reklama

Vlastni osvetleni - zatim napad

Ahojky
Na tema svetel uz tu diskuze byly, ale jednak v nove verzi stranek, nemuzu otevrit tema s vice nez 100 prispevky (trva to na mem PC vecnost)... a potom me zajima nazor na osvetleni, o kterem uvazuju.

Aktualne mam na Ibexu LED svetylka primo od Azubu. Nerikam, ze jsou spatna (pominuli pretrzeny pasek u predni baterky), ale kdyz jsem v listopadu a zacatkem prosince jezdil do prace a zpet za tmy, svetla prestala stacit. Mozna mam prehnane pozadavky, spousta lidi mi tvrdi, ze baterky v nejlevnejsi blikacce jim vydrzi roky a vic nepotrebujou, ale on bude asi rozdil 10 minut vecer po meste nebo dvakrat denne 26 km mezi vesnicema. Baterie jsem uz menil trikrat a od predni baterky stejne vidim na cestu prvni 3 dny a pak je dobra jako blikacka, ale svitit si musim celovkou, coz na lehokole neni nic moc. Nabijeci baterie se moc nehodi kvuli lichemu poctu baterii, v zadni blikacce je nizsi napeti dost znat a navic hlidat baterie na trech mistech (predni, zadni a celovka) je dost otrava, stejne tak zapinat kazde zvlast, tak hledam jine reseni.
Kdybych si byval priplatil za SON dynamo, asi by to ted bylo jednodussi, ale i tak cena kola nebyla na moje pomery zrovna nizka....

Takze tady je moje aktualni myslenka na vylepseni svetel k pripominkam. Napajeni by mely na starost 4 NiMh AA baterie, ktere by se i s ridicim obvodem schovaly pod sedlo. To je asi 2500 mAh pri cca 5V a pocitam, ze bych je kazdy vecer (nebo kazdy druhy) nechal zase nabit.
Predni svetlo by tvoril luxeon L-LXHL-NWE8 (1W star/O 10 stupnu optika) a druhy by byl bud L-LXHL-MW1D (1W bez optiky 120 stupnu) nebo lepe varianta s teple bilou, ale tu jsem u GME nevidel. Predstava je takova, ze modul bez optiky by osvetloval silnici pred kolem a do stran, zatimco ten s optikou by svitil spis do dalky a sel by vypnout, aby neoslnoval auta (pokud budu mit pocit, ze se tim oslnit da). Oba dva predni luxeony bych chtel pripevnit ze spodu k ramove trubce pod pedaly, takze by pri pohledu shora nebyly videt, nekazilo by to vzhled a nebyl by duvod je sundavat jako blikacky. Zadni svetlo by pak tvoril cerveny 1W luxeon bez optiky (ktery by asi nejel na plny vykon) a prisel by nekam na operadlo co nejvyse.

Ridit by to mela Atmega48, regulace proudu by byla pomoci PWM, takze bych si mohl definovat pro kazdy luxeon zvlast proud a pripadne blikani v ruznych rezimech jen zmenou programu, coz by mi vyhovovalo. Zvazoval jsem i AtTiny45, ale to bych musel asi hodne zjednodusit, treba nemerit proud pro kazdy luxeon zvlast.

Ovladani by bylo jednim tlacitkem nekde na riditkach. Po zkusenostech s blikackama, kde musi clovek treba 6krat zmacknout, aby svetlo vypnul, bych udelal ovladani slozitejsi. Dlouhy stisk (nad 1s) by svetlo zapinal a vypinal, pouze pokud by ten dlouhy stisk nasledoval bezprostredne (do 3 s) po zapnuti, prepinal by rezim (vypnuto -> nocni sviceni -> denni blikani -> vypnuto).
Rezim nocniho sviceni by vypadal tak, ze oba predni luxeony by svitili (jestli uplne naplno je otazka), zadni luxeon by blikal (jak presne se uvidi, nejspis kratke zablesky). Kratky stisk tlacitka by vypnul predni luxeon s optikou (nebo vyrazne snizil vykon) jako potkavaci svetla u auta.
V rezimu denniho blikani by vsechny tri luxeony blikaly a cilem by bylo dosahnut kompromisu mezi co nejvyssi viditelnosti ve dne a co nejmensi spotrebou. Asi by se stridalo bliknuti zadnim svetlem a prednim, aby byl okamzity odebirany proud co nejmensi. Jestli by se v tomhle rezimu neco aktivovalo kratkym stisknutim tlacitka jeste nevim, mozna kratkodobe sviceni na plny vykon.
Kdyz bude system vypnuty, mel by z baterie odebirat absolutni minimum (par mikroamper), kdyz by se to nepovedlo, pridal by se vypinac. Nicmene v tomhle rezimu by kratky stisk tlacitka zmeril napeti a nasledne poctem bliknuti vyjadril stav baterie (treba 5 bliknuti = 50%), takze bych mohl zjistit, kolik energie jeste zbyva.

Luzeony existuji sice i vyssich vykonu, ale pokud nechci vozit tezky akumulator, tak si stejne vetsi vykon nemuzu dovolit. Mozna jeste celou myslenku prehodnotim, az mi prijdou objednane soucastky a budu moct svitivost vyzkouset, nicmene na predchozim kole jsem mel jako pridavek k zarovkovemu svetlu supersvitivou 45Cd LED na 20 mA a znat to bylo tolik, ze nechci verit, ze by mi dva 1W luxeony nestacily (v terenu po tme jezdit nebudu).

Dival jsem se i na CREE LED, ale jednak by bylo asi slozitejsi objednani, v realu jsem to nevidel, tak nevim o kolik sviti vic nez luxeony stejneho vykonu, a co jsem prochazel nejaky datasheety, tak zrejme nic jako optiku star/o ani nemaji? Pripadna vymena luxeonu za neco stejnych parametru a vyssi svitivosti v budoucnu by ale nemel byt problem.

Tak co, je to cele blbost? :)

[ Zpět ]
Datum: 16.12.2009
Autor: Jrr
  • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

         

    Zdar, blbost to není, přidal bych ale pár zkušeností.
    Luxeony bez optiky bych nepoužíval. Rozhodně ne dopředu, s tím nic neosvětlíš, rozptyl je tak velký, že na silnici před sebou nebudeš mít pocit, že by to svítilo. V GM se myslím prodává i nějaká širší optika (tuším 30 a 60°). Pokud chceš širokoúhlé světlo co ti posvítí i do strany, vzal bych tu šedesátku, bude to široké dost. Vzadu je to na uváženou, ale červený bez optiky bude taková silná, ale drobounká jistřička. Šlo by to, ale asi bych do toho pumpoval radši celkem dost proudu, protože se to dost rozptýlí.
    10°1W luxeon je neschopný oslnit řidiče auta, snad jedině za úplné tmy kdybys mu stím šel přímo proti očím. Pokud ale dodržíš zákon ohledně nastavení stranově přesně v ose a výškově osou ne víc než 20m před kolo (což už je prakticky vodorovně, pravděpodobně skončíš u nějakých 10m), tak nemůže oslňovat. Naopak při jakékoliv rozumné cestovní rychlosti osvětluje přesně to co potřebuješ (asi 1-2 vteřiny před tebou), širší světlo potřebuješ jen při velmi pomalém manévrování.
    Byl bych opatrný s umístěním pod rámovou trubku, bude se to hodně špinit tím co vyhazuje přední guma a stíny kmitajících bot budou sahat docela daleko dopředu. Taky osvětlení silnice je tím lepší čím výš to namontuješ. Uvážil bych, jestli to nedat před středovou mufnu nebo na přesmykačovou trubku, ale můžeš vyzkoušet.
    S 1W led se dá jezdit, i když to není až tak úžasné. Ten NWE8 jsem používal docela dlouho a jde to. Mohl by to být rozumný kompromis mezi výkonem a spotřebou.
    Pokud chceš Cree XR-E Q5, tak mám doma celkem zásobu. Můžu ti jednu nebo dvě prodat a poslat poštou. Stojí 6,5 USD za emitor (na 21mm hliníkovém tišťáku) a 1 USD za 10° optiku. Jinou optiku ale nemám. Když budeš Q5 napájet jen na 1W, bude svítit víc než ten luxeon, to jsem si celkem jistý. Navíc nebude problém ji chladit, pře 350mA se skoro nezahřeje, na rozdíl od toho luxeonu (má lepší účinnost).

    [ Zpět ]
    Datum: 16.12.2009
    Autor: Jirka
    Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

           

      Tak uz jsem videl svitit luxeony a bohuzel musim potvrdit, ze bez optiky je rozptyl opravdu obrovsky a svetla ve vysledku malo. To s 10°optikou uz to celkem pekne sviti, i kdyz priznavam, ze jsem cekal trochu vic.
      Prijemne prekvapen jsem byl akorat barvou svetla, kdy i studena bila je citelne lepsi nez predni baterka, co mam na kole ted.

      Tak asi budu hodne uvazovat o Cree XR-E. Na strankach lumileds uz dokonce tyhle luxeony oznacuji za discontinued. Misto nej maji luxeon rebel s parametry podobnymi cree, ale ten se asi taky v nasich obchodech hned tak neuvidi, coz? :(

      [ Zpět ]
      Datum: 17.12.2009
      Autor: Jrr
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
  • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

         

    Ještě mě napadlo na ten zadní nedávat klasickou kruhovou optiku, ale nějaký improvizovaný reflektorek nad a pod daný šikmo. Nahoru a dolů svítit nepotřebuješ, takže by touhle částí světelného toku stálo za to nasvítit třeba plošku polepenou červenou reflexní folií, mohlo by to to koncové světlo opticky zvětšit a určitě tím nic neztratíš.

    [ Zpět ]
    Datum: 16.12.2009
    Autor: Jirka
    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

           

      Diky za poznatky.
      No pokud PPL nebude zkouset dalsi vymluvu s oznacenim "Zavlek", tak mi dneska prijde 1W luxeonek s a bez optiky, takze si snad udelam jasno, jak moc nebo malo to sviti.

      Mel jsem supersvitivou LED s rozptylem 10 stupnu a tusim 45 Cd (tedy asi desetina luxeonu s optikou) a pripadalo mi, ze na blizko to na zemi dela pomerne male kolecko, takze jako jediny zdroj svetla by to nebylo dobre (zvlast do zatacek pokud jsou v asfaltu diry) a odtud vznikla myslenka kombinovat to s necim sirokouhlym. Stejne tak z hlediska moji viditelnosti mi pripadalo tech 10 stupnu malo. Ja jsem tedy zil v domneni, ze nic mezi Luxeonem 10 a 120 stupnu Lumiled nevyrabi, to musim prozkoumat, videl jsem 30 a 70, ale od jineho vyrobce.

      To ze by se 10 stupnovym luxeonem nedalo oslnit se divim. O pozadavkach vyhlasky vim (kontroloval jsem i rozmery odrazka), ale 20 m je uz skoro rovnobezne (nahoru to otacet urcite nebudu) a ja sice chci tak silne svetlo, aby kazdy auto prepnulo na potkavaci (coz ted kreteni nedelaji), ale zaroven nechci, aby ty dalkove zase zapinali zpatky, protoze jim prijde, ze svitim vic nez oni...

      Retroreflexni folie by mela podle me odrazet svetlo zpet do zdroje, ale vyzkouset se to muze, reflexek neni nikdy dost. :)
      Zatim jsem chtel pouzit luxeony samostatne bez krytu, ale je fakt, ze ve predu pod pedalama konci docela dost spiny (i kdyz mam blatniky), tak jeste uvidim. Libilo se mi, ze je tam dirka se zavitem (asi na windshield), takze by to slo prisroubovat a pod ramovou trubkou by to nebylo skoro videt a nesvitilo by mi nic oci.

      Mit svetlo vyse (a bliz ose oci) je vyhodne z hlediska ruznych reflexnich prvku (s celovkou sviti navic oci vsem zviratkum), ale co jsem behem listopadu nasbiral zkusenosti s mlhou, tak tam to zrejme funguje naopak a svetlo z celovky krasne rozsviti mlhu okolo hlavy, ale na silnici uz nedosviti, takze ted bych chtel zkusit umistit predni svetlo naopak spise dolu (ja vim musi byt nad prednim kolem, takze svetlo z boku na vidlici by uz asi v poradku nebylo, ale do zatacek by to mohlo byt dobre).

      Jako alternativu zvazuju pouzit dozadu nekolik supersvitivych LED na ruzna mista (konec blatniku, nosic, sedlo). Svitilo by to mene, ale u luzeonu je fakt, ze to bude jen jeden svitici bod, ktery kdyz nahodou neco zakryje, tak nebude videt nic.

      No behem vanoc, kdyz toho asi moc nenajezdim (moje hranice pro jezdeni na kole je okolo nuly), si budu mit s cim hrat... :)

      [ Zpět ]
      Datum: 16.12.2009
      Autor: Jrr
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

             

        Osobne mi je prijemnejsi osvetleni citelne niz, nez oci. Vidim pak stiny nerovnosti. Pri jizde na MTB v terenu pouze s celovkou mne to obcas neprijemne prekvapilo. Bohuzel se i diry v asfaltu dokazou tvarit jako zaplaty. ;-(

        Coz nevylucuje jeste jedno svetlo vyse, stiny budou i tak znatelne a ocicka budou taky pekne reflektovat.

        Osobne jsem si vytipoval nejlepsi mista pro uchyceni svetla - na nohach vidle s odstinenim, aby vyplet a rafek neoslnovaly a na malem nastavci smerem vpred na slapaku, aby nohy neoslnovaly a nestinily.

        Ted uz jen prekonat lenost. ;-)

        [ Zpět ]
        Datum: 16.12.2009
        Autor: Murphy
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

               

          No udelat nastavec ze slapaku smerem dopredu me taky napadalo. Jen mi to pripada trochu jako bajonet a nechci tim zkazit vzhled kola, ale mozna ze by zbaveni se stinu od nohou za to stalo.

          Jojo, lenost je hrozna vec a dostat se od myslenky k realizaci da zabrat. U me tak bohuzel minimalne polovina napadu konci ve stadiu pripravy.

          [ Zpět ]
          Datum: 16.12.2009
          Autor: Jrr
          Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
          • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                 

            Nastavec uz tu tusim nekdo zminil. Ja si predstavoval neco malinko pruziciho (kvuli pripadnemu narazu co opreni kola) a dlouheho cca stejne jako velka pila. Trosku stinu by tedy asi zustalo.

            [ Zpět ]
            Datum: 16.12.2009
            Autor: Murphy
            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
          • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                 

            lenost je hybatelem pokroku kluci! Nebýt lenosti ano kolo jsme ještě nevynalezli! :-D

            [ Zpět ]
            Datum: 18.12.2009
            Autor: Jurimír
            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
            • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                   

              Kolo sem importovali Primové ;-) Alespoň něco takového říkali v Transformers 2 :-)))

              [ Zpět ]
              Datum: 18.12.2009
              Autor: Jarda
              Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
  • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

         

    Nestudoval jsem to podrobně, ale připadá mi to příliš složité. Používám jednu Q5 diodu připojenou bez jakékoliv elektroniky přímo na nějaký hranatý obyčejný LiIon akumulátor koupený v GM nabíjený na 4,2 V nějaku cca takovouhle http://www.zajic.cz/nablion/nablion.htm nabíječkou vlastní výroby. Na kole je opravdu jen ta dioda (s 10° optikou), vypínač a baterka. Není tam žádná zbytečná ztráta v nějakém regulátoru. Svítí tak, že na běžné silnici se nebojím v úplné tmě jet 60 km/h. Vydrží to skoro naplno svítit mnoho hodin. Baterka i s krabičkou s vypínačem váží 160 g, mám dvě baterky paralelně, váha by tedy šla srazit na polovinu (pro každodenní dobíjení by asi stačilo).
    Poslední dobou to používám spíš jako čelovku (na azubu mám SON). Bez optiky je vidět na 5 m jako ve dne (na kolo je ale těch 5 m příliš málo). Optika je velmi snadno sundatelná. Na azubu jsem diodu umístil na tyčku trčící dopředu před převodníky, aby nebylo stíněno a nesvítilo mi na nohy. Co mi nejvíce chybí je dálkově nastavitelné seřizování výšky světel podle zatížení kola (jak v autě).

    [ Zpět ]
    Datum: 16.12.2009
    Autor: PavelŠ
    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

           

      No uznavam, ze v jednoduchosti je sila a mozna vymyslim zbytecne slozita reseni, ale jak to proboha muze fungovat? ;)

      Pokud tam nemas nekde nejaky odpor (nejjednodussi omezeni proudu), tak aspon podle datasheetu Cree XLamp XR-E si troufam tvrdit, ze po pripojeni 4.2V zdroje (pokud nema omezen proud) potece obvodem nekolikrat vic nez je dovoleny proud a ledka by mela shoret.

      [ Zpět ]
      Datum: 16.12.2009
      Autor: Jrr
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

             

        Kdepak, vydrží to v pohodě, viz třeba tabulku zde: http://www.kaidomain.com/ProductDetails.aspx...
        Ta baterka se na 4,2 jen nabíjí, po připojení zátěže má samozřejmě napětí nižší, jmenovité je myslím cca 3,7. Používám to takto už dlouho, má to za sebou několik nočních přejezdů na kole i celonočních šifrovacích her, bez jediného problému. A silnější světlo jsem na vlastní oči zatím neviděl.

        [ Zpět ]
        Datum: 16.12.2009
        Autor: PavelŠ
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

               

          Aha, ja myslel ze 4.2V je jmenovite baterky, to pak jo...
          No sice ti asi svetlo bude s vybijenim baterie postupne slabnout (s vyssim napetim a PWM regulaci bych mohl drzet maximalni proud i pri vybitych bateriich), ale ta jednoduchost a fakt, ze neprijde zadna energie na zmar, ma hodne do sebe.

          [ Zpět ]
          Datum: 16.12.2009
          Autor: Jrr
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
          • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                 

            máš samozřejmě pravdu...s inteligentní regulací to bude určitě lepší, hlavně i s regulací se to dá pomocí nějakého přepínače pořád propojit i napřímo a na regulaci to přepnout jen v případě, že je skutečně potřeba.
            Ale jinak Q5 dioda i LiIon akumulátor mě po zkušenostech se starýma luxeonama a Pb baterkou i NiCd a NiMh akumulátorama velmi příjemně překvapily. Není to ale samozřejmě pořád ještě špička (na to tu jsou jiní odborníci, třeba pepko). Jinak obchod kaidomain.com můžu doporučit, je to sice přes půl světa, ale funguje to dobře, poštovné zdarma i když objednáš jen jednu diodu, dojde to až do schránky (diody jsou malé), platí se přes paypal - taky žádný problém.

            [ Zpět ]
            Datum: 16.12.2009
            Autor: PavelŠ
            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

               

          Ale viděl, jen zapomněl :-). Na K24 jsem měl tu čtveřici Q5 hnaných na 1000mA při přepnutí na plný výkon. S tím jsem nejvíc jel asi 65km/h po točité silnici kterou jsem vůbec neznal, a naprosto v klidu, šlo by asi i víc, kdyby na to byl kopec.

          [ Zpět ]
          Datum: 17.12.2009
          Autor: Jirka
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
          • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                 

            no jasně, ale to je pořád q5, tedy to stejné;-) jasněže když tam dáš čtyři tak to svítí víc
            jinak na azubu, co jsem měl na k24, mám sice dvě q5, ale jedna má širokoúhlou optiku (takže svítí jakoby "málo") a jedou pouze na 500 mA, takže to svítí (alespoň zdánlivě) míň, než na tu baterku. Ale baterka zase časem (vybitím) slábne. Nějaké exaktní testy jsem nedělal.

            [ Zpět ]
            Datum: 18.12.2009
            Autor: PavelŠ
            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
  • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

         

    To je výborné, že se chceš do něčeho pustit, třeba se jednou může uspořádat přehlídka nejenom vlastních konstrukcí kol, ale i vybavení, prostě takový tuning.
    Jsem právě ve stádiu výroby, tak trochu naznačím, jak to bude vypadat. Luxeony jsou slabé. Vpředu bude pod šlapákem dálkové světlo s 12W SSC, reflektor do Aurory (asi 5 cm), s přidanýma čočkama, aby se nic neztrácelo do okolí. Výkon ude nastavielný. Na držáku původně pro přesmykač bude uchycené světlo potkávací - dvě 3W Cree speciálně vyladěné v 8cm reflektoru (původně pro žárovku), odvod tepla do chladiče venku. Svítí to do široka i před kolo, jenom ne nahoru. Výkon se bude sám měnit podle rychlosti nebo ručně.
    Zadní světlo budou tvořit dva 5-cm kruhy, v každém 15 LED, zatím nejúčinnějších, co jsem viděl. Modulované asi 100Hz, jak u některých aut, je to nejlíp vidět. Bude to i jako mlhovka a brzdové, k tomu se přidá ještě něco na vršku sedadla.
    Pak taky blinkry - vpředu, na řídítkách a vzadu a taky majáček na prutu - mohl by blikat, ale víc se mi líbí, když se světlo bude jakoby točit. Blinkry + maják celkem 48 žlutých 100mA LED.
    Hlavně to musí být tak spolehlivé, jak můj megasystém na klasickém kole, kde jsem do toho nemusel šáhnout už 36 tisíc km, ani akumulátor se nikdy nevybil. Měl bych tam aspoň vyměnit 3W Luxeony za SSC, které už dlouho mám, ale nechce se mi to zbytečně rozdělávat.
    Tak zpátky do té modelařiny. Chtěl bych to stihnout do nejbližší akce, minimálně do K24 a času je denně hrozně málo. Až to bude, tak rychle nafotím, jak to vypadá, dokud se na tom nevysekám nebo to neukopnu při nasedání.

