Onehdy se tu diskutoval odpor vzduchu (velomobilu) v souvislosti s hladkým či ďolíkatým povrchem.
Náhodou jsem narazil něco na dané téma
https://www.youtube.com/watch?v=9ybK0TGU2xE
Včera jsme se s Nebeskou dostali obhlídkou Emauz až sem: "Gebrian vs. CAMP – Místo, kde se dozvíte všechno o rozvoji a budoucnosti Prahy". Po prohlídce jsem okusil tohle pivo a překvapilo mě, že je docela pitelné.
Pitná je i voda, to je nějaké kalné (nefiltr, pšeničné?), žádná pěna, nekroužkuje, kolik stupňů?
Už jsem se radoval, že se konečně dozvim, jestli je "pomalý" vstup do atmosféry reálně použitelný. Ale tohle byla pouze simulace a ještě jen částečná. Tak zas třeba někdy jindy ...
https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/veda...
Co třeba koule z pěnového polystyrénu, nebo malá zátěž s obrovským padákem?
Nevezmeš úplatek? Super, dostaneš za něj kompenzaci ;-)
https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/rusko...
Co na to říct... Prostě Russko...
Pitomci se najdou všude, dokonce i mezi pořadateli cyklozávodů...
https://zdopravy.cz/jede-zavod-vlaky-pockaji-sz...
Nojo, silničkáři, ještě k tomu oficiální závodníci... Nevím proč, ale zrovna tahle kasta mi přijde, že má v hlavě opravdu vymeteno. A ta suita kolem nich taky... Myslí si, že když jsou na silnici oni, tak jsou jejími páni jenom oni :-/ A to i bez oficiálně pořádaného a hlavně zajištěného závodu.
Za tohle nemůžou závodníci, ale pořadatelé...
za tohle ne, ale jinak už mám bohatou zkušenost která dává rovnítko mezi řidiče BMW a jezdce na "žiletce".
Totéž platí naprosto o všech ostatních.
Teď si střelím do vlastních. Už několikrát jsem viděl celkem dost velké bezohlednosti vůči ostatním když jsme jeli hromadnou jízdu na našich jarních a podzimních srazech a samnozřejmě totéž platí o o lehosrazech.
Prostě když jede víc lidí pohromadě, tak se dost zapomíná, že tam nejsou sami.
Jinak dnes dva vesničtí strejcové na kole v lesních serpentinách na celkem úzké silnici byli na zabití. Potkali se v nepřehledném místě, ale oba zastavili proti sobě na silnici a přes silnici o něčem debatovali. Mezi nimi pro jedno auto a vidět byl celkem včas jen jeden.
Ne, ale bylo to hodně o fous, protože jsem si na poslední chvíli všimnul, že ten co byl vidět mele hubou na druhou stranu silnice :-)
Ano, jenže právě ti "žiletkáři" to perfektně zvládají i jako jednotlivci.
A zhoršuje se to se stoupající cenou kola a zbylého vybavení (alespoň od oka).
Jednotlivci ne, ale když už jdou ve čtyřech a víc, už to bývá dost často problém, ale opět, to je problém u všech skupin lidí včetně chodců. Všimni si jak to vypadá když jde skupina zakecaných lidí, nevidí, neslyší a jsou přes celou cestu bez ohledu na ostatní.
Když započítáš i skupiny na facebooku a podobně, pak samozřejmě stačí jedinec s mobilem v ruce.
Chodce, kteří nevidí, neslyší a chovají se nevyzpytatelně, potkávám dost a narozdíl od skupinky cyklistů nebývají z dálky tolik podezřelí...
Je otázka, zda to nebude spíš tím, že jezdíš primárně po silnici, kde logicky natrefíš na silniční kola.
Kdybys jezdil/chodil terénem, zda by ses stejně nerozčiloval nad jezdci MTB? ;-)
Hele možné to samozřejmě je.
Nicméně pražské cyklostezky poskytují vcelku široký průřez kategoriemi a ač se blbci samozřejmě najdou všude, v kategorii karbonových silniček s ultra hlubokými ráfky vedou s rozdílem několika tříd.
Ilustrativně :-)
https://vid.pr0gramm.com/2025/07/18...
Tohle je ovšem projev toho, že ten pán usilovně šlapal a moc nesledoval cestu před sebou. Na silničce s aerodynamickým posedem, beranama a zvýšeným úsilím se tohle stane celkem snadno. Problém tebou popisovaných cyklistů je jejich namyšlenost a ignorace. Ta je často stejná jako u těch majitelů Audi. Generují se ze stejné ekonomické a světonázorové vrstvy.
A přesto se najdou tací, co na závod lehokola nepustí, protože by to prý bylo nebezpečné, zatímco silničky jsou v pohodě... ;-)
Zrovna ty jsi pověstný svou přísnou interpretací a dodržováním pravidel. Lehokolo není definované jako kolo cyklistickou federací. Už jen tahle definice vylučuje lehokolo z cyklistických závodů. Ovšem triatlonové závody jsou jiná kategorie, která by s UCI neměla mít mnoho společného.
Ale argument o nebezpečnosti lehokol je asi chybný.
ITU z velké části opsala pravidla od UCI. Rozdíly tam jsou, pro lehokola nepodstatná...
Reálně to stejně mají v rukou pořadatelé každého závodu, když chtějí, lehokolo pustí, když nechtějí, mám smůlu...
Ještě mi nikdo neřekl, že bych na lehokole měl proti silničkám nefér výhodu, zatím to vždycky zdůvodňovali, že lehokolo by v závodě bylo nebezpečné... tak mi přišlo vtipné, že ty bereš za normální, že jezdec na silničce nevidí před sebe a napálí to do překážky... :-)
Normální? Spíš bych řekl, že je to realita. Ale to se stane i na docela vzpřímeném posezu na trekingu. Stačí zkoumat za jízdy v mapě na řídítkách či navigaci kam dál.
Ostatně vzájemné předjíždění kamionů na dálnici je nebezpečné právě proto, že jen se vezoucí řidiči to do nich ve vysoké rychlosti napálí.
Jsme lidé, naše reakce není nijak zavratně rychlá a když se jen vezeme, tak to může generovat blbé situace.
Pro zajímavost jsem teď (kvůli něčemu jinému) koukal na aktuální pravidla triatlonu v ČR a zaujalo mě, co všechno tam oproti loňské verzi přidali... :-)
2.1.11 Závodník nesmí překážet jinému závodníkovi. Pokud nastane případ, kdy závodník zabrání jinému v závodění, bude diskvalifikován. Špatně umístěné vybavení jiného závodníka může dotčený závodník jakkoliv bezpečně přemístit nebo odstranit.
2.2.5 Závodník se aktivně vyhýbá asistenci od svého doprovodu nebo diváků.
V opačném případě může být diskvalifikován.
2.10.2 Je povoleno nosit dres (závodní kombinézu) s rukávy, které sahají nad loket a nezakrývají loket.
2.10.3 V případě, kdy má dres (závodní kombinéza) zip v předu, může být rozepnut na libovolnou délku za předpokladu, že zip je vždy spojen ve spodní části dresu a horní část dresu zakrývá ramena; přední zip musí být posledních 100 metrů před cílem zapnut zcela
2.10.9 Cyklistická láhev nebo nádoba nesmí obsahovat více než 1l tekutiny. Maximální možný počet jsou 2.
2.10.10 Je zakázáno mít lahve nebo jiný hydratační systém pod nebo součástí oblečení, včetně rukávů nebo nohavic. Toto je povoleno pouze v případě nutriční výživy.
2.11.5 Pokud je bouřka blíže než 5km, je závod pozastaven, případně zrušen.
2.14.7 V případě více startovních vln, může závodník výjimečně odstartovat v jiné vlně pouze se souhlasem hlavního rozhodčího.
4.1.7 ... Lze plavat do 1,5 m/s po proudu, nebo do 0,5 m/s proti proudu řeky.
4.1.8 ... Za kontakt je považována situace, kdy závodník jiného závodníka udeří, ponoří, poškrábe, kopne nebo zatáhne za končetinu.
5.1.6 Jakékoliv dodatečné úpravy kola, které mají aerodynamický účinek jsou zakázány. Jedná se především o přidané materiály ke konstrukci kola, včetně lepící pásky.
5.1.9 ... Manipulace se zámkem přilby po odebrání kola ze stojanu je již zakázaná.
5.2.9 Závodník nesmí použít:
g) jakoukoliv světelnou signalizaci, např zadní červené světlo
h) cyklistický radar
A kam teda podle tebe spadá "pán co usilovně šlape a moc nekouká na cestu před sebou na silničce s aerodynamickým posedem, beranama a zvýšeným úsilím" na veřejné cyklostezce?
Předpokládám, že namyšlenost a ignorace nejsou přívlastky co bys pro něj použil...
No tak zaprvé ti policisté použili tu vyhrazenou cyklostezku jako odstavný pás, což je pochybné a ukazuje se, že i nebezpečné.
Za druhé posez na té silničce je primárně nebezpečný, poněvadž tě doslova nutí tu hlavu sklánět a koukat jen občas. Ano, na normální silnici je třeba se koukat. Ve vyhrazeném cyklopruhu asi nemohl očekávat, že mu z toho policajti udělají parkoviště a nenamáhají se vystrčit trojúhelník. Já u nich vidím minimálně spoluvinu.
Sám jsem tohle tak trochu zažil a netvrdil bych, že to bylo mou namyšleností a pocitem nadřazenosti. Byla to prostá nepozornost a vezení se. Komu se to nestane?
Když se na cestu nekouká řidič kamionu, tak ano, namyšlenost a ignorace může bejt, protože ví, že o život jde těm ostatním...
Ale u cyklisty asi jenom hloupost, kterou rychle vyřeší Darwin... :-)
Ano, je to jeho chyba. Hloupost? Ty stále a vždy jsi zcela připraven a soustředěn na jízdu? Ty nikdy nepolevíš a nevezeš se? Nelovíš novou stanici v rádiu, nelovíš bombón z kapsičky, nehledáš pokračování cesty?
Jenom hloupost? Mám to brát jako výzvu jestli najdu video kde to takový borec napálil do lidí a někoho (při)zabil? :-)
Jako samozřejmě kamioňák zahleděnej do mobilu je násobně větší průser, ale to neznamená, že bych nějak toužil po blízkém setkání s rychlostí posedlým žiletkářem. Ať už pěšky nebo nedejbože čelně na tříkolce...
Však já netvrdil, že to nemůže odnést i někdo další, ale ve většině případů na nekoukání na cestu doplatí cyklista sám.
Ono i chodec čumící do mobilu může způsobit vážnou nehodu a obětí může být někdo úplně jiný, ale není to obvyklé...
Neber to jako výzvu. Svá stanoviska jsme si vyjasnili a uhýbat moc nebudeme. Já nepozorné řidiče všeho druhu neobhajuji, ale sám mezi ně patřím. Snažím se s tím bojovat, ale vždy se znovu a znovu přistihnu, jak se zase vezu. Co s tím?
Sympatický závodní počin, jen tak dumlám, jestli to jsou vlastně lehokola, nebo to má vlastní kategorii :-)
https://www.youtube.com/watch?v=M37Ck3PtmH8
Já bych tohle za lehokola nepočítal, ale určitě to má blíž k lehokolům než k zábradlí. Netuším, jaká pravidla ten závod měl, ale předpokládám, že to měla být autíčka = čtyři kola, dvě stopy.
...a tak quattrovelo taky existuje :-)
Jasně, existuje a pokud splňuje jejich pravidla (nevíme, zda neměly třeba omezené rozměry), bylo by zajímavé, jak by si tam vedl, byť si nejsem jistý, zda by měl dostatečný rejd pro jejich trasu...
Každopádně ani velomobily bych úplně za lehokola nepočítal, byť k nim mají blízko. Pro mě je lehokolo jednostopé vozidlo. :-)
No a Ninkovi už jsi to řekl? A na čem pak jezdím já? Ale k mé tříkolce moja taky občas prohodí něco jako že šlapací autíčko pro velké kluky a tak :-D
Vzpomněl jsem na kolegu z práce, který to, že používám lehokolo, označil za podivínství srovnatelné s používáním dětského šlapacího autíčka...
Minulou sobotu se jel v Hradci Králové jeden ze serie závodů těhle čtyřkolek, v neděli pak v Pardubicích. Hodně oblíbené to je ve Francii, taky tady bylo několik francouzských jezdců.
Tady u nás to byl spíš takový sranda závod, mnozí to brali víc jako recesi bez nějakého výkonu.
No nevim :-)
https://novojicinsky.denik.cz/zpravy_region...
https://www.blesk.cz/clanek/regiony-ostrava...
200,- za samotnou atrakci, ale nejdřív dalších 320,- za přístup k ní :-/ Když jim to lidi dají...
...a tak cenu nechme stranou, i když za 150m je to taky docela zajímavé.
Spíš když jsem viděl název "skybike" představil jsem si něco fakt ve výšinách, kde máš pod sebou rokli jako prase a široko okolo kde nic tu nic.
Tady těch "pár metrů" nepůsobí (takhle z fotek samozřejmě) jako žádné terno a ten chodník co vede pomalu na dosah ruky vedle to podle mě zabíjí definitivně. :-/
Každý to vnímá jinak... Mně výšky taky celkem nevadí, ale musím mít před sebou nějakou zábranu/zábradlí minimálně do výšky mých připažených loktů ;-) Čili někde na půli cesty mezi pasem a prsama...
A čím větší je ta hloubka dolů, tím výše pak musí být i to zábradlí :-)
No comment... :-/
https://www.idnes.cz/praha/zpravy/praha...
„Navrhuju pravidlo, že ke kolaudaci podobných řešení je nejdřív musí projet děti toho, kdo je za ně zodpovědný,“ komentují nový cyklopruh administrátoři profilu Parkování v Praze na síť X." :-)
To je otázka spíše na to, pro jakou skupinu cyklistů ta infrastruktura je určená. Pokud to má být i pro děti bez doprovodu rodičů, tak toho v Praze moc nevybudujeme. Nelze přeměnit město v cyklohřiště. Pokud snížíme bezpečnostní kriteria, tak se s motoristy, kterých je mnohem víc, můžeme shodnout. Je to spíš politická otázka než bezpečností či cyklistická.
Cyklohřiště a racionální cykloinfrastruktura jsou dvě rozdílné věci.
Politická otázka to může být do té míry, jestli ve městě mají fungovat lidi nebo auta, případně jak moc se přiklonit komu a kde.
Namalovat cyklopruh na dálnici není určitě otázka politická, ale řekl bych že ani bezpečnostní či "cyklistická" (ať už to má znamenat cokoliv), to je otázka selského rozumu.
Vždy musíš vzít v potaz, že cyklistů v Praze není ani 20 procent a každý cyklopruh zabírá místo autům. Musí se vždy najít kompromis přijatelný pro obě strany. Nepotřebujeme mít v parlamentu stranu Motoristů. Nemusíme naštvat většinovou společnos tolik, aby je volila. Češi mají vztah k autům jiný než v západní Evropě.
Pojďme zavést pěší zóny a uvést stav silniční sítě na úroveň cyklo infrastruktury a PAK se bavme o procentech.
Duševní nastavení že "zabíráme místo autům" je dle mého pohledu naprosto špatně a kořenová příčina současného naprd stavu.
Auta zabírají místo všemu ostatnímu!
Jsou země kde už to pochopili. Ty bys chtěl bydlet v domě před kterým je šestiproudovka a žádný chodník (aby měla auta maximum místa)?
Já trávím pracovní dobu v baráku, který je od výrazně menší komunikace výrazně dál a stejně je to opruz a to se bavíme o pracovním prostředí, ne domácím.
Parlament do toho netahej, tam je spousta individuí, které tam nepotřebujem...
Ale to jsem se nechal hloupě unést, když se totiž vrátíme zpátky ke konkrétnímu příkladu viz výše, jsme přesně v situaci kde:
Řidiči jsou nasráni (ubylo jim místo a TEORETICKY musí dávat majzla na cyklouny na něčem, co má parametry spíš dálnice)
Cyklista (s mozkem) tam v životě nepojede (nemluvě o děckách a spol)
V konečném důsledku vznikne "důkazní materiál" typu "my stavíme cyklo infrastrukturu a nikdo ji nepoužívá, pojďme se na to vysrat, když všichni raději jezdí autem"
To vše v končinách (Černý Most - totální okraj Prahy), kde je prostoru na vedení separátní racionální stezky až hanba.
A jak to čtu, samozřejmě se jako vždy všichni zúčastnění zaklínají tím, jak byly splněny všechny postupy a kdo všechno se k tomu vyjádřil.
Problém není ten cyklopruh samotný, problém je hlouběji, v tom systému a lidech, co nám ho "dali"...
Tak máme co "chceme", bo se dnes volí podle reklam poskakujících postav v krabicích v momentech, kdy pokles intelektu pro věk není výrazný a jsou dostatečně dobře kompezovaní na vnímání bolestí nemocí vyššího věku, a né podle programu.
Najdi třeba 10 rozdílů, tak dobře, stačí jeden, ve volebním programu agrofertu a ODS. Není, bo program nemají. Agrofert kvůli dotacím, které v ruSSku nedostane a z EU nebude vybuzovat exitus. Jde v jejich případě jen o směřování dotací donátorům. Tady takovým lobistům za odklánění nejen veřejných rozpočtů :-D Jsem od přírody takový naivně skeptický a ta spousta iluzionistů a spasitelů je už nudná.
A "samostatně" myslící lidé jim jen dělají výplň struktury pod něma. Takže Vaše potíž je jen a pouze problém vaty, protože takhle se to nějak zadarmo dělá a řešit jen problémy kritizováním. A to se vyplatí :-D
> "...bo se dnes volí podle reklam poskakujících postav v krabicích v momentech, kdy pokles intelektu pro věk není výrazný a jsou dostatečně dobře kompezovaní na vnímání bolestí nemocí vyššího věku, a né podle programu."
Fascinující vyjádření!
Akorát jsem nepochopil, zda je to nezdařený pokus o prezentaci myšlenky v zaniklém jazyku mapuches, nebo nějaká mantra Haré Krišna?
Nechal jsem to přeložit umělou yntelygency. Zde je výsledek:
Ty lidi, co nám nevhodnu cyklostezku dali jsou naši volení zastupitelé. Oni to neumí a moc to dělat nechtějí, poněvadž jejich voličům je to zcela jedno. Pokud se nezmění názor většinové společnosti na cyklostezky, tak se problém nikam neposune. Cesta je pouze ve větším ježdění na kole a zviditelňování se. Kupodivu se daří budovat kratší úseky hladkých asfaltových stezek, které slouží populárním inlinistům, poněvadž těch žen, co tam jezdí je poměrně dost. Když se to sečte ještě s cyklisty, tak to už nějaký volební potenciál dá. Ale produkuje to cestu, která pro cyklistu není zase tak moc skvělá.
No. Jako řidič ta místa znám roky.
Jako cyklista jsem ta místa poznal minulý víkend při návratu ze Zelenče.
Jet po té výpadovce na kole, to bych musel být blázen.
Jet tam s dítětem, to bych musel být vrah.
Takže totálně k ničemu.
A ještě se za to vyházely společné prachy.
A ještě různí cykloodborníci budou žvanit, jak se Praha mohutně činí pro cyklisty.
K zblití.
Jenže: kdo z nás se skutečně vypraví na magistrát nakopat jim tam tlamu?
Kdo z nás skutečně napíše svému poslanci, ať se to zruší?
Já tedy ne :-(
Takže si za to můžeme sami.
- - - - -
Stejně zprasený je skoronový nadchod od metra Rajská Zahrada k vlakové zastávce. Schody, výtah, schody, výtah. Přitom místo na "šneka" jako např. v Říčanech či na Opatově tam je.
:-(
- - - - -
No ale nemusíme povinně do průvodu, ani do strany, když chceme lepší zaměstnání. A v lesích rostou turistické přístřešky. A pražské autobusy jezdí skoro všude a skoro pořád. Chce to záměrně hledat pozitivní drobotě v prostředí okolo nás, aby člověk nezahořkl. Tak to řeším já.
nejpitomnější je, že když to tam neznáš a nevíš, kudy to project na kole mezi paneláky, tak tě na tuhle dvouprodovku naváděj oficiální cyklotrasy... dokonce je tam i značená. Tak teď to konečně stojí za prdel vyliž.
Včetně konce stezky po tubuse na Černém mostě, kde jsou schody.
Na tubus metra můžeš na obou koncích najet bez problémů mimo schody. Zrovna tady bych řekla, že se nájezdy dají trefit bez obtíží.
Ano, pokud to znáš a nespěcháš. Pokud předpoklad neplatí, pojedeš po hlavní po tom cyklopruhu. Všechny tyhle cyklostezičky skrz podjezdy, po chodníkách a mezi ploty jsou bez znalostí sjízdné pouze s navigací a to ještě obtížně. Tenhle měsíc jsem hledal cestu s kolem natěžko od metra Černý most do Horních Počernic a docela jsem na to nadával. A to jsem tudy už několikrát jel.
Tak to nesouhlasím. Ano, když se motáš po cyklo mezi paneláky od Harfy směrem na Čerňák je to děs běs - já tam vždycky tu cyklo ztratím. A pak prostě intuitivně sjedu na hlavní k tramvaji.
Cca od konečné tramvaje vede cyklo už po chodníku https://mapy.com/s/pehakacode a je dobře značená - to prostě přehlédnout nemůžeš. A pokud se držíš téhle cyklo, vyvede tě krásně na tubus metra.
Nyní máš čistě teoreticky volbu - buď jedeš novou sebevražednou cyklo po hlavní silnici nebo se prostě držíš původní cyklo a můžeš ten úsek projet relativně v pohodě.
Ono je to asi tím, že mně ta auta tolik nevadí a jsem schopen mezi a s nimi jezdit. Mně ten nalajnovaný cyklopruh vražedný nepřipadá. Samozřejmě raději jedu někde, kde auta nejezdí, ale když s nimi musím, tak z toho nemám pupínky.
A jel si tam ve větším provozu? Já to vidím jen z mapy, ale určitě mi to nepřijde jako rozumné řešení. A to toho po silnicích najezdím docela dost, ale tomuhle bych se vyhýbal.
Větší provoz = plynulá řada jedoucích aut ve dvou pruzích - je tam v podstatě nonstop.
Vždyť je to:
- příjezdová komunikace do obr nákupní zóny Černý Most
- výpadovka z Prahy na Hóčo Póčo (stará silnice na HK)
- nájezd na Pražský okruh
- nájezd na dálnici na MB a na HK
Já se zase naopak mezi auta necpu, pokud to není nevyhnutelné. Na magistrálu, tady na tu hlavní a do podobných rizikových míst se fakt necpu.
Jako řidička vím, jak nevyzpytatelní cyklisté jsou a pokud je to možné, tak se z frekventovaných silnic klidím pryč.
Já si opravdu nemyslím, že cyklisté se mají nacpat absolutně všude.
Ještě loni jsem z práce jezdil po Strakonické výpadovce mezi Železničním mostem a Lihovarem. Žádný cyklopruh, dva pruhy oběma směry. Když se to tam kouslo, tak jsem projel mezi těmi dvěma pruhy popojíždějících aut. Takže mít svůj vyhrazený pruh je pro mne rozhodně změna k lepšímu. Asi je to o otrlosti.
Nejel jsem tam. Je to pro mne daleko a blbě přístupné. Když tam potřebuji, jedu metrem na Černý most a teprve odtud na kole. Ušetřím tím hodinu cesty přes oblast různých vleček a nakladních železničních nádraží, kudy ani navigace nedává jednoznačnou cestu, protože všechny jsou docela špatné.
Z Libně až do Hloubětína vede super cyklostezka mimo provoz. Z Hloubětína to sice také jde, ale tam se vždycky zamotám mezi paneláky a pak jedu po tom chodníku až se zase chytnu.
Metro je také řešení, hlavně když chceš ušetřit čas.
Pak je ale trochu zcestné hodnotit místa, kde nejezdíš.
Mně se jedná o cestu mezi Budějovickou a Černým mostem. Cesta z Libně mi moc nepomůže.
Jsem psal, že vyhrazený pruh podél městské výpadovky je nejjednodušší a nejlogičtější přímé řešení, které neznalý a spěchjící rád zvolí. Je to jen víc s auty. Dál jsem psal, že mi to moc nevadí. Nejel jsem tam, ale ten pruh je stejný a stejně řešený jako jinde v Praze. Pochybuji, že ta auta se tam budou nějak významně lišit od jiných aut v Praze.
Ostatně ty to také hodnotíš podle obrázku a pravděpodobně jsi po tom pruhu také nejela.
Myslím to tak, že (ne)znáš danou komunikaci.
Tuhle trasu znám z pozice řidiče a cyklotrasu z Libně na Čerňák znám rovněž.
Obojí jsem jela nesčetněkrát. A jako cyklista tuhle novou variantu fakt zkoušet nebudu.
Tak autem jsem tam samozřejmě jel mnohokrát. Pochybuji, že by se to tím pruhem z pozice řidiče auta nějak významně změnilo. Musí při odbočování k autobusáku dbát na kola v pruhu v pravo vedle sebe, ale to je v Praze standard. Přesmyk cyklopruhu přes odbočovací pruh na konci silnice před Jižní spojkou je nepříjemný pro obě strany, ale alespoň tam řidiči nejedou 80, jako je tomu třeba na magistrále. Není to příjemné, ale nebezpečí je tvořeno zejména neohleduplnou jízdou automobilistů vůči kolařům a ne tou silnicí. V Německu nebo ve Francii by to problém nebyl. Chováme se vůči sobě sprostě a myslíme si, že to nějaká opatření vyřeší.
já to tam znám a občas tam jezdím.. na Rajské zajedu mezi paneláky a Metro, projedu to tamtudy a pak přes sídliště a vyjedu prakticky mezi nákupákem a nábytkem (jak je tam ta křižovatka) a podjedu dálnici směrem k Horno Porno, nedojedu až na výpadovku, ale zajedu mezi baráky (nad tím špitálem nebo co to tam je). Je to mnohem lepší, než se tam srát po tej skoro dálnici.
A tam, co máš označen cíl, co? Otočka a zpátky? Tam jsou doleva schody a doprava celkem úzký sjezd do sídliště a vrátit se zpět na EuroVelo není úplně intuitivní.
Chjo... tak jsem ti to domalovala až k benzínce https://mapy.com/s/jehuconava
Dolů z tubusu se sjet dá celkem bez obtíží. Široké je to v pohodě - dvě kola se tam minout mohou.
Pak prostě přejedeš přes rampu nad autobusy - možností tam máš hned několik. Já volím podle toho, kde je aktuálně nejmensí pohyb lidí. Zpravidla hned vyjedu první lávkou na to "náměstíčko".
Pak směrem k OC a vyjedeš vzadu za OC - tam je i parkoviště pro kola, takové ty bezpečnostní schránky a servis point - teda teď si nejsem jista, jestli ten už není rozkradený, ale byl tam.
No a napojíš se na cyklo.
Halí belí, to je celý.
Ještě jsem zapomněl.
Takže až příště pojedu k zákazníkovi v Počernicích, budu se v Chlumecké courat padesátkou. Kvůli kreténskému cyklopruhu. Na té výpadovce, kterou komanč vyprojektoval a postavil na sedmdesát. A kterou schválně oddělil od obytné zástavby tubusem metra. Aby se tam lidi nemotali. Ale ne, nejsme jako oni. Uspořádáme v Praze olympiádu a na Chlumeckou nasměrujeme kola. Jestli kvůli tomu začnu více milovat kyklisty..?
A na posledním výletu jsem zas v krajině viděl další nově založená stromořadí. Jupí.
Jenže v té době nebyla vysočanská radiála (Novopacká), takže Chlumecká by už neměla v takové míře sloužit jako výpadovka a dává smysl z toho udělat normální městskou ulici.
Pak je ale potřeba se do toho trochu víc položit a S ROZMYSLEM(!) něco změnit.
Tím že na silnici projektovanou jako hlavní výpadovku se sedmdesátkou namaluješ cyklopruh jsi nic nevylepšil. Pokud bez jakékoliv další změny na tu silnici dáš třicítku, vylepší se maximálně příjem do obecní kasy, protože si každej bude připadat (logicky) jak slimák i při padesáti.
Normální městskou ulici?!?
Jasně. Tu řezník, onde papírnictví, kus dál zas cukrárna. Na každém rohu trafika. Stromy podél chodníku, maminky s kočárky, děti se batolí okolo záhonků květin. Před kavárnou stolky a židličky. Za okny obytných domů usměvaví důchodci, tu na balkóně věší kdosi prádlo. O kus dál vychází z kina rozesmátá mládež a míří na kolu do blízkého bistra.
Prostě normální městská ulice, to dává smysl!
A pak už jenom lidi na Mars a máš to komplet.
Já zůstanu u toho, že smysl by mělo nechat tam dosavadní výpadovku se sedmdesátkou a netahat do té asfaltové - betonové pustiny pěšáky a cykláky. Ti mají svůj obytný soubor za valem a za tubusem metra.
Zadarmo vyřešili cyklostezku. Co je na tom divného, když je to zadarmo a bez přemýšlení? :-D
Opět Tvému příspěvku nerozumím.
Jak - zadarmo? Ono se to tam namalovalo samo??
Nebo proč vůbec používáš pojem "zadarmo" i v několika svých předešlých příspěvcích?
Slibuji zjednodušení dopravního značení, jsem docela zvědav, jak to dopadne :-)
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot...
Dopadne to stejně jako se zjednodušením byrokracie. Slibovala to snad každá vláda a ve výsledku pak formuláře a úředníci přibyli. Proč by to u značek mělo dopadnout jinak?
Já bych byl spokojený, kdyby o umístění značek aspoň rozhodoval někdo, kdo taky chápe jejich význam. Tedy aby nebyl zákaz vjezdu VŠECH vozidel na cyklotrasách, vjezdech do lesa, na polní cesty... když jsem se párkrát doptával úřadu proč, odpověď byla, že cyklisté tam samozřejmě jezdit mohou...
Stále do svých úvah a rozhodování nebereš v potaz, že jsi v Česku. Vede to k jistému rozostření a zatažení pravděpodobnosti do binárního rozhodování, ale dá se s tím žít. On i ten, kdo to vyhodnocuje, je také čech a používá stejná rozostřená kriteria.
"jsi v Česku -> tady je a vždy bude bordel (jsem řekl) -> odpor je zbytečný -> přestaň bojovat a smiř se s tím"
Není divu že si tak notujes s vrchním poraženém jehož nebudu jmenovat.
Ne všichni holt jen dožívají a čekají na smrt s co nejmenším obtížemi po cestě.
Jsou holt i lidi, co by chtěli snížit množství bordelu (smiř se s tím ;-)).
Kdysi jsem někde u jiného případu zahlédl i vysvětlení, že prostě tu správnou značku/dodatkovou tabulku zrovna jako na potvoru neměli, tak tam dali tu nejbližší nejpodobnější ;-) Že si to i tak lidi správně vyloží...
Tady se asi fakt už někdo pomátl...
https://www.kupi.cz/magazin/clanek/37224-dyska...
Zatím jsem na nic takového nenarazil, ale určitě vím, že ode mne v tomhle případě neuvidí ani halíř. Fakt drzost neskutečná :-(
Dávat dýško dopředu a ještě k tomu nějakýmu automatu??? Jedině reálnému člověku, který mne momentálně obsloužil, se kterým jsem jednal z očí do očí...
Jo, taky se na to dívám jako pan Růžový ve filmu Gauneři.
https://prehraj.to/gauneri-reservoir-dogs-1992...
cca od času 4:10
Bohužel placený článek, ale to nejpodstatnější tam je.
https://archiv.hn.cz/c1-67767840-jezdi-skoro...
Prostě Kocourkov... I zákony proti zdravému rozumu se musí dodržovat, hmmm :-/
A nemáš někde kompletní rozsudek?
Docela by mě zajímalo, podle čeho soud rozhodnul, že jednokolka není třeba jízdní kolo?
Navíc pokud už se jezdec smířil s rolí chodce, proč alespoň neargumentoval tím, že "nesl" předmět, který by na chodníku mohl ohrozit bezpečnost? Pak by jízda po silnici byla přece v pořádku?
Ano, celé zdůvodnění by asi bylo taky zajímavé. Jen mám obavu, že by taky mohlo vyplynout, že pokud tedy není chodec, je to řidič motorového vozidla, které pak má mít homologaci, registrační značku, techničák, povinné ručení...
No, pokud to jezdí 90 na motor, tak by to asi bylo na místě, ne?
Docela by mě zajímalo porovnání brzdné dráhy při tý devadesátce s autem, nebo motorkou. Na kole mám v praxi vyzkoušeno, že to co auto neubrzdim ...
Ale jinak se mi jednokolka líbí a rád bych si jí vyzkoušel. terénní segway mě docela nadchla, hlavně jak se daj klopit zatáčky - navozovalo to ve mě pocit jako na lyžích (sjezdovkách).
Kolega z práce na tom jezdil a dobře. Jezdil jen po silnici. Brzdit jsem ho viděl jednou, jel z mírného kopce, za vlhka proti zavřené bráně fabriky a dost rychle. Pak veliký záklon a brzdilo to fest, asi víc než kolo. Ale určitě se to musí umět, není to jako šlápnout na brzdu.
Jednou jsem taky viděl celou řadu takových různých přibližovadel valit do kopce, ani nevím, jak se to všechno jmenovalo. Zákonodárci ani netuší, co všechno by měli zahrnout do zákona.
Jednokolka je osobní přepravník a tedy se to řídí § 60a, původně to tam připlácli kvůli segwayům.
A ano, při čtení tohoto paragrafu zůstává rozum stát.
Prostě je to pěšák na osobním samovyvažovacím přepravníku.
Co s tím? Dát je na úroveň elektrocyklistů, tedy i s omezením rychlosti, zákazu chodníků a s povinnou výbavou? Nebo, když by chtěli jezdit rychleji (do 45km/h), udělat z nich mopedy s povinným ručením, přilbou atd? Nebo rovnou motorky s registrací?
Zatim je (včetně různých elektrokoloběžek i mohutných "elektrokoloběžek" se sedátkem) vidim jezdit všude volně, podle vlastního uvážení a docela se divim, že to ještě nikdo moc neřeší.
Vozidlo hnané motorem by automaticky mělo být motorovým vozidlem, se vším co s tím souvisí.
Výjimky typu elektrokol nebo (budeme-li opravdu důslední) invalidních vozíků samozřejmě můžou existovat, ale jako explicitní konkrétní výjimky.
Že to politici nechápou nebo zákon zbacaj mě vůbec nepřekvapuje. Osobně bych jezdce na tomhle vehiklu měl velkou chuť srazit z chodníku. Rychlostí i váhou patří jednoznačně na silnici. Ale proč se divit, jezdec na inlinech je taky podle nich chodec a má jezdit vlevo, ale to je fakt nebezpečné. Proč nemá jet vpravo, když je stejně rychlý jako kola?
Nedávno se taky zákodárci vyznamenali, když do zákona o plavbě zavedli povinnost mít na raftu nebo veslici hasičák a radarový odražeč a zákon se musel předělávat.
Jo, dávalo by mi smysl přistupovat k tomu jako k elektrokoloběžkám, tj. pokud umí jet max 25, tak jako kolo, pokud to jede víc než 25, tak pojištění a řidičák.
Přesně tak, to jediný by dávalo smysl. A ten jednokolkář z článku, co jezdí devadesátkou, by měl mít techničák i pojištění.
Jinak teda koukám, že někdy někde cajti fakt nemají co dělat a prudí kvůli kravinám, a v tomto případě dokonce i nesmyslům :-/ Docela by mne zajímaly původní důvody proč ho za to vůbec sejmuli...
Vždycky mě fascinuje, když někdo dává odkaz na článek, aniž by si ho aspoň přečetl...
Máš to tam jasně napsané, pokutu dostal před dvěma lety za to, že ho na kruhovém objezdu srazil nepozorný řidič osobního auta.
Navíc se odvolal, takže za rok může přijít další úplně jiný rozsudek.
Nabízí se namátkou argumentace, že přestupek je společensky škodlivý protiprávní čin, nestačí jen formální naplnění skutku, ale měla by se posuzovat i ta společenská škodlivost.
A to je v přímém rozporu s tím, co tvrdí titulek - že i absurdní pravidla je nutné dodržovat, pochybuji, že by to až takhle nějaký soudce řekl...
Je tedy otázka, zda vůbec pokutu dostal za jízdu po silnici nebo za to, k čemu přesně (???) během té nehody došlo?
Jinak si myslím, že tyhle jednokolky jsou ve velmi podobné situaci jako inline bruslaři - jezdit po silnici vpravo jako cyklista, je nejrozumnější řešení (chodníky nemívají sjízdný povrch), ale při případné nehodě jsou vyhlídky na spravedlnost ještě mnohem horší než v roli cyklisty... :-/
Jasně, akorát, že jsem to sem dával v době, kdy ten článek byl ještě za paywallem a bylo z něj vidět jen snad jeden nebo dva první odstavce ;-)
Proč jsem tam asi psal "bohužel placený článek"? ;-)
A znova za pár dní jsem tam už nelezl, protože mně nenapadlo, že by to najednou odemkli...
Podle článku pokutu dostal za jízdu po silnici, protože vedle ní byl chodník.
Jinak rozsudek je pravomocný, rozhodoval krajský soud ve správním řízení, takže by měl být časem dohledatelný pokud případná kasační stížnost bude zamítnuta.
Určitě dobrá zpráva je, že se tím zabývá ministerstvo dopravy a chystá změnu zákona a pravidel pro podobná pohybovadla.
Pokud víš, kde rozsudek hledat, tak dej prosím odkaz, když se objeví. Informace v článku bych každopádně bral trochu s rezervou.
No jestli je to dobrá zpráva, bych hodnotil teprve, až bude zřejmé, jak ta změna zákona bude vypadat... už jsem si zvyknul, že změny často bývají k horšímu, tak aby se ještě na šedou zónu nostalgicky nevzpomínalo...
Já teď taky při pohledu na návrh nového jízdního řádu vidím, že může být hůře... :-/
Na zveřejnění je ještě hodně brzo, zvlášť když má být kasační stížnost.
Za dobrou zprávu považuju to, že se tím vůbec úřad začal zabývat. Jaký bude výsledek už je věc jiná.
Mě by se docela líbila zmíněná pravidla jaká jsou ve Francii.
Ten člověk co dostal pokutu za to, že nejel po smíšené stezce to taky musel hnát až Nejvyššímu správnímu soudu, který nakonec potvrdil, že smíšená stezka není mezi tím co je v zákoně vyjmenováno, že cyklista musí použít, a tedy povinnost použít smíšenou stezku není.
Třeba tohle taky bude mít nakonec nějaké pozitivní rozuzlení.
korouhvička ODS Decroix - zpráva nejdřív bude, včera nebude, dneska bude... ta je neskutečný křivák.
Klasika od ODS a celého toho jejich slepence...
Z jedné diskuze: "Ohledně Čapího hnízda se po sedmnácti letech znovu před volbami objevily fatálně závažné skutečnosti, další soudní kolečko se stihne ještě do voleb. U Dozimetru ne, tam se musí počkat až po volbách (zatím se to podařilo posunout do září, ohlášení dalšího posunu očekávám asi tak za měsíc), a bitcoiny se vzorně zametají pod koberec."
Mimochodem, ODS = Organizované Drancování Státu :-)
Nikdo mi nevymluví, že lidi do čela státu a jeho institucí by měl vybírat CML (centrální mozek lidstva). Pokud by ho nezkorumpovala AI (umělá inteligence). :-)
A bude ten mozek pravičák, nebo levičák?
To dokonalé zařízení, které musel opravit přiopilý dědek Drchlík přiříznutým kusem větve? To bych jako pokrok nebral :)
Automatické řazení (nikoliv převodovka!!) na kole mi přijde jako zajímavý počin, ale teda že bych po tom toužil...
https://www.youtube.com/watch?v=1hJ5ZPILvFo
Automat mě neláká ani v autě, na motorce nebo na kole. Ale zajímavé řešení převodů předvedla kolem roku 2004 Honda ve světovém poháru DH horských kol. Pokud si pamatuji, jezdil na tom čtyřnásobný mistr světa Greg Minnaar a snad byl jediný, kdo směl mít kolo doma. Nevím ani jestli ho mohl vlastnit, spíš to byl výhradně majetek Hondy. Převody byly chráněné v karbonové piksli a pro nás, kteří jezdíme v blátě a skáčeme po velkých kamenech by to byl jistě přínos. Řešení ovšem zmizelo v propadlišti dějin a moc lidí o něm nikdy ani neslyšelo. Škoda...
https://www.mtb-mag.com/honda-rn01-g-cross/
Zase mě teď zaujalo - a mám z toho fakt radost: ve věci závěrečné zprávy JUDr. Uhlíř nakopal Decroix prdel!
No nevím... Nejdřív řekli, že nic nebude, pak kvůli nátlaku slíbili, že teda bude, a teď nakonec , že nebude :-/
Docela si nevidí do huby, a to všichni, kterých se to týká :-(
A z toho máš radost?
Radost mám z toho, že JUdr. Uhlíř řekl, že zpráva nebude - takže tím poslal Decroix do prdele.
Prostě zachoval se jako chlap, kterýmu nebude něco nařizovat Decroix podle toho, jak se vyspala nebo jak jí to nařídil Fiala.
No dobře, tak by se to taky dalo brát...
Na druhou stranu, tohle jejich mlžení, až zametání celé věci pod koberec, asi taky není vůbec v pořádku :-/
Doufám, že se na to nezapomene a ještě jim to někdo pořádně omlátí o hlavu, ódéesce, prodloužený ruce mafie :-( Chovají se pořád stejně, šmejdi :-(((
Souhlasím s tebou v hodnocení ODS, ale jaká je jiná alternativa do voleb, která je schopná porazit Babiše a jeho nohsledy?
(ironie) A je nutné porazit Babiše? Vždyť podle toho o čem mluví spolu se svými soudruhy nastane konečně ráj na zemi. (/ironie)
Už teď v krajích, kde ANO má hejtmana vrátili důchodcům a dětem jízdné na původní slevu 75 % v rámci akce "Vrátíme co vám Fiala vzal". (akorát u nás v ústeckém je to lišácky tak, že se vrací jen na týdenky či měsíčky. A který důchodce má týdenku? Nevím jak je to v jiných krajích)
Původní sleva vždycky byla 50%, 75 byl babišův populismus. Už takhle důchodci prožírají tento stát raketovým tempem.
Sleva v dobách Babišovy první vlády byla, pokud si to dobře pamatuju, 25 %. V té době také jeho ministr financí Ivan Pilný prohlašoval, že lidé mohou pracovat i v 70+, že sice je jasné, že nemohou dělat některé věci, ale pořád mohou třeba sekat trávu v parku místo válení se doma.
https://nazory.aktualne.cz/komentare/pilneho...
To je právě celej problém našich voleb :-/ Není z čeho vybírat. A už hromadu let se to tady řeší stylem "volím menší zlo" :-( To je fakt pokrok...
Taky zatím nevím komu bych to měl hodit :-/
Za mě je "menší zlo" v pořádku. Holt jsem se smířil faktem, že do politiky nejdou ti nejčestnější, nejpravdomluvnější a nezkorumpovatelní.
A pokud by náhodou šli, politika si je stejně přizpůsobí ...
Celou dobu od revoluce jsem byl přesvědčen, že buď vládnou chytří mafiani, kterým peníze nesmrdí, nebo nadšení, ale hloupí, Sociální demokraté, kteří mnohé pokazí. ODS je stále stejná, přes snahu o přerod s panem Fialou. Ze Sociálních demokratů zbyla paní Maláčová a Zaorálek a činí, co činí. Ostatní demokraté jsou sice sympatičtí, ale vydrží jim to jen jedno volební období a pak se propadnou a lid volí Babiše...
Když si vzpomenu na všechny ty rozkrádačky a podobné kauzy, tak mi nepřijde, že by socani byli nějak odlišní od ódeesáků. Přesto to hodně lidí má zafixovaný jako ty. Nechápu.
No teď už je to jedno. Socanům zmizeli voliči a strana si zvolila Maláčovou, Zaorálka a podobné. Je s nimi konec.
Jenom jsem zvědav, jestli Maláčová i Zaorálek budou následovat cestu svých "stranických předků" a budou odsouzeni komunistickou justicí za ... (doplň podle potřeby) aby se kolo dějin správně otočilo.
Je třeba rozlišit politiku od prachsprosté hospodářské kriminality. Hospodářskou kriminalitu nemá ve svém programu žádná politická strana (myšleno tedy v Česku...). Hospodářská kriminalita se však objevuje pravidelně v každé straně, přesněji řečeno u části jejího politicky aktivního členstva.
Podívejme se jen na nejznámnější případy:
1. ODS - fráze "odklonit prachy" - Kocourek, který ovšem odkláněl soukromé prachy od manželky při rozvodu. Náměstek hejtmana Olomouckého kraje Zácha byl vyšetřovaný za členství v organizované skupině, která se snažila ovlivnit silniční zakázky...
2. Sociální demokracie - nejznámnější je jistě socdem člen vlády Svoboda, který si natvrdo odseděl trest za vytunelování Liberty, nebo můj soused David Rath, který si své zlodějiny v rámci socdem odseděl taky...
3. ANO - pravděpodobně brzy odsouzený Babiš za Čapí hnízdo, nepoctivě získaných 100 mega za toustovou linku netřeba připomínat. Odvolané a vyšetřované hejtmany také ne...
4. SPD (a dříve Úsvit přímé demokracie) - Okamura byl vyhozen z Úsvitu, když se "ztratila" pokladnička se stranickými penězi. Že si nechává proplácet "práce", které zadává sám sobě a platí ze stranických financí je dostatečně známé...
5. Piráti - i tato křišťálově čistá strana se na politické scéně uvedla těžbou bitcoinů za energie placené námi daňovými poplatníky...
Takto by se dalo pokračovat u dalších malých a mikro stran, ale kdo by to znovu a znovu četl, že?
Hospodářskou kriminalitu jsme tedy oddělili. Zbývá se tedy podívat, kterým směrem se jednotlivé subjekty dívají politicky a jakou mají hospodářskou politiku.
Naprosto obecně se pravá strana politického spektra stará o zdravý hospodářský růst a malý stát, který té nejvíce znevýhodněné části obyvatel pomůže (zdravotně postižení...), ale jinak se lidem do života vůbec neplete - nepřekáží v jejich vlastní iniciativě.
Levá strana politického spektra je naopak přesvědčena, že stát má být robustní, má se o všechny dobře starat, přispívat jim na všechno a regulovat cokoliv. Iniciativa jednotlivců je nežádoucí, omezená na komunální úroveň, kde je povoleno (a oceňováno) postavení lávky přes potok za vlastní peníze.
Krajní části obou spekter se prolínají a dočasně spojují a následně nepřátelsky rozcházejí, aby dokázaly napáchat co největší škody.
Že tu pravicovost nevidíte u dnešní vlády? Já také ne, tedy většinou. Má to ale své racionální jádro. Tato vláda nevznikla jako povolební koalice stran s podobným nazíráním světa. Pravicovost se rozmělnila kvůli "nutné" spolupráci s levicovými Piráty (dnes kandidujícími s ultralevicovými Zelenými), kde se již dříve část členů zapojila do Varufakisova hnutí, které je extrémně levicové, odmítá kapitalismus a vyznává marxismus. Ani další strany dnešní vlády nejsou vysloveně pravicové. Lidovci vždy lavírovali spíše nalevo, Starostové jsou výrazně progesivističtí a dnes kopou proti ODS, jakoby v té vládě nikdy nebyli a TOP09 má silné progresivistické křídlo. Navíc jsme si za desetiletí vychovali občany, kteří by sice chtěli kapitalistické platy, ale k tomu socialistické zabezpečení bez práce a příspěvky úplně na všechno (že si to musí zaplatit dvakrát tolik ze svých daní jim nedochází).
Levicovost je naopak výrazně vidět o dnešní opozice. Babiš se nedobrovolně ocitl v roli šéfa sociální demokracie a musí na svých mítincích pózovat s babičkami a dědečky, které, jako představitel primitivního kapitalismu, nesnáší a opovrhuje jimi stejně jako to dělal jeho spojenec Miloš Zeman. Aby zachránil dotace pro svůj Agrofert, musí se účelově spojovat s (bývalou) sociální demokracií, antisystémovými komunisty a antisystémovými okamurovci. Babiš nechce opustit ani NATO, ani EU.
NATO stále ještě chrání nás a tím i Babišovy firmy a v EU má Babiš byznys. Orientace na zaostalé Rusko není v jeho zájmu. Jak se mu bude žít ve vládě (pokud volby dopadnou tak, jak zatím vypadají průzkumy) společně s komunisty a okamurovci, kteří otevřeně vyzývají k odchodu z NATO i EU? Toť otázka. Babiš nevyznává žádné hodnoty. Je to čistý oportunista a (jak říkal kdysi sexymozek) sp=olčil by se i s Marťany, kdyby na tom Agrofert vydělal. Babiš tedy z donucení, pod tlakem socdem a komunistů, nechal Schilerovou rozhazovat vrtulníkové peníze a byl jedním z významných faktorů, když inflace vystřelila nahoru a mandatorní výdaje státu jsou dnes tam kde jsou.
Až si budete stěžovat, že se máme špatně (nemáme!) a že už dvacet let platíme jednu miliardu za OZE, vzpomeňte si, kdo stál na počátku této mega zlodějiny. V roce 2005 ji v parlamentu prosadili a schválili - ČSSD, KSČM (ani soudržka Konečná nebyla proti!) a KDU-ČSL. Proti této zlodějině hlasovali výhradně poslanci ODS. V roce 2019 závazně schválila Green Deal vláda ANO, ČSSD a KSČM (to je ale náhoda...). V roce 2020 tento Babišův závazek oficiálně stvrdil svým podpisem Babišův zaměstnanec Brabec, t.č. ministr životního prostředí.
Za domácí úkol si nastudujte (nebo zadejte AI) co se stane, když všem lidem přidáte spoustu peněz na mzdě, necháte je (alespoň půlku z nich) cestovat skoro zadarmo, bude lidem dotovat všechno na co si jen vzpomenou, pošlete je do důchodu v šedesáti nebo i dříve, snížíte jim výrazně daně a navíc ještě opustíte ekonomický prostor, kde nemáme celní bariéry. Věřím, že dokážete rozpoznat, kdo to svámi a hlavně s vašimi potomky až do desátého kolena myslí dobře a kdo si na podzim přijde jen nahrabat a kdo nás zatáhne do područí krachujícího fašistického státu na východě nedaleko od nás.
Hodně štěstí při volbě.
Tohle budou myslím už třetí volby, kdy odnesu ten volební lístek, který si vybralo dítě. Já už to tady nějak doklepu, ale ono si volí pro svůj další život, tak ať má větší váhu.
Ale jestli mi někdo slíbí, že minimální důchod bude 130 % průměrné mzdy a cestování, pivo a nevěstince zdarma, tak to tedy mu ten hlas dám. :))
> "Tohle budou myslím už třetí volby, kdy odnesu ten volební lístek, který si vybralo dítě. Já už to tady nějak doklepu, ale ono si volí pro svůj další život, tak ať má větší váhu."
Ty brďo. Spadla mi brada před touto tak jednoduchou, přímočarou a geniální myšlenkou. Jak to, že jsem to ještě nikde nečetl?
To je myslím rozumný a férový postup.
Znamenám si pro vlastní vyšší věk.
Skvělé.
>"Ale jestli mi někdo slíbí, že minimální důchod bude 130 % průměrné mzdy a cestování, pivo a nevěstince zdarma, tak to tedy mu ten hlas dám. :))"
Důchod fajn, cestování fajn, ale nevěstince? Jen tak se koukat? Snad raději pleny, brejle, nebo klapačky..?
https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/cyklistum...
Nevím tak úplně jestli je mi milé motat se společně s chodci, bruslaři, kočárky. A obráceně, z pohledu chodce nemám rád když mě ohrožují cyklouni honící tempo za každou cenu. A s elektrokoly rychlých cyklistů přibývá...
Mě se hlavně líbí formulace, podle které "není komunikace stavěná na současný rozvoj cyklistiky".
Komunikace obecně by měly být dělené spíš podle nějakých rychlostních hladin, než podle toho na čem se člověk pohybuje. Viz teď nedávno ten jednokolkář...
Myslím, že by bohatě stačilo, kdyby se do myšlení společnosti opět dostala skutečnost, že s vyjímkou silnic pro motorová vozidla a dálnic, jsou veřejné komunikace používané různými účastníky a zdaleka neplatí, že když to vypadá jako silnice, je to jen pro auta. Dnes prakticky každý je řidičem auta a nějak zapomíná, že tu silnici má stejné právo užívat od chodce přes jezdce na zvířeti, osobu tlačící kárku, cyklistu... každý, včetně rodiny s dětmi na výletě. Když by si to ten točvolant uvědomil, nebylo by co řešit.
Každopádně mě už to netrápí a každý je strůjcem svého štěstí, že ano.
Mně takhle vytočilo, že v Ústí nad Orlicí v rámci nějaké rekonstrukce silnice zavřeli půlku silnice, osadili semafory a s předstihem vyznačili objízdnou trasu pro těžká nákladní auta...
Přes mapy.cz je to vidět jako dopravní omezení, řidič tedy očekává, že se na místě trochu zdrží...
Potud asi normálka, v čem je zrada? Pokud jste cyklista, dostanete se s dlouhou kolonou až k tomu semaforu a hle, cyklisté dál nesmí!
Nikde předem ani náznak varování, ze kterého by cyklista mohl tušit problém (prolézal jsem i dokumenty na webu města), dojedete ke značce a máte pár vteřin na dilema, zda značku ignorovat a jet dál s kolonou aut, zastavit nebo se pokoušet dokonce v tomhle místě otočit?
Objet to místo není jednoduché, pokud člověk není místní nebo nemá aktuální mapu, nejspíš uvízne v bludišti nedalekých jednosměrek nebo objede půl města.
Jelikož mi to přišlo pitomé, nebezpečné a nevýchovné (nejsnazší je tu značku ignorovat, mimochodem z opačného směru není), napsal jsem úřadu e-mail.
Formálně odpověděli asi na všechny mé otázky, ale byl to trochu důkaz kruhem, prý je to takhle naprosto v pořádku, přičemž PROČ jsem se ani náznakem neodpověděl.
Stručně asi protože jsou úřad a cyklistům můžou zakázat vjezd kamkoliv... :-(
Sesednout a stát se chodcem... Případně jet po chodníku, to dnes považuje většina lidí za normální.
A smysl?
Prostě schválnost asi jako když u Dobříkova nainstalovali značku "Cyklisto veď kolo 200 metrů!"
Přičemž kdyby někde osadili značku "Motoristo zastav a udělej 20 dřepů" byl by to podobný nesmysl (prevence mikrospánku), ale večer by tam byla televize, měli by je za blázny a druhý den by značka byla pryč.
Ale když jde o cyklisty, tam jsou zákazy a absurdní příkazy v pořádku, ti se bránit nemohou... :-(
To je u Týnišťka přes pětatřicítku, kdybys to měl dodržet, tak kvůli kamionům nikdy nepřejdeš, když tam není ani chodník natož přechod. Dnes už to ale žádný význam nemá po prodloužení dálnice.
Jo, přesně to místo myslím. Nevím, zda je to tam pořád, už dlouho jsem tam nejel, ale přišlo mi to absurdní.
Napadá mě, kdyby na značku dali třeba nápis "Cyklistko sundej si podprsenku!", zda by nedodržení bylo pokutovatelné a zda existuje cesta, jak by prostý občan mohl dosáhnout odstranění nesmyslné značky?
Nepočítám možnost, že ji v noci sám uřízne. Jestli má smysl psát na nějaké ministerstvo nebo jedině se s obcí soudit? :-(
Třeba v Chocni je taky skvost v podobě cyklo piktogramů. Dokud je silnice široká vedou cyklistu po okraji silnice a směrují přesně proti zábradlí mostu nad železnicí, před kterým se silnice zůží a piktogramy zmizí... aby za mostem, až se silnice opět rozšíří piktogramy nerušeně pokračovaly...
Každopádně v Ústí nad Orlicí je házení klacků cyklistům pod nohy už dlouholetá tradice. Když se rekonstruovala silnice na Hrádek, dali na začátek Kerhartic zákaz vjezdu všech vozidel a o tom, že tím formálně zakázali cyklistům příjezd na cyklostezku směr Choceň a měli by značku vyměnit nebo přidat dodatkovku, se se mnou nechtěli bavit.
Prostě buď zákaz ignorovat nebo cyklostezku nepoužívat... já našel kompromis a jezdil okolo nádraží ulicí, do které zákaz vjezdu zapomněli dát...
Letos se tam vyznamenali a v rámci rekonstrukce vodovodu nainstalovali značku přikázaný směr jízdy doprava v místě, kde není kam odbočit. Respektive o kus dál křižovatka je, ale odbočit tam nedává smysl a aby byl nesmysl dokonalý, tak před křižovatkou je zákaz odbočení vpravo pro nákladní auta, tak jestli ji tenhle příkaz přebije?
S předchozími příklady to má společné to, že cyklista buď musí tuhle značku ignorovat nebo si cestu k cyklostezce nesmyslně prodlouží - poslechne příkaz, na první křižovatce odbočí vpravo... pak se otočí a vrátí se zpět na silnici, protože mu to nic nezakazuje...
Nějakej srandista tu značku otočil . . I když by měla být pootočená šikmo směrem dolů
Ta značka tam byla asi týden, dokonce ji jednou o kus posunuly. Pak ji konečně někdo otočil rovnoběžně se silnicí, aby nebyla ze silnice vidět.
Jestli lze to kolo na držáku volně otáčet, nevím, ale nedávalo to vůbec smysl.
> "dokonce ji jednou o kus posunuly."
Tak na to musely být aslespoň dvě.
Nevím, zda je to vtipné nebo smutné, ale fascinuje mě snaha motoristy za každou cenu si nepoškrábat lak auta o závory, až mu nakonec celé auto zruší vlak...
https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/dodavka...
Samozřejmě je to naprosto iracionální, nejen v ČR lze závory snadno prorazit, škoda mohla být minimální a pokutě se nejspíš nevyhne tak či onak...
Vzhledem k tomu, že není zdaleka první ani poslední, kdo se takhle pitomě zachoval, možná by tohle měli začít studovat psychiatři. Na těch přejezdech asi musí být něco navrženého špatně, když se řidič bojí víc tenké nehybné závory než obrovského vlaku řítícího se na něj vysokou rychlostí?
Jednoduché vysvětlení, debil za volantem, počínaje vjezdem na přejezd na červenou, konče tupým manévrováním na kolejích. Podle toho to také často na silnicích vypadá.
Debil to je nepochybně, ale těch jsou silnice plné, tady ale musí navíc chybět pud sebezáchovy.
Pudovou reakcí by mělo být z nebezpečí utéct. Alternativní možnosti se nabízí zmrznout nebo bojovat, což by zde bylo hloupé a nefunkční, nicméně u nějakého procenta populace bych i tohle řešení čekal.
Tenhle pitomec ale jen v klidu popojíždí sem a tam, takže si asi smrtelné nebezpečí vůbec neuvědomuje?
Popravdě viděl jsem fotky z jednoho přejezdu v ČR, kdy se motoristovi tenhle manévr už podařil. Auto srovnal rovnoběžně se závorou tak těsně, že ho vlak netrefil.
K materiální škodě tedy nedošlo, vlak samozřejmě naplno brzdil a zůstal stát hned vedle toho auta, takže závory už se neotevřely. Řidič ujet nemohl ani kdyby chtěl, rozjelo se standardní vyšetřování, muselo se zkontrolovat, že vlak opravdu nebyl poškozen, než ho nechali odjet, mezitím doprava stála, prý nakonec dostal pořádnou pokutu... nicméně ano, závoru platit nemusel. Jestli platil i zpoždění vlaků, nevím...
Debil nemá pud sebezáchovy, tomu chybí, protože je debil
Nejdelší vysutý most na světě přes 3 km.
https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/most...
To by mohlo zajímat i Jindru. Podle vizualizace bude nádherný. Jen mám strach, že až ho postaví, tak k němu už na kole nedojedu.
Vypadá úplně jako ten červeného z USA, jen teda delší...
Netuším, jak moc tupí tamní ptáci jsou, že by je mohl ohrožovat most, ale asi to bude stejná skupina s těma co to plánují zaškatulkovat jako obrannou infrastrukturu - visutý most rozhodně řadím do kategorie "křehké"...
E-mailová reklama z CBS nakladatelství s.r.o.
Asi ten skvělí dárek nedopřeju sobě ani svým blízkým...
Jako vždy byly dodrženy všechny předpisy, nikdo za nic nemůže a teď navrch jsme ještě zlí, když se jim smějem. :-)
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot...
Letiště nemáš šanci ohlídat, zvlášť v "hlubokým" míru ...
Něco jinýho by byl hangár, nebo kdyby se motal okolo hotovosti.
Šance by byla, ale jako všechno je to o lidech a o penězích. Jestli tam je třeba jen jeden noční hlídač a nejsou žádná čidla ani kamery, tak neuhlídá, ani kdyby nespal...
To taky, ale především, pokud jsem armáda (a tedy mám chránit republiku :-)) tak je docela naprd, pokud se mi náhodný neznámý pobuda vloupe na základnu/letiště, tam natropí kdovíco, zase se vypaří.
A když už se to stane, tak budu šoupat nohama, sypat si máslo na hlavě popelem a rozhodně NEBUDU dělat do sdělovacích prostředků rozhovory na téma "češi jsou zlí a nepřející, protože se nám posmívají, vždyť žádná škoda nevznikla".
Ale možná jsem divnej já a tohle je vlastně normální, co já vím :-)
Však, že mají pořádnou ostudu, vůbec nezpochybňuju. :-)
A závěr, že není koho trestat, protože všechno bylo podle předpisů znamená jediné - ty předpisy jsou nastavené špatně a z toho měla být vyvozena zodpovědnost + zjednána náprava.
Když se tam v pohodě dostal nějaký pobuda, je jasné, že pro diverzní jednotku by to nebyl problém - ČR by mohlo přijít o celé letectvo dřív než by válka začala... :-/
O zabezpečení letadel, vojenského materiálu a provozu to nic nevypovídá. Vloupat se dá i do trezoru, on prostříhnul plot. Zcizil nestřežené soukromé vozidlo, jezdil údajně pouze po obslužných komunikacích. Jestli kromě závěrečné havárie na sebe zvlášť neupozorňoval, nikdo si ho všimnout nemusel.
Rozhodně to dost naznačuje. :-)
V dobře zabezpečeném areálu by o tobě věděli už v okamžiku, kdy bys začal stříhat plot.
To nakonec fungovalo už za komunismu leckde na státních hranicích, že přesně viděli, kudy občan utíká a poslali tam auto, dneska je technika o pořádný kus dál, takže tvrzení, že nejde zabezpečit kilometry plotu, jsou jen výmluvy, ale jasně, něco by to stálo...
Moc nějak nechápu, že to vůbec nikdo neřeší v tomhle momentálním "poloválečném" stavu, kdy tu občas udělá nějakou sviňárnu ruskem zorganizovaná sabotáž :-/ Zatím? si ale dovolují "jenom" na civilní věci, tak asi proto... A taky asi spíše čekají nějaký dron, než nějakého pěšáka, mi přijde...
Hlavně, že se pro armádu rozhazují miliardy, samozřejmě bez výběrka, za různé předražené pitominy :-(((
No, minimálně mám pocit že (el) přenosová soustava- která by mohla být dobrým cílem pro "turisty", se začíná v posledních 3 letech řešit co do bezpečnosti poněkud víc.
Nemám na mysli situaci s nedávným výpadkem, ale opravdu ty "turisty".
Hele, někdy v brzkých devadesátkách jsme s kámošovou tehdejší láskou jeli za ním na vojnu. Do Žatce... Kdysi tam bylo letiště pro MiG-29 i protiletadlová jednotka.
Na tu jejich "základnu" jsme vlezli někde bokem dírou v plotě ;-) A strávili několik hodin v nějakém skladu... Odtamtud jsme zase tím plotem vyšli ven, kousek obešli ten areál a na vstupní bráně si ho oficiálně vyzvedli, protože mu zrovna začínala vycházka ;-)
Za zuřící "studené války" to bylo stejný. Sloužil jsem v Líních u Plzně (i my mechanici jsme se střídali ve strážní službě u hangáru) a poznal i Bechyni, Hradec a Mošnov. Do Líní zajížděl civilní linkový autobus, vystoupit mohl vlastně kdokoliv. V Bechyni zase přes areál vedla místní silnice, přímo přes pomocnou vzletovou dráhu - sprdovku.
Po revoluci jsem navštívil několik cizích letišť a nepřišlo mi, že by to bylo extra jiný. V Alpnachu vede taky silnice přímo přes dráhu. Jel jsem tam kolmo i autmo. Když se lítá je tam závora, ale okolo bys klidně prošel.
A taky mám zkušenost z "ruskýho" letiště v Mimoni - Hradčanech. V osmdesátým pátým a taky by nebyl problém, i díry v plotě by se našly. Na jejich svátek letectva mě nechali i fotit.
Letecká základna je prostě příliš rozsáhlá.
https://www.osel.cz/14201-duverujeme-vede.html
"V rámci experimentů prováděných Kahanem se ukázal jako neplatný předpoklad, že čím lépe jedinec ovládá matematické postupy a rozumí struktuře dat, tím lépe by měl být schopen tato data interpretovat. Naopak se ukázalo, že lidé často zapojují své analytické schopnosti ne proto, aby našli pravdu, ale aby obhájili svou identitu nebo ideologii. Jde o formu tzv. motivovaného uvažování, kdy rozum slouží emocím a loajalitě ke skupině."
Přesně tohle je i tady vidět u těch, co propadli nějaké té ideologii. Vzdělání ani matematické uvažování nehraje roli ...
Zajímavý se i "zdravý selský rozum", na který se občas někdo odvolává:
"Výrazně důvěru podkopávají také populistické postoje vůči vědě, které staví „zdravý selský rozum“ proti odbornosti a vykreslují vědce jako odtržené elity, jež nerozumí běžným lidem."
Rakouská hejtmanka zaslala Evropské komisi dopis s cílem zastavit chystané rozšíření české jaderné elektrárny Dukovany. Situace se opakuje jako při stavbě prvních bloků. Přidají se opět Rakouskem placené Jihočeské matky?
https://www.forum24.cz/rakouska-hejtmanka-chce...
Přitom má Rakousko dost másla na hlavě...
https://www.osel.cz/3428-rakousko-zatezuje...
Ani na západní hranici se nezahálí. Němečtí Zelení společně s českými Zelenými (dnes v koalici s Piráty) protestují proti plánu na budování malých modulárních reaktorů. Protestují samozřejmě i němečtí postkomunisté a sociální demokraté.
https://www.forum24.cz/nebezpecna-jaderna...
Jj, ti kreténi prý elektriku vůbec nepotřebujou, na televizi můžou koukat i při svíčkách :-(((
Proč? Co nevyrobí sami doma to snadno koupí a dovezou a řekl bych, že to pro ně bude i levnější než stavět něco tak obrovského a drahého.
No jasně, budou to mít ještě levnější než my, kteří to tady, zatím, vyrábí a ve velkém prodávají ven :-/ My jsme snad jedinej národ, a to NÁROD DEBILŮ, kterej si nechá srát na hlavu tím, že za tuzemské zboží/výrobky platí víc než ti za hranicema, který to od nás kupují :-((( A to do toho ani nemusím počítat kupní sílu nebo naše platy :-(
Všude jinde ve světě za vlastní výrobky místní platí defakto pakatel... Jenom my tady nehorázné ceny, které jsou absolutně vycucané z prstu a jenom zkouší, co si lidi ještě nechají líbit :-/ Tady ale s našima DEBILAMA nevidím jediný posun k lepšímu :-(((
Než zaplatíme nějakých 700, možná 800 miliard v cenách elektřiny, tak bude nutné nacpat další desítky miliard do údržby a udržení provozuschopnosti stávajících bloků, takže se nedá ani v nejmenším čekat zlevnění elektřiny v nejbližších desítkách let, spíš její růst.
Sranda by byla kdyby se Rakousku podařilo zastavit výstavbu. Nebýt jaderné Francie, tak by jejich šance byly dost vysoké.
Ono to ale není "jenom" s tou elektrikou... Takhle nás na hůl berou na všem, co se tady ještě vyrábí :-(
Abych to upřesnil. Takhle se na hůl bereme sami mezi sebou. Nejsou obvykle nějací cizí oni. Většinou ti, co stojí za těmi cenami jsou naši spoluobčané. Často je dokonce za odměnu zvolíme do nějakých funkcí.
Za stav trhu tu samozřejmě můžou i některé naše bezzubé (úmyslně tak vytvořené?) zákony, s tím souhlasím.
Já jsem ale psal o celém národu, který si pořád nechává srát na hlavu a v obchodech za věci platí nehorázné ceny :-( A nikomu to, jak je zatím vidět, vůbec nevadí :-/ Např. žádný bojkot některých z řetězu utržených prodejců tu zatím, pokud vím, nikdy neproběhl... A to je prostě špatně.
S těmi dalšími "službami", kdy více než nadpoloviční část jejich koncové ceny tvoří pevný paušál, je to taky pěkná prasásna :-(((
Což je jasný důkaz toho, že se máme dobře, nikomu to nevadí. Všcihni frflají, ale všichni mají plné nákupní vozíky, jezdí do zahraničí na dovolenou a visí hodiny na datech mobilního operátora.
Ceny v obchodech přesně odrážejí ochotu zákazníků za zboží zaplatit, Jardo. To je princip tržní ekonomiky a protiklad bolševického plánovaného hospodářství. Lidé mají spoustu peněz a cenu akceptují. Kdyby peníze neměli, tak by výrobek nekoupili a výrobce by cenu snížil (nebo by ho přestal prodávat, pokud by se mu to ekonomicky nevyplácelo).
Stačí se podívat na tržby například cestovních kanceláří, které Čechům prodávají stále více zájezdů do luxusních destinací. Na tomto zbytném statku je přesně vidět, jak se máme dobře. Pokud by to tak nebylo, jezdili bychom opět do kempu u Balatonu.
Až na podzim Babiš s Konečnou a Okamurou všem přidají hromadu peněz, vystřelí inflace a ceny půjdou opět nahoru...
P.S. Než jsem to dopsal, Petr mě předběhl :-)
Já vím... Nepřijde mi to ale vůbec normální :-( Výrobci ty svoje výtvory (mám teď na mysli hlavně potraviny) postupně šidí na složení, v balení je toho čímdál míň, ale cena toho samého pomalu ale jistě roste :-/ A rozhodně se to nedá pořád svádět na údajně rostoucí světové ceny surovin nebo energií... Tu největší energetickou pecku už máme dávno za sebou, myslím...
A nikomu to vůbec nevadí :-(
Ale ono to vadí a myslím, že hodně, jenže nikdo neví pořádně co s tím. Většina nemůže nic a těch pár co můžou tak ty zase až tak netrápí, je jim to jedno či není zájem to řešit.
Problém je, že u nás na rozdíl třeba od Německa a Polska je těch maloobchodních řetězců i potravinářů co jim dodávají podstatně méně a trh není plně konkurenční, ale spíš oligopolní, takže ta tržní ekonomika poněkud pokulhává.
A to, že produkt se prodává za nějakou cenu a pak najednou je akce za polovinu je poněkud zvrácené, protože buď ta normální cena je naprosto přepálená nebo tak akční dumpingová.
Ta akční vůbec nemusí být dumpingová může být a zpravidla je jen málo zisková.
Přesněji, méně zisková než ta běžná.
Takže jsme u těch přepálených "běžných" cen.
To jsme si ale v Česku vychovali, jako spotřebitelé (posedlí letadlovými akcemi), sami...
Ano méně, ale dost možná, že míň než je potřeba pro udržení běžného chodu, nemluvě o růstu a rozvoji firmy. Takže ten zisk pak prostě generují z "běžných" cen ostatního.
Třeba ceny běžného chleba a pečiva má většina prodejen trvale podrazených. Také u nich nějaké akční ceny jsou hodně vzácné, téměř nikdy. To má svoje důvody, je to tak mnoho let a to nikomu nevadí.
Něco už napsali pánové...
Bojkoty čas od času probíhají, ale celkem bez zájmu veřejnosti.
Třeba appku "bez Babiše" znáš a máš? Tohle je třeba technicky pěkně udělaný bojkot. Jen těch lidí, co by se jím řídili holt moc není. (O tom, kolik lidí by ho rádo dokonce na post premiéra ani nemluvím.)
Ono to je v případě potravin trochu složitější. Myslím, že většině lidí je celkem jedno jaké má politické názory krmič či pěstitel, důležité je jestli to chutná, je dobře poživatelné za ještě přijatelnou cenu. Navíc u mnoha výrobků, zvlášť ne těch privátních značek se výrobce nedá určit.
Ale však jo. Pokud to většině lidí chutná a zdá se jim to za přijatelnou cenu, tak holt kupují. Takže pak naříkat nad tím, jak že se složení pořád zhoršuje a ceny rostou a nikdo neudělá žádný bojkot, je poněkud kontraproduktivní.
Prostě ten "bojkot" toho, co se nám zdá mizerné a drahé si musíme udělat každý svůj - a máme to pro sebe vyřešeno.
Jsem se díval na web celostátních českých Zelených a nenašel jsem jedinou zmínku z poslední doby k jaderným elektrárnám. Jestli proti nim někdo ze Zelených útočí, tak jsou to místní organizace.
Naši zelení jsou naštěstí nepodstatní a celkem bezzubí. Námitky proti našemu jádru mají především naši sousedé a ti nejsou až tak bezmocní.
Možná by to chtělo lépe číst...
Zelení (dnes v koalici s Piráty) žádají naprosto otevřeně likvidaci čisté a spolehlivé jaderné energetiky na úkor občasných zdrojů energie, tzv. OZE.
Kdo by si chtěl přečíst program ultralevicových Zelených, tak prosím. Energetika je např na straně 11.
https://www.zeleni.cz/web/wp-content/uploads...
Máš pravdu, hledal jsem jen v aktualitách. Díky za program, rád jsem si ho přečetl. Z celého programu na 39 stran je jedna strana věnována energetice a odmítání jaderné energetiky je na jeden odstavec. Tak minimalizované prohlášení bych od Zelených nečekal. Dříve to byl jeden z pilířů jejich programu. Je to stále levicová strana, to se nezměnilo, ale teď se víc snaží o realističtější názory. Třeba to s Piráty bude fungovat.
Pokud považuješ Zelené za ultralevicovou stranu, tak kam pak zařadíš Komunisty?
Ultra asi ne, ale levicoví jsou hodně, takže nic dobrého.
Zelené řadím mnohem více vlevo než konformní komunisty. Žádný z představitelů komoušů by ve skutečnosti zpátky do ruského vlivu nechtěl a zespolečenštění výrobních prostředků by pro komoušské představitele byla noční můra. Dnes jsou to tvrdí kapitalisté. Komoušské bláboly si mohou dovolit, protože tady již nikdy (sami) vládnout nebudou a tak mohou naslibovat (některým) hory doly.
Zelení jsou jiní a myslí to zcela vážně. V naprosté většině jsou technicky a ekonomicky nevzdělaní a tak nechápou například roli obrovských generátorů při stabilizaci sítě a mnoho jiného. Zcela vážně hovoří o energetickém "asketismu" pro všechny. Naprosto vážně uváději ve svém programu "fluktuující obnovitelné zdroje" - tzn. když bude dunkelflaute, tak si zapálíme svíčku a budeme si hrát dětmi a štěňátky. Jejich politika se přímo prolíná s https://nerust.cz/ nebo https://re-set.cz/