochu pozor při zastavování a pak to bude ok. Možná ze začátku spadneš když nevyjedeš do prudkého kopce, zkusíš zastavit a nenahmatáš zem dostatečně bezpečně a rychle aby ses na noze udržel. Párkrát se mě to stalo když jsem zkoušel na co jsem neměl. V podstatě je to svalení se pomalu na zem když stojíš na místě, nikdy mi u toho nevznikla škoda na stroji ani na zdraví.

    Co se týká roviny a sjezdů po kořenech: jsou-li kořeny do velikosti zdvihu vidlic a relativně slušně příčně (nic extra podélného), pak neexistuje limit na rychlost, kterou můžeš jet. Kolo pod tebou tak trochu rachotí, cítíš jakési jemné vibrace v sedle a musíš dávat pozor na případné zrady na zemi před sebou, ale jinak žádné drama. Platí to i pro díry, kameny a vůbec podobné věci. Co tě může donutit zpomalit je buď hodně velká překážka (třeba 15 nebo 20cm) a nebo kořen či rýha co jsou hodně po směru cesty, potřebuješ to vzít víc kolmo a ve velké rychlosti není místo/čas si nadjet a střihnout to přes. Obojí (schod i podélnou překážku) asi umíš na fullu skočit v plné rychlosti, lehokolo tě v tomhle bude limitovat víc, ale není to tak hrozné. Mimochodem umím vyjet 15cm obrubník na Apusu když mám vidlic Meks Carbon, zdvih je tuším 60mm, a 20" kolo obuté do terénní balonové zubaté gumy z BMX. Na Hardcoru s velkým kolem a velkou vidlí se podle mě půjde naučit vyjet i čtvrt metru, jak postoupíš do pokročilých.
    Bláto a písek a podobné klouzavé věci jsou ze začátku hodně nepříjemné, ale jak se je na lehu naučíš časem jezdit, nebudeš v nich pomalejší než s klasikou.

    Výtah: spodní řízení azubu může být o chlup širší než u horáka, ale má jednu výhodu. Na tom horáku je nejširší bod kola taky nejvyšší, na azubu je nejširší bod uprostřed výšky. Už jsem nacpal Azub i do dost malých výtahů tak, že stál na zadním kole pneumatikami v jednom rohu výtahu a vrchem sedačky v protilehlém, řídítka krásně vejdou do prostoru jakoby v opačné úhlopříčce a místa je dost. Třeba u bratrance jsme do jejich panelákového výtahu cpali jeho neodpruženzý horák a dalo to víc práce jak ten můj Azub, zavazela právě řídítka.

    [ Zpět ]
    Datum: 07.08.2009
    Autor: Jirka
    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: Azub hardcore a další terénnější lehokola

           

      Taky dík za podrobnou odpověď.
      S tím výtahem je to přesně jak popisuješ, problém je v tom, že je to současně nejvyšší místo a nejširší. Navíc řídítka užší asi ani nemám než při spodním řízení. Pro spodní řízení se udává 60cm, já mám 62cm + ještě navíc rohy (i když poměrně krátké Ergony). A ještě ty řídítka jsou opravdu vysoko. 140mm zdvihová vidlice + podložka pod představcem + řídítka se 4cm zdvihu, to se nasčítá (teď jsem to přeměřil a nejvyšší bod konce rohu je 112cm nad zemí). Bez pootočení řídítek by se to tam nevešlo vůbec.
      Ve chvíli kdy jsou u spodního řízení vysoko jen cca do 70cm, tak přesně jak píšeš to vyjde do místa, kde je ta druhá úhlopříčka výtahu a tam bude místa dost, tedy řídítka problém nebudou určitě. A díky tomu, že se nebude natáčet přední kolo, tak je využitelná úhlopříčka v celé délce.
      A sedačka by snad vyjít měla taky, teď jsem přeměřil úhlopříčku výtahu a má 128cm. A zatím tam nemáme vnitřní dveře (ty to mohou dost zhoršit).

      A když se to vešlo navíc lépe tam kam neodrpružený horák, tak to je úplně v pohodě. Do jiného výtahu u rodičů HTčko s rovnými řídítky akorát přesně nacpu. Fulla s širšími už ne.

      [ Zpět ]
      Datum: 07.08.2009
      Autor: Mlok
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: Azub hardcore a další terénnější lehokola

           

      " Ale pokud Hardcore koupíš, budeš první měsíce plynule znovu a znovu překvapován, co všechno s tím jde vyšlapat."...s těmi snadnými výjezdy kopců na Maxovi a lítání v plné rychlosti přes kořeny (" Co se týká roviny a sjezdů po kořenech: jsou-li kořeny do velikosti zdvihu vidlic a relativně slušně příčně (nic extra podélného), pak neexistuje limit na rychlost, kterou můžeš jet.") a další podobné překážky absolutně nesouhlasím a to musím říci, že nejsem při jízdě na lehokole žádný posera a nějaký ten tisíc už jsem na nich taky nalítal, ale rovněž nejsem sebevrah. Myslím, že zde si to s tou chválou na leho v terénu již trochu dost přehnal....:-() Myslím, že plesknout sebou na lehu v plné rychlosti na kamenech či kořenech v lese není nijak příjemnější než plesknout sebou o zem s krosnou na zádech po výskoku z vlaku.:-() ... ale když to někoho baví, tak prosím...Nerad bych ale, aby tady potencionální kolega získal z tvých slov dojem, že na lehu může dovádět jak zjednaný a nejhorší, co se mu stane bude, odřený loket...Ono takové zmuchlané lehokolo - byt´ Hardcore - omotaný někde v lese kolem stromu i s jezdcem není tedy zrovna nic pěkného....:-() Trochu z tvého příspěvku mám dojem, že Hardcore je jako BMW mezi auty - s těmi taky jezdí jak zjednaní a pak se diví, že je to jen kupa plechu, když je odváží vrtulník a motor shrnují po součástkách na lopatku kdesi daleko v poli zatímco kupa plechu po něm pošilhává od toho stromu u silnice.:-((()))

      [ Zpět ]
      Datum: 07.08.2009
      Autor: Martis
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: Azub hardcore a další terénnější lehokola

             

        já bych v tomhle s Jirkou souhlasil. Moje zkušenosti jsou uplně stejný. Nelimituje mě kolo, ale vlastní strach. A tuhle hranici máme každý někde jinde. Přiznávám, že mám pud sebezáchovy v tomhle možná trošku posunutý, al eo tom řeč nebyla. Opravdu si myslím, že za Jirkou popsaný situace je to přesně takové.

        A taky jsem postupně zjišťoval, co všechno se dá jet. Že se dá jet i to, co jsme nikdy na žádným jiným kole nejel. Že se člověk s tím, jak se s kolem sžívá zlepšuje a projede to, co si před měsícem myslel, že nejde....

        [ Zpět ]
        Datum: 07.08.2009
        Autor: Jurimír
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: Azub hardcore a další terénnější lehokola

               

          ..nevím ,co k tomu, co jsem psal výše dodávat. Pokud jste zvyklí a přijde vám normální to, co píše Jirka, tak OK. Mně to normální nepřipadá. Skutečně mám asi vyšší pud sebezáchovy. Měl jsem možnost se v životě setkat s pár lidmi po těžkém úrazu a nikdy bych podobnou věc tedy neriskoval.
          Musím říci, že na lehu jezdím nejraději v lese, po polních a lesních cestách a nemám rád silnice, na níž jezdím, jen když není zbytí. Tedy většinu svých kilometrů jsem najel právě v "lehokolovém poli" a často i rychle, ale před takovými překážkami jako je pěkné hluboké bahýnko, vysoké vylezlé kluzké vlhké kořeny nebo prudký sjezd či výjezd vždy zapojím hlavu a jedu s rozvahou a šlapu nejen nohama ale hlavně tou hlavou!Jistě, je zde vždy potencionál se stále zlepšovat, ale otázkou je, zda-li se zlepšuji i racionálně nebo si chci jen něco dokázat za každou cenu.

          [ Zpět ]
          Datum: 08.08.2009
          Autor: Martis
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
          • Re: Azub hardcore a další terénnější lehokola

                 

            Jirka to psal Mlokovi a jak tu všichni víme, Mlok je terénní jezdec kterého jen tak něco nerozhodí. Takže to Jirka napsal správně, psal to Mlokovi, ne tobě nebo mě. PS: Posera jako já si nebude kupovat Hardcor. :-)

            [ Zpět ]
            Datum: 08.08.2009
            Autor: Juras
            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
          • Re: Azub hardcore a další terénnější lehokola

                 

            Zatím nemůžu tušit jak na tom případně budu, kdybych pořídil hardcore (bude to opravdu těžké rozhodování, protože vím o co přijdu oproti 140mm fullu a to mi občas chybět jistě bude a to co získám vím sice velmi dobře teoreticky, ale bez xxx najetých km to nedokážu zatím ocenit, jaký přínos to bude nebo nebude a můžu jen odhadovat).

            Jen k tomu něco obecně. Vždy každý jezdec musí jezdit dle svojich schopností na daném kole a pokud jezdí pořád vždy s nějakou rezervou (tedy nejede sjezd zcela na hraně svojich možností), tak to bývá vždy poměrně bezpečné.
            A s tím jak se liší technika jezdců se tahle poměrně bezpečná jízda může zcela diametrálně lišit, co to je za obtížnost sjezdů a v jaké rychlosti.

            Měl jsem na klasice jediný ošklivý pád v životě a ten byl opravdu ošklivý a mohl zkončit tragicky a to před 3 lety. Ale překvapivě to vůbec nebylo v náročném technickém terénu, byla to shoda mnoha nešťastných okolností + jsem k tomu samozřejmě přispěl i sám, že daný sjezd jsem jel moc rychle (a to bylo také proto, že nebyl vůbec technický a neměl jsem tedy k němu žádný respekt; i z toho jsem se poučil a i lehké sjezdy jezdím opatrněji).
            Od toho pádu jsem s postupným narůstáním zdvihu začal jezdit mnohem náročnější věci než tenkrát a teď občas dám i poměrně rychle věci, které třeba manželka celé tlačí (má také fulla). A přitom si myslím, že jezdím poměrně opatrně, čehož důkazem je to, že vůbec nepadám (od toho pádu před třemi lety jsem asi 3x vystoupil z kola v nulové rychlosti, což vlastně ani pády nebyly, zkončil jsem vždy na nohou).
            A třeba manželka, která ty náročnější věci vůbec nejezdí, tak za ty tři roky spadla několikrát a to jednou i s pár stehy na ruce.

            Tohle jen na demostraci toho, že i přesto, že jezdím rychleji a mnohem náročnější věci než ona, tak stejně jezdím opatrněji a bezpečněji. A vše je prostě dané tím, že i když nejsem na tom technicky zase nijak excelentně, tak pořád o několik tříd lépe než ona.

            A některé z těch příkladů jsou samozřejmě na opatrnou a pomalejší jízdu i na klasice na fullu, kde vím, že toho dám teď více než pak na hardcoru.
            A to hluboké bahno, to je samozřejmě nevyspitatlený povrch a není to na nějaké extrémně velké rychlosti.
            A ty kořeny, pokud jsou opravdu hodně mokré, to je to samé, to opět není povrch, který se dá jezdit nějak moc rychle.
            Stejný sjezd za sucha na větších kořenech, který na klasice na fullu dokážu proletět třeba v 40km/h (to je pro sjezdy které perfektně znám), tak za mokra mohou být obtížné i nebezpečné ve 20km/h.

            Prudký sjezd, tam je to hrozně o technice a jezdci. Opět můžu srovnávat s manželkou. Třeba jsem jel jeden trošku prudk sjezd na celopevňáku s Marathony Supreme, nebyl to náročný povrch, převážně jehličí, které se moc nebořilo a kořeny skoro vůbec, jen sem tam ojediněle nějaký malinký.
            Já to sjel zcela v klidu a zdálo se mi to i tak lehké, jen to nešlo jet tak rychle na tom celopevňáku (na fullu s pořádnými plášti by to šlo bezpečně ve větší rychlosti).
            Ona to šla pěšky (byla tam na HT s odpruženou a terénějšími plášti). A pro ni by to bylo už nebezpečné kdyby to jela (znám její hranici možností dobře, dle jednoho sjezdu ve kterém už dvakrát spadla při pokusu ho pomalu a opatrně sjet, stejný sjezd dokážu bezpečně na fullu proletět v rychlosti přes 20km/h, kdy zdaleka nejedu na hraně schopností a mám poměrně velkou rezervu na nečekané situace).

            To jen pro srovnání, že když někdo jezdí něco náročnější rychleji, že to zdaleka nemusí být nebezpečné a když není technika, tak to může být daleko nebezpečnější i pro pomalejší a opatrnější jízdu.

            Zlepšování za každou cenu já třeba nemám vůbec za potřebí, mojím hlavním cílem je nepadat.
            Taky proto se zlepšuju v technickém terénu hodně pomalu.

            Pokud bych pořídil leho, tak to bude úplně stejné, ze začátku postupné opatrné zkoušení a učení, tedy s náročnějšími věcim pro začátek nepočítám vůbec.

            Jinak když jsem viděl Jurimíra ve sjezdu z Křížového vrchu, tam nemám pochyb, že dá na svojem lehu lecos. Ten sjezd nebyl nijak moc těžký, ale byl prudčí a spousta účastníků vyjížďky na klasice ho jela velmi opatrně krokem.
            Já jsem se tam nacpal dopředu, aby se mi nikdo ve sjezdu neplet a dalo se to na klasice pustit slušně. A když jsem čekal dole na ostatní a hned mezi prvními a slušně rychle přiletěl Jurimír, tak jsem docela čuměl.

            [ Zpět ]
            Datum: 08.08.2009
            Autor: Mlok
            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
            • Re: Azub hardcore a další terénnější lehokola

                   

              A ještě poznámka ke strachu. Strach je dobrá i špatná věc. Dobrá v tom smyslu, že je to správné mít strach a nějaké rozumné limity, aby se člověk nepouštěl bezhlavě do něčeho na co nemá.
              Na druhou stranu někdy je strach neopodstatněný a moc velký třeba i před technickým úsekem na který daný jezdec v klidu má. Jenže jakmile je strach a není jistota, tak to je nejlepší cesta k pádu i když na to je technicky.

              Jakmile se někde něco jet bojím, tak to automaticky ani nezkouším. Je třeba jezdit podobné věci o trošku méně náročné na získání jistoty a tím se i ten strach potom posune. Takhle se dají ty hranice možností postupně pomalu velmi bezpečně posouvat.

              [ Zpět ]
              Datum: 08.08.2009
              Autor: Mlok
              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
            • Re: Azub hardcore a další terénnější lehokola

                   

              :o)) a to jsem musel sakra hodně brzdit, protože se přede mě nacpalo hodně lidí, kteří se tolik necejtili. A předjíždění je vždycky nebezppečný a byť jsem jich X předjel, tak někde to prostě nešlo a musel jsem počkat... Jet to sám, tak jsem si přibrzdil jen na jednom místě a jenom opravdu trošku nebo vůbec, jinak bych to prostě pustil. Nebylo tam nic, kvůli čemu by se muselo brzdit.

              [ Zpět ]
              Datum: 08.08.2009
              Autor: Jurimír
              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
              • Re: Azub hardcore a další terénnější lehokola

                     

                Tak já už viděl jen tu spodní část, kde už jsi je měl předjeté. Já naštěstí vyjel včas a předjíždě jsem jednou a to hned na začátku a pak už byl první.

                [ Zpět ]
                Datum: 08.08.2009
                Autor: Mlok
                Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
          • Re: Azub hardcore a další terénnější lehokola

                 

            ano, já ti rozumím. Ale to je přesně to, co jsem psal. Nejsou to limity kola, ale tvoje. Ty vyplývají z pudu sebezáchovy a toho, co na tom kole umíš. A ty budeme mít vždycky kažý jiné, protože je to strašně individuální. Já jezdím tak, aby to pro mne bylo zábavné. Což někdy znamená, že jedu pomaloučku, skoro krokem a pozoruju okolí a jindy (typicky včera z práce, kdy jsem popadal dech před vrátkama snad deset minut:o) ) zase docela rychle a na hraně svých možností.

            Kluzký kořeny taky nemám rád. Je to asi nejblbější varianta cesty. Suchý v pohodě, ale tady nevíš, co to udělá. Bahno nevadí, když nemám zrovna silniční gumy, ale i tak to jde, byť se mu na marathonkách vyhejbám. Ale je li přezuto na terénnější pláště, pak to může být docela sranda:o)) Viz tady:http://jurimir.rajce.idnes.cz/8.3.2009_vyjizdka... a hlavně tady: http://jurimir.rajce.idnes.cz/15.3.2009_bahnem...
            Já narozdíl od tebe většinou těsně před sjezdem po krátkém zvážení tu hlavu vypnu :o)) Když do toho nechám kecat mozek představující si nebezpečí a domýšlející situace do nejčernějších konců, tak je u mě pravděpodobnost pádu mnohem vyšší :o)

            Jo a sám sobě nemusím dokazovat nic. Nejsem idiot...

            Jsem přesvědčený, že ať jedu po lese jakkoli rychle po jakémkoli povrchu, tak jsem v menším ohrožení než na jakékoli silnici, byť bych tam potkal jedno auto za hodinu. A to prostě proto, že to tam záleží jen a jen na mě. Na silnici to záleží natěch, co řídí ta auta....

            [ Zpět ]
            Datum: 08.08.2009
            Autor: Jurimír
            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
            • Re: Azub hardcore a další terénnější lehokola

                   

              To jsem si neuvědomi. Leho je super na projíždění brodů, nenamočí se boty :-)
              A z těch fotek hned jednu vytáhnu a to tahle:
              http://jurimir.rajce.idnes.cz/15.3.2009_bahnem...
              To je hezký praktický příklad. To si taky jel a pokud ano tak vyjel?

              [ Zpět ]
              Datum: 08.08.2009
              Autor: Mlok
              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
              • Re: Azub hardcore a další terénnější lehokola

                     

                ne ani nezkoušel. Ale kdyžtak to zkusím. Teď už by to jít mohlo.... Když jsem tam byli s Petrem v únoru, tak to on ani na několik pokusů nedal. a jak to bylo moký, tak já to ani nezkoušel. Cestička je trochu šikmo, takže je v pohodě a já jel po ní. Ale obecně, já technický výjezdy zvládám blbě:o( Špatně odhaduju, jak moc se rozjet, kdy zařadit atd. atd. Nejsem v tom prostě dobrej....

                [ Zpět ]
                Datum: 08.08.2009
                Autor: Jurimír
                Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: Azub hardcore a další terénnější lehokola

             

        diskuze dlouhá, majitele hardkoráka jsem tu nenašel a vlastně jsem ani žádného "na živo" neviděl, možná byl na nějakém srazu a já jsem ho jenom přehlídnul. mám Azub5, čtvrtou sezonu, nejezdím jenom na lehu,ale díky tomu mám možnost stálého srovnávání s klasickým MTB na 26" i na 29" kolech,což většina ortodoxních lehokolistů prostě nemá. nicméně mám na lehu min 10 tis. km,což pro zhodnocení asi stačí. k použití leha v terénu, ale opravdovém terénu jsem skeptický. tam , kde vyjedu na klasice na prostřední převodník, tak na lehu to nedám ani na nejmenší placku a pokud bude podklad méně soudržný, tak je výhoda na straně klasiky ještě jednoznačnější. ono je taky vhodné připomenout, že hmotnost leha je úplně někde jinde než u celoodpruženého MTB, o HT nemluvě a o HT s pevnou vidlicí už vůbec ne - tady jsem cca na poloviční váze lehokola. náročnější sjezdy se na lehu dají, ale klasika mi nabídne mnohem příjemnější zážitek. stručně řečeno - síla lehokola rozhodně není v jeho teréních schopnostech. zrovna nedávno jsem viděl borce s Maxíkem, jak ho srdnatě tlačí od chaty Návrší /Jeseníky, kdo zná ví/ po asfaltce na Kraličák. no a když jsem se vracel zpátky, tak jsem ho zase potkal, jak leho tlačí tentokrát pro změnu směrem dolů - v místech,kde bych si troufnul sjet i na krosovém kole, takže s tím nadšením fakticky vopatrně, tolik můj /jistěže/ subjektivní názor

        [ Zpět ]
        Datum: 08.08.2009
        Autor: vladaza
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: Azub hardcore a další terénnější lehokola

               

          Tak z kopce jsem ještě netlačil, nechápu. Zrovna nedávno jsme se s kolegou zamotali do dost nesjízdného terénu (kameny, popadané stromy a tak) ale z kopce jsme vždy sjeli, stačí pustit nohy dolů, sedět tedy obkročmo a dolů se to sjede a pokud není třeba nějak nadhazovat přední kolo, sjet se dá určitě tímto způsobem mnohem víc než na klasice.

          [ Zpět ]
          Datum: 08.08.2009
          Autor: Holfi
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
          • Re: Azub hardcore a další terénnější lehokola

                 

            Taky si myslím že se dá na lehu bezpečněji sjíždět než na klasice. Třeba já na tříkolce sjížděl koryto potoka z kameny jako lidská hlava, na klasice bych to nedal, na tříkolce v pohodě, poněvadž sem jel krokem. :-) Jestli ten co tlačil na horu i dolu nedělal kurz tlačení. :-))

            [ Zpět ]
            Datum: 08.08.2009
            Autor: Juras
            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
            • Re: Azub hardcore a další terénnější lehokola

                   

              Ja sem poměrně hodně začatečník,ale každou vyjíždku zjištuju že se lepším a lepšim,to co sem myslel že na lehu nevyjedu tak sem vyjel i s brašnama na těžko a silničními pneu (kamenitá cesta prudce do kopce)a myslim že kámoše s horačem sem zas tak nezdržoval,byl sem pomalejší to jo ale ne zas o tolik.Ja si myslím že kolo limity nedělá,ale hlava ta jo,to že potkáte jednoho lehače jak tlačí,nemusí vubec znamenat že to nejde na lehu vyjet nebo sjet,sotva muže někdo vědět kolik už ujel,ja mam u baraku prudkej kopec,a po těch 80km už fakt nemam náladu to vyjíždet,a fakt se mi i stalo že sem takhle slez a v tuchvili mě jeden dojel a říkal tohle asi moc do kopce nejede vid?Prostě na ránu:-) letos mám najeto slabejch 400....

              [ Zpět ]
              Datum: 08.08.2009
              Autor: lassserman
              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
              • Re: Azub hardcore a další terénnější lehokola

                     

                Ty poznámky že mi to nějak nejede přecházím slovy "chtěl bych tě vidět po 200 km", máš vidět tu spadlou čelist. :-))

                [ Zpět ]
                Datum: 09.08.2009
                Autor: Juras
                Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
            • Re: Azub hardcore a další terénnější lehokola

                   

              ale jo, krokem s prstama na brzdách se dá sjet leccos, ale jestli by mi zrovna takový styl jízdy přinášel nějakou zvláštní radost

              [ Zpět ]
              Datum: 08.08.2009
              Autor: vladaza
              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
              • Re: Azub hardcore a další terénnější lehokola

                     

                Houby radost, prostě sem zabloudil a nechtělo se mi vracet. Tříkolku sem si nekupoval do terénu, ale byl sem překvapený co všechno se dá sjet. Na klasice bych to raději sešel pěšky.

                [ Zpět ]
                Datum: 09.08.2009
                Autor: Juras
                Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: Azub hardcore a další terénnější lehokola

               

          docela by mě zajímala prodejní statistika - t.j. kolik jednotlivých modelů se prodá u nás, potažmo za hranicemi, jaký je podíl spodního řízení k hornímu. nicméně si troufám odhadnout, že model Hardcore nepatří k těm nejprodávanějším

          [ Zpět ]
          Datum: 08.08.2009
          Autor: vladaza
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: Azub hardcore a další terénnější lehokola

               

          Tenhle příklad z Jeseníků je tedy dost drastický. Z téhle strany jsem to na Kraličák taky jel a nakonec sice nedojel (nechtěli jsem jet ten poslední kousek přes ty zákazy), ale tohle místo co popisuješ bylo na klasice samozřejmě naprosto v pohodě i nahoru (na klasice by to bylo v pohodě i dále od místa kde se potká žlutá s červenou a modrou; z toho místa to začalo být opravdu pěkné, jenže tam byl právě už první zákaz).
          Letos jsme se na Kraličáku vyblbnuli na zelené z Polské strany (úsek od té poslední polské chaty na vrchol). Dolu až na cca 40m celé bez šlápnutí (těch 40m se souvisle tlačilo, i ty by možná šly, ale nechtěl jsem moc riskovat pád). A i nahoru se to tak z cca 1/3 dalo.

          [ Zpět ]
          Datum: 12.08.2009
          Autor: Mlok
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
          • Re: Azub hardcore a další terénnější lehokola

                 

            co si tu cestu pamatuju, tak si myslím že bych ji vyjel. Před týdnem na šumavě sem jezdil docela divoký úseky, a většinou mě zastavilo teprve proklouznutí zadního kola. Ono taky vzít do hor semislick pláště je super nápad. Sjet se dá opravdu skoro všechno, ale ten požitek už tam od jisté míry není. Jel sem asi 4km úsek po zelené docela padák, velké volné kameny, kořeny a místy bláto, navíc umocněno tím, že už byla tma :-D

            [ Zpět ]
            Datum: 13.08.2009
            Autor: Billicek
            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
            • Re: Azub hardcore a další terénnější lehokola

                   

              To už zní jako pokus o sebepoškozování ;-)

              [ Zpět ]
              Datum: 13.08.2009
              Autor: MirekS
              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
              • Re: Azub hardcore a další terénnější lehokola

                     

                nojo, jenze my natvrdo jezdili až večer a to se zatmí jedna dvě. Přes den sme byli s rodinama, tak to jinak nešlo. Jinak mám slušný světlo, ale i tak nic moc.

                [ Zpět ]
                Datum: 13.08.2009
                Autor: Billicek
                Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: Azub hardcore a další terénnější lehokola

             

        Jsi mimo, dotaz zněl na limity kola. Pavel i já jsme se proto pokusili sepsat osobní zkušenosti, co přesně máme již vyzkoušeno, co jde a co nejde na tom kole udělat. Nezabýváme se tu tím, zda a kdy a jak je vhodné se rozhodnout to udělat, jen jestli je to proveditelné. Fakt, že ty osobně to buď neumíš nebo nejsi ochotný zkusit má nulovou vypovídací hodnotu o limitech tvého kola.
        Pokud máš něco vyzkoušené, co překvapivě jde dobře i když by to od lehokola nikdo nečekal, nebo co naopak na klasice by šlo ale na lehu to podle tebe nejde, a týká se to terénu, přidej to sem, všichni to oceníme.

        [ Zpět ]
        Datum: 08.08.2009
        Autor: Jirka
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: Azub hardcore a další terénnější lehokola

               

          .... o limitech lehokol Azub 4 a Max, teré jezdím - tedy z mé vlastní zkušenosti - jsem " to sem přídal" a diskutoval hned ve svém prvním příspěvku zcela nahoře. Evidentně si to neocenil, protože si to nejspíše vůbec nečetl. Kdyby si četl diskuzi pořádně, tak bys to věděl. Zde jsem pak reagoval na tvůj vzletný příspěvek o téměř bezedných možnostech leha v terénu, který mi postě přijde přehnaný at´tak či onak. Souhlasím v tomto s vladazou. Nevím, kdo je tu mimo...:-()

          [ Zpět ]
          Datum: 08.08.2009
          Autor: Martis
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
          • Re: Azub hardcore a další terénnější lehokola

                 

            Ale ano, četl jsem tvou houpavou vidlici. Míval jsem na 4-ce vidlic za 800 korun, podle mě nějakou dětskou. Tlumení, neměla snad žádné, jen pružiny. I tak se rozhoupávala jen dupáním do pedálů, při šlapání opravdu kruhově (jaké jde jen s spd pedály) to nic nedělalo. Ale krom různé definice kruhového šlapání taky můžem vážit každý jinak atd, tak jsem se do hádání nepouštěl. Zbytek toho příspěvku o limitech lehokol nic neříkal, jenom samé "to nedělám, to taky nedělám a tamto jsem radši nezkoušel".
            Já jezdím v práci na Apusu plastové retardéry bez zpomelaní a ani neřeším, jestli ho vezmu na kolmo nebo ne, prostě to jen trochu houpne. Terénní oklika domů vede místy bahnem a místy písečkem co se boří tak 5cm i na terénních gumách (s Oceláčem neprojedu). Když jsem ještě studoval, jezdil jsem celé léto cestou ze školy zkoumat cesty a pěšinky mezi Medlánkami a Brněnskou přehradou. Rychlou jízdou přes kořeny a kameny jsem tam strávil možná dohromady několik hodin a výjezdy do prudkých svahů trénoval tamtéž, jeden takový byl hned za budovou fakulty a tím jsem vždycky začal.
            Takže prosím až vyzkoušíš, co opravdu nejde, ne že to nechceš zkoušet, nebo neumíš, ale nejde to a ty víš proč je to technicky neproveditelné, tak to prohlašuj za limit kola.
            Limity jsou, zastaví tě třeba 25cm vysoký schodek co bys na klasice prostě vyskočil. Totéž s padlými stromky. Dlouhý morký kořen šikmo přes cestu co bys s horákem prostě přeskočil předním kolem a zadní nechal trochu smýknout, tak s lehokolem může být tak riskantní, že radši zastavíš, pokud není místo nadjed si předním kolem tak šikmo aby se nesmýklo. A podobných věcí bude víc. Ale komentáře typu to nejde protože to by neměl nikdo dělat na žádném kole nemají v tomhle vláknu co dělat, na to založ vlákno o bezpečné jízdě.

            [ Zpět ]
            Datum: 09.08.2009
            Autor: Jirka
            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
            • Re: Azub hardcore a další terénnější lehokola

                   

              řekl bych to asi takto - nadprůměrně trénovaný a nadaný lehokolista jako jsi Ty, Jirko, vyjede a sjede v terénu na lehu to, co dá průměrně zdatný borec na MTB. To, co dáš na lehu Ty, to hádám 99% ostaních lehokolistů prostě nedá ani kdyby se snažili a zapoměli na pud sebezáchovy:-)). já mám svoje lehokolo rád, ale nevím, proč bych měl hledat v terénu nějaké hranice jeho použití, když prostě stejným místem projedu na klasice bez pocitu, že už zbytečně riskuji, já totiž chci jezdit bezpečně a z každé vyjížďky na jakémkoliv kole se vrátit v pohodě domů.

              [ Zpět ]
              Datum: 09.08.2009
              Autor: vladaza
              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
              • Re: Azub hardcore a další terénnější lehokola

                     

                Brzdil bych s těmi 99%, tak zdatný ani nadaný nejsem :-). Rozjet se bez pomoci mi například trvalo na prvním lehu nějakých deset minut, spousta lidí to zvládne ihned, takže ten talent tak žhavý nebude. Možná jen tím, že na ničem jiném nejezdím pak umím věci co se jiní zatím nenaučili.
                Když nad tím tak přemýšlím, tak jsem se vlastně nikdy nevydal do lesa hledat limity, ať sebe nebo kola. Jel jsem tam na vzduch a za rozhledy a vůbec prostě užít si jiný způsob jízdy než ten na silnci. Hlavně proto, že bydlím ve městě, a když už ta škola byla na kraji, proč to nevyužít. Samozřejmě se hned stalo to, že jsem vyjel po pěšince za školou a ta se začla zvedat. Nevyjel jsem až nahoru, taktak z toho nespadl a musel tlačit. Podruhé jsem si řekl, že to musí jít vyjet, a šlo, i když zthuha. Podobné situace se opakovaly na víc místech, protože když jezdíš furt do toho samého lesa nevyhnutelně pojedeš každé misto víckrát, za sucha i mokra atd. K těm zkušenostem co jsem psal výš došlo v podstatě mimochodem, když jsem tu samou pěšinu sjížděl a vyjížděl víckrát, tak se nakonec ukázalo, že třeba delší úsek 3-5cm kořenů není vůbec důvod brzdit ani s 20" předním kolem a levnou vidlicí. To víš že jsem to poprvé jel pomalu a opatrně, a podruhé taky atd., ale po roce nebo dvou jsem se najednou přistihl, že jsem před tím samým úsekem neměl potřebu přibrzdit. Myslím, že kdybych se snažil se to opravdu naučit, asi by to netrvalo tak dlouho. To by mohl být právě Mlokův případ, zvlášť pokud už teď je na MTB mezi těmi nadprůměrnými.
                Mimochodem po relativně krátkém navyknutí na lehokolo jsem se přestal na klasice cítit bezpečně kdykoliv a kdekoliv, a ze všeho nejméně na hrbolech z kopce dolů. Už jsem párkrát nechtě z Azubu vystoupil přes čumák když jsem dělal nějakou blbost (typu "tam bych asi jet neměl ... žuch") a vypadá to nějak jako měl Jurimír teď nedávno na videu, jen se z toho tak vyběhne po nohou. Zažil jsem i pocit kdy najednou běžím pěšky a divím se, kde je kolo, protože jsem to nečekal (jáma pod hlubokým listím). Kolo to vždycky přežilo bez poškození (možná z části díky malé váze jezdce) a sám jsem se v terénu ještě nikdy pádem z lehokola nezranil, kam paměť sahá. Zato mi vždycky trne hrůzou když vidím někoho plachtit přes řídítka horáka. V podstatě by se dalo říct, že na klasice nejezdím ze stejného důvodu z jakého na ní Ty jezdíš - chci jezdit bezpečně. Je to trochu paradox, ale každý jsme si to nějak zdůvodnili.

                [ Zpět ]
                Datum: 10.08.2009
                Autor: Jirka
                Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
              • Re: Azub hardcore a další terénnější lehokola

                     

                Já si to nemyslím....
                Nejsem ani nadprůměrně trénovaný ani nadprůměrně nadaný. Když jedeme v partě (lehokolo mám akorát já), tak většinou projedeme po lese uplně totéž. Je to tím, že drtivá většina lidí jezdících na horských kolech stejně neumí skákat atd. Považuju sebe i je za reprezentativní vzorek pohybující se v průměru dovedností a schopností. Jistě někdo je na tom líp a někdo hůř, ale rozdíly nejsou takový.... Mě občas zastaví bahno při cestě do kopce a nebo vysoký kořen v kopci, který mi nadzvedně přední kolo a za mokra na něm to zadní ujede. Ale jednak je toe tím, že já tohle nerad jezdím, a pak tím, že tam mám 70% roku obuté silniční gumy, který v těhle chvílích začnou prokluzovat:o( Z kopce zase naopak na určitých místech jedu a ostatní to vedou. Jistě, něco je pudem sebezáchovy, ale něco tím, že lehokolo je na to podle mě vhodnější díky umístění těžiště. Nehrozí tolik pád a už vůbec pád přes řidítka na hlavu. Ale i tak se to na MTB samozřejmě dá jet a když jede například Propa, tak i projede. Ale ten je v tom umění jezdit o dost dál než zbytek.

                jinak s tebou ale souhlasím, že se na MTB dá jet to, co na lehokole už nepůjde. Ale na to už fakt musíš něco umět. Umět skákat atd. atd. Tedy to, co většina rekreačních jezdců neumí a nedělá a umět nebude.

                [ Zpět ]
                Datum: 10.08.2009
                Autor: Jurimír
                Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
              • Re: Azub hardcore a další terénnější lehokola

                     

                ..souhlas a dávám bod.;-)

                [ Zpět ]
                Datum: 10.08.2009
                Autor: Martis
                Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
            • Re: Azub hardcore a další terénnější lehokola

                   

              ..."to nedělám, to taky nedělám a tamto jsem radši nezkoušel". Řekni mi, kde jsem takto psal v mém prvním příspěvku? Pouze jsem napsal, že nejezdím na lehokole trial.
              "Ale komentáře typu to nejde protože to by neměl nikdo dělat na žádném kole nemají v tomhle vláknu co dělat,.."
              A já si zase myslím, že trochu vyrovat někoho na základě vlastní horší zkušenosti před tím či oním, je docela normální, pokud tu další hýří až přehnaně nadšením a optimismem.;-)
              Neříkám, že leho není do terénu - sám jezdím převážně jen tam. Ale nejezdím jako pošuk. To přenechávám mladším a horkokrevnějším přesně v duchu pravidla " At´se mládí vydovádí!" :-)
              Jinak až si budu chtít založit vlákno o bezpečné jízdě na lehu, určitě to udělám, až k tomu budu mít tu potřebu.;-)

              [ Zpět ]
              Datum: 10.08.2009
              Autor: Martis
              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
              • Re: Azub hardcore a další terénnější lehokola

                     

                a můžu se vydovádět, i když už nejsem mladej? :o(


                :-D :-D

                [ Zpět ]
                Datum: 10.08.2009
                Autor: Jurimír
                Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                • Re: Azub hardcore a další terénnější lehokola

                       

                  Každý je starý tolik na kolik se cítí. :-)

                  [ Zpět ]
                  Datum: 10.08.2009
                  Autor: Juras
                  Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                • Re: Azub hardcore a další terénnější lehokola

                       

                  Ale jistě! ;-)... Ale vy už - tak nějak myslím - posouváte ty možnosti leha v terénu spíše za ty hranice jeho přirozenosti. Každopádně je to opravdu, jak píše vladaza, běžní i když nadšení jezdci leha, když jezdí v terénu, takhle na tom kole asi nevyvádí, jak vy...;-)...jšt jsem tak přemýšl v srovnáni s klasikou...člověk se obvykle v takovém terénu, jak vy tady popisujete postaví do pedálů a proružuje celým tělem. Takhle to ale na lehu nejde - i to považuji za hodně limitující - leho nejde v terénu dostatečně odlehčit. Člověk na něm prostě musí sedět přisátý jak klíště, jinak ho to vyhodí ze sedačky. Tohle jen na klasice - myslím - přesně opačně.

                  [ Zpět ]
                  Datum: 10.08.2009
                  Autor: Martis
                  Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                  • Re: Azub hardcore a další terénnější lehokola

                         

                    máš víc možností....
                    Můžeš sedět jako klíště a nechat pracovat tlumiče. Mám dobrý, takže lecoc zvládnou.
                    Můžeš se trošku vzepřít na řidítkách a nechat kolo pod sebou dělat co chce, což používám spíš při větších hrbolech.
                    A můžeš si víc sednout a odlehčit záda ze sedačky a zase nechat kolo pod sebou trochu poskakovat tam a zpátky...

                    [ Zpět ]
                    Datum: 10.08.2009
                    Autor: Jurimír
                    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                  • Re: Azub hardcore a další terénnější lehokola

                         

                    to že něco neumíš, neznamená, že to nejde.
                    Klasické kolo taky nebylo původně myšleno na ježdění v terénu, přesto to s trochou umu jde. Stejně je to s lehokolem. Oboje má svoje limity, které se kvalitativně i kvantitativně liší, v něčem je lepší to, v něčem jiném ono.
                    Je pravda, že "běžní" jezdci na lehokolech v terénu "nevyvádí", totéž se dá ale říct o "běžných" jezdcích na MTB.
                    Existuje nemálo jedinců, kteří se nestaví do pedálů ani na klasickém kole, stejně tak existují jezdci na lehokolech, kteří se za žádných okolností neodlepí od sedačky a o tom, že by se dalo třeba nadlehčit přední nebo i zadní kolo nemají ani tušení, to ale svědčí pouze o omezenosti těchto lidí, nikoliv o limitech stroje. "musí sedět přisátý jak klíště, jinak ho to vyhodí ze sedačky" - toto není vůbec pravda, navíc pokud tímto stylem budeš jezdit na klasickém kole, pojede se ti stejně blbě.
                    Podle mě je jedinou nevýhodou lehokola na kluzkém porvrchu menší moment setrvačnosti vůči podélné ose způsobený podélným umístěním hmoty a nižším těžištěm (takže když uklnouzne, rychleji začne padat a člověk musí rychleji zareagovat). Zároveň ale z této konfigurace plynou i výhody.

                    [ Zpět ]
                    Datum: 10.08.2009
                    Autor: PavelŠ
                    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                    • Re: Azub hardcore a další terénnější lehokola

                           

                      Děkuji za další "školičku jízdy na lehokole" pro pokročilé nebo spíše věčné začátečníky???? :-)))))))))).....rozvaha jízdy na lehokole a předcházení zbytečnému hazardu příp úrazu...jjj. to bude určitě v té omezenosti....limity stroje jsou OK.
                      Nechápu tedy, o čem tu diskutujete. Stačilo tedy napsat, kup Hardcore - nemá chybu! ..a je po diskuzi, nač se zbytečně rozepisovat o něčích zkušenostech, ještě by se objevil někdo s nepřipustným názorem...Ač se nerad opakuji, skutečně je na tom něco pravdy, že v lehokolové sekci, jakmile se objeví někdo byt´s mírně odlišným názorem nebo úhlem pohledu, je okamžitě uzemněn hlučící většinou. Prostě, kdo není "lehokolový borec", ten sem nepatří a je okamžitě se svými názory bud´ přímo či nepřímo odkazován někam či na něco...stejně tak nelibě se zde nosí jakákoli námitka či výtka k nějakému domácímu stroji apod. ... Skutečně podivný styl v diskuzi.
                      Prostě nikomu ze zdejších borců se kolo při jízdě do kopce či v terénu ani nehoupne, každý projede všechno, vždy a všude za všech okolností. Kdo takto nejezdí, ten je omezený a nepatří sem do této dikuze :-()

                      [ Zpět ]
                      Datum: 10.08.2009
                      Autor: Martis
                      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                      • Re: Azub hardcore a další terénnější lehokola

                             

                        přečti si můj úplně první příspěvek v tomto vláknu, popisuju tam spoustu problémů s dual 26" lehokolem v terénu i s lehokolem obecně, tedy nic ve stylu "nemá to chybu", nakonec jsem dokonce napsal, že bych si Hardcore do terénu asi nepořídil. Takže nechápu o čem to mluvíš.
                        Samozřejmě, že když napíšeš nějakou pitomost ve smyslu "neumím jezdit na lehokole do kopce/z kopce/po šutrech, z toho plyne, že se na lehokole do kopce/z kopce/po šutrech nedá jezdit", je pochopitelné, že tě někdo, kdo s tím nemá problém "uzemní" - to ale není nic osobního, jen uvedení věci na pravou míru.

                        [ Zpět ]
                        Datum: 10.08.2009
                        Autor: PavelŠ
                        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                        • Re: Azub hardcore a další terénnější lehokola

                               

                          ...přečetl jsem ho dávno, hovořím zde v obecné rovině všech většinově zde vyznívajících názorů. Ostatně i tyto tvé dva poslední příspěvky svědčí o tomtéž. Takže podle tebe neumím jezdit na lehokole v terénu, po šutrech do kopce a z kopce??? Tak si zase přečti ty můj první příspěvek... A jestli každý, kdo nelítá přes hromady kořenů či balvanů jak magor a prostě konstatuje, že lehokolo byt´ obuté do "hrabáků" se silnějším výpetem (nebot´, co vlastně je Hardcore jiného ve srovnání s jinak cestovním Maxem, že???) není žádný trialový speciál a jízda na něm má i tak svá úskalí vycházející už z jeho samotné koncepce, neumí tedy jezdit na lehokole v terénu a píše zde pitomosti ??!?!?!... je tedy opět nedůstojný zdejšího spolku lehocyklistů???

                          [ Zpět ]
                          Datum: 10.08.2009
                          Autor: Martis
                          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                          • Re: Azub hardcore a další terénnější lehokola

                                 

                            Jelikož se ohrazuješ proti něčemu, co jsem nikde netvrdil, nemám důvod na toto reagovat.

                            [ Zpět ]
                            Datum: 10.08.2009
                            Autor: PavelŠ
                            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                          • Re: Azub hardcore a další terénnější lehokola

                                 

                            Pánové, mohu se do toho vložit ?
                            Myslím, že Martisovi rozumím a snad i druhé straně.
                            PavelŠ to podle mě pěkně shrnul:
                            --------------------------------
                            Oboje má svoje limity, které se kvalitativně i kvantitativně liší, v něčem je lepší to, v něčem jiném ono.
                            Je pravda, že "běžní" jezdci na lehokolech v terénu "nevyvádí", totéž se dá ale říct o "běžných" jezdcích na MTB.
                            --------------------------------
                            Zkusím jen upřesnit, že v náročném terénu toho v čem je lepší klasika nacházím více a stejně tak myslím i Martis a mnoho dalších lehokolistů.

                            Je to přijatelný kompromis ? :-)))

                            [ Zpět ]
                            Datum: 10.08.2009
                            Autor: MirekS
                            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                            • Re: Azub hardcore a další terénnější lehokola

                                   

                              Je, dík.

                              [ Zpět ]
                              Datum: 10.08.2009
                              Autor: Jirka
                              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                          • Re: Azub hardcore a další terénnější lehokola

                                 

                            Dokud jste reagovali na Mlokovy otázky, bylo vše O.K. Až jsem koukal, že lehokolisti jsou rozumní chlapi.
                            Pak se objevil odlišný názor a začali jste se haštěřit jak ženské ... Úplně zbytečně. Mlok není žádný trouba, aby si nevybral, co ho zajímá.
                            Bylo by lepší, kdyby ´ste se drželi dotazu a odpustili si osobní (vzájemné) invektivy ...
                            8-E

                            [ Zpět ]
                            Datum: 10.08.2009
                            Autor: AV
                            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                            • Re: Azub hardcore a další terénnější lehokola

                                   

                              Martis, doufám, že dojedeš do Kerkonoš ukázat jak na lehokole jezdíš, aby to nebylo tak, že nás ( mě ) překvapíš vybroušeností jízdy.

                              [ Zpět ]
                              Datum: 10.08.2009
                              Autor: romantic
                              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                              • Re: Azub hardcore a další terénnější lehokola

                                     

                                ... těsně vedle ...
                                8-)

                                [ Zpět ]
                                Datum: 10.08.2009
                                Autor: AV
                                Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                              • Re: Azub hardcore a další terénnější lehokola

                                     

                                Bohužel těžko. Žena se v termínu prvního podzimního srazu - myslím nakoláckého - učí na zkoušky, navíc ihned po tomto srazu je pravidelný roční audit v práci. Tudíž mám co dělat - nejprve hlídat děti a pak zas zařezávat. Takže pokud na sraz, tak až příští rok s podzimem, kdy by měla už žena konečně školu dodělat a od podzima by snad mohlo být již volněji. Navíc děcka budou již větší (téměř tři roky) tudíž by to mělo být i s hlídáním snáze obstaratelné. Takže "vybroušenost" jízdy mojí popř. i manželčiny přijedem ukázat snad napřesrok. ;-)

                                [ Zpět ]
                                Datum: 10.08.2009
                                Autor: Martis
                                Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                • Re: Azub hardcore a další terénnější lehokola

                                       

                                  roman myslel lehosraz, ne nakolácký....

                                  [ Zpět ]
                                  Datum: 10.08.2009
                                  Autor: Jurimír
                                  Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                  • Re: Azub hardcore a další terénnější lehokola

                                         

                                    ..vím, ale září letos fakt volnem vůbec nehrozí.:-(

                                    [ Zpět ]
                                    Datum: 10.08.2009
                                    Autor: Martis
                                    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                          • Re: Azub hardcore a další terénnější lehokola

                                 

                            Martisi, nic ve zlém, ale ty mi připadáš jako děsná fňukna. Je to vidět jak z tohoto vlákna tak z vlákna o Klánovickém lese. "Já mam strach to zkusit, tak to zkrátka nejde" .... Ty musíš být tímto názorem hodně v životě omezen. Na lehokole to nejde, manažéři jsou vlastně zbyteční a gauneři. Jen tak mimochodem jsem koukal, že ses vymazal i na pokrytí, zřejmě ti lehokolová parta nevyhovuje, protože ti všichni ubližujou, ne ??

                            [ Zpět ]
                            Datum: 10.08.2009
                            Autor: Holfi
                            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                            • Re: Azub hardcore a další terénnější lehokola

                                   

                              Vidím jako zbytečné se zde obhajovat at´ již ve svém názoru takovém nebo makovém na to či ono. Nejsme zde snad u soudu. Mám své názory na to i ono, často vycházející z běžné praxe a pozorování šrumu kolem. Neberu nikomu jeho ale beru se za své, at´již někomu připadají pitomé, omezené či ufňukané. To je vždy opět věcí názoru.;-)
                              Co se týče pokrytí, měl jsem k tomu své důvody - se odtud vymazat - tak jsem tak učinil. Zrovna tak jako jsem se tam přihlásil, tak jsem se zase jednoduše odhlásil.;-) Není to o tom, zda mi lehokolová parta vyhovuje či nevyhovuje. Spíše mi nevyhovovalo být tam nadále zveřejněn. A kdo by mi , prosím tě, ubližoval???:-)))))))...zde????...no to bych musel být opravdu omezený, abych se nechal rozházet handrkováním o kolech :-))))))))))))
                              Lehokolo a vůbec cyklistiku mám rád a věřím, že to tak i nadále zůstane. Stále rád chodím a vracím se i na zdejší diskuzi a tlachám o "nesmrtelsnoti brouka", protože čím jiným že tato diskuze vlastně je, že????...kolo je prostě zábava a diskuze o něm také. Nic víc a nic míň, i když to občas graduje až k "válečným vřavám".;-)
                              A jediné, čím jsem ted´momentálně omezen, jsou mé dvě děti. A ač jeto "omezení" často velmi náročné, je to omezení povětšinou radostné.;-)

                              [ Zpět ]
                              Datum: 10.08.2009
                              Autor: Martis
                              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
  • Re: Azub hardcore a další terénnější lehokola

         

    Celý týden jsem na biku na Lipnu, takže tady jsem jen sporadicky na pár minut.
    Začal jsem cíleně se zaměřovat tady na vyjížďkách na to, kde bych mohl narážet v terénu u lehokola a kde by mi to mohlo vadit.
    A třeba včera jsme jeli na Vítkův kámen a dále po červené a následně po žluté do Vyššího Brodu.
    Závěr na Vítkův kámen (výjezd) si myslím, že už bych měl na lohu problémy, i když možná ti nejlepší by to dali. Na svojem zábradlovém fulla pohodička výjezd jsem si moc užil.
    Dolu myslím, že by to šlo na lehu celé celkem v pohodě.
    Pak na červené směrem dolu opět myslim, že by to na lehu šlo, ale na klasice jsem jel docela rychle což vynutilo asi 5x něco skočit. Bez skoku by byl velký problém.
    A pak závěr žluté do Vyššího Brodu, nádherý technický místy dost náročný singlík s velkými šutry a kořeny. Cca 50m jsem nedal ani na klasice. Na lehu bych asi nedal klidně celý kilometr.
    Tedy 98% trasy by na hardcoru byl úplně v klidu.

    Jenže je problém v tom, že ty 2% trasy bylo to, co jsem si užil úplně maximálně a o co bych nechtěl přijít.
    A to byla trasa, kde se cíleně nejelo vůbec nic technického (ono ani tady na technické ježdění to tolik není kolem Lipna, tedy nepočítám teď nový bikepark).

    A na sjezdy myslím že je docela dobrý test co se projede takový, že nejdu ze sedla. Na lehu je to lepší s těžištěm, takže tady trošku vede oproti biku v sedle.
    Ale zase na biku mám perfektně fungujících 140/140mm zdvihu a to budu mít na hardcoru méně.
    A jakmile jsem někde zkoušel zůstat sedět, tak to hned bylo nic moc. Sice něco sjet jde a na lehu sem tam půjde díky těžišti více, ale problém není jen to, že lze sjet výrazně méně, ale přestává to být v tu chvíli hravé a chybí tomu to, co mi na tom baví nejvíce.

    Takže začínám být dost skeptický. Hodně rozhoudnou taky ty ruce, ale ty se mi tu hned trošku lepší. Problém u nich není kolo, ale moje práce, musím omezit hlavně počítač.

    Na rozhodnutí mám ale ještě čas, předobjednávky na klasiku jsou v září. Takže se ještě uvidí.

    [ Zpět ]
    Datum: 10.08.2009
    Autor: Mlok
    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: Azub hardcore a další terénnější lehokola

           

      hele můžu pro tebe udělat ještě něco. Můžem někam vyrazit spolu. Ale nejsem žádnej terénní jezdec! Nicméně uvidíš to lehokolo při jízdě a uvidíš, kd emě limituje kolo. Já ti k tomu většinou asi dokážu říct, kd esi myslím, že mě limitují schopnost a kde si myslím, že by to někdo jiný mohl dát. Sice se mi vůbe cnechce přezouvat, což budu muset a nevím, kdy najít čas, ale něco bychom vymyslet mohli ne?
      Ale tak jako toak. To co ty dáš na klasice si myslím, že na lehu nedáš. ty procenta jsi podle mě řekl celkem přesně. Drtivá většina lidí, by ty dvě procent anedala na žádným kole a pak je to jedno, jenže ty jsi ten, kdo tohle vyhledává a tu obtížnost si vychutnává. takže pro tebe bych leho doporučil asi tak jako to má Vladaza. Tedy že používá jak leho, tak klasiku.Jezdil bych ne lehu silnice a cesty + lehkej případně středně těžkej terén a na ty extrémy a blbnutí si nechal fulla.
      tedy pokud to leho fakt chceš pro ty ostatní výhody.

      [ Zpět ]
      Datum: 10.08.2009
      Autor: Jurimír
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: Azub hardcore a další terénnější lehokola

             

        Myslím, že si to vystihnul úplně přesně a mám na to teď úplně stejný názor. Ta kombinace by byla ideální.
        Jinak díky za nabídku, k tomu srovnání se určitě někdy dostanem, na nějaký sraz snad konečně dorazím (i když bohužel letošní nejbližší to nebude, to jsem na Korsice na biku na 14 dní).

        Teď ten výběr bohužel komplikuje, že u klasiky chci nového fulla, kde budou obě pevné osy (tedy i na zadním) a tam vím naprosto přesně co chci a že to co mám vybrané je přesně ono. Bohužel u současného fulla to takhle už předělat nejde, na zadní pevnou osu je nutná kostrukce už rámu a vepředu je to zase na novou vidlici i nové přední kolo (což je cenově polovina celého kola, takže samostatně to nemá smysl vůbec měnit).

        Takže jak píšu níže, nejspíše teď dám přednost ještě klasice, ale je hodně pravděpodobné, že leho bude následovat, ale nebude to úplně hned.

        A u leha se začínám klanět k variantě typu Azub 5 s menším předním kolem, které bude na slušnější cesty. U obou 26tkových mám trošku obavu z příliš vysoko položeného šlapacího středu vůči sedačce.
        A když to má být hlavně pohodlné kolo bez specializace na technický terén, tak to přední 26tkové kolo kvůli tomu asi oželím.

        [ Zpět ]
        Datum: 11.08.2009
        Autor: Mlok
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: Azub hardcore a další terénnější lehokola

           

      Hlavní problém je to, že ti vlastně nikdo není schopen poradit, protože zatím nikdo (pokud vím) na lehokole v terénu nějak cíleně nejezdí (myslím tak, že by vyhledával a užíval si technické pasáže), téměř nikdo (nikoho takového neznám) nemá lehokolo vyladěné do terénu (maximálně nějaký cestovní univerzál na rozbité cesty), takže zatím nikdo nevyzkoušel a tím pádem neví, jestli se nějaký "opravdu technický" terén dá vůbec jezdit - byl bys první. Na lehokole je technika jízdy v terénu o dost odlišná oproti klasice (přenášení těžiště, pružení a podobné věci se prostě dělají jinak). Třeba na klasice stopneš do pedálů, na ležáku odlepíš vršek těla od sedačky (přejdeš z lehu do sedu), výsledek při jízdě rovně je dost podobný, ale přijdeš trochu víc o kontakt s kolem, pak je už na tobě, jak se s tím vyrovnáš, musíš prostě předvídat, jak se kolo chová, což by s trochou praxe nemusel být problém.
      Určitě by bylo zajímavé, kdyby někdo jako ty (máš "opravdové" zkušenostmi z MTB a tím pádem možnost srovnání a zárověň se vyznáš v technice a dokážeš si kolo správně vyladit) začal objevovat možnosti lehokola v terénu. Je ale pochopitelné, že se bojíš investovat desetitisíce korun do "zajíce v pytli". Na jednu stranu můžeš objevit zcela netušené možnosti (třeba zjistíš, že vleže jsou zajímavé jiné věci, než vestoje), na druhou stranu takový pokus může taky skončit velkým zklamáním.
      Tebou popisovaná místa neznám. Vzpomínám si na dobu, kdy jsem uvažoval o koupi lehokola, ale ještě jsem ho neměl. Taky jsem všude, kde jsem jezdil, přemýšlel, jak a jestli vůbec by se tam dalo jet vleže. Tam, kde jsem si říkal "no tak přes takovýhle místa bych to asi musel tlačit" dneska běžně předjíždím vylekané lidi na MTB. Jenže ty asi patříš k té malé menšině, která na těch MTB opravdu umí jezdit, takže toto moje konstatování je pro tebe podobného druhu, jako když mně někdo tvrdí, že "lehokola jsou pomalá, protože všichni čtyři, co jsem na nich kdy potkal, jeli pomalu":-)
      Jsem zvědav, jak se nakonec rozhodneš...

      [ Zpět ]
      Datum: 10.08.2009
      Autor: PavelŠ
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: Azub hardcore a další terénnější lehokola

           

      Víceméně všechno to pěkně vystihl Jurimír, s těmi procenty a tak. Asi na tom něco bude.
      Já nikdy nevlastnil odpružené kolo před přechodem na lehokola, dokonce ani MTB ne. Se svou váhou jsem si tehdy i tak mohl dovolit na kole v terénu hodně, ale určitě ne co ty. Je možné, že s teréním lehokolem necítím v terénu žádná omezení, protože s ním projedu někdy víc než jsem kdysi uměl na tom crossu. Ze společných jízd s lidmi na horácích to taky vypadá rovnocenně, ale ti budou z těch 98% běžně zdatných.
      Asi bys opravdu přišel o ta dvě procenta trasy jak píšeš. Nedá se odhadnout, jak moc by ti to vadilo. Může opravdu hodně a nemusí vůbec, lehokolo přinese hodně nového a to může nahradit ztráty, záleží člověk od člověka. Ale spíš by ti asi něco chybělo.
      Ještě si dovolím to srovnání s jízdou v sedě na klasice. Už jsem to tu četl mockrát a nepochybuju o tom, že se správně vybraným sedlem na správně nastaveném kole, obzvlášť pak fullu, není jízda v sedě nepohodlná (většině lidí). Jenže lehokolo je v tomhle v naprosto jiné dimenzi. Na svém neodpruženém oceláči jezdím při výletech s jinými lidmi polní a lesní cesty, na jakých bych nikdy na klasice nejel v sedě ani za peníze. Nesedělel jsem sice na odpruženém, aspoň ne víc než ty na lehokole, ale i tak. Přece jen ta obrovská polstrovaná plocha se chová tak, že když už tedy narazíš na něco, co dorazí tlumiče na dorazy, máš akorát strach o ty tlumiče, ale nic nepohodlného ti to nedělá. Prostě to drnce asi jako když v autě přejíždíš retardér, nic víc. Tím pádem si nejsem jistý, jak moc jde jízdou naschvál v sedle fullu odhadnout jaká bude na stejné cestě jízda na lehu. Je to nepochybně bližší pocit než z jízdy ve stoje, ale pořád je to dost drasticky jiné.
      Nakolik dokážu posoudit z toho, co o tobě vím z tohohle vlákna, radil bych takto: lehokolo kupuj pokud musíš kvůli zdraví, jinak se na něj asi vybodni. Pokud ho budeš muset koupit, vem terénního Azuba a budeš mít něco, na čem můžeš trávit neomezeně kilometrů bez vlivu na to zdraví a projedeš 98% toho co dnes a nudit se u toho taky nebudeš. Ale asi i potom budeš občas chtít ochutnat toho fulla někde, kam se s lehokolem nevydrápeš. A protože jinak budeš mít lehokolo, budeš na tom vpřímeňáku mnohem kratší časy a tím to to zdraví přežije ve zdraví a full taky vydrží zachovalý déle.

      [ Zpět ]
      Datum: 10.08.2009
      Autor: Jirka
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: Azub hardcore a další terénnější lehokola

           

      Hele, "bych měl asi problém" je špatná věta. Lehouše si místo teoretizování pujč, zkus to, a pak tu bude:
      a) neměl jsem problém
      b) měl jsem problém ale půjde to
      c) měl jsem problém a nepůjde to
      Myšleno v dobrém, řečeno jak mi zobák narost.

      [ Zpět ]
      Datum: 11.08.2009
      Autor: Noch
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: Azub hardcore a další terénnější lehokola

             

        Půjčíš mu leho na cca 1/2 roku, aby se mohl naučit a "sžít"? Tak vidíš. Stůj oběma nohama na zemi ...

        [ Zpět ]
        Datum: 11.08.2009
        Autor: AV
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: Azub hardcore a další terénnější lehokola

             

        S půjčením je problém. Krátce jsem na lehu už jel, jenže když chybí ta dlouhodobá praxe, tak se nedá nic pořádně zjistit, protože na ty věci, které bych chtěl posoudit nejsou zatím na začátku schopnosti a hned bych se při tom přizabil a nic nezjistil. Prostě těch prvních několik set nebo možná spíš tisíc kilometrů na lehu je k tomu posouzení potřeba.

        [ Zpět ]
        Datum: 11.08.2009
        Autor: Mlok
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: Azub hardcore a další terénnější lehokola

               

          Pohužel jo. Podle mě je to jeden z faktorů majících na svědomí jejich malé rozšíření - každý nový člověk musí být ochotný jít do neznáma s velmi vágní představou jaké to bude. Proto to tak často (možná vždy?) vyžaduje nějaký silný důvod např. typu zdravotních problémů.
          Jinak můžu nabídnout podobnou věc jako Jurimír - společnou jízdu kde jednak zkusíš kolo a jednak ho uvidíš jak v tom terénu jede. Jenže su z Brna, tak leda by ses tu někde vyskytl.

          [ Zpět ]
          Datum: 11.08.2009
          Autor: Jirka
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
          • Re: Azub hardcore a další terénnější lehokola

                 

            Muhehe ...
            8-DDD
            Už vás (tebe i Jurimíra) vidím, kterak s Mlokem prohodíte kola - vy na "houpačce" fulla, on na lehu. A budete jezdit po parkovišti (hřišti). Co zjistíte?

            [ Zpět ]
            Datum: 11.08.2009
            Autor: AV
            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
            • Re: Azub hardcore a další terénnější lehokola

                   

              tos pochopil uplně špatně....

              Nabídka byla na to, že pojedem každej na svým a pojedem lesem a Mlok uvidí, co na tom dám a co s jakejma obtížema a to co už ne. Nic ve zlým, ale si na klasiku nesednu ani náhodou!

              [ Zpět ]
              Datum: 11.08.2009
              Autor: Jurimír
              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
              • Re: Azub hardcore a další terénnější lehokola

                     

                Jo, přesně. Nebudu riskovat že na parkovišti trapně zrakvím sebe i drahého fulla. Kdyby se chtěl někde na chvílu svézt na Apusu, půjčím, ale na full nevlezu. Asi bych tak vysoko už dneska ani nevyšplhal :-))).
                Hlavní by bylo fakt to, že když dnes Mlok vidí nějaký terén a říká si jak by se to jelo s lehokolem, mohl by vidět jak tam to lehokolo jede.

                [ Zpět ]
                Datum: 11.08.2009
                Autor: Jirka
                Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: Azub hardcore a další terénnější lehokola

           

      Ještě doplním, že tahle akce na Lipnu byla mimořádně cílená jen jako pohodová turistika bez vyhedávání technických terénů.
      Proto z té popisované trasy toho bylo technického tak málo. Na jiných akcích v Beskydech, Jizerkách, Jeseníkách co jezdíme to pak bývá také třeba tak, že z vyjížďky je 50% technických specialit, kde to pro leho asi vůbec nehrozí (to jsou pak věci, které ani na klasice nedávám celé a prostě se třeba 5-10% tlačí, tedy spíš nese kolo na zádech, protože když to nejde jet, tak většinou to nejde ani tlačit a už se spíš šplhá).

      A pro představu srovnání s běžnými turisty na trekách, kteří nemají skoro vůbec techniku jízdy, tak třeba na ten Vítkům kámen tam tlačili skoro všichni a dolu se to sem tam někdo pokoušel sjet a měl srmt v očích. Nějaká vyjímka se tam našla, že to někdo jel v pohodě, ale moc ne.
      To je ale dané tou oblastí, kdy tu je tuna asfaltek a pěkných cest, tedy vyloženě stvořené pro netechnické turisty. A ti co vyhledávají technické věci jezdí jinam (my to máme v partě tak, že technické věci dává a má rádo jen pár lidí a když se jezdí takové věci třeba v Beskydech, tak se to rozděluje a někdo to objíždí jinudy, proto se teď jelo také jednou někam bez technických terénů).
      Takže dle běžných turistů se moc posuzovat nedá, protože ti nedávají většinou téměř nic.
      Já si o sobě nemyslím že mám nějak moc dobrou techniku, spousta lidí jezdících technické věci je na tom lépe. Ale je fakt, že ti se většinou posouvají ještě do větších zdvihů a více už jezdí věci jako bikeparky.

      Už mám poměrně jasno v tom na co by to leho bylo pro mě dobré a při kombinování s klasickým fullem by to bylo pravděpodobně dobré.

      Kdybych byl ochotný dát peníze za dvě kola, tak by nebylo co řešit, koupil bych jak leho, tak klasiku. Ale to teď nejsem zvlášť když obě vyjdou poměrně draho (asi ani s jedním se pod 60tis. nedostanu, i na hardcoru bych chtěl určitě dost věcí jinak než je v základním osazení, hlavně věci jako kola, vidlice, tlumič, takže to z těch základních 45tis. poroste).
      Takže zatím se kloním k tomu, že dám ještě teď přednost klasice. Na leho třeba ještě časem také dojde.

      [ Zpět ]
      Datum: 11.08.2009
      Autor: Mlok
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: Azub hardcore a další terénnější lehokola

             

        Srovnání s turisty jak je popisuješ jsem zrovna na mysli neměl, to je mi jasné, že by to bylo na nic. Neustále se mi při přemýšlení nad tímhle vybavuje každoroční jarní vyjížďka na sever od Brna v březnu, mezi zbytky sněhu, rozvodněnými potůčky a podobně. Většina těch turistů kolo nevytáhne ještě dva měsíce, sem jezdí přece jen aktivnější jedinci.
        Pokud si to někdo pamatuje mohl by možná nabídnout perspektivu z nakoláckého srazu loni v Oslavanech. Jel jsem tam z Brna na sobotní výlet a místy se jelo trochu lesem po pěšinách a tak. Netuším jak velké procento klasických cyklistů by tady slezlo (pokud někdo), to musí odhadnout někdo jiný) Nebylo to nic náročného, ale já to jel na silničním lehokole a projel všechno celkem v klidů. Na Azubu s teréními plášti by to bylo jak jízda po silnici.
        Nikdy jsem nevyhledával cíleně technicky náročný terén, na druhou stranu jsem se jím nedal nikdy zastavit dokud to opravdu nešlo jinak. Když jsem chtěl někam jet, tak jsem tam i projel, kdysi na crossu a pak na lehu. Svoje první lehokolo jsem měl asi měsíc když jsem ho vzal na dovolenou do Beskyd. Na různých těch značených trasách pro cykloturisty jsem pak na něm na silničních pláštích předjížděl tlačící turisty právě takové jak popisuješ u toho Vítkova kamene, a to měla většina z nich horáky. Nemyslím si, že by lehokolo projelo jen to co oni, ani zdaleka. Je jasné, že neprojede všechno co jsi teď zvyklý, i když možná občas z prudkého kopce dolů na něm naopak pojedeš co bys jinak z bezpečnostních důvodů tlačil. Ale tak zoufalé jako "běžní turisti na trekách, kteří nemají skoro vůbec techniku jízdy" to roznodně nebude ani omylem.
        Každopádně pokud se potřebuješ rozhodnout jestli koupit jedno nebo druhé, tak nakolik dovolí zdraví ber radši ten vzpříměňák, tobě bude vyhovovat víc.

        [ Zpět ]
        Datum: 11.08.2009
        Autor: Jirka
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: Azub hardcore a další terénnější lehokola

             

        Kdysi dávno jsme byli na Vitkově Kamenu na galuskáčích a krom trochu většího stoupání tam žádný problém nebyl. Vy jste zřejmě ale jeli někudy jinudy, že píšeš, že to na trekách nezvládali.My jeli od Vyššího Brodu.

        [ Zpět ]
        Datum: 11.08.2009
        Autor: Holfi
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: Azub hardcore a další terénnější lehokola

               

          Měl jsem na mysli jen posledních pár set metrů před vrcholem, které jsou trošku prudší a jsou tam šutry. Jinak tam vede asfalt.

          [ Zpět ]
          Datum: 12.08.2009
          Autor: Mlok
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
          • Re: Azub hardcore a další terénnější lehokola

                 

            Ale není to žádný těžší technický terén, nazval bych to úplným základem, tedy tím nejsnažším co začíná připomínat technický terén a už tak nahoru tam tlačil téměř každý (neviděl jsem jet nikoho zrovna když jsme jeli) a dolu tlačila více než polovina.
            Na fullu klasice směrem dolu to šlo normálně pustit rychle.

            [ Zpět ]
            Datum: 12.08.2009
            Autor: Mlok
            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
            • Re: Azub hardcore a další terénnější lehokola

                   

              Škoda, že na Velikonoce tam byla ještě halda sněhu---jinak jste mohli mít názor od "staré báby" na leháči....:o)))

              [ Zpět ]
              Datum: 12.08.2009
              Autor: MM
              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
Nastavte si vlastní barvu pozadí:
Seznamka

Hledám: Cyklistika z Prahy

22.04.2024
Ahoj, hledám cyklistku pro spolujízdy z Prahy ven na kolo, víkendy nebo dle dohody, na pohodu

Hledám: Kamaráda nebo kamarádku na pravidelné vyjížďky

Hledám: Kamaráda nebo kamarádku na pravidelné vyjížďky
21.04.2024
Hledám kamaráda, nebo kamarádku na pravidelné vyjížďky, nejlépe z okolí Prahy 6.

Hledám: partnerku na kolo

Hledám: partnerku na kolo
19.04.2024
vysoký, štíhlý, aktivně sportující, mladšího vzhledu hledá sportovně založenou ženu na sdílení společných zájmů,…
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

379 cyklistů (17 přihlášených)

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 1. část

Sen o krajině s jurtami a divokými koni 1. část - Cesta do budoucnosti Na úvod... Naše první cesta s koly…
Peggy | 24.04.2024

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024