    [ Zpět ]
    Datum: 18.12.2009
    Autor: Radek
    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

           

      Tak to ziram, to je uplne jiny kalibr nez o cem bych i jen uvazoval... :)
      Nejak jsem v popisu nepostrehl, cim to budes zivit, jestli krome akumulatoru i dynamo? To vychazi aspon na 20W prikon, ne? Cim a jak to ridis/regulujes?

      Ja ted postupne zjistuju, ze chtit nezavisle ridit tri luxeony pomoci PWM a zpetne vazby je hezke, ale zapojeni bude slozitejsi nez jsem si puvodne predstavoval (nestaci tranzistor a odpor pripojeny k procesoru, pribudou kondenzatory) a hlavne mi uz to reseni nevychazi tak bezeztratove, jak jsem si predstavoval, takze to mozna jeste cele prehodnotim.
      Cerveny luxeonek je sice hezky, ale musim uznat, ze vetsi svitici plocha, bude asi videt lepe a tak mozna radsi pouziju hromadu supersvitivych led na 20mA.

      [ Zpět ]
      Datum: 18.12.2009
      Autor: Jrr
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

             

        Dynamo tam je. Když je systém udělaný na 12V, (při jízdě max. 14,3V, pak se dynamo samo odpojuje), dá se z akumulátoru při průměrné rychlosti kolem 25 km/h brát trvale 6W, dlouhodobě vyzkoušeno na klasickém kole. Občasnou potřebu většího výkonu pokryje akumulátor, stále ještě olovo. Tady je přední kolo 20", ale dynamo schválně na 28". Tím se dostane stejný výkon i při menší rychlosti. Možná tam dám ještě malý AC/DC měnič, který se sám připojí při vyšší rychlosti, třeba ve sjezdech, ale víc než 15W bych z toho stejně nedostal, tak nevím.
        Všelijaké regulace tam bude moc, žádný procesor, ale samé operáky a malé DC-DC měniče. V SMD to všechno až tak moc místa nezabere.
        Už se nikdo na nic neptejte, až to bude, dám popis ;-)

        [ Zpět ]
        Datum: 18.12.2009
        Autor: Radek
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

               

          Tak to se budu tesit...

          No ja jsem vic programator nez elektronik, takze pro me je idealem jednoduche schema a chytry program, operakum a civkam se chci uplne vyhnout a pocet soucastek bych rad udrzel na minimu. Soucastkam s oznacenim SMD se vyhybam, pripajet zvladnu sotva DIP. :)
          Ty k tomu mozna pristupujes naopak, proc ne.

          Ale s procesorem by sla udelat jedna vec, co ty bez nej nemuzes. :)
          Mohlo by treba zadni svetlo dokola vysilat zpravu v morseovce. Pro 99% ridicu by to sice stejne bylo jen blikani, ale treba by si nekdo vsimnul. :))

          [ Zpět ]
          Datum: 18.12.2009
          Autor: Jrr
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
          • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                 

            Myslíš třeba SOS? To by pochopilo třeba i víc lidí. A mohlo by se to samo spusit, když se kolo ocitne v jiné než obvyklé poloze :-))
            Bez procesoru by to asi šlo, jenom by se ta zpráva hůř operativně měnila.
            Nějakou tu CMOS logiku tam mít taky budu, klopný obvody a čítače, tak na úrovni konce 70.let :-))

            [ Zpět ]
            Datum: 18.12.2009
            Autor: Radek
            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
            • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                   

              Myslel jsem treba adresu www stranky, neco jako podprahova reklama pro namorniky. ;)

              No kdyz jsem si pred casem hral s GPS a telefonem, napadalo me, ze by aplikace mohla sledovat rychlost a pokud by doslo k nahlemu zastaveni a obsluha by nejevila znamky zivota (nestiskne vcas storno), mohl by telefon poslat souradnice s tim, ze mam asi problem.

              Nicmene jen z rychlosti (merene gps) by slo tezko rozlisit havarii od brzdeni na krizovatce. Ale se snimacem polohy by to uz mohlo byt docela spolehlive. Prudke zastaveni nasledovane polozenim kola na bok uz nevesti nic dobreho... i kdyz nejlepsi by stejne byl akcelerometr. Pak by ta zprava mohla obsahovat i pravdepodobnost preziti zmereneho narazu... :)

              No nic sice offtopic, ale zakladatel vlakna to prezije. :))

              [ Zpět ]
              Datum: 19.12.2009
              Autor: Jrr
              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
  • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

         

    Je to celkem stare tema, ale jelikoz jsem tady sepsal prvni napad, na sve osvetleni kola, nebude od veci strcit take sem popis, jak vse nakonec dopadlo, kdyz byl konecne cas to sepsat.

    Napajeni - 4 x AA NiMh Sanyo 2700 mAh
    Prvni vetev - menic step-down (buck) zapojena bila Cree Led XRE Q5 s desetistupnovou optikou. Led s chladicem a reflektorem je pripevnena uplne vepredu pod osou klik.
    Druha vetev - menic step-up (boost) pro zadni svetlo slozene ze serie 10 x cervene supersvitive LED (krajni maji udano 5Cd/30deg, ostatni 13Cd/10 deg), LEDky jsou v rade na konci nosice pod zadni odrazkou.
    Treti vetev - menic step-up (boost), zapojeny 2 teple bile LED (13 Cd/15 deg) umistene v prednim odrazku a 3 cervene LED prilepene k levemu hornimu rohu sedadla.
    Kazda vetev je regulovana pomoci proudove zpetne vazby a PWM na 30 kHz.
    Ovladani - na pravem riditku 2 tlacitka a indikacni zelena LED. Prvni tlacitko ovlada svetlo, druhe melo ovladat houkacku, zatim jen aktivuje blikani na nejvyssi vykon. Provizorne (uz nekolik mesicu) je ochrana tlacitek proti vode resena igelitem a izolepou.
    Nabijeni - pomoci konektoru lze pripojit nabijecku, pri detekci -dV prepnuti na udrzovaci proud.

    Ridici obvod je spolu s bateriemi schovany v krabicce za sedadlem. Vetsinu prace odvadi procesor ATmega48, jinak jsou na desticce 3 civky, tranzistory, nejake kondenzatory, diody a podobna bizuterie. Firmware, reaguje na stisk tlacitek, prepina rezimy, reguluje proud pomoci PWM, kontroluje napeti baterie, ridi nabijeni atd. Stav a dulezite hodnoty lze sledovat po pripojeni seriove linky na PC. Teoreticky je mozne funkce v budoucnu jeste rozsirit, v uvahu pripada treba displej, houkacka, cidla pro alarm, dynamo, propojeni s mobilnim telefonem a podobne, nejake volne PINy zatim zbyvaji.

    Klidovy odber obvodu (kdyz nikdo nemacka tlacitka a svetla jsou zhasnuta) je okolo 2.5 uA (mikroamper), maximalne 0.015 mW. Aktualne firmware podporuje 5 zakladnich rezimu ve dvou skupinach. Prvni skupinou o 3 rezimech je nocni sviceni, kdy svetla sviti, pouze zadni svetlo (2. vetev) blika. Druhou skupinou je denni rezim, kdy svetla blikaji a rezimy se lisi vykonem a zpusobem blikani. Krome toho je tu jeste minimalni rezim (neco jako parkovacky), na ktery se automaticky prepne pri poklesu napeti pod 4.1V.

    Proudy do jednotlivych vetvi v ruznych rezimech:
    Night-low: 60 mA, 8 mA, 4 mA
    Night-mid: 200 mA, 8 mA, 12 mA
    Night-high: 650 mA, 12 mA, 18 mA
    Day-low: 80 mA, 12 mA, 10 mA
    Day-high: 300 mA, 17 mA, 16 mA
    Minimum: 2 mA, 0.2 mA, 0.2 mA
    Popisovat, jak ktera vetev kdy blika, by bylo zbytecne komplikovane a mozna to jeste zmenim v dalsi verzi firmware, stejne jako hodnoty proudu.

    Vsechny rezimy dokazi udrzovat nastaveny proud pri napajecim napeti od 4V do cca 8V, pouze nejsilnejsi rezim potrebuje alespon 4.6V. Ostatni rezimy by mohly fungovat i pri nizsich napetich, ale vybijeni pod 4V (4 x 1V) by uz NiMh bateriim ublizovalo, proto to program nedovoli.

    V praxi vypadaji rezimy tak, ze s nejslabsim nocnim rezimem se da pomalu jet po kvalitni silnici i v uplne tme, ale pouziti je hlavne pro jizdu po osvetlene silnici s malym provozem, kde staci, abych byl videt. Na stredni rezim uz neni problem ani rozbita silnice a vyssi rychlost v uplne tme. Nejsilnejsi rezim pak zapinam jen kratkodobe z prudkeho kopce nebo jako reakci na dalkova svetla, uzitecny by taky byl v huste mlze. Jizdu v terenu po tme jsem nezkousel, svetlo s ni nepocita a asi by tam byl problem v pomerne uzkem kuzelu svetla.
    Denni rezim zapinam pres den, pritom silnejsi zapnu na silnici v hustem provozu a na zaplnenych cyklostezkach. Zablesky cree-led jsou i ve dne docela neprijemne, a to i kdyz je svetlo skloneno k zemi. Zadni svetlo je ve dne videt, ale tam je jeste prostor pro zlepseni. I kdyz nazory jsou ruzne, podle nekoho je i muj slabsi denni rezim prehnany, podle jinych stejne nejsem prilis videt.

    Na nejsilnejsi rezim baterie po nabiti vydrzi 3 az 3.5 hodiny sviceni, coz nevadi, protoze tenhle rezim nezapinam trvale. Stredni rezim jsem meril jeste pred pripojenim 3. vetve a baterie se vybily po 16ti hodinach (viz graf), v soucasnem stavu by to melo byt asi 14 hodin. Slabsi rezimy jsem merit ani nezkousel, protoze by to trvalo hodne dlouho, pro slaby denni rezim je odhad 150 hodin, pro minimalni rezim by mely byt skoro 2 tydny trvaleho sviceni. Samozrejme je otazkou, co baterie budou delat, az zacne venku mrznout.
    Uplne nabiti baterii trva skoro 12 hodin (viz graf), coz neni chyba ridiciho obvodu, ale vykonu stare nabijecky telefonu, kterou jsem k tomuhle ucelu vyuzil. Za normalnich okolnosti nejsou baterie uplne vybite, takze by nemel byt problem dobit pres noc.

    Ovladani je celkem jednoduche, kratky stisk tlacitka prepina mezi rezimy ve skupine, dlouhy stisk svetlo zapina/vypina a dvemi delsimi stisky se lze dostat na denni rezimy. Zelena LED pri zmene (pomoci poctu bliknuti) informuje o vybranem rezimu, pri sviceni jedno kratke bliknuti za 5 vterin znamena vse v poradku, dvojite bliknuti napeti pod 4.8V a trojite pod 4.4V. Pokud nelze v nektere vetvi udrzet nastaveny proud, vetev se vypne a LED signalizuje poruchu dlouhym blikanim.

    Rozhodne si nemyslim, ze moje osvetleni je nejlepsi na svete (treba Radek tady ma svetla dokonala i po konstrukcni strance), ale ja jsem se svym resenim spokojeny a ucel to plni.

    [ Zpět ]
    Datum: 19.09.2010
    Autor: Jrr
    Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

           

      Tady jeste par obrazku, kdyz to nejde najednou.

      [ Zpět ]
      Datum: 19.09.2010
      Autor: Jrr
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

             

        A jeste graf napeti baterie pri sviceni a nabijeni, kdyz se na nej v textu odkazuju.

        [ Zpět ]
        Datum: 19.09.2010
        Autor: Jrr
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

           

      Ahoj,
      jak mas resene snimani proudu? Nevidim tam zadne zesilovace, jsou pouzite velke odpory na mereni proudu nebo se pouziva jen par bitu prevodniku? Nebo neco prehlizim?
      Dik

      [ Zpět ]
      Datum: 19.09.2010
      Autor: E-Ryc
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

             

        Ahoj
        Pokud si vecer vzpomenu, tak mozna prihodim i schema. Zadne zesilovace tam opravdu nejsou, v prvni vetvi, kde jsou vetsi proudy je v serii se zatezi 0.5 ohmu (2 x 1) odpor, ve zbylych dvou vetvich 10 ohmu. Z mericich odporu to jde pres RC clanek primo na ADC vstup.

        Asi by bylo lepsi pouzit externi napetovou referenci, ale ja chtel minimalizovat pocet soucastek, takze pouzivam interni 1.1V referenci. Ono ve vysledku ani odchylka +/- 10% by stejne nicemu nevadila, kdyz mam rezervu a nepoustim do LED maximum.

        [ Zpět ]
        Datum: 20.09.2010
        Autor: Jrr
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

           

      Pěkné, ovládání jedním tlačítkem, to už by šlo i prodávat. Je mi jasné, že kdo dneska neumí programovat, jako by už nežil (pokud ještě jo, je jenom otázkou času, kdy mu dojde na chleba).
      U zadního světla se mi zdá těch 10 deg. málo, možná proto se to zdá některým dost silné a některým ne, co se netrefili do toho úhlu. Osobně mám LEDky 60° a ještě jsem na ně musel později přidat matnou fólii, aby se to víc rozptýlilo, pak teprve krycí zrnitý plast. Zadní světlo auta budiž vzorem, i když tam se taky vyskytují extrémy, design často vítězí nad normami, které - pokud jsou, tak jdou asi hodně obcházet.
      Blikání vzadu nedoporučuju, ale to je věc názoru (a výdrže baterek :-))
      Pak ještě - proč zapojovat všechny LED do série a pak zvyšovat napětí měničem? Jedna se někde přeruší a nesvítí to. Vhodnější se mi zdá sério-paralelní kombinace. Při 4 až 5 V by mohly být v každé sérii asi jenom dvě, ale to nevadí, rozptyl jejich napětí bývá minimální. (Tedy ne jak číňani, kteří klidně dají celou řadu LED pochybné kvality jenom paralelně a nekterá to pak odnese.)
      Ještě otázka - nemůže se takový procesor "kousnout" (známe ze spotřební elektoroniky) a máš tam tlačítko "reset"? :-)))
      No ale prostě oceňuju tohle řešení, sepsat takový firmware, to si nějak nedokážu představit. Skvělá práce.

      [ Zpět ]
      Datum: 20.09.2010
      Autor: Radek
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

             

        Jo, tech 10 stupnu je pomerne malo, mozna se zadni svetlo docka rekonstrukce, pokud mi prijdou pod ruku LEDky, ktere budou svitit vyrazne lepe nez ty co tam mam ted.
        Mel jsem koupene z GME 13 Cd/10 deg a 5 Cd / 30 deg, nakonec jsem dal ty sirsi jen na kraj, ale prislo mi, ze i z boku stejne sviti vic ty uzsi.
        Mimochodem od doby, co mi kolega na ebay sehnal skvele cervene LED 45 Cd, 30 deg pri 20 mA, neverim parametrum, ktere uvadeji prodejce... muj odhad je, ze maji tak 5 Cd a blby je, ze min mnozstvi bylo 50 kusu.... :(

        K blikani me motivuje jednak spotreba, jednak verim, ze je to vic videt. Zvlast ve dne nemam sanci trvalym svicenim upoutat pozornost, ale 300 mA zablesk Cree led je videt pekne a staci jeden nebo dva za sekundu. Na druhou stranu v noci blikanim prozrazuju, ze jsem cyklista. Pokud casem zmenim nazor, staci lehce upravit firmware... ;)

        Nevim, zda vic hrozi preruseni serioveho spojeni nebo zkrat v paralelnim. Asi nejvetsi vyhodu serie s vyssim napetim vidim v tom, ze ucinnost tolik nepokazi odpor vedeni, prechodove odpory a podobne. Ke Cree led jsem musel vymenit dvojlinku za silnejsi, protoze pri 0.5A na ni byl velky ubytek napeti, zatimco k LED pri 15mA mi ani 1 ohm na vedeni vadit nebude.
        Vyroba zadniho svetla byla jednoducha, do kuprextitu jsem pilkou udelal 10 zarezu, pripajel LED a serive spojeni bylo hotove, na serio-paralelni uz bych se musel vic snazit.

        Mit LEDky po dvojicich, jak navrhujes, by nejspis moc dobre nevychazelo, pokud bych chtel svitit naplno i ze 4V, respektive u cervene zalezi na typu, na bilou by to nebylo.
        Takhle si do serie zapojim LED jake budu chtit a menic bude tak dlouho zvysovat napeti, az dosahne nastaveneho proudu, coz mi prislo univerzalejsi.

        Procesor sam o sobe by se kousnout nemel (kdyz je dobre zapojeny), vic hrozi chyba v programu. Jelikoz vsechno ridi procesor (akorat baterie ma 1A pojistku), tak chyba jako trvale sepnuti vystupu by mohla znicit LEDky i spoustu soucastek na desce.

        Tlacitko reset mam hned vedle procesoru, jenze dostat se na nej znamena odmontovat sedadlo, vysroubovat 4 sroubky a sundat vicko krabicky. Ze bylo celkem odvazne nedelat mechanicky vypinac jsem uz zjistil, kdyz mi cestou do prace naprselo do tlacitek, voda tlacitka propojila s indikacni LED a svetlo zmatene menilo rezimy a nedalo se s tim nic delat.

        Moje reseni vychazelo hlavne z toho, ze jsem programator, tak jsem se snazil hardware redukovat na minimum. S programem jsem celkem spokojeny, v navrhu obvodu mam par chybicek, treba jsem dal civky menicu tak blizko, ze vypnuta vetev slabe blika podle aktivni, nastesti to nicemu nevadi. Mechanicke provedeni nema smysl vubec srovnavat a pri pouzili SMD mohla byt desticka polovicni, zatimco mne stacilo pajeni DIP. Clovek se porad uci... :)

        [ Zpět ]
        Datum: 21.09.2010
        Autor: Jrr
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
  • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

         

    Moc tomu nerozumím, ale spájet jednoduchý obvod bych zvládl. Proto ptám vás, co tomu evidentně rozumíte.

    Napadlo mě udělat něco podobného, ale mnohem jednoduššího. Dozadu bych chtěl použít nějakou komerční blikačku a na řidítka bych dal buď takové ty jednodiodové blikačky nebo prostě jen diody. Ale chtěl bych to napájet nějak centrálně. A to je ta otázka. Dalo by se zbastlit něco, co by se napájelo tužkovkama a dávalo příslušným větvím správné napětí?

    Tak mě ještě napadá, že s tou komerční blikačkou by to mohl být problém, protože se zapíná tlačítkem a ne přepínačem. Takže ještě jinak, dá se něco podobné postavit, aniž bych uměl programovat mikroprocesory a znal ty převodníky a podobné?

    [ Zpět ]
    Datum: 21.09.2010
    Autor: snilard
    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

           

      Centralni napajeni pro nekolik ruznych blikacek neni problem, pokud budou vsechny na stejne napeti (stejny pocet baterii). Rozdilna napeti resitelna jsou, ale je to komplikace a ztrati se tim cast energie. Je otazka zda by to melo rozumny prinos.
      Centralni ovladani nekolika blikacek bych videl jako problem prave kvuli tlacitku. Pravdepodobne vsechny blikacky po pripojeni napeti budou vypnute bez ohledu na stav, ve kterem byly pred odpojenim napajeni.

      Umet programovat urcite neni nutne, Radek je toho dukazem. Pokud nebudes mit tak velke pozadavky jako ja, dalo by se pouzitelne osvetleni urcite zvladnout jen se zakladni znalosti elektroniky na principu baterie, vypinac, zarovka, pripadne LED v serii s odporem.

      Kdyz nebudes chtit blikat, ale jen svitit a zvolis si pocty LED v serii primerene k napajecimu napeti, bude zapojeni jednoduche a pritom spolehlive funkcni. Kdyz budes touzit po blikani, staci pridat par soucastek, zapojeni najedes spousty.

      Ono take mozna dulezitejsi nez elektricke zapojeni, je dotahnout to i po mechanicke a esteticke strance. Svetlo, ktere na kole nedrzi nebo vypinac, do ktereho natece voda pri prvnim desti mnoho radosti neprinese... ;)

      [ Zpět ]
      Datum: 21.09.2010
      Autor: Jrr
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

             

        Říkal jsem si, že by bylo pěkné mít nějakým způsobem stabilizované napětí, aby ta světla měla určitou dobu přibližně stejný výkon. Kdyby se k tomu připojilo i přední světlo, tak by se mi líbilo, aby mělo 2 intenzity svícení. Nějaké šetrnější, když člověk potřebuje být viděn a plnej kotel.

        [ Zpět ]
        Datum: 21.09.2010
        Autor: snilard
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

               

          Pokud chces, aby svetlo svitilo na nastaveny vykon, rozumnejsi bude stabilizovat proud nez napeti (zvlast u LED svetel).

          Pokud chces jednoduche reseni, tak treba LM317T zapojena jako proudovy zdroj (pridas jen odpor) a zmenou odporu muzes taky menit nastaveny proud a tim i vykon.
          Nevyhodou je, ze prebytecnou energii jaksi protopis, coz je zvlast u vetsich proudu docela plytvani. Lepsim resenim je ovladat vykon pomoci PWM nebo rovnou nejaky menic s proudovou zpetnou vazbou, ale to uz je slozitejsi. ;)

          [ Zpět ]
          Datum: 22.09.2010
          Autor: Jrr
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

               

          Já mám podobné požadavky na osvětlení a protože jsem neschopný programátor a návrhář obvodů, tak jsem to vyřešil následovně:
          Ledku používám Cree XR-E Q5 odsud: http://kaidomain.com/ProductDetails.aspx...
          Na ni dávám tuhle optiku: http://kaidomain.com/ProductDetails.aspx...
          A napájím ji tímhle zdrojem proudu: http://kaidomain.com/ProductDetails.aspx...
          Trik je hlavně v tom zdroji proudu. Tak jak ti přijde poštou je nastavený na proud 1A, takže ledka pojede úplně na max, všechno se zahřívá a šťáva mizí z baterek šíleným tempem. Netřeba zoufat, obvod se snadno modifikuje. Najdeš na něm na kraji vedle hlavního čipu rezistor, na kterém se snímá proud. Pravděpodobně tam bude 0R27 a vedle ještě 2R2, oba jedním koncem připojené na zem (vnější kroužek na spodku tišťáku) a druhým na feedback vstup čipu. Odpájíš ten 0R27 a tím je obvod nastaven na cca 100mA - 10% výkon. Na plošku po rezistoru co vede na feedback pak připájíš kablík a na ten přes vypínač/vypínače připojuješ další rezistory připojené na zem. Obvod si vždy drží 0,25V na tom feedback vstupu, takže si můžeš jednoduchým výpočtem vybrat jaký proud ledkou chceš. Přepínání výkonu za jízdy není problém, prostě to necháš jet na řekněme 250mA jako ekonomický režim a tlačítkem nebo páčkou k tomu měřicímu rezistoru kdykoliv připojíš paralelně další a tím to přejde na 1000mA. Doporučuju poměr proudů pro slabý a silný výkon tak 1:3 až 1:4 aby bylo vidět citelný rozdíl.
          Pokud má někdo zájem, můžu doma nafotit detail té destičky a udělat do fotky šipky co se modifukuje kde a jak aby to fungovalo. Už jsem takhle udělal hodně světel. Blikač na helmu to používá taky, jen je ještě připojen další kablík na enable pin a jednoduchý časovač 555 ten proudový zdroj vypíná a zapíná.

          [ Zpět ]
          Datum: 23.09.2010
          Autor: Jirka
          Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
          • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                 

            Ten menic napajis z baterky, kterou napajis z dynama?

            [ Zpět ]
            Datum: 23.09.2010
            Autor: E-Ryc
            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
            • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                   

              Ne, do tohohle dynamo nepletu, je to prostě z baterky. Používám modelářské LiPoly, pro n ledek v sérii n+1 článkovou baterii. Tři ledky v sérii jsem zatím dělal jen malý experiment a nějak ty obvody chcípaly. Sice by měly mít ještě vyšší povolené napájecí napětí, ale u Číňanů člověk nikdy neví. Trojčlánková baterka s dvěma ledkami v sérii ale funguje dobře a na těch 6W se dá jet i 50km/h po silnici co neznáš za naprosté tmy aniž bys měl pocit, že je to nějak nebezpečné, vidíš asi jako v autě v noci.

              [ Zpět ]
              Datum: 23.09.2010
              Autor: Jirka
              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
              • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                     

                Diky

                [ Zpět ]
                Datum: 23.09.2010
                Autor: E-Ryc
                Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
          • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                 

            Jeste se zeptam, nejaky podobne regulovatelny zdroj pro SSC P7 (Aurora) jsi nepotkal? Zkousel jsem hledat, ale nic rozumneho, co by ve me budilo duveru, jsem nenasel... Dik

            [ Zpět ]
            Datum: 23.09.2010
            Autor: E-Ryc
            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
            • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                   

              SSC nepoužívám, takže moc neznám. P7 je čtyřčipovka, ne? Kdybys dokázal přistoupit k čipům jednotlivě, mohl bys zapojit dva a dva na dva zdroje, ale nevím, jak to má P7 s vývody na desce.
              Zkus propátrat tu rubriku Sports/Hobbies -> Flashlights-DIY na www.kaidomain.com a podle mě tam něco najdeš.

              [ Zpět ]
              Datum: 23.09.2010
              Autor: Jirka
              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
              • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                     

                Ma 4 cipy a 4 nohy, ale na plosnakach jsem to videl vzdycky spojene a datasheet mlci. Takze spis myslim, ze je to spojene i interne a tech vyvodu je vic kvuli mechanickemu upevneni pomerne tezke soucastky.
                Vysledek hledani na KD vypada, ze jsou bud 5modove nebo podle uzivatelskych komentaru nespolehlive. No nic...

                [ Zpět ]
                Datum: 23.09.2010
                Autor: E-Ryc
                Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                       

                  na to máš čtyřčip MC-E http://forum.fotonmag.cz/index.php?showtopic=90...

                  [ Zpět ]
                  Datum: 23.09.2010
                  Autor: brum
                  Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                  • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                         

                    Tu jsem zkoušel, můj dojem byl velmi drahá jepice. Měl jsem pod tím stříbrnou chladicí pastu, našroubované na slonském chladiči, puštěné tak na 80% výkonu a stejně jeden čip chcípl po chvíli provozu. Zvykl jsem si používat více jednočipových když potřebuju výkon co z jednoho čipu nejde.

                    [ Zpět ]
                    Datum: 23.09.2010
                    Autor: Jirka
                    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                    • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                           

                      PEPKO ich pouziva 10 a nechcipla mu ani jedna. Myslim, ze problem bude v tvojej konstrukcii.

                      http://www.bike-forum.cz/forum/nocni-jizda...

                      [ Zpět ]
                      Datum: 26.09.2010
                      Autor: mmm
                      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                      • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                             

                        Já si to myslím taky, ale když nevím, v čem přesně ten problém spočívá, tak nebudu vyhazovat diodu za 27 dolarů na další a další pokus. Jestli je při teplotě chladiče cca 40°C ochotná chcípnout při 850mA a stojí tyhle peníze a sehnat na to dobrou optiku je zázrak, tak není argument, který by mě přesvědčil ji používat.

                        [ Zpět ]
                        Datum: 27.09.2010
                        Autor: Jirka
                        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                        • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                               

                          A skusal si Ledil Iris optiku ? To je vraj najlepsia optika na Cree MC-E.

                          [ Zpět ]
                          Datum: 27.09.2010
                          Autor: mmm
                          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                          • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                                 

                            Ne, tu jsem tehdy neměl, myslím se snad ani nedělala. Tehdy byla MC-E skoro žhavá novinka. No, spíš taková trochu teplá novinka.

                            [ Zpět ]
                            Datum: 29.09.2010
                            Autor: Jirka
                            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
          • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                 

            Používáš na tu LEDku nějaký chladič? A co nějaké krycí sklo nebo optika?
            Chápu to dobře, že tím štelovacím rezistorem poteče stejný proud jako LEDkou?
            Bude to fungovat s 4*AA NiMH?

            [ Zpět ]
            Datum: 23.09.2010
            Autor: snilard
            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
            • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                   

              Ten kolimátor svazkuje jinak široce vyzařující ledku do cca 10° úhlu osmdesát procent výkonu a plus zbytek rolitý okolo pěkně rovnoměrně. Pasuje na ledku, nacvakne se a celkem drží, ale i tak to strkám celé do hliníkového pouzdra. K jedné jeho části mám přišroubovanou tu ledku, druhá se převleče přes to, kryje to a pomáhá držet optiku na místě kdyby se do ní třeba nějak strčilo. Lekda z toho odkazu je přímo výrbcem napájená na hliníkový tišťák. V případě Cree je elektricky neutrální, takže ho můžeš šroubot kam chceš. Výřezy v hvězdičce jsou dělané na 3mm šroubky, ale to není jistě jediná varianta upevnění k chladiči. Dávám pod plošák i teplovodivou pastu, ale asi není nutná. Při výkonu nad cca 1W se ledka trochu zahřívá a chladič potřebuje, ale nemusí být velký. Na 1,5W tam mám v podstatě jen minimalistické 16g hliníkoví pouzdro velké jen tak, aby se do něj ledka s optikou vešla a bylo do čeho dát šroubky.
              Nastavovacím rezistorem teče stejný proud jako ledkou. Je malý, obvykle pod jeden Ohm. Pokud ledku tedy ženeš na maximální proud, ztrácíš v něm cca čtvrt watu formou tepla. Není to moc.
              S jednou ledkou to bude fungovat na čtyři tužkové. Přestane to být schopné dát maximální výkon chvilku před tím, než je zničíš hlubokým vybitím, takže i poznáš, kdy vypnout :-) . Výdrž bude záviset na kapacitě baterek a na použitém výkonu ledky. Na maximální 3W by 2700mAh baterky měly vydržet dvě a půl hodiny. Na ne moc rychlou jízdu ti ale stačí půl wattu a to se díváš na výdrž teoreticky až patnáct hodin, reálně aspoň dvanáct.

              [ Zpět ]
              Datum: 23.09.2010
              Autor: Jirka
              Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
              • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                     

                Jen doplnim, ze Cree led a optiku mam primo od Jirky a sviti moc pekne, ja jsem spokojen.
                Na rozdil od nej nemam hlinikove pouzdro (nemam pristup k soustruhu), ale cree je prisroubovana k chladici a reflektorek pridrzuje zbytek z tuby ACC. Ta tuba ma prakticky presne stejny prumer a kdyz jsem vypizlal do dna diru, tak nestini svetlu, ale reflektor drzi.

                Ja do Cree poustim maximalne 650 mA, vic mi prislo zbytecne a rozdil ve spotrebe je obrovsky. Kdyz byly baterie uz trochu vybite, nedokazal jsem 1 A kvuli ubytkum napeti na vedeni a prechodovym odporum ani do Cree dostat.

                [ Zpět ]
                Datum: 23.09.2010
                Autor: Jrr
                Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
          • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                 

            Děkuju všem za rady. Objednal jsem diodu, obvod a optiku podle Jirkova doporučení. Jsem zvědav, kdy to přijde, pak už budu muset jen vyřešit mechanickou otázku problému. Mám už to trochu vymyšlené, ale ještě nevím, jak to udělat vodě odolné.
            Nakonec jsem doma našel starší blikačku, která má normální vypínač a přepínání režimu na přepínači uvnitř. Takže by se dala použít s centrálním napájením. Poradíte mi, prosím, jak vyrobit nějaký stabilizátor napětí? Napájet to budou 4 NiMH AA akumulátory a blikačka se napájí dvěma AAA baterkama, takže cca 3V.

            [ Zpět ]
            Datum: 26.09.2010
            Autor: snilard
            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
            • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                   

              Na tohle je stabilizátoru škoda. Třeba takový levný LM317T už při tomhle rozdílu napětí přestane stabilizovat a stejně by se tím jenom zvedly ztráty. Je několik jiných možností:

              - zapojit blikačku přes odpor - jeho velikost zvolit tak, aby svítila stejně jako při 3V, pak ho zkusit snižovat, co to udělá, pro začátek třeba 22 Ohm
              - zapojit blikačku přímo; původní proud přes LED je kompromisem mezi svítivostí a výdrží baterek, určitě by mohly svítit víc, je to starší blikačka, není co ztratit,
              - zvětšit velikost odporů k LED uvnitř v blikačce, samotná elektronika určitě 5 V vydrží
              - zapojit do série s blikačkou dvě nebo víc paralelně spojených LED, ale těch, co svítí už od 1,5 V,
              - vykašlat se na to, ušetřit dráty a starosti a používat blikačku tak, jak se má - s mikrotužkama.
              Osobně bych byl pro poslední možnost.

              [ Zpět ]
              Datum: 27.09.2010
              Autor: Radek
              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
              • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                     

                Teoreticky existuje jeste dalsi moznost. Pokud ma bezny drzak na 4 AA, nemel by byt problem udelat si vyvod jeste uprostred a k blikacce tak privest napeti z 2 AA.

                Ty dve baterie by se tak vybijeli o trochu vic nez zbyle, ale odber cervene blikacky bude v porovnani s Cree zanedbatelny a pokud nebude baterie vybijet do dna, nemelo by to nicemu vadit, v nabijecce se to srovna. Pripade pro symetrii muze k druhe dvojici pridat dalsi blikacku. :)

                Celkem chapu motivaci k centralnimu napajeni a ovladani, ale stabilizator mi taky jako vhodne reseni neprijde.

                [ Zpět ]
                Datum: 27.09.2010
                Autor: Jrr
                Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
              • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                     

                Tak jsem to vyzkoušel připojit přímo. Baterky měli bez zátěže dohromady 5,15V. A blikačka to v pohodě vydržela. Otázka je jestli to vydrží delší dobu, měl jsem to zapojené jen chvilku. Svítilo to trochu víc, ale to vlastně vůbec nevadí, právě naopak. Takže o problém méně :)
                Bohužel bliká jen dozadu a do strany vůbec.

                [ Zpět ]
                Datum: 27.09.2010
                Autor: snilard
                Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
            • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                   

              Dneska mi přišly objednané součástky.
              Menší, než jste čekali...
              Tak tohle vážně trafo páječkou nedám.
              Jak tak na to koukám, tak k stabilizátoru bude stačit jen 5 vodičů: 2 * napájení z baterky, + na ledku, společný - pro ledku a jedna noha rezistoru, druhá noha rezistoru.

              [ Zpět ]
              Datum: 07.10.2010
              Autor: snilard
              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
              • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                     

                Trafopájkou dost o hubu i když někdo by to asi svedl.
                Vodiče potřebuješ připojit jen čtyři. Mínus ledky je zároveň plus regulačního rezistoru a jeho minus je zároveň napájecí minus. Mají to v podstatě v katalogovém zapojení, které najdeš tady: http://www.micro-bridge.com/data/Axelite/AX2002... na straně 4.
                Potřebuješ sundat minimálně ten 0R27, ten 2R2 tam většinou nechávám. Pak musíš nahoře pájet vlastně jen výstupy na ledku, zbylé dva dráty jsou zespodu na ty velké plošky. Pokud jsi tam nechal 2R2, je to nastavené na nějaký malý proud jako 100mA. Pokud pak mezi drát co vede k minus ledky a drát co přivádí minus od baterky připojíš další rezistor, proud vzroste.

                [ Zpět ]
                Datum: 10.10.2010
                Autor: Jirka
                Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                       

                  Nakonec jsem to taky zjistil, že budou stačit jen 4 dráty. Nějak jsem si říkal, že to asi nikoho nezajímá, tak jsem to sem nepsal.
                  Přítelkyně táta mi poradil, že si mám na tu trafopáječku udělat očko z tenkého měděného drátu. Tak jsem to zkusil a povedlo se. Odpájet rezistor bylo v pohodě, ale připájet drátky ke kontaktům se mi dlouho nedařilo, protože se mi to očko z tenkého drátu stále ohýbalo. Nakonec jsem vyhrál. Teď už to mám spájené tak, jak to půjde do krabičky. Takže už jenom navrtat krabičku a chladič a v pondělí by to mohlo být hotové.

                  [ Zpět ]
                  Datum: 10.10.2010
                  Autor: snilard
                  Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                       

                  Mohl bych tě poprosit o pár obrázků tvého skvělého pouzdra na diodu s optikou.
                  Já jsem vyřešil, jak přidělat diodu na chladič a chladič ke kolu(vrtačka, závitník, pár šroubků a díl z nějakého nosiče problém vyřešily). Ale moje současná myšlenka na řešení uchycení optiky k diodě a celkovou kapotáž optiky s diodou se mi jaksi nezamlouvá. Jak jsem se dočetl optiku je problém sundal, ale já mám jaksi opačný problém, optika na diodě nedrží. Takže hledám řešení, jak uchytit optiku k diodě a aby to celé dosedlo na chladič, tak aby do toho neteklo.

                  [ Zpět ]
                  Datum: 11.10.2010
                  Autor: snilard
                  Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                  • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                         

                    Ok, zkusím něco doma vyfotit. Vpodstatě je ledka našroubovaná na válci o průměru shodném s vnějším průměrem optiky (23,4mm) vysokém 12mm. Nasadí se na to optika a přes to se nasunuje hliníkový válec, který má v celé délce (30mm) díru 23,4mm a na konci zůžený límeček, další asi milimetr s vnitřním průměrem cca 21mm. Vnější rozměr tím pádem je průměr 26mm a délka 31mm.
                    Druhá varianta co jsem testnul nedávno je díra na průměr optiky vyfrézovaná vyvrtávací hlavou do hranatého kusu hliníku. Časově to může být podobně nebo méně náročné, podle nároků na přesnost a vnější tvar a povrch. Výhodou můžou být rovné plochy a spousta místa na závity pro šrouby, kterými se to pak někam chytne.
                    Pokud hledáš low-cost držák co jde vyrobit se základním nářadím, tak by mohlo být proveditelné udělat díru cca 20mm do plechu a kolem ní mít tak čtyři dirky na dlouhé šrouby nebo závitové tyčky nebo distanční sloupky. Těma pak přidržet tím plechem optiku k tomu chladiči za ledkou. Fotka pro inspiraci je druhá odspodu na téhle stránce: http://www.recumbent-gallery.eu/24-hours-race...

                    [ Zpět ]
                    Datum: 12.10.2010
                    Autor: Jirka
                    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                    • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                           

                      Hele, nevadí té diodě, že na ní prší?
                      Já bych to chtěl udělat alespoň vodě odolné, když už ne úplně vodotěsné.

                      [ Zpět ]
                      Datum: 12.10.2010
                      Autor: snilard
                      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                      • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                             

                        To vypadá jako řešení na jedno použití pro daný účel. Ale že se do toho míchám, ta Jirkova konstrukce asi vodotěsná bude, před tou optikou bude něco jako "hodinkové" sklíčko nebo kolečko z polykarbonátu, zachycené tím vnitřním límečkem, že, Jirko?
                        Já to tak na starém kole mám, jenom ty válečky nejsou z hliníku, ale z toho, co se našlo, konkrétně držáky pro výškové reproduktory do auta, u prvního modelu byly z Dexona, u druhého od Sony. Měly ten potřebný vnitřní límeček. LED s optikou je tam tlačená přes nosnou hliníkovou konstrukci spojenou s chladičem, jelikož plasty nechladí. Taky se hodí díly z baterek od Vietnamců, novodurové trubky a podobně, jenom se řeže a lepí. Když člověk shromáždí tisíce krámů, tak je pravděpodobné, že když pak do konce života bude ještě tak dva potřebovat, že je tam najde. Funguje to tak i s krabičkama šroubků a podobně :-)

                        [ Zpět ]
                        Datum: 13.10.2010
                        Autor: Radek
                        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                        • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                               

                          Přídavné krycí sklíčko tam není, co vidíš vpředu je přímo ta optika. Po asi dvou zimách se to zasvinilo prosakováním špinavé vody dovnitř natolik, že jsem to rozebral a optiku vyměnil. Ale nemůžu říct, že v množství světla co z toho leze bych pozoroval po té výmněně nějaký rozdíl. Možná jo, ale nebyl jsem si jistý, jestli si to nevsugerovávám. Každopádně cena za výměnu optiky dva dolary za rok mě netrápí. Korozi kontaktů ledky nebo šroubků jsem při té výměně optiky nenašel.
                          Na tom odkazu co jsem tu před chvílí dával je myslím fotka Oceláče zepředu s tím čtyřdiodovým světlem a je v něm vidět stojící vodu. To bylo po těch 20 hodinách v dešti. Když pak vyschla, nechala po sobě špinavou stopu, tak jsem povolil dva šroubky, rozebral to, vyčistil hadříkem a bylo to jak nový. Na normálních jízdách do práce se to nikdy projevit nestihlo, pokud tam něco nateklo, tak málo.
                          Celkově zastávám teorii, že pokud chci vodě odolnou elektroniku, tak ji dám do vodotěsné krabice a dole vyvrtám dirku. Když tam dirka není, voda se stejně dovnitř dostane a pak nechce ven.

                          [ Zpět ]
                          Datum: 13.10.2010
                          Autor: Jirka
                          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                          • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                                 

                            no úplně poslední odkaz cos dával je moje kolo, kde ty diody jsou úplně na dešti bez jakéhokoliv krytu (10° optiku mám na diodě dokonce bez jakéhokoliv uchycení a lepidla a drží). Myslím si, že má smysl buď udělat opravdu vodotěsné řešení (což je v amatérských podmínkách občas trochu komplikované) nebo to naopak nechat větrat úplně. Voda samotná (a dešťová už vůbec) elektrice nevadí. Vadí když se do toho dostane nějakej bordel, kterej protom zvlhne, pak to může udělat zkrat. No a ten se tam dostane právě díky všelijakým krytům, které ho tam drží. Diody bez krytí používám už několik let (dříve luxeony, nyní cree) a nikdy s tím nebyl problém ani za sucha ani v dešti.

                            [ Zpět ]
                            Datum: 13.10.2010
                            Autor: PavelŠ
                            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                            • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                                   

                              Na predchozim kole jsem mel jako pridavne osvetleni klasicke supersvitive LED, nebyly nicim kryte a zcela pristupne byly i jejich nozicky. Nevim jak dlouho to na kole bylo, minimalne 5 let, nozicky zrezately, ale na funkcnost to nemelo vliv, svitilo to i obalene snehem, nakonec diody kolo prezily.

                              Ted mam sice Cree zakrytou, ale vodotesne to urcite neni a zatim voda nevadila. Voda me ale prekvapila u ovladacich tlacitek, kde stacil i nepatrny proud, ktery vodou protekl, aby si uz obvod myslel, ze tlacitko je stisknute, s tim jsem pri navrhu nepocital...

                              [ Zpět ]
                              Datum: 14.10.2010
                              Autor: Jrr
                              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                              • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                                     

                                Asi s krizkem po funuse, ale zacetl jsem se do tohohle vlakna :)

                                Dej mensi odpor jako pull-up, bude treba vetsi proud pro stazeni (a tim detekci zmacknuti)

                                [ Zpět ]
                                Datum: 12.01.2011
                                Autor: E-Ryc
                                Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                                       

                                  Ano, urcite spravna myslena, akoratze jsem pouzil pull-up integrovany v procesoru, ktery lze z programu pouze zapinat/vypinat. V datasheetu je hodnota 20K az 50K, coz je hodne.

                                  Samozrejme by se tam dal nejaky rozumny odpor pridat, ale nechtelo se mi pak uz na plosak nic pridavat, kdyz porad jeste funguje igelitova "provizorni" ochrana tlacitek... ;)

                                  [ Zpět ]
                                  Datum: 12.01.2011
                                  Autor: Jrr
                                  Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                  • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                                         

                                    To je divne, ze by destova voda mela takovyhle svod... No dobre vedet, abych se toho vyvaroval...

                                    [ Zpět ]
                                    Datum: 12.01.2011
                                    Autor: E-Ryc
                                    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                    • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                                           

                                      Jen jestli to dělá čistě jen dešťová. Já měl kdysi mnohonásobně častější potíže s elektronikou umístěnou na rámu nízko pod sedlem než když jsem ji pak dal k vršku sedla. Tam možná mohla dostat víc deště, ale rozhodně dostala méně vody od silnice (od kol, od aut atd.) Podle mě je hlavně ta voda zespodu dost špinavá na to, aby byla slušně vodivá, ta špína se navíc usadí a čistá dešťová voda ji pak smývá a stává se taky špinavou.

                                      [ Zpět ]
                                      Datum: 13.01.2011
                                      Autor: Jirka
                                      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                      • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                                             

                                        Jeste me napadlo, jestli to treba nemuze byt nejake vyplavene svinstvo z tavidla zbyleho po pajeni...

                                        [ Zpět ]
                                        Datum: 13.01.2011
                                        Autor: E-Ryc
                                        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                        • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                                               

                                          No kdyz uz se nam tedy to tema znovu rozjizdi... :)

                                          Svinstvo z pajeni me vubec nenapadlo, teoreticky je to mozne. Kalafuna, by snad mela byt nevodiva, ale kdo vi, co vsechno je v trubickovem cinu, mozna neco z toho vodivost vody ovlivni.

                                          Co jsem vycetl, tak voda sama o sobe ( = destilovana) je prakticky nevodiva, ale i minimalni mnozstvi rozpustenych latek vodivost mnohokrat zvysi. Pro chovatele rybicek je pry vodivost vody dulezitym parametrem (asi jako pH).

                                          Tehda to urcite bylo propojene destovou vodou, zadne blato nebo strikajici voda ze silnice, nicmene na desticce s tlacitkem mohl byt prach z predchozich dni, coz mohlo vodivost ovlivnit.

                                          Izolacni sprej na plosaky uz mam (po problemech se srazejici se vodou v jinem projektu), ale spis je problem, jak zatesnit mikrospinac, aby nemohla voda natect do nej a zaroven sel snadno zmacknout.

                                          Aktualne je desticka s tlacitky v igelitovem pytliku a funguje to, ale neni to prilis hezke. Bohuzel vodotesna tlacitka rozumnych rozmeru jsem zatim nevidel.

                                          [ Zpět ]
                                          Datum: 13.01.2011
                                          Autor: Jrr
                                          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                        • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                                               

                                          Co tohle ?

                                          http://www.gme.cz/cz/p-d2hw-c202mrs-p630-193.html

                                          [ Zpět ]
                                          Datum: 13.01.2011
                                          Autor: Jarda
                                          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                        • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                                               

                                          ...
                                          No sice zrejme je vodotesne, ale na muj vkus uz docela velike (cenu bych asi zkousnul). Precijen tlacitka mam na desticce dve - tyhle
                                          http://www.gme.cz/cz/-p630-092.html
                                          Kdyz si predstavim tlacitka dvakrat vyssi a zaroven dvakrat delsi, pripada mi to obrovske. Navic by byl problem s upevnenim indikacni LED, ktera je ted soucasti desticky (viz obrazek).

                                          Ale libi se mi ty bocni diry, kdyz bych jimi provleknul stahovaci pasek, mel bych vyresene upevneni na riditka... jen kdyby nebylo tak vysoke... :)

                                          [ Zpět ]
                                          Datum: 13.01.2011
                                          Autor: Jrr
                                          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                        • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                                               

                                          Nojo, on zas tak velký výběr minispínačů asi nebude.

                                          A co to celé zalít do nějakého sajrajtu jako je silikon nebo něco podobného ? Vodotěsné by to bylo a samotná ztuhlá hmota zůstává stále pružná.

                                          [ Zpět ]
                                          Datum: 13.01.2011
                                          Autor: Jarda
                                          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                        • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                                               

                                          Pak by možná asi šlo něco z těch zalévacích hmot, ale ty ceny jsou ukrutné :-/ Včetně toho, že je toho 1kg, to bys to asi musel i prodávat abys to všechno spotřeboval :-)))

                                          http://www.gme.cz/cz/chemie-baterie/zalevaci...

                                          [ Zpět ]
                                          Datum: 13.01.2011
                                          Autor: Jarda
                                          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                      • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                                             

                                        No, my plošňáky do extra prostředí, třeba na sloupech, přelakováváme sprejem.

                                        [ Zpět ]
                                        Datum: 13.01.2011
                                        Autor: Arnošt905
                                        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                            • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                                   

                              One není elektrika jako elektrika. Někdy ten o něco větší proud, co tam v mokrém stavu poteče, nemusí vadit, zatopené auto taky ještě dlouho svítí a jdou stěrače. Většinou ale už pár mikroampér navíc způsobí změnu funkce, zkus namočit plošňák blikačky nebo jakoukoliv jinou elektroniku. Že by dešťová voda nevedla, to si nedělej iluze. Pak když je něco trvale pod ss napětím a je to mokré, vznikne z toho vlivem elektrolýzy nakonec zelená hrouda. Třeba každý mp3 přehrávač, co mi do práce lidi nosí v záruce, jak do něj jen káplo, je na odpis.

                              [ Zpět ]
                              Datum: 14.10.2010
                              Autor: Radek
                              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                      • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                             

                        Déšť žádné výraznější škody nenapáchá. Pokud se znečišťuje optika, snižuje to její účinnost. Elektrický problém jsem měl jen jednou ještě s velmi starými světly. V pouzdrech byly obrovské díry přímo nahoře a pršelo do nich často. Po asi 5000km zrezly šroubky co držely diodu k chladiči tak, že ža rez to zkratla vždy na jedné diodě jedním pólem na šroubek-chladič-rám kola. Samozřejmě jak napotvoru v té sérii dvou ledek vždy na té špatné straně ledky, takže takže to celou sérii zkratlo. Nejen že ledky nesvítily, ale dynamo pracovalo do zkratu 10km než jsem na to přišel. Kompliment SONu, že to s přehledem ustál.
                        Zakrytoval bych to jen tak, aby na to přímo necákala voda. Prosakující vlhkost nebo takové věci bych neřešil a životnost by měla být víc než dostatečná.

                        [ Zpět ]
                        Datum: 13.10.2010
                        Autor: Jirka
                        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                        • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                               

                          Dynamu na kolo zkrat nevadí, teče tam pořád stejný proud. Že by sis při tom třeba ještě víc máknul, to bohužel taky ne. Tuším Romantic s takhle "opraveným" dynamem jezdil na K24.
                          Při zkratu se zdá, že s to jde rukou roztočit tíž, ale když už se točí, nevadí to. Při výzkumu jsem s tím točil motorkem a při zkratu na zátěži si viditelně oddechnul.

                          [ Zpět ]
                          Datum: 14.10.2010
                          Autor: Radek
                          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                          • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                                 

                            Zajímavé postřehy. Já si tehdy všiml už za jízdy takových jakoby vibrací. Při příjezdu domů už jsem tušil, že světla nesvítí ne kvůli odpojení ale naopak zkratu. SON byl slabě teplý, o trochu víc než obvykle, ale ne moc.
                            Vysvětluju si to tak, že když to má dodat 0,5A do zátěže, co si vezme při tom proudu 6V (čili 12 Ohmů), pracuje to v režimu, na který je to optimalizované co do účinnosti, takže dává eletkrické 3W a žere nějakých 5W mého výkonu (aspoň dle datasheetu). Když to zkratnu, tak to furt dá 0,5A, ale elektrický výkon směrem ven je prakticky nula (jen co se protopí v drátech), ale přitom to žere minimálně podobný mechanický výkon, jenže ho celý protopí přímo v tom dynamu. Takže se zahřeje o chlup víc než když 3W protopí v nějaké vnější zátěži. SON má limit nějakých 60-70°C kvůli typu magnetů, ale jeho dosažení zkratem evidentně nehrozí.

                            [ Zpět ]
                            Datum: 14.10.2010
                            Autor: Jirka
                            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                            • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                                   

                              Takze kdyz pridas kotoucovky a sjezd z nejakeho extremne vysokeho prusmyku v Alpach... 8-)

                              [ Zpět ]
                              Datum: 14.10.2010
                              Autor: Murphy
                              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                              • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                                     

                                Správný postřeh, není to sranda, píšou to i v návodu k těm dynamům.

                                [ Zpět ]
                                Datum: 14.10.2010
                                Autor: Radek
                                Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                            • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                                   

                              Jirko, tuším že sem viděl SON pro letmé uchycení (třeba na tříkolku) pro kotoučovou brzdu. Nevíš jestli se prodává pravá i levá verze? Chtěl bych je do obou předních kol na GS.

                              [ Zpět ]
                              Datum: 14.10.2010
                              Autor: Juras
                              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                              • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                                     

                                Myslím tohle http://www.nabendynamo.de/produkte/SON_XS-M.html , řeči neumím a tak z toho nemůžu vyčíst zda se dělá i na levou stranu. Elektrikář také nejsem, ale předpokládám že prostým otočením asi fungovat nebude. :-)

                                [ Zpět ]
                                Datum: 14.10.2010
                                Autor: Juras
                                Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                                       

                                  Co si tak pamatuji, elektrina vznika ve chvili, kdy se pevny magnet pohne kolem civky s jadrem. Tekze bych odhadoval, ze je oboustranne.
                                  Kdyz si nainstalujes Google Chrome, bude Ti automatiske preklady sam nabizet. Je to asi nejkomfortnejsi cesta k precteni cizich textu.

                                  [ Zpět ]
                                  Datum: 14.10.2010
                                  Autor: Murphy
                                  Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                  • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                                         

                                    Případně i bez instalace chrome to můžeš googlu předhodit, výsledek je zde.
                                    http://translate.google.cz/translate?js=n&...

                                    [ Zpět ]
                                    Datum: 14.10.2010
                                    Autor: petrp
                                    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                    • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                                           

                                      Díky, početl sem si, ale bohužel, jestli se dá použít na obě strany jsem se nedočetl.

                                      [ Zpět ]
                                      Datum: 15.10.2010
                                      Autor: Juras
                                      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                      • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                                             

                                        No a jaky by mel byt duvod, aby to neslo? Podle me z toho proste poleze ta sinusovka obracene a to bude vsechno....

                                        [ Zpět ]
                                        Datum: 15.10.2010
                                        Autor: E-Ryc
                                        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                        • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                                               

                                          To jako kdyby tam byla dvě "dynama" - vpravo a vlevo a byly paralelně spojeny, tak by z nich "šťáva" nešla?

                                          [ Zpět ]
                                          Datum: 15.10.2010
                                          Autor: pavka
                                          Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                        • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                                               

                                          Takže je to jedno? To sem chtěl slyšet. :-) A co by se stalo, kdybych dráty z obou dynam spojil a dobíjel 12V akumulátor?

                                          [ Zpět ]
                                          Datum: 15.10.2010
                                          Autor: Juras
                                          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                        • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                                               

                                          >Juras: no to asi fungovat nebude, vzhledem k tomu, že z toho leze střídavý proud, který nebude mít synchronizovanou fázi. Když se ale každý zvlášť usměrní a přidají se kondenzátory, tak to už by asi fungovat mohlo.

                                          [ Zpět ]
                                          Datum: 15.10.2010
                                          Autor: PavelŠ
                                          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                        • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                                               

                                          PavelŠ Tušil sem nějaký zádrhel :-), nechám to uležet a zatím pojedu na tužkovky, což mi říká že by možná stačil jen jeden SON a nabíječka na ty moje Enelopy.

                                          [ Zpět ]
                                          Datum: 15.10.2010
                                          Autor: Juras
                                          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                  • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                                         

                                    Koukám, že pán preferuje Chrome :) Zrovna ty překlady jsou pro mě killer feature, aneb věc kvůli, které bych ten chrome vraždil. Chápu, že se to dá vypnout :)

                                    [ Zpět ]
                                    Datum: 14.10.2010
                                    Autor: snilard
                                    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                    • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                                           

                                      Preferuju, protoze to je jedine, v cem mohu otevrit dostatecne mnozstvi oken bez rizika padu. FF mi zatuhava.
                                      Preklady nevyuzivam, ale zrovna nedavno jsem byl rad, ze mi to z nejake Norstiny nebo ceho prelozilo informaci, ze bych tahal 1,5 GB porna misto zamysleneho obsahu.

                                      [ Zpět ]
                                      Datum: 14.10.2010
                                      Autor: Murphy
                                      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                      • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                                             

                                        FF je pomalá plečka, to je jasné. Na Windows nebo Linuxu bych Chrome asi taky používal.
                                        Hele tomu pornu bych se taky nebránil, pokud bych zrovna nebyl připojenej přes mobil :)

                                        [ Zpět ]
                                        Datum: 14.10.2010
                                        Autor: snilard
                                        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                    • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                                           

                                      Můžeš poradit, který překlad on line je lepší?

                                      [ Zpět ]
                                      Datum: 14.10.2010
                                      Autor: henry
                                      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                      • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                                             

                                        Neříkám, že google translate je špatný. Sám ho taky používám. Ale nemám rád tyhlety vyskakující panaly, které předpokládají, že je budeš chtít.

                                        [ Zpět ]
                                        Datum: 14.10.2010
                                        Autor: snilard
                                        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                        • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                                               

                                          SK, EN, FR jsem povypinal, u RU a DE se vzdycky rozhoduji. A z rozsypaneho caje obcas neco po prekladu kapne.

                                          [ Zpět ]
                                          Datum: 15.10.2010
                                          Autor: Murphy
                                          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                              • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                                     

                                Opravdu to SON vyrábí, ale prý jsou s tím dva problémy. První mají všichni - přednostní zákazník je nějak HPVelotechnik a blbě se to shání. To už mohlo pominout. Druhý problé prý bude mít ten, kdo to bude chtít použít na opačnou stranu tříkolky. Elektricky je to sice jedno, ale prý bude problém s pravými/levými závity a něco se někde, snad dokonce uvnitř, bude odšroubovávat a špatně to dopadne. Všechno to jsou ale informace z druhé ruky, může to být i jinak.

                                [ Zpět ]
                                Datum: 15.10.2010
                                Autor: Jirka
                                Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                                       

                                  Na jejich stránkách mají, že se dá použít pro tříkolky Scorpion, Greenspeed a další, takže když je Azub jejich zástupce v ČR, neměl by to pro něj být problém, obzvlášť teď, když rozjel výrobu tříkolek. S tou opačnou stranou použití to bude asi složitější, ale zase mám v hubě Azub, kluci by to mohli zjistit, no uvidím, zatím zůstanu u tužkovek.

                                  [ Zpět ]
                                  Datum: 15.10.2010
                                  Autor: Juras
                                  Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                  • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                                         

                                    Pokud ti jde o nabíjení 12V akumulátoru, stačí dynamo jenom jedno. Proč, to se neptej, buď si to vyhledáš nebo úplně stačí ignorovat ten nápis 6V 3W.
                                    Na tříkolce bych určitě dvě dynama chtěl taky. Šly by spojit dohromady po usměrnění každého zvlášť. Spojením výstupů usměrňovačů paralelně by se získal dvojnásobný proud a tím i výkon, to už by ani nebyl potřeba moc velký akumulátor. Spojení do série by mělo význam leda při potřebě pracovat s napětím přes 200V.
                                    Ještě to pro mě ale pořád není dostatečná motivace pro pořízení tříkolky :-)

                                    [ Zpět ]
                                    Datum: 15.10.2010
                                    Autor: Radek
                                    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                    • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                                           

                                      Sci-fi, kdybych postavil 4-kolku (u té jediné by to šlo) a do každého kola zapletl SON z letmým uchycením pro kotoučovou brzdu, nechal si udělat elektroniku od někoho kdo tomu rozumí a napájel bych tím 24V akumulátor, z kterého bych napájel 250W elektromotor, který by přes převodovku Nu-Vinci upevněnou v rámu poháněl zadní nápravu, co by se dělo? :-) Dojezd bez SONU 100 km z příšlapem a co ze 4-mi SONY? Dobíjení by se sepínalo až při dosažení rychlosti 30 km/hod, takže při provozu na elektromotor kde je omezená rychlost na 25 km/hod a pak se vypne, by se motor nebrzdil odporem ze SONU. Naopak by SONY pomáhaly brzdit z kopce, prostě taková rekupuračka. :-)

                                      [ Zpět ]
                                      Datum: 16.10.2010
                                      Autor: Juras
                                      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                      • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                                             

                                        A kdyby Ti i potom jeste prebyvaly penize, mohl by sis nektere dily nechat pozlatit. 8-)
                                        Jak bys to chtel pohanet? Ty SONky nejsou pripravene na osazeni na hnanou nabu, tedy alespon jak jsem na to koukal...

                                        [ Zpět ]
                                        Datum: 16.10.2010
                                        Autor: Murphy
                                        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                        • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                                               

                                          Kotoučové brzdy stačí na předních kolech, v zadu místo kotoučů ozubené řemenice, navíc by neměl být problém udělat pohon dva krát dva, levé zadní kolo na elektro, pravé na šlapání. Co se týče ceny, proto píšu sci-fi, 4 Sony, Nu-Vinci převodovka, šlapací střed Schlumpf s-d, kvalitní elektromotor, baterie, elektronika, řemeny a řemenice, napínací kladky a v neposlední řadě na zakázku vyrobené součástky související z pohonem. No jak počítám tak počítám, jenom to co sem vypsal odhaduju na 80 000 Kč při opravdu dobré konstalaci hvězd. :-) Za 130 000 Kč by se to dalo dát do kopy celé. Kdyby to mělo dojezd minimálně 200 km a hmotnost do 40 kg, cena už by tak astronomická nebyla, tedy ve srovnání třeba z Velomobily. Asi zůstanu u své Hondičky, dojezd, hmotnost i cena jsou z tímhle "perpetum-mobille" nesrovnatelné. :-))

                                          [ Zpět ]
                                          Datum: 18.10.2010
                                          Autor: Juras
                                          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                      • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                                             

                                        Jako vtip beru, ale když už je někde elektromotor, proč tam dávat ještě dynama? Takový motor při rekuperaci vydá za 20 SONů.
                                        Ale fakt jsem na elektrokolech viděl přidělané dynamo, dokonce i plášťové. Přitom kdyby se ta energie na svícení brala přímo z akumulátoru, mohlo by to svítit víc a při menší spotřebě. Pravda, akumulátor se může vybít nebo se někomu chce jet s vyplou elektrikou, ale pak se dá ke svícení použít místo dynama proud z motoru, když už tam je. Jenom trochu zapřemýšlet, jenže přidat dynamo je jednodušší.

                                        [ Zpět ]
                                        Datum: 19.10.2010
                                        Autor: Radek
                                        Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                        • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                                               

                                          Nejsem elektrikář a tak tomu nerozumím, ale vysvětli mi proč je Bio-nix s rekuputací tak drahý? Když jde tak lehce elektromotorem nabíjet, proč to nenabízí všichni? Každý to odůvodňuje vysokým zvýšením ceny, tak kde je zádrhel?

                                          [ Zpět ]
                                          Datum: 19.10.2010
                                          Autor: Juras
                                          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                        • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                                               

                                          Dál mě to nepustí, tak píšu sem. Cenové politice nerozumím. Složité to být nemůže, třeba to co má Jerguš, to z kopce dobíjelo až moc. Samo sebou když má motor volnoběžku, tak k dobíjení použít nejde.
                                          Ještě jsem předtím chtěl připsat takový poznatek :-) Když získáme nějakou energii z dynama, bude jí vždycky míň, než to, co ušetříme, když tam dynamo nebude.

                                          [ Zpět ]
                                          Datum: 19.10.2010
                                          Autor: Radek
                                          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                        • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                                               

                                          Taky mě to dál nechce pustit. :-) Takže to uzavřu, nevymýšlet koniny, zvlášť když elektrice nerozumím a zůstat u svého kopyta, tedy u Hondy Gx35. :-) Myslím tak jak to mám já, žádná převodovka u motoru, jen odstředivá spojka a přes volnoběžku na Rohloffa, téměř žádné ztráty, hmotnost všeho co je navíc kvůli motorizaci 6 kg a dojezd neomezený. Ten 1 litřík naturálu na 100 km skousnu, přeci jen pořizovací cena o proti Bio-nixu byla více jak přijatelná. :-) Jenom potřebuju vyřešit nabíjení AA akumulátorů, to mi ještě chybí ke spokojenosti. SON nemám kam zaplést, tak uvažuju o klasickém dynamu na plášť které mám doma. Místo korunky bych dal ozubené kolečko z kladky napínáku přehazovačky a zařadil bych ho do sestavy pohonu motorem, myslíš že by to fungovalo?

                                          [ Zpět ]
                                          Datum: 19.10.2010
                                          Autor: Juras
                                          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                        • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                                               

                                          Koupil jsem za cca 10.000,- motor i s prednim kolem a akumulatory od noelbikes a i tenhle nejlevnejsi umi rekuperaci. 8-)

                                          [ Zpět ]
                                          Datum: 19.10.2010
                                          Autor: Murphy
                                          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
          • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                 

            Tak jsem dneska dokoupil ostatní součástky. To hlavní ještě nedorazilo, ale už mi hlavou vrtá, jak to teda spájím a sestavím dohromady. Tak si čtu znovu tvůj návod a říkám si, že pár fotek detailu i celku by asi doopravdy neuškodilo.
            Jinak mám v plánu jednou páčku na vypínání a druhou na přepínání mezi dvěma rezistory pro různé intenzity.
            Jak to vlastně řešíš s krabičkou a s voděodolností celého systému?

            [ Zpět ]
            Datum: 01.10.2010
            Autor: snilard
            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
          • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                 

            Ještě se blbě zeptám. Jak tlusté používáš kabely?
            Koukám, na ten, co jsem koupil a říkám si, že mě ten prodavač asi nepochopil. Říkal jsem mu, že tím poteče max 1 A, ale nějak mi nedošlo, že jsem mu měl říct o napětí.
            Nebo jak se ta tloušťka vlastně určuje?

            [ Zpět ]
            Datum: 02.10.2010
            Autor: snilard
            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
            • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                   

              Viz Ohmův zákon ;-)
              Vodiče by měly mít pokud možno žádný odpor, takže čím silnější, tím lepší. Samozřejmě ale není nutné mít kvůli proudu v řádu jednotek ampérů kabel o průměru několika centimetrů :-)

              [ Zpět ]
              Datum: 02.10.2010
              Autor: Jarda
              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
              • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                     

                Máš-li supravodivý, nemusíš průměr až tak řešit ...
                8-)

                [ Zpět ]
                Datum: 02.10.2010
                Autor: AV
                Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
              • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                     

                To by blbej neřekl, že mi pomůže Ohmův zákon. To si umím spočítat sám, že čím tlustší, tím lepší. Otázka zněla jaký je ideální průřez vodičů pro tuhle aplikaci (max 1A, cca 4V)? Nechci na kole tahat vedení jak do zásuvek na 230 V, což jsem asi koupil.

                [ Zpět ]
                Datum: 02.10.2010
                Autor: snilard
                Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                       

                  No ohmuv zakon je tady opravdu dulezity, nicmene pokud se ptas u kabelu na napeti, tak to bude spis o izolacnim odporu a odolnosti izolace proti prurazu. Prakticky urcite nehrozi, ze by na 4V nejaky kabel nestacil. Pro nizsi napeti nez 230V jsou treba dvojlinky k reproduktorum.

                  Co se prurezu vodice tyce, samozrejme tlustci bude lepsi. Pokud je kriteriem funkcnost, tak ti staci takovy prurez, aby se vodic pri 1A neprepalil. Jenze u napajeni z baterii existuje dalsi kriterium a to kolik energie kabelem protopis. Cim delsi kablik mezi bateriemi a svetlem budes mit, tim dulezitejsi navic prurez bude.

                  Kdyz pouzijes extra tenkou dvojlinku a navic dlouhou (u me skoro delka kola), muze byt jeji odpor treba 1 ohm, coz by pri 1A znamenalo 1V ubytek, tedy 1W nebo-li tretinu vykonu Cree LED. On ten odpor bude vetsinou mensi, ale musis zapocitat i prechodove odpory ve spojich, konektorech a treba vypinaci, protoze efekt maji stejny.

                  Ja jsem pro CREE a baterie pouzil tohle
                  http://www.gme.cz/cz/rg-cyh-2x0-75-p651-259.html
                  Mozna je to uz zbytecne, ale snazil jsem se dostat na co slusnou celkovou ucinnost. :)
                  Pro zadni LED mam dvojlinku jen 2x0.15, na 20mA by stacila i slabsi.

                  [ Zpět ]
                  Datum: 02.10.2010
                  Autor: Jrr
                  Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                  • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                         

                    Já jsem právě koupil 1 mm dvojlinku. Je to pěkné tlusté, ale když už ho mám, tak ho asi použiju.
                    Podívat se na to přes výkon mě původně nenapadlo. Leč diskuze s tátou pomohla a došlo mi, že právě v tom výkonu bude zakopaný pes.
                    Docela by mě zajímalo, co takový kabel vydrží, než se přepálí.

                    [ Zpět ]
                    Datum: 02.10.2010
                    Autor: snilard
                    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                    • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                           

                      Kolik vydrzi 1 mm drat by se urcite dalo spocitat, ale hledat kvuli tomu vzorec nebudu, tipoval bych desitky amper.

                      Jestli mas dostatecne vykonny zdroj (resp. svarecku), muzes to vyzkouset, doporucuji venku, izolace bude asi smrdet... ;)

                      [ Zpět ]
                      Datum: 02.10.2010
                      Autor: Jrr
                      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                  • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                         

                    Já používám dokonce 2x0,15 i pro přední světla, ale na druhou stranu 1A do nich pouštím vyjímečně. Při 0,5A jsem naměřil výkonovou ztrátu asi 0,4W v kabelu od předního náboje nahoru po vidlici na čumák Azubu. Podle mě lze považovat 2x0,35 za bezztrátové řešení pro to dynamo a 2x0,5 už musí být dost i pro 1A z bateriového světla. Nějaká ztráta tam bude, ale zas člověk nemá tak slonský kabel.

                    [ Zpět ]
                    Datum: 04.10.2010
                    Autor: Jirka
                    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                    • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                           

                      u "dynama" se to zas tak řešit nemusí, výkonová ztráta nemá vliv na intenzitu světla ("dynamo" je zdroj proudu) a výdrž "zásobárny energie" (tedy vlastního pilota) ovlivní jen minimálně.

                      [ Zpět ]
                      Datum: 04.10.2010
                      Autor: PavelŠ
                      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                  • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                         

                    Počítat se mi to nechce, ale kombinace úhlu +-40° a svítivosti 40cd by z toho dělala tak aspoň 1W ledku, ne? Jestli do toho narveš 40mW v elektronech a leze z toho ven 1W ve fotonech tak nechápu, jaktože to není beznadějně vyprodaný :-))).

                    [ Zpět ]
                    Datum: 04.10.2010
                    Autor: Jirka
                    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
            • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                   

              zdají se ti moc tlusté? Optimální tloušťka vodiče závisí jen a pouze na proudu, jestli je mezi dvěma vedle sebe jdoucími vodiči nějaké napětí nebo ne je úplně jedno (to zase není jedno pro izolaci, tam je ale zase jedno, jaký tam protéká proud). A jak již někdo naznačil výše: když ti klesne napětí o 1V při 230 V ti může být skoro jedno (půl procenta), při 4V už v kabelu protápíš tři čtvrtiny energie, což už se na výdrži baterek může poznat - pokud se teda ta energie stejně neprotopí v nějaké regulaci. Takže by se taky dalo říct: čím menší napětí, tím tlustší vodiče:-) - proto se dálkové silové vedení taky dělá na co největších napětích, že?

              [ Zpět ]
              Datum: 02.10.2010
              Autor: PavelŠ
              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
              • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                     

                ... teda s formulací "_jen a pouze_ na proudu" jsem to trochu přehnal, myslel jsem, že to není závislé na napětí ve smyslu "čím větší tím tlustší". Samozřejmě optimální tloušťka závisí také na požadované účinnosti a ta už na napětí závisí (i když asi obráceně, než by se čekalo).

                [ Zpět ]
                Datum: 02.10.2010
                Autor: PavelŠ
                Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
            • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                   

              Automechanici (autoelektrikáři) se učí, že max. 5 A/1 mm2. Nerozlišuje se zda 12 nebo 24 V.
              Hele, ty něco koupíš, pak se zeptáš a ve finále sdělíš, že užiješ to, co jsi koupil. Já bych se nejdřív ptal (nenutím tě, abys to dělal taky tak) pak kupoval.
              8-)

              [ Zpět ]
              Datum: 04.10.2010
              Autor: pavka
              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
              • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                     

                Jo, kdybych ho neznal osobne, podezrivam ho ted, ze uz ma Apuse doma pod posteli a nas jen tim rozvazovanim nad vyhodami peruje. 8-D

                [ Zpět ]
                Datum: 04.10.2010
                Autor: Murphy
                Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                       

                  Hele, když už něco mám a funguje to, k mé spokojenosti, tak to už pak neřeším.
                  To se bohužel nedá říct o těch nových SPDčkách, z víkendové cesty na chatu a zpět mě do teď bolí kolena.

                  [ Zpět ]
                  Datum: 04.10.2010
                  Autor: snilard
                  Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
              • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                     

                Nejdřív se ptát a pak kupovat je nepochybně dobrá strategie. Leč já prostě šel kolem toho obchodu a neměl jsem nic lepšího na práci, než vlézt dovnitř. Ostatní díly, co jsem koupil jsou v pohodě. Jen u toho kabelu není poznat, jak je těžký, když leží za sklem.
                S tím použitím si to ještě musím rozmyslet, protože ten kabel je prostě tlustej a težkej.

                [ Zpět ]
                Datum: 04.10.2010
                Autor: snilard
                Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                       

                  Osobně bych použil nějakou plochou dvoulinku s průměrem vodičů 0,75mm. Hlavně, aby byla laněná ( vodiče skládající se z drátků ) kvůli ohebnosti.

                  Mechanicky bude dostatečně odolná a s kabelem se bude dobře pracovat.

                  [ Zpět ]
                  Datum: 04.10.2010
                  Autor: baron
                  Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
          • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                 

            Páni elektrikáři, tak mě napadla ještě jedna myšlenka. Netušíte co bude dělat Jirkův osvědčený zdroj proudu (http://kaidomain.com/ProductDetails.aspx... když ho připojím na baterky, ale nepřipojím na něj žádnou diodu? Bude žrát nějakou elektřinu nebo ne?

            [ Zpět ]
            Datum: 28.01.2011
            Autor: snilard
            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

           

      pokud jde o centralni ovladani, tak hodne nouzove by to fungovat mohlo... co tak mam zkusenost s vicero komercnima blikackama, tak mam dojem, ze po vlozeni baterek se obvykle trvale rozsviti
      tzn pokud by ti stacilo trvaly sviceni (prinejmensim vzadu bych ale doporucoval blikani), tak to muzes napajet a ovladat centralne
      ale chce to si rucne obehat obchody a vyzkouset chovani konkretnich modelu
      ...a treba bys nasel i nejakou blikacku, co po vlozeni baterek zacne blikat... anebo se daj koupit samoblikaci diody

      a pokud bys to chtel mit nabijeci (u blikacky povazuju za zbytecnost; 0,5W zadni smart pouzivam i pres den a alkalicky mi v ni vydrzej dlouho.. ale je to ten model, jak tech 0,5W blikne jen v kazdym asi tretim bliknuti... ; zatimco u smarta, kterej ma jen tu jednu 0,5W LED, odejdou baterky rychle)
      tak muzes dat tri tuzkovy NiMH 2700mAh do serie, ziskas 3,6V, das tam stabilizator na 3, a muzes tim napajet blikacky a svetla staveny na dve (mikro)tuzky

      anebo ted jsem si koupil k fotaku nejaky ready to use NiMH tuzkovky, ktery temer nemaj samovybijeni (vybijou se udajne asi o 20 procent za rok), ty by mohly byt pro tvuj ucel vhodny...ale zatim je nemam vyzkouseny

      [ Zpět ]
      Datum: 30.09.2010
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

             

        Teď jsem vyzkoušel vnitřnosti ze dvou starších 3-LED Cateye a obě se chovají tak, že po připojení napájení jsou VYPNUTÉ. Ta novější z nich má paralelně k baterkám malý kondenzátor a než se ten vybije, tak si "pamatuje" poslední zvolený režim, ale na to se nedá spolehnout. Na druhé straně obě snesou v pohodě 5 voltů, přičemž berou dvojnásobný proud a pořád nesvítí nijak extrémně (teda z mýho hlediska).
        Stabilizátor z 3,6V na 3V, to jak a hlavně nač? Vyšší napětí by mohlo vadit leda nějaké kryptonce na 2,5 V. V případě potřeby to tedy jde udělat diodou v sérii, ale to zas není stabilizátor a nakonec taky jenom ztráta výkonu.

        [ Zpět ]
        Datum: 30.09.2010
        Autor: Radek
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

               

          no ja dlouhodbe uzivam Smart, a predtim kdysi nejakej noname, tak ten svit ma neco z toho - ale skoro bych to i videl na ten smart

          no nevim, nemam s prepalovanim diod a pridruzeny elektroniky zkusenosti, jen jsem vychazel z toho, ze kdyz je neco navrzeny na 3 , nemel bych tam posilat 3,6

          [ Zpět ]
          Datum: 02.10.2010
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

             

        Děkuju za rady.
        Jak jsem psal výše, tak přední světlo jsem vyřešil objednáním diody cree Q5 se vším potřebným. Zadek jsem vyřešil objevením staré blikačky na vypínač.
        Jinak 3 baterky jsou pěkná blbost. V balení jsou po dvou a do nabíječky se taky dávají po dvou. Takže baterky použiju čtyři.
        Takže až mi objednané součástky dorazí, budu mít o zábavu postaráno.

        [ Zpět ]
        Datum: 01.10.2010
        Autor: snilard
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

               

          Nabíječka, která umí nabíjet jen po dvojicích baterek, je jaksi špatná nabíječka ;-) Aby baterky dlouho a dobře sloužily je potřeba se k nim chovat slušně, tzn. nabíjet každou zvlášť...

          Ale jinak celkem souhlasím, zařízením na liché počty baterek se taky snažím co nejvíc vyhýbat, prostě se mi tyhle pajdavé počty nějak nelíbí.

          [ Zpět ]
          Datum: 01.10.2010
          Autor: Jarda
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
          • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                 

            jenze nekdy jsou tri mikrotuzky pouzity primo od vyrobce, napriklad ve vsech LED celovkach jsem vzdycky mel sloty pro 3 mikrotuzky... protoze 3V by byly pro LED malo.. a to nemluvim o NiMh...
            Spis mi prijde, ze cykloblikacky a cyklosvetla jsou v oblasti LED naprosta vyjimka, ze si vystacej s dvema baterkama, protoze ostatni LED baterky a LED celovky ruznych provedeni, vyrobcu i cen, ktery mi prosly rukama, jsou na tri clanky - at uz mikro nebo tuzky, podle velikosti... pac se vyrobci snazej mit potrebny napeti

            Dokonce i prodejci LEDkovek (LED se zavitem jako maj zarovicky do klasickych baterek) sami upozornovali, ze LEDkovka zasroubovana do baterky s 2x1,5V je na nic.

            [ Zpět ]
            Datum: 02.10.2010
            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
            • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                   

              To je taky pravda. Pokud ale zrovna takové věci potřebuješ, a nejde se těm lichým počtům vyhnout, tak je asi nejvyšší čas si pořídit nějakou lepší nabíječku, o tolik dražší zase nejsou... Když už ne nějakou vymakanou s možností mnoha nastavení, tak aspoň aby uměla to nabíjení po jednotlivých článcích, to je základ.

              [ Zpět ]
              Datum: 02.10.2010
              Autor: Jarda
              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
              • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                     

                Nastastie dnes sa uz da fungovat s liionmi s napatim 3.7V a potom sa konstrukcia a nabijanie uplne zjednodusi. A vysoka kapacita a nizke samovybijanie k tomu ako bonus :-)

                [ Zpět ]
                Datum: 02.10.2010
                Autor: mmm
                Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
            • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                   

              Jj, 3xAA nebo AAA jsou u výrobců oblíbené, protože nemusí řešit regulace proudu. Povětšinou je pak LED zapojená na "prasáka" ( natvrdo k bateriím ).

              Většinou jsou to světla typu nevidím, ale jsem vidět ( několik bílých LED ).

              Pro výkonné LED to není moc dobré řešení, pokud vím, tak NiHM baterie lze vybíjet do 0,9V x 3ks = 2,7V, u typické Cree LED dle datasheetu 3,3V/350mA tipuji, že při 2,7V poteče LEDkou cca 100mA. Tak to už moc svítit nebude.

              Osobně bych také volil 4AA a nějakou regulaci proudu.

              [ Zpět ]
              Datum: 02.10.2010
              Autor: baron
              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
              • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                     

                Tak přesně takové světlo vlastním. Na koloběžku v pohodě, tam mi ve městě tolik nevadí, že nic nevidím. Ale na lehu to je drobet problém, když se v noci vypravím do lesa.

                [ Zpět ]
                Datum: 03.10.2010
                Autor: snilard
                Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
          • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                 

            ad 4 baterky - tak klidne muzes pouzit 4, ja jsem vychazel z toho, ze 3 staci, tak tam nebudu cpat ctvrtou, jen proto, aby si ta treti nepripadala jako kren... jestli jsou 3 "pekna blbost", jak pises, tak tam ctvrtou dej, to uz je tvoje vec...
            Jinak 3 clanky jsou v drtivy vetsine mobilu na trhu (no, v jednom akupaku, ale to je jedno); koupit si jich muzes sest a mas je nadvakrat, nemusis nutne koupit prave ctyri a mit je najednou; a pokud jde o nabijeni, tak to uz okomentoval Jarda - dneska uz nabijecky s individualni peci o kazdy svereny clanek nestojej majlant, resp. daj se najit ve vyhodnych paketech s baterkama, kde za ne proti baterkam uz moc nepriplatis.

            [ Zpět ]
            Datum: 02.10.2010
            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
            • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                   

              Budeš ji tam cpát jen v případě, že nabíječka umí jen dvojice akumulátorů ;-) Nebo jak jsi to myslel ?

              Ano, dneska ty sady akumulátoru + nabíječka k tomu jako bonus stojí komplet jen pár stovek Kč. Chápu ale že to pro každého už nemusí být pakatel.

              [ Zpět ]
              Datum: 02.10.2010
              Autor: Jarda
              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
              • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                     

                ale pořád je optimálnější ten čtvrtej článek nechat doma a vybít zvlášť odporem než ho vozit s sebou jen proto, aby se vybil přes nějakou regulaci:-))))

                [ Zpět ]
                Datum: 02.10.2010
                Autor: PavelŠ
                Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                       

                  Tak vybijeni pres odpor nebo zarovku ma spoustu uskali - musi se vcas odpojit, protoze vybiti pod 1V (nebo 0.9V, nekdy 0.8V ruzne zdroje uvadi ruznou hodnotu) muze NiMh trvale poskodit, v zaveru vybijeni je pokles dost prudky a hlidat vybijeni s voltmetrem by byla otrava... :)

                  Samozrejme lze regulaci udelat i tak, aby se prebytecne napeti neprotopilo, ja to tak mam, z baterii se bere konstantni vykon, takze cim vyssi napeti baterie maji, tim mensi proud si z nich beru. Na to uz ale stabilizator za 3 Kc nestaci a nejake ztraty tam porad jsou.

                  [ Zpět ]
                  Datum: 02.10.2010
                  Autor: Jrr
                  Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                       

                  Doma si může zatopit ústředním topením.

                  Ale na kole při nynějších nízkých nočních teplotách bude rád, když na něj bude od světla sálat teploučko :-)).

                  [ Zpět ]
                  Datum: 02.10.2010
                  Autor: baron
                  Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                  • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                         

                    Pokud jsem si vsimnul, nechtel snilard osadit rampu se ctyrmi 500W halogeny. 8-)
                    I kdyz - na lezaku mi je na nohy v zime slusna zima... Mozna by to stalo za uvahu. Treba umistit svetla na spodni stranu pedalu. 8-)

                    [ Zpět ]
                    Datum: 02.10.2010
                    Autor: Murphy
                    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                    • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                           

                      Všimnul jsem si, že nechce rampu z halogeny.

                      To je jen reakce z trochou nadsázky na odpověď, že čtvrtou baterii má nechat doma a vybíjet před odpor.

                      [ Zpět ]
                      Datum: 02.10.2010
                      Autor: baron
                      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                    • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                           

                      No umisteni na spodni (respektive u leha predni) stranu pedalu by se mi moc libilo, jen by byl problem s privodem napajeni a mit na kazdem pedalu baterii nechci. :)

                      Co se tepla tyce, jako optimalni se mi jevi vyuziti mensiho reaktoru, bylo by dost energie pro svetla i tepla pro jezdce. Mozna by pak take auta predjizdeli cyklisty ohleduplneji, kdyz by pri srazne hrozil jaderny vybuch... :D

                      [ Zpět ]
                      Datum: 02.10.2010
                      Autor: Jrr
                      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                      • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                             

                        V tom pripade bych preformuloval - cykliste by obletavali auta opatrneji... 8-)
                        Proc ne baterii na pedalu? Nebo jako jsou vyhrivaci vlozky do lyzaku, jen to jeste rozsirit o to svetlo. 8-)

                        [ Zpět ]
                        Datum: 02.10.2010
                        Autor: Murphy
                        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
            • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                   

              V mobiloch su 3 clanky ?
              Mal som pocit, ze v mobiloch su Liion alebo Lipol akumulatory s napatim 3.7V.

              Zasadna vyhoda voci Nimh je v tom, ze naozaj ide iba o jeden clanok, s jednym vnutornym odporom. Nemusis riesit prechodove odpory medzi clankami, nemusis riesit individualne nabijanie a sledovanie kazdeho clanku. Jeden kus Liion 18650 ma vysoku kapacitu a pre LED je to to najvhodnejsie. A ani to nestoji nejako vela.

              [ Zpět ]
              Datum: 02.10.2010
              Autor: mmm
              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
              • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                     

                Nojo, ale ten 18650 je stále ještě dost velký exot na to, abych ho nemohl použít nikde jinde... Zatím nemám nic dalšího kde by se to dalo použít. Včetně další drobnosti, když se budu přesouvat s veškerou svojí "elektřinou", třeba na dovolenou, tak s sebou musím táhnout další nabíječku. Ještě k tomu jednoúčelovou, pro jeden typ baterek... Už jsem to tady kdysi psal, už teď s sebou vozím nabíječku na AA+AAA pro NiMH+NiCd (které nacpu do většiny svých hraček jako jsou GPS, světlo na kolo apod.), nabíječku pro mobil+MP3 přehrávač (naštěstí společná), nabíječku na akublok pro zrcadlovku a ještě jednu na akublok pro další foťák, tentokrát kompakt. Nedávno mi k tomu ještě přibyl netbook, takže další šlahoun navíc :-) Docela si už připadám jak blázen, to je skoro potřeba jeden batoh jenom na tyhle dráty :-)))

                [ Zpět ]
                Datum: 02.10.2010
                Autor: Jarda
                Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                       

                  Nabíjej mobil+MP3 z počítače, tím se jedna nabíječka ušetří.

                  Jinak souhlasím, AA mám do všeho.

                  [ Zpět ]
                  Datum: 03.10.2010
                  Autor: snilard
                  Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                  • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                         

                    To jo, kvůli nabíjení obyčejného mobilu budu ze zásuvky sosat skoro 40W :-) Pokud vím, tak ten počítač ani nesmí usnout, jinak to vypne USB porty... Další věc je ta, že to pak asi bude trvat minimálně 2x tak dlouho než se to nabije...

                    [ Zpět ]
                    Datum: 04.10.2010
                    Autor: Jarda
                    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                    • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                           

                      Ufff, oprava, ne 40W, ale aspoň 15W, to jsem trochu přehnal, netbooky tolik nežerou... Ale i tak je to podle mne zbytečné.

                      [ Zpět ]
                      Datum: 04.10.2010
                      Autor: Jarda
                      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                      • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                             

                        Ale ved na to nepotrebujes netbook. To sa dnes uz riesi celkom inak :-)
                        http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.26753

                        Ja v sucasnosti uz kupujem iba zariadenia s nabijanim cez USB alebo miniUSB. A podla moznosti vsetko s liionkami.

                        A keby som nutne potreboval na dlho mimo civilizacie, tak potom pridu na rad aj nejake tie tuzkovky a fungujem s tymto:
                        http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.15048

                        Tu kabelaz co nosis ty by som teda nosit nechcel :-)))

                        [ Zpět ]
                        Datum: 04.10.2010
                        Autor: mmm
                        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                        • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                               

                          A co myslíš že asi tak mám ;-) Právě že USB nabíječku, kterou mohu použít jak k mobilu, tak i k MP3 přehrávači. Snilard mi právě radil abych tohle nevozil a použil na to netbook...

                          [ Zpět ]
                          Datum: 04.10.2010
                          Autor: Jarda
                          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                    • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                           

                      Mě počítač usbčko napájí i když je uspanej. Sice musí být i v zásuvce, aby je napájel, ale to ničemu nevadí.
                      Nevím kolik watt mi bere zdroj při zátěži, ale když je počítač uspanej a baterka nabitá, tak to bude přijatelně málo. Nevím, co je rychlejší, jestli z nabíječky nebo z počítače, ale mobil mi to přes noc nabije vždy, i když je noc kratší.
                      Když beru počítač, tak neberu nabíječku na mobil a když neberu počítač, což se moc často nestává, tak musím nabíječku vždycky hledat a zapojovat do ní správnou koncovku.

                      [ Zpět ]
                      Datum: 04.10.2010
                      Autor: snilard
                      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                      • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                             

                        Zajímavý, asi to budu muset prozkoumat pořádně ;-) Je fakt, že jsem tuhle možnost úplně vypustil z hlavy hned ze začátku...

                        [ Zpět ]
                        Datum: 04.10.2010
                        Autor: Jarda
                        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                        • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                               

                          Prozkoumej.
                          Pro mě je tahle vlastnost celkem důležitá, nabíjím mobil z počítače i doma. Samozřejmě uspáním myslím do RAM a nebo hybridní RAM + HDD.
                          Tuším, že se to dá zapnout nebo vypnout v BIOSu. BIOS nemám, tak nemám zkušenosti.

                          [ Zpět ]
                          Datum: 05.10.2010
                          Autor: snilard
                          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
          • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                 

            Reklamní vložka ;-)

            Co tohle ? Ještě by u toho ale mohli napsat jaké proudy to dává...

            http://www.lidl.cz/cps/rde/xchg/lidl_cz/hs.xsl...

            [ Zpět ]
            Datum: 05.10.2010
            Autor: Jarda
            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
            • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                   

              Skoda, ze na Slovensku predavaju iba 6akumulatorovu verziu. Nabijanie 8ks sucasne ako ma vasa by sa mi hodilo.

              http://www.lidl.sk/cps/rde/xchg/SID-1BA2D67B...

              [ Zpět ]
              Datum: 05.10.2010
              Autor: mmm
              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
              • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                     

                Nevim, jestli sis toho vsimnul, ale do te caske nacpes presne stejne mnozstvi baterii jako do te vasi. Nejspis se lisi jen definice cislovek "6" a "8". 8-)))

                [ Zpět ]
                Datum: 05.10.2010
                Autor: Murphy
                Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                       

                  Tipoval bych, ze pocitaji 6 x AAA + 2 x 9V. Treba maji pro Slovensko omezenou verzi firmware. :)

                  [ Zpět ]
                  Datum: 05.10.2010
                  Autor: Jrr
                  Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                  • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                         

                    To jo, beru. Jen mne udivuje, ze SK pocita jinak nez CZ

                    [ Zpět ]
                    Datum: 06.10.2010
                    Autor: Murphy
                    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                    • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                           

                      U nas je vzdy vsetkeho menej...

                      [ Zpět ]
                      Datum: 06.10.2010
                      Autor: mmm
                      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

               

          K té Cree diodě a optice: opatrně při namačknutí diody do držáku optiky. Je potřeba to pečlivě zarovnat aby spodek držáku sedl na obdélníček diody. Pokud to budeš sundavat, tak velmi opatrně vyviklad, o malý úhel a minimální silou. Je možné utrhnout z ledky tu její krycí čočku a a je po ní, ale při dostatečně opatrném zacházení se to nestane. I tak je nelepší když se povede si práci tak naplánovat, abych mohl optiku jednou nastadit a už ji tam nechat.

          [ Zpět ]
          Datum: 01.10.2010
          Autor: Jirka
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
          • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                 

            Já jsem u optik co jsem měl z Tronu i Dx u plastového držáčku samotné "čočky" rozšířil otvor pro diodu tak, aby optika šla lehce nasadit i sundat z diody. Pak optiku něčím zafixovat k základně diody např. silikonem a hotovo.

            [ Zpět ]
            Datum: 01.10.2010
            Autor: baron
            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
          • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                 

            no.. já s nima občas zacházím hodně hrubě (nosím to v batohu bez optiky, optiku zvlášť spolu z dalšíma věcma i ostrýma bez obalu), nasazuju a oddělávám podle potřeby mnohokrát za noc a zatím v pohodě.... to bych tipoval na nějakej vadnej kus...?

            [ Zpět ]
            Datum: 01.10.2010
            Autor: PavelŠ
            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
            • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                   

              oprava: ...nasazuju a oddělávám optiku...

              při chůzi lesem je lepší použít diodu bez optiky, když se chci podívat do dálky, nasadím optiku; jedno z "provizorních řešení na věky":-)

              [ Zpět ]
              Datum: 01.10.2010
              Autor: PavelŠ
              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
            • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                   

              Mě se to stalo dvakrát, vždycky když jsem optiku sundaval a zabral jak neměl. Možná jsem jen nešikovný. Ale už jsem jich měl v ruce aspoň dvacet různých a s většinou experimentoval nějak nově, jak jsem to předtím nedělal. Tak to ani s tou nešikovností nebude snad tak strašné.

              [ Zpět ]
              Datum: 01.10.2010
              Autor: Jirka
              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

             

        Schvalne jsem provedl pruzkum a ze ctyr blikacek, ktere mi doma prisly pod ruku se 3 chovaly tak, ze bez ohledu na aktivni rezim, po novem vlozeni baterie byly vypnute.
        Pouze jedna se chovala tak, ze kratky vypadek si rezim pamatovala a po delsim vypadku aktivovala trvale sviceni.
        Zaver tedy je, ze zrejme opravdu takove blikacky existuji, ale testoval jsem prilis maly vzorek, abych mohl tvrdit, kterych je vic. :)

        Vyraz "rucne obehat obchody" je nadherny... :D

        Jak uz tu zaznelo, navrh se tremi bateriemi, je sileny. Mimo jine proto vzniklo i tohle tema, ze jsem se chtel zbavit licheho poctu baterii, se kterym maji casto nabijecky problem (samozrejme jsou takove, co zvladnou nabijet jednotlive, ale doma nemame). Tady stabilizator opravdu ne, skoda energie.

        [ Zpět ]
        Datum: 01.10.2010
        Autor: Jrr
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
  • poraďte světlo

         

    Téma je sice pro nadsence elektrokonstruktéry, ale nedá mi to nezeptat se.
    Poraďte mi nějaké rozumné přední světlo, na AA články, aby s tím bylo viděl při rozumné jízdě, nechci to na závodění.
    Nějak se ztrácím v těch diodách, příkonech a svítivosti.

    [ Zpět ]
    Datum: 22.09.2010
    Autor: Noch
    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: poraďte světlo

           

      Tohle?
      http://www.cyklosvec.cz/zbozi/svetla-dynama/pn...
      8-)

      [ Zpět ]
      Datum: 22.09.2010
      Autor: AV
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: poraďte světlo

           

      ja jsem na treku spokojene pouzival Smart Polaris na dve tuzky, stoji asi 350,- Kc

      pomerne kratce je na trhu i jeho silnejsi bracha za asi 700, ted nevim, jak se jmenuje, a ten je asi to nejsilnejsi, co ma jeste smysl na baterky

      mam sice kamose, ktery jezdej 24h MTB, a ty maj bateriovy sbvetla za asi 2-3tisice, sviti to fakt krasne, ale priblizne tak hodinu, podle zolenyho rezimu, cili pro normalni provoz na nic.. je to dobry na ty okruhovy MTB zavody, kdy pri kazdym prujezdu okolo depa menis baterky, jinak normalne je to moc silny s zadnou vydrzi

      ja jsem teda nakonec sel do dynama a jsem spokojenej, ale to je financne jinde, takze z normalniho sortimentu si vyber Smart svetlo za cca. 350 nebo za cca. 700.

      [ Zpět ]
      Datum: 30.09.2010
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: poraďte světlo

           

      Na Cyklomax mají 1 wat Smart na 2 tužky (AA) za 270,-, vypadaj´ docela dobře ...
      ;-)

      [ Zpět ]
      Datum: 30.09.2010
      Autor: AV
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: poraďte světlo

             

        Na těch se mi vždycky líbilo jak udávají výkon a výdrž. Na jednom místě píšou v textu 220 hodin, dole mají třicet hodin. Výkon diody udávají 1W, ale nic o tom, na jak velký výkon ji skutečně provozují. Po třicet hodin nemůžou dostat ani z alkalických baterek víc jak třetinu watu :-))).

        [ Zpět ]
        Datum: 01.10.2010
        Autor: Jirka
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: poraďte světlo

               

          Trochu se přiblížili, teď udávaj do 20. Když to bude 2;3;4 nebo 5, je to do 20 ...
          8-)

          [ Zpět ]
          Datum: 01.10.2010
          Autor: AV
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: poraďte světlo

               

          Jen pro srovnani si schvalne zkus precist tohle a rekni mi kde je hacek?
          http://cgi.ebay.com/New-50X-8mm-Red-LED-Lamp...
          Ja jsem zvykly, ze pravda se v textu da pri trose snahy objevit, ale tady jsem bud slepy nebo jim neprijde hloupe lhat. Neodolal jsem, ledky mam a daji mozna 5 cd. :(

          [ Zpět ]
          Datum: 02.10.2010
          Autor: Jrr
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
          • Re: poraďte světlo

                 

            45000 MCD
            ? = 45000 mikrocandel ?
            nebo dokonce jenom 45 tečka a tři des. místa mikrocandel ? :-)

            to by to pak vysvětlovalo ?

            [ Zpět ]
            Datum: 04.10.2010
            Autor: macikm
            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
            • Re: poraďte světlo

                   

              Neviem presne o com je debata. Ale cisla v candelach treba porovnavat opatrne. Je to podobne ako luxy. Dve svetla s rovnakym svetelnym vykonom v lumenoch mozu vyzarovat svetlo v roznych uhloch, takze daju rozdielne cisla v kandelach a luxoch.

              [ Zpět ]
              Datum: 04.10.2010
              Autor: mmm
              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: poraďte světlo

               

          Hlavně 2AA = cca 6Wh, tj. při 100% účinosti bude svítit max. 6hodin. Určitě je tam nějaký měnič, protože 2AA mají nízké napětí = ztráty. Tipuji, "svítit" to bude max. 4hodiny.

          No, ledka je tam určitě 1Watt nějaký noname, v lepším případě Luxeon, tak řekněme, že ve skutečnosti to bude mžourat 4hodinky :-).

          [ Zpět ]
          Datum: 04.10.2010
          Autor: baron
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
          • Re: poraďte světlo

                 

            Je uplne jedno aka je tam ledka. 1Watt je 1Watt. Ak je tam cinsky noname tak to da 1 lumen, ak je tam luxeon ta to da 30 lumen, ak je tam cree tak to da 100 lumen (teda v bielej farbe). Ale vydrz bude vzdy rovnaka. Cize 4-5hodin, ale viac urcite nie.

            [ Zpět ]
            Datum: 04.10.2010
            Autor: mmm
            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
  • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

         

    Musím se vám pochlubit
    Bohužel až předevčírem jsem se dostal k vyzkoušení světla postaveného podle vašich rad. Z části to bude způsobené tím, že mi táta už nějakou dobu slibuje, že mi udělá nějaký pořádný kryt na reflektor. Ale v pátek jsem se trochu naštval a vzal původně zamýšlené víčko z nějaké láhve a přilepil ho k chladiči pomocí tavné pistole. Takže reflektor drží celkem dobře, ale nevypadá to moc profesionálně.
    Teď k funkci. Na 750 mA se dá jet i v úplné tmě po lese. Jen ta 10° optika je celkem úzká, na zatáčky by to chtělo ještě nějaké přídavné světlo. Slabší režim má tuším 200 mA. I na něj by se dalo jet po lese v úplné tmě, ale ne tak rychle. Do města, kde je většinou světlo ten slabší stačí úplně dostatečně a neosvětlené úseku to zvládne v pohodě.
    Jen mi to poměrně rychle přestalo svítit na požadovaný výkon. Mohl jsem s tím svítit cca 2 hodiny a z toho silnější režim bylo cca tři čtvrtě hodiny. Přičítám to nenabitým baterkám. Snad to není v něčem jiném. Ještě jsem se nedostal k tomu, abych to vyzkoušel s čerstvě nabitými.

    [ Zpět ]
    Datum: 07.11.2010
    Autor: snilard
    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

           

      Kratka vydrz muze byt klidne i stavem baterii, pokud jsou uz starsiho data. Ja jsem svetlo zacinal zkouset s GP 2500 bateriema, ktere jsem asi 4 roky pouzival ve fotaku a vysledek byl tragicky. Pak jsem zkusil baterie zmerit a meli uz sotva tretinovou kapacitu a vetsi proudy dokazali dodat jen chvilku.
      Ted tam mam Sanyo 2700 a zatim vydrz odpovida ocekavani, pri jezdeni do prace (2 x 26 km) mi zatim staci baterie nabijet o vikendu. Na jezdeni po silnici mi ale staci mensi vykon Cree, kde sviti lampy 60mA, ve tme 200mA, s prudkeho kopce 600mA. Oproti puvodnim planum jsem prednimu svetlu trochu ubral a pridal zadnimu.

      [ Zpět ]
      Datum: 07.11.2010
      Autor: Jrr
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

           

      Tak jsem teď změřil kolik to žere z baterek: na slabší režim 200 mA a na silnější 500 mA. Není to špatně, když to má pouštět do diody 750 mA v tom silnějším režimu?
      Bohužel to mám tak zapečetěné, že se bez montování nedostanu dovnitř, abych změřil kolik do diody doopravdy teče.

      [ Zpět ]
      Datum: 07.11.2010
      Autor: snilard
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

             

        Spatne to byt nemusi, protoze ten ridici obvod by mel fungovat jako menic (narozdil od jednoduchych stabilizatoru, ktery prebytek energie protopi), takze kdyz maji baterie vyssi napeti, staci mensi proud k dosazeni nastaveneho vystupniho vykonu.

        Treba kdyz pri 750 mA je na Cree XRE napeti cca 3.5V, tak P = U*I = 2.625 W. Pokud mas napajeci napeti 5V, tak by pro tenhle vykon stacilo 525 mA, pri 6V uz jen 438 mA. Tahle cisla jsou samozrejme teorie, v praxi ma menic omezenou ucinost (treba 80%) a ridici obvod nejakou spotrebu. Ale pokud mas na vstupu aspon 6V, tak je mozne, ze do LED 750 mA tece.

        A pak me jeste napada, ze spinane/pulsni zdroje dokazou digitalni multimetry casto zblbnout a hodnota kterou zmeri se od efektivni muze hodne lisit.

        [ Zpět ]
        Datum: 08.11.2010
        Autor: Jrr
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

           

      Vážení elektriky znalí přátelé, potřeboval bych znovu poradit.
      K výše popsanému světlu jsem přidal blikačku přímo napojenou na baterky viz. schémátko. Blikačka odebírá takový proud a bliká s takovou frekvencí, že to onen stabilizátor není schopen pobrat a ve stejné frekvenci mi trošku bliká dioda za stabilizátorem. Asi by to chtělo nějak stabilizovat odebíraný proud, aby neměl takové skoky. Ale jak? Napadlo, že by to nějakým způsobem mohl řešit kondenzátor, ale netuším jaký a jakým způsobem zapojený.

      [ Zpět ]
      Datum: 13.12.2010
      Autor: snilard
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

             

        Vždycky velký kondík na vyhlazení a paralelně

        [ Zpět ]
        Datum: 13.12.2010
        Autor: Arnošt905
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

               

          Jakej typ, jak velkej? Napětí 4 až 6 V, proudy 250 až 900 mA, frekvence blikání cca 5 Hz.

          [ Zpět ]
          Datum: 13.12.2010
          Autor: snilard
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
          • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                 

            Zkus třeba 4700 mikrofaradů na 10V, když to moc nepomůže, tak třeba dva nebo víc paralelně.
            Ono to vypadá, že ten stabilizátor v tomhle případě asi moc nestabilizuje, když to kolísá a při vybíjení baterek rychle klesá svítivost. Chtělo by to dát kondenzátor přímo k němu na napájení, pokud nejsou baterky hned u něho.
            Ještě takový detail - určitě tam nemáš ten hračkový držák na baterky, kde se proud vede přes čtyři stočené železné pružiny, že ne? :-)

            [ Zpět ]
            Datum: 13.12.2010
            Autor: Radek
            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
            • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                   

              Obávám se, že přesně takový držák mám:
              http://www.ges.cz/-halter-4xum3-ges07602307.html
              Teď tam čtu, že to je do 0,5A, což je málo. Jednou jsem při pájení omylem baterky zkratoval a pružinky začali trochu ten plast propalovat. Pak jsem to měřil a mohlo tam téct až 6A :)
              Jaký jiný držák mám použít?

              [ Zpět ]
              Datum: 14.12.2010
              Autor: snilard
              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
              • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                     

                Nevím, co jiného se dá sehnat, možná by věděli modeláři, co počítají s většími proudy, pokud radši články nespojí napevno bez držáku.
                U takového, co máš ty, je odpor pružinek dohromady skoro O,5 ohmu, takže při 1 A tam bude ztráta až půl voltu a půl wattu. Kdysi jsem ho na kole měl, ale ty pružinky jsem všechny přemostil měděným lankem - od konce každé pružinky až k tomu vedlejšímu nýtku. Musí se pájet kvalitním cínem (Stannol) nebo si pomoct nějakou tou kapalinou, protože moc zahřívání ta hmota nesnese a pájí se to stejně jako všechny ty čínské konektory - záleží čím a jak.

                [ Zpět ]
                Datum: 14.12.2010
                Autor: Radek
                Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                       

                  Jako robotici (vlastne taky modelari) pouzivame packy spajene dohromady bez drzaku. Ale to asi reseni neni... :) Kdysi jsem pri brouzdani webu potkal drzaky vhodne pro velke proudy, ale cena byla dost podobna novemu spajenemu aku (kusova vyroba nejakeho nadsence).

                  [ Zpět ]
                  Datum: 15.12.2010
                  Autor: E-Ryc
                  Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
              • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                     

                Existují držáky baterií s pružnými páskovými kontakty, používané v reflektorech, ale takové se neprodávají. U pružinového držáku není problém v pružinách, ale v jejich PRONÝTOVÁNÍ na propojovací dráhy k připojovacím klipsnám. V těch čtyřech nýtovaných místech vzníká přechodový odpor, který sráží napětí o pár desetin Voltu, zahřívá spojení, a postupně se to zhoršuje.

                Řešením je každé z těch čtyř nýtovaných míst propájet. To je však úkol pro zkušeného odborníka, který se neobejde bez pájecí kapaliny, kterou ty materiály vyžadují. Stačí nejlevnější:
                http://www.gme.cz/cz/s-paj-kap-ne-p745-007.html

                Kapičku kapaliny naneseme na místo pájení, zadní stranu se snažíme chladit aspoň studeným vlhkým hadrem, a pak hodně horkým hrotem páječky (350 – 400 °C) roztavíme cín během max. 2 sekund. Ikdyž je pak kontakt v tom termoplastu mírně uvolněný, na funkci to nemá vliv.

                [ Zpět ]
                Datum: 14.12.2010
                Autor: henry
                Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                       

                  P.S. Na druhu cínové pájky zde nezáleží.

                  [ Zpět ]
                  Datum: 15.12.2010
                  Autor: henry
                  Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                  • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                         

                    Asi zapomněls napsat smajlíka...

                    [ Zpět ]
                    Datum: 15.12.2010
                    Autor: Radek
                    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                    • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                           

                      Ne, jasně, chápu - s kapalinou na něm nezáleží. Ta se ale nedá použít všude. Kdo zkusí kvalitní cínovou pájku, už jinou nechce a na kapalinu může zapomenout.
                      Třeba tady: http://www.ezk.cz/e-shop/select.php?skupina=143
                      Mám tu červenou 1 mm.

                      [ Zpět ]
                      Datum: 15.12.2010
                      Autor: Radek
                      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                      • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                             

                        Trochu špatnej odkaz. Ale někde ho tam mají :-)

                        [ Zpět ]
                        Datum: 15.12.2010
                        Autor: Radek
                        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                       

                  A nebudou vznikat ztráty na těch připojovacích kontaktech? Musel jsem ty kontakty trošku upravit, takže mi to tam nedrží moc pevně.

                  [ Zpět ]
                  Datum: 15.12.2010
                  Autor: snilard
                  Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                  • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                         

                    Mělo by to jít nastrčit ztuha, jinak stačí ty kalíšky přihnout do středu.

                    [ Zpět ]
                    Datum: 15.12.2010
                    Autor: henry
                    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                       

                  Opravdu? A co když takhle nechám procházet proud tou pružinou a voltmetrem se dotýkám JENOM pružiny, ne nýtku? Jak jinak myslíš, že jsem její odpor měřil? Multimetrem na rozsahu 200 Ohmů tedy ne. A jakpak to, že se pružiny při zkratu rozžhaví, když nemají odpor?

                  S tou pájkou od Stannolu na červené cívce (teď ho nemám u sebe, nemůžu popsat líp) není potřeba žádná kapalina. Ten z Kovohutí Příbram mi už domů nesmí.

                  [ Zpět ]
                  Datum: 15.12.2010
                  Autor: Radek
                  Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                  • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                         

                    Samozřejmě, že pružina má odpor, ten je ovšem nesrovnatelně menší, než přechodový odpor v nýtku. Při zde uváděném použití, s proudem kolem 1A, nemůže být pružina ani vlažná.

                    Tu pájku Ti chválím, ale obvykle člověk má po ruce jen obyčejný cín.

                    [ Zpět ]
                    Datum: 15.12.2010
                    Autor: henry
                    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                  • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                         

                    Doteťka jsem si myslel, že pružina klade odpor, aby baterky nevypadly.

                    [ Zpět ]
                    Datum: 16.12.2010
                    Autor: HonzaK
                    Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                  • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                         

                    Tak jsem to zkusil spájet svojí pájkou (nějaká dost obyč). Nepovedlo se, akorát se kontakty v plastu pohnuly tak, že se držák už nedá použít. Takže koupím novej, kde bude méně spojů a možná i tu pájecí kapalinu.

                    [ Zpět ]
                    Datum: 16.12.2010
                    Autor: snilard
                    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                    • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                           

                      Pomáhal jsem si obyčejnou kalafunou a šlo to. Jen jsem musel kontrolovat zatuhávání toho plastu.

                      [ Zpět ]
                      Datum: 16.12.2010
                      Autor: Arnošt905
                      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                    • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                           

                      Ty kontakty ´sou v plastu jen nastrčený! Vystrč je, spájej a zastrč!
                      8-)

                      [ Zpět ]
                      Datum: 16.12.2010
                      Autor: pavka
                      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                      • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                             

                        Já to měl zanýtované do toho plastu.

                        [ Zpět ]
                        Datum: 16.12.2010
                        Autor: Arnošt905
                        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                        • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                               

                          Plechvej nejt snad ani nejt nejni!
                          8-)

                          [ Zpět ]
                          Datum: 16.12.2010
                          Autor: pavka
                          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                      • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                             

                        Nee, ty kontakty jsou malé nýtky, takže to nepůjde. Zkusím to s pájecí kapalinou a když ani to nepomůže, tak se na pájení držáku baterií vykašlu.

                        [ Zpět ]
                        Datum: 16.12.2010
                        Autor: snilard
                        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                    • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                           

                      Bez té pájecí kapaliny to sakra najde! Netřeba nic zkoušet, výsledek je jistý, pokud se dodrží chlazení a krátká doba pájení. Hrot páječky musí mít správnou teplotu už PŘED přiložením na pájku, která je položená na místě pájení.

                      [ Zpět ]
                      Datum: 17.12.2010
                      Autor: henry
                      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

             

        Do té příčné větve s blikačkou dej do série paralelní kobinaci odpor – elektrolytický kondenzátor: 63 Ohmů/0,25W - 10G/10V. Kromě toho dej ke stabilizátoru paralelně elektrolytický kondenzátor 10G/10V. Blikačka bude mít v prvním momentu bliknutí plný jas, který se okamžitě zredukuje na zhruba poloviční.

        [ Zpět ]
        Datum: 13.12.2010
        Autor: henry
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

             

        Tak velký elektrolytický kondenzátor zapojený paralelně s blikačkou pomohl. Na silnější režim to začne blikat dřív na slabší režim až když jsou vytřískané baterky. Takže blikačka dostane do série rezistor, aby nežrala tolik.
        Ale napadla mě ještě jedna myšlenka: zapojit kondenzátor paralelně s diodou, tedy až za stabilizátor. Bude to mít nějakej efekt? Nezničí to diodu?

        [ Zpět ]
        Datum: 05.01.2011
        Autor: snilard
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

               

          Pokud by to páchalo nějaké škody, tak spíš na tom stabilizátoru. Mívá nějakou kapacitu a indukčnost na výstupu a ty jsou navzájem naladěné na sebe, takže kondík paralelně s ledkou by tomu mohl drasticky rozhodit tu rovnováhu.

          [ Zpět ]
          Datum: 05.01.2011
          Autor: Jirka
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

               

          Diodu to neznici, ale dost mozna ti to zase zacne blikat :) On ten stabilizator typicky chce kondik pred a kondik za (doporucene hodnoty najdes v datasheetu). Ten pred je, aby mu nelital vstup (resp aby to neklesalo pod napeti, ktere je jeste schopen ustabilizovat) a ten za na to, aby pri vetsi proudove spicce neklesla hodnota napeti a treba se nezrestartoval procesor. V tvem pripade nejspis moc nepomuze (ale stejne bych tam nejaky alespon maly dal).

          [ Zpět ]
          Datum: 05.01.2011
          Autor: E-Ryc
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

               

          Nakonec jsem to zapojil ještě trošičku jinak. Teď mi to stabilizuje i když mám baterky vybité. Není to úplně 100% stabilizace, ale trochu to mění intenzitu. Dřív to s vybitými baterkami blikalo úplně, nesvítí, svítí.
          Sice mi to trochu snížilo výkon blikačky, ale ta je stejně dělaná na 2 baterky a ne na 4.

          [ Zpět ]
          Datum: 07.01.2011
          Autor: snilard
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
  • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

         

    Nechci na to zakladat vlakno, tak to prihodim sem. Tohle netrumfnul ani legendarni Pepko: 1500W 90000lumen:
    http://tesladownunder.com/WorldsBrightestBike.htm

    [ Zpět ]
    Datum: 13.12.2010
    Autor: E-Ryc
    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

           

      Aha, "Run time: est. 10 mins at 50 A 33 V"

      Dobrej vtip :-)))

      [ Zpět ]
      Datum: 13.12.2010
      Autor: Jarda
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

           

      No, kdyby tam frknul tohle http://www.kronium.cz/hid-svitilny... , mel by vetsi vydrz a nebylo by to tak velike.
      70W - 6800 lumenů s dosvitem 1400 metrů a výdrží 60 minut
      Jen by se jich tam muselo naskladat vic. 8-)
      Ale podle dokumentacnbich fotek obou produktu nevidim moc rozdil, i kdyz podle popisu je radovy...

      [ Zpět ]
      Datum: 13.12.2010
      Autor: Murphy
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
  • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

         

    Včera večer jsem začal uvažovat o dalším světle a tak jsem začal zkoumat charakteristiky diod a jak fungují. Narazil jsem na několik věcí, které mi nejsou úplně jasné.

    Předem musím napsat, že moje současné světlo má diodu Cree Cree XR-E Q5 (http://kaidomain.com/ProductDetails.aspx... specifikace: http://www.cree.com/products/pdf/XLamp7090XR-E... 4*NiMH tužkovky a tenhle stabilizátor: http://kaidomain.com/ProductDetails.aspx...

    U něj se píše, že vstupní napětí má být o volt na diodu větší, než je prahové napětí diody (Forward Voltage). Co jsem tak pochopil, tak prahové napětí je napětí od kterého je daná dioda ochotná propouštět požadovaný proud. Je to tak?

    Dalším parametrem, který jsem našel ve specifikacích diod je maximální proud. Ta XR-E ho má 1A. Ale na kaidomainu to měřili i s větším proudem. Jak to teda je s tím maximálním proudem?

    Našel jsem, že Cree dělá diodu, která má ještě lepší vlastnosti. Je to XP-G R5 (http://www.cree.com/products/pdf/XLampXP-G.pdf). Má větší svítivost, menší prahová napětí a větší maximální proud. Nebylo by lepší používat spíš tuhle diodu? Je sice o trošku dražší, ale ne o moc. K téhle diodě jsem na kaidomainu našel jen jeden reflektor.
    A nebo dioda XM-L T6 (http://www.cree.com/products/pdf/XLampXM-L.pdf), ještě o fous lepší vlastnosti, ale ještě dražší. K téhle diodě jsem reflektor nenašel bohužel žádný.

    Baterku, o které jsem uvažoval, by byla jen na 2 tužkovku. Fenix baterky na 2 tužkovky dělá s různými Cree diodami. Třeba tahle http://www.kronium.cz/led-svitilny-fenix/led... má zrovna tu diodu o které jsem psal. Jenže ta dioda má prahové napětí pro 350 mA 3V. To je víc, než 2 NiMH tužkovky můžou kdy dát. Jak to ten Fenix dělá, že jim to funguje?
    Co jsem tak koukal na stabilizátory na kaidomainu, tak jich je většina od 4V, některé od 3V. To je ale na 2 tužkovky moc velké napětí.

    Jirka psal, že při použití té mé konfigurace světlo přestane svítit požadovaným výkonem skoro přesně v okamžiku zdravého vybití baterek. Je to závislé na prahovém napětí diody? Kdyby se použila dioda s menším prahovým napětím, nebo třeba jiný stabilizátor, mohlo by se stát, že se baterky vybijí moc a tím se zničí?

    [ Zpět ]
    Datum: 16.01.2011
    Autor: snilard
    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

           

      Ahoj
      Ja bych Forward voltage chapal spis jako typicke napeti, ktere na diode je pri definovanem prochazejicim proudu. Prahove napeti bude asi malinko nizsi, ale jinak to chapes spravne, pri pouziti stabilizatoru nebo odporu potrebujes aby napajeci napeti bylo vyssi, protoze neco se na stabilizatoru ztrati.

      Hodnoty uvedene jako maximalni bych rozhodne nedoporucoval prekracovat. Pravdepodobne sice soucastka snese o neco vic, ale muzes ji vyrazne zkratit zivotnost.

      Ano, existuji led, ktere snesou vetsi proudy a budou svitit vic nez Cree XRE. Vzdycky je to ale kompromis mezi intenzitou svetla a vydrzi baterii. Zalezi na tobe, kolik energie dokazes dodat. Pokud chces silne svetlo na kratkou dobu, muzes klidne zapojit nekolik vykonnych LED najednou.

      Samozrejme je resitelna i situace, ze mas nizsi napajeci napeti nez kolik LED potrebuje. Pak pouzijes menic, ktery dokaze napeti zvysit (boost). U meho svetla se ze 4 AA vyrabi pro zadni svetlo cca 20V.
      Ale nic neni zadarmo, aby LED dostala vetsi napeti, budou muset baterie dodat vyssi proud nez pak potece do LED.

      Vybijeni NiMh baterii pod 1V na clanek (nekde uvadi 0.9V) bude bateriim rozhodne skodit.

      [ Zpět ]
      Datum: 16.01.2011
      Autor: Jrr
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

             

        Jj, pořádně výkonných LEDek je už hromada, teď už jsou na tahu pouze výrobci baterek ;-)

        http://www.topkonstrukt.cz/led-halogen-1831.html

        [ Zpět ]
        Datum: 16.01.2011
        Autor: Jarda
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

             

        Tak jsem to trošku porovnával v těch specifikacích. Mají tam i grafíky závislosti intenzity na proudu. A vyšlo mi, že moje XR-E Q5 má při 750 mA cca 190 lumíků a XP-G R5 bude mít 270 lumenů.
        To už je celkem slušněj rozdíl a spotřeba bude stejná. Ale pak trochu vidím problém s reflektorem nebo nějakou optikou, na kaidomainu mají jen tohle: http://kaidomain.com/ProductDetails.aspx...
        Bohužel tam nepíšou úhel kuželu.

        [ Zpět ]
        Datum: 16.01.2011
        Autor: snilard
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

               

          Ze by zvysili o 40% ucinnost? No pokud je to pravda, tak je to velmi pekne. Casem nejaky upgrade svetla urcite udelam, ale zatim mi XRE celkem staci... :)

          [ Zpět ]
          Datum: 16.01.2011
          Autor: Jrr
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
          • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                 

            Já teď nedávno světlo dostavil, takže si teď nechám, co mám. A až se to rozhodnu vyměnit bude pro mě další světlo navíc příjemným bonusem oproti tomu na které si zvyknu. Teď je pro mě nové světlo nezvykle intenzivní.
            Navíc nevím, co bych k té ledce dal teď za reflektor. Z nabídky kidomainu, ale i dealextremu nejsem moudrej. Snad bude časem lepší nabídka.

            [ Zpět ]
            Datum: 16.01.2011
            Autor: snilard
            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
            • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                   

              A nechtel bys udelat jako prvni konecne poradne osvetleni na lehace se spodnim? Tedy jestli si k tem svetlum konecne poridis i kolo? 8-)
              Videl bych to tak, ze na nose bude porad svitit neco dalkoveho a druhe svetlo by bylo na predstavci (pripadne primo v nem). To by se zapinalo pri urcitem zatoceni (ve chvili, kdy nebude na cidlo pusobit magnet), takze by prisvitilo do zatacek, tak jako to maji moderni auta.

              [ Zpět ]
              Datum: 17.01.2011
              Autor: Murphy
              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
              • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                     

                Nad timhle taky premyslim, ale spis ve variante, ze to bude svitit porad (jak clovek za jizdy vergla riditkama, tak by se to asi porad zapinalo).

                Zatim plan (resp vyrobene hlavicky) je 2 x ssc-p7 (10st dalkove a 15x45 elipticky jako tlumene). No a kdyz ani ta elipticka do zatacek nebude stacit, tak asi neco na vidlici...

                [ Zpět ]
                Datum: 17.01.2011
                Autor: E-Ryc
                Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                       

                  Na vidli to stejne neosviti dostatecne ostrou zatacku. Na to jsou jak delana riditka.
                  A s tim blikanim
                  1) musel by byt sirsi uhel, kde to zustava vypnute
                  2) po zapnuti by to jeste chvili vydrzelo svitit, aby to porad nemrkalo
                  3) kus pred reflektor bych soupnul nejake stinitko, aby to eliminovalo ty presahujici vteriny v pripade narovnani riditek.

                  Druha varianta by byla, nedavat tam takove delo, ale jen par silnejsich ledek. Do ostre zatacky neni treba tolik svitit dalkovyma. A cim vic by byla riditka zatocena, tim vic ledek by svitilo.

                  [ Zpět ]
                  Datum: 17.01.2011
                  Autor: Murphy
                  Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                  • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                         

                    Tak tohle uz by mozna trumflo i Radka :)
                    Ale trochu bych se bal mechanicke spolehlivosti.

                    Kazdopadne samotna 10stupnova optika do zatacek nestaci, to jsem overil behem vikendu (najezd na mostik, ktery je kolmy na puvodni smer - odbocovani skoro do tmy neni moc prijemne). Uvidim, jestli to s tou eliptickou bude lepsi, kdyz ne, tak budu resit nejake rafinovanejsi prisvetleni do zatacek (a v tom pripade pravdepodobne pouziju 10st i pro tlumene).

                    [ Zpět ]
                    Datum: 17.01.2011
                    Autor: E-Ryc
                    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                    • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                           

                      Mechanicka spolehlivost - to by problem byt nemusel, ne? Stacilo by pod predstavec dat dva krouzky - jeden s magnety, druhy s cidly od tachometru.
                      Proti blikani by tam mohla byt jestejina obrana. Jako u termostatu - uhel, pri kterem by se to zapnulo a uhel, pri kterem by to vypinalo.

                      Ale i tak by to chtelo alespon jednu slabsi ledku na kazdou stranu stabilne - abys predem videl, ze tam ten mustek jeste je a ne jen extremne dobre videl, kam padas. 8-)

                      Zatim jsem to resil dvema 3ledkovymi na riditkach. http://mur.rajce.idnes.cz/Hadanky/#DSC02283.JPG Sviti porad, ale dostatecne dolu, aby mi to nevadilo pri jizde rovne.

                      [ Zpět ]
                      Datum: 17.01.2011
                      Autor: Murphy
                      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                      • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                             

                        Nerikam, ze to nepujde :) Ale melo by to byt alespon trochu odolne desti, blatu a padum, rozumne nastavitelne... Proste to nepovazuju za praci na hodku a tak se do toho nebudu poustet driv, nez budu veet, ze to potrebuju :))

                        "Abych z dalky videl" podle me tak kriticke neni, tam je ten kuzel jeste relativne dost siroky. Ale kdyz jsem tesne u zabradli/prekazky, tak odraz svetla od prekazky zpusobi, ze mimo hlavni kuzel vidim prakticky tmu. Ale nejezdim teren, tam je to nejspis jine.

                        Az to bude nejak dodelane, tak se urcite pochlubim. A kdyz uz se to vlakno jmenuje vlastni osvetleni, tak alespon mala ochutnavka :)
                        http://misc.krezac.net/avrbikelight/12-cover...

                        [ Zpět ]
                        Datum: 17.01.2011
                        Autor: E-Ryc
                        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                        • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                               

                          Pěkné. Vypadá to celkem profi.
                          Pochlub se, co tam máš za diody. A hlavně co tam máš za reflektory a kde jsi je koupil.

                          [ Zpět ]
                          Datum: 17.01.2011
                          Autor: snilard
                          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                        • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                               

                          snilard: pisu sem, at usetrim uroven zanoreni :)
                          Diky, ale zblizka uz to vypada profi o neco min. Asi jako kdyz postavis programatora k soustruhu, ale proste si rad hraju... :))
                          diody jsou SSC P7, bin tusim D-NVJ. Optiky jsou Sekonix 10stupnu (narrow) a 15x45stupnu (elliptical). Oboje kupovane na ledmoduly.cz.
                          Tady je par fotek z vyroby mechaniky:
                          http://code.google.com/p/avrbikelight/wiki...
                          Na elektroniku zatim ani sahnuto (teda, dneska jsem zacal kreslit desticku na zadni svetlo), upevnovaci mechanizmus taky nic. Ale snad to do zacatku sezony bude.

                          [ Zpět ]
                          Datum: 17.01.2011
                          Autor: E-Ryc
                          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                          • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                                 

                            Pěkný obchůdek. Asi jim tam napíšu, jestli by nedokázali sehnat optiky na tu cree XP-G.
                            BTW. kolik stál ten chladič? Vypadá celkem šikovně.

                            [ Zpět ]
                            Datum: 17.01.2011
                            Autor: snilard
                            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                            • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                                   

                              Na ledmoduly.cz mají vše pro konkurenční SSC ledky. Pro Cree XP-G se zkus spíš pozeptat na eshop.tron.cz. Tron obchoduje z Cree ledkama, svého času jsem tam kupoval XR-E i optiky k nim.

                              [ Zpět ]
                              Datum: 17.01.2011
                              Autor: baron
                              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                            • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                                   

                              Chladic s DPH 153.60

                              [ Zpět ]
                              Datum: 18.01.2011
                              Autor: E-Ryc
                              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                            • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                                   

                              zrovna dodelavam svetlo s LED Cree XP-G R5

                              optiku jsem koupil na DX
                              http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.5937
                              ta 8,85$ (postovne zdarma)

                              a taky ji nabizi ceskej web
                              http://www.svitilny.eu/svitilny-olight/hladky...
                              tam je primo urcena pro XP-G R5

                              ta moje z DX ma pomerne silnej hot spot a celkovou sirku kozele svetla odhaduju tak na 10°
                              me to docela vyhovuje planuju to mit jako dalkovy.

                              jinak ta Cree XP-G R5 je opravdu nejucinnejsi LED chip v kategorri 3Waty.

                              [ Zpět ]
                              Datum: 21.01.2011
                              Autor: Arri
                              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
              • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                     

                Pořídím. Časem určitě, teď určitě ne.

                O světlech do zatáčky jsem přemýšlel, ale ty bych mohl dělat jen na vlastní kolo. Nedovedu si představit, že by se dala vyrobit zatáčecí světla, která by se dala ještě rychle sundavat a nandavat

                [ Zpět ]
                Datum: 17.01.2011
                Autor: snilard
                Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
              • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                     

                O zatacecim svetle jsem taky docela premyslel, jenze na predstavci spodniho rizeni by vetsinu casu jen svitilo na predni kolo. Zapinani pri zatoceni je resenim, ale tech zatacek, kdy by se u me (= silnice) svetlo zapnulo je prilis malo, aby to za tu praci stalo.

                Ja jsem spis uvazoval, pridelat to nekam dolu na vidlici predniho kola. Pokud by se to dalo na pravou i levou stranu, mohlo by to svitit trvale a snad by to do zatacek taky pomohlo, jenze predni kolo by dopredu hazelo stin, coz mi prijde dost nesikovne.
                U odpruzene vidlice by se mozna dalo nejake svetlo dostat na vidlici nad predni kolo (aby zatacelo, svitilo sikmo dolu a kolo nestinilo), ale mam pevnou vidlici a tam to rozume nevychazi.

                Z pohledu zpusobu sviceni mi prijde idealni neco jako zadni blatnik se svetlem umisteny na predni kolo. Nicmene uz pouha predstava, jak by to vypadalo, stacila ke zjisteni, ze to je blbost... :)

                Byla tu i myslenka resit nataceni predniho svetla pod stredem klik. Nataceni by mohlo byt jak mechanicke, tak elektricke prepinanim nekolika svetel pro ruzny uhel (slo by vyresit i postupne rozsviceni a zhasnuti), jenze tam stini stridave nohy a doprava navic prevodniky.

                Idealni by asi bylo pripevnit svetla z druhe strany na pedaly, jenze privedeni napajeni na pedaly je stejny problem jako svetylko do dratu a to uz jsem vzdal... :D

                [ Zpět ]
                Datum: 18.01.2011
                Autor: Jrr
                Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                       

                  S tím stínem to podle mě nebude tak žhavé. Kdyby se ta světla umístila jakoby z boku vidle, tak by ti vznikl pouze ne moc dlouhý klín před kolem a na většinu plochy by ti svítila minimálně jedna dioda.
                  Ale to by chtělo trochu propočítat a proměřit.

                  [ Zpět ]
                  Datum: 18.01.2011
                  Autor: snilard
                  Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                  • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                         

                    http://mur.rajce.idnes.cz/Hadanky/#DSC02283.JPG
                    Ta dve svetla na riditkach jsou v relativne prijatelne pozici. Prilis neosvetluji nohy a ve chvili, kdy jedno sviti v zatacce primo na predni kolo, stejne jezdec upira pozornost do mist, kam sviti to druhe. A stin predniho kola je snesitelny.
                    Kdyz jsem leho testoval a mel pujceneho Ibexe, pouzil jsem jen jedno svetlo http://mur.rajce.idnes.cz/2009-07-10_UB-Azub/... a i s tim se dalo jet. A to bylo daleko bliz ke stredu.
                    V obou pripadech se ale jedna o 2x26". jak to bude vypadat na 20" 26", je otazka.

                    [ Zpět ]
                    Datum: 18.01.2011
                    Autor: Murphy
                    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

           

      U těchto výkonných svítivých LED tě hlavně zajímá VA charakteristika příslušné LED. Tu najdeš v datasheetu a říká při jakém napětí jaký proud prochází LEDkou.

      Pokud zvedneš napájecí napětí, tak se ti zároveň zvedne i proud procházející LEDkou ( příklad z Kaidomainu ), LEDka samozřejmě při dobrým chlazení snese větší proudy než je uveden jako maximum v datasheetu.

      Cree XP-G a XM-L jsou novější typy LED, jejich výhodou kromě toho, že zase o trošku více svítí při stejném proudu než XR-E je právě to, že max. proud na LEDce se dosáhne při nižším napětí než u XR-E. Tedy při postupném vybíjení akumulátorů a vhodném driveru bude LEDka delší dobu svítit na max. ( bude jí procházet max. proud ) než u starší XR-E.

      Pro napájení 2AA musíš použít nějaký vhodný driver, třeba něco takového http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.25505

      [ Zpět ]
      Datum: 16.01.2011
      Autor: baron
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

             

        Já jsem dost zvědavý na ty nové XP-G a XM-L. Jeden z důvodů, proč XR-E vydržela tak dlouho jako bestseller byl v tom, že narozdíl od mnoha jiných podobně výkonných snesla při běžné montáži na chladič poměrně velký proud aniž by se zahřívala. Do XR-E můžu pouštět 800mA deset hodin v tahu a pokud je na kusu hliníku, který nepřekročí 40°C, tak čip nejde přes cca 60°C a stárne jen extrémně pomalu. Takže ledka není vhodná jen pro malinkaté ruční svítilny co nikdy nejedou déle jak pár minut, ale i pro vážně míněné osvětlení, jako na kole na dlouhé noční jízdy. Jsem zvědavý, jak na tom budou ty nové v tomhle ohledu. Jejich tepelný odpor z čipu na tišťák jsem ještě v těch datasheetech ani nehledal, ale u Číňanů se stejně datasheet musí brát s určitou rezervou a počkat si na reálné výsledky. Hned jak bude na trhu slušná optika pár jich koupím a zkusím.

        [ Zpět ]
        Datum: 17.01.2011
        Autor: Jirka
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

               

          No az casem nove LEDky vyzkousis, pokud se osvedci a budes mit vybranou i sikovnou optiku, urcite si necham zase poradit, cim svetlo upgradovat. ;)

          Nicmene stejne se mi nechce verit, ze by pri stejnem odberu svitily o 40% vic nez XR-E a kvuli 10% nebo 20% bych si do funkcniho svetla nevratal.

          Od doby, co jsem poridil super LED, co pri 20mA meli davat snad 45 cd na 30 deg... beru uz datasheety hodne s rezervou. ;)

          [ Zpět ]
          Datum: 18.01.2011
          Autor: Jrr
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
          • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                 

            Tady máš porovnání různých Cree LEDek http://www.ledmania.cz/led-techinfo/cree... , zkoukni první tabulku.

            Momentálně je k dispozici nejvýkonější XM-L T6, dle toho je rozdíl oproti XR-E Q5 cca +30%. Nejvýkonější dostupná LEDka z řady XR-E je R2 s cca 114Lm/350mA, pak je tedy nárůst světelného výkonu mezi nejlepšími LED z těchto řad jen cca 25%.

            [ Zpět ]
            Datum: 18.01.2011
            Autor: baron
            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

               

          Já jsem datasheety tak nějak prolétl, oproti XR-E se budou samotné čipy určitě hůř chladit díky menší dosedací ploše na základnu ( star ).

          Ale na druhou stranu zase mají lepší účinnost, zatímco na XR-E je 700mA při 3,5V, tak u XM-L již při 2,9V - takže XM-L zase vyprodukuje o něco méně tepla, které je třeba uchladit.

          [ Zpět ]
          Datum: 18.01.2011
          Autor: baron
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
          • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                 

            To je pravda, pokud méně topí, mohly by se hřát úplně stejně navzdory menšímu čipu a pouzdru. Až někde uvidím 10° kolimátor pro XP-G, koupím je a zkusím.

            [ Zpět ]
            Datum: 18.01.2011
            Autor: Jirka
            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
            • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                   

              Hele jak jsi přišel na těch 10°?
              Včera jsem byl světlo vyzkoušet, náhodou jsem potkal Myrphyho. Tak jsem to porovnávali s jeho fénixem L2D. Má o trošku jasnější střed, ale zároveň to svítí víc do boku. Myrphy si myslí, že 10° je málo. Já si to po včerejší jízdě myslím taky. Na rovné asfaltu, kde to znám je 10° v pohodě, ale v místech, kde to moc neznám a trošku se tam zatáčí je to dost nešikovné.
              Chtělo by to tak 15, 20°. Nemáte někdo tip na optiku pro XR-E s takovýmhle kuželem?

              [ Zpět ]
              Datum: 19.01.2011
              Autor: snilard
              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
              • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                     

                Svého času jsem kupoval LEDky XR-E i optiky v Tronu - bral jsem 8°, 16° a "oválnou" 41°x 10°. Stály tuším kolem 35kč/ks. Zkus se tam pozeptat.

                Tady jsem kdyžtak upnul katalog optik co mi zaslali z Tronu pro XR-E LEDky http://www.edisk.cz/stahni/89782/Tron_LED...

                [ Zpět ]
                Datum: 20.01.2011
                Autor: baron
                Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
              • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                     

                Kupoval jsem většinou 10° protože ty šly snadno sehnat. Většinu času jezdím po silnici a tam mi to naprosto vyhovuje, zatáčení tak prudké, abych tam neviděl, se děje tak málokdy a při tak malých rychlostech, že to jde celkem v klidu zvládnout s tím, co má ledka jako vedlejší rozliv okolo hlavního kužele.
                Na Zombii jsem dal jednu optiku 45°a ta je zoufale široká. Nikam daleko nedosvítí a věčně jen osvětluje co nepotřebuju. Zombie je pomalá a tuhle ledku mám natáčecí s řízením, takže to celkem vyhovuje. Výjimkou je mlha, kdy ten široký kužel je fakt na houby a nic kvůli němu nevidíš, jen bílou zeď všude před sebou.
                15° by mohlo být použitelných, hlavně pokud nejezdíš až tak rychle.

                [ Zpět ]
                Datum: 20.01.2011
                Autor: Jirka
                Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                       

                  Potvrzuju, ze Jirkovych 10 stupnu je rozhodne dobre pouzitelnych (aspon na silnici). Mam pocit, ze optimum pro me by bylo tak 12, ale to je proste jen dojem, ze bych o kousek sirsi kuzel snesl.
                  Kazdopadne 20 uz by uz urcite bylo moc.

                  [ Zpět ]
                  Datum: 20.01.2011
                  Autor: Jrr
                  Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                       

                  A zkoušel jsi někdy optiku 40° x 10°?
                  Mohlo by to svítit rozumně do strany a přitom nesvítit zbytečně nahoru ani pod kolo.

                  [ Zpět ]
                  Datum: 21.01.2011
                  Autor: snilard
                  Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                  • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                         

                    Ja mam 15x45, ale zatim jen po obyvakovych testech. Ale zda se to dost siroke, takhle 10x25, to by bylo ine kafe ;) Na venkovni test nedoslo, nemam jeste namontovano na kole

                    [ Zpět ]
                    Datum: 21.01.2011
                    Autor: E-Ryc
                    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                    • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                           

                      Do terénu to bude dobré, ale určitě tam přidej ještě i aspoň jedno "dálkové" světlo, kolem 10°, jinak neuvidíš moc před sebe.
                      Při dvou XR-E ledkách napájených proudem 1A a optice 10° nemám problém jet v temném silničním úseku 40, vidím dost daleko. Ale posledně jsem slušně oslnil srny, jedna mi klidným krokem přešla 3 metry před kolem, jako by se nechumelilo, druhá asi 6 metrů přede mnou zastavila v mojem pruhua a koukala na mě a do příkopu skočila až tak po 3 vteřinách.

                      [ Zpět ]
                      Datum: 21.01.2011
                      Autor: Kubajs
                      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                  • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                         

                    40°x10° by mohlo být zajímavých, akorát to asi bude fakt zbytečně moc široké. Ale už uvažuju, že to zkusím.

                    [ Zpět ]
                    Datum: 21.01.2011
                    Autor: Jirka
                    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                    • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                           

                      Tak dej pak vědět, jak jsi dopadl. Ideální by bylo asi 10° x 30°, ale to jsem nikde neviděl.

                      Mě ta eliptická optika přijde zajímavá, protože nejezdím zas tak moc po rovných silnicích, tak by se mi celkem hodilo, abych trochu do zatáček, kam jedu, viděl.
                      Zas bych na současném světlo chtěl mít jen jednu diodu (nebo max 2 na jednom chladiči), takže hledám optimální reflektor. V noci jezdím rychle jen v místech, kde to znám, takže vidět kilometr daleko nepotřebuju.

                      [ Zpět ]
                      Datum: 22.01.2011
                      Autor: snilard
                      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
              • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                     

                Akorát když do širšího kužele napumpuješ větší výkon, aby to svítilo dost daleko, a ono to k tomu svádí, tak začneš víc oslňovat ostatní. S tím 10° kuželem nastaveným osou asi 3-4° pod vodorovnou rovinu na tebe auta blikat nebudou ani když do toho dáš cca 3-4W, což už svítí hodně.
                Další věc je neosvětlit zbytečně moc vozovku těsně před sebou, protože v konstrastu s ní pak nic nevidíš dál. Když použiješ široký kužel, tak je jedno, jak moc výkonu do něj pustíš, nikdy neuvidíš víc jak pár metrů pokud se očima systematicky nevyhýbáš prostoru blízko před sebou. To je další důvod, proč mi těch 10° vyhovuje.

                [ Zpět ]
                Datum: 20.01.2011
                Autor: Jirka
                Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                       

                  to muzu jenom potvrdit.
                  vozim prehistoricky Luxeony 2x vedle sebe 1W s kolimatorem 10° naklopeny tak na 2 metry pred kolo trosku vedle sebe aby pokryly do strany dostatecne a na dalku zrovna dodelavam 3Watovou Cree XP-G R5 s optikou odhaduju taky tech 10°

                  [ Zpět ]
                  Datum: 21.01.2011
                  Autor: Arri
                  Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                       

                  Plně souhlasím. Taky jsem musel 2 světla ze čtyř sklopit víc dolů, protože na mě občas blikali. Navíc je to i mnohem lepší, protože těmi 2ma širokými kužely si perfektně osvětlím silnici nebo terén před sebou. 2 střední optiky mají úhel 10 stupňů a to mi připadá ideální, jedna boční je 25 stupňů - perfektně osvítí celý prostor přede mnou a čtvrtá je tuším patnáctka.

                  [ Zpět ]
                  Datum: 21.01.2011
                  Autor: Kubajs
                  Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
            • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                   

              http://www.tron.cz/led_prislusenstvi/opticke... - píšou, že mají optiky pro XP-G, tam bys je mohl pořídit i z LEDkama.

              Nicméně možná by bylo lepší zvolit XM-L LEDku. Má větší čip, tak se bude lépe chladit. A hlavně pokud budeš potřebovat více světla, tak můžeš do ní tlačit až 3A. :-)

              [ Zpět ]
              Datum: 20.01.2011
              Autor: baron
              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
              • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                     

                Díky za tip, mrknu na to.

                [ Zpět ]
                Datum: 20.01.2011
                Autor: Jirka
                Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
              • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                     

                Chlazení není třeba při použití na kole příliš přehánět. Stačí tu základní desku s ledkou přilepit přes vodicí pastu na procesory na hlaníkový profil a po stranách objet epoxydem, aby to drželo.
                Já jsemn na své světlo přilepil ještě přes procesorovou pastu rozřezaný chladič ze starého CPU, abych to mohl případně použít i mimo kolo.

                [ Zpět ]
                Datum: 21.01.2011
                Autor: Kubajs
                Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
  • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

         

    Zbastlil jsem si toto světlo: http://www.flickr.com/photos/jpukovec/3935014655/
    http://www.flickr.com/photos/jpukovec...
    http://www.flickr.com/photos/jpukovec...
    Jsem nějak špatně vyměřil krabičku, resp. jinou jsem nesehnal a nakonec jsem musel leptat oboustrannou desku a hodně si s tím hrát, abych to vůbec nějak zoptimalizoval. Ale zadařilo se a výkon solidní, potkávačky aut tím přesvítím, nehrozím, aby mi vadily zapomenuté dálkovky od auta. Ale už jsem si dobře zažil grif, že když jede v protisměru auto, musím sklopit hlavu víc dolů, abych ho neoslnoval. Na začátku na mě sem tam někdo zablikal :(.
    V mlze nic moc, neboť mě oslňují ty kapičky - vidím kužel světla, ale na druhou když jsem to zkusil vypnout a posvítit si jenom Fenixem L2D (Fenix L2D = světýlko jak za dušičky), málem jsem se vysekal. Jinak při dobrých podmínkách tím osvětlím předměty určitě na 100 metrů minimálně. Značky ani nepočítám :).

    [ Zpět ]
    Datum: 21.01.2011
    Autor: Kubajs
    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
  • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

         

    Pěkně se tu rozjela debata o reflektorech, tak jsem si říkal, že bych se rád dozvěděl o PWM pro LED. Tak jsem na to založil nové téma:
    http://www.nakole.cz/diskuse/12574-pwm-pro...

    [ Zpět ]
    Datum: 22.01.2011
    Autor: snilard
    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
  • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

         

    Tak mě napadla ještě jedna taková akademická myšlenka. Kdybych měl dynamo v nábě, dejme tomu SON 6V/0,5A. Tak bych mohl vzít 2 Cree XM-L (Vf=2,9V pro 0,7A) zapojit je do série přímo na dynamo a neřešit nějaký stabilizátor. Jdou mé myšlenky správným směrem?
    Jen nevím, jak by se to pak řešilo, kdybych nechtěl svítit na plný výkon. Většina stabilizátorů s buck konvertorem vyžaduje o 2V navíc proti Vf, ale ty už by dynamo nedalo.

    [ Zpět ]
    Datum: 24.01.2011
    Autor: snilard
    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

           

      Ještě jedna otázka. Vezmu dynamo 6V/0,5A. Pojedu s ním tak rychle aby dosahovalo s nějakou tou diodou maximálních hodnot. Zapojím do obvodu rezistor. Bude dynamo držet 6V a bude klesat proud nebo bude dynamo držet proud a bude růst napětí?

      [ Zpět ]
      Datum: 24.01.2011
      Autor: snilard
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

             

        1. dynamo ti dava striedavy prud, cize to musis usmernit, to znamena pridas do kazdej vetvy 2 diody a na napati stratis minimalne 0.8V

        2. napatie 6V ti da len pri nejakych otackach, pri nizsich ti da nizsie, pri vyssich ti da zase viac (8V ?)

        3. 2x XML ti pravdepodobne neutiahne, ale 1x XML ano, nemusis sa bat, ze ti ledka zhori, pretoze to dynamo je hlboko pod specifikaciou ledky, da iba 500mA, cize prikon 3W a to nespali ani jednu ledku, len to treba usmernit

        [ Zpět ]
        Datum: 24.01.2011
        Autor: mmm
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
    • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

           

      Este k tomu buck konvertoru. Naco by si ho tam daval, ked mas zabudovany prudovy obmbedzovac uz priamo v tom dyname. To dynamo neda prud 3A ani keby si co robil. Takze Cree XML mozes s nim bezpecne pouzivat. Vyska napatia nie je dolezita.

      Tak podobne funguje aj ten driver co som ti dal odkaz do vedlajsom vlakne.
      http://www.taskled.com/hboost.html

      Do LED pusti 80V napatie, co LED alebo serii LED vobec nevadi, kedze prud zostane obmedzeny na 1400mA, alebo ako si nastavis na potenciometri.

      [ Zpět ]
      Datum: 24.01.2011
      Autor: mmm
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

           

      To jednoduche zapojeni dynamo - usmernovac (ctyri diody a kondik) - 2xCree R5 Tu pouziva treba Jirka a Jurimir. A tvbari se, ze jim to funguje naprosto bez problemu. Dynamo je zdroj proudu, takze ty ledky ani nebezi na max a nemusi se tolik chladit

      [ Zpět ]
      Datum: 24.01.2011
      Autor: E-Ryc
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

             

        Takže ten Graetzův můstek zas tam moc napětí nevezme. Když jim to funguje s XR-E tak to s XM-L bude fungovat určitě.

        [ Zpět ]
        Datum: 24.01.2011
        Autor: snilard
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

               

          R5 bude XP-G nie XR-E

          [ Zpět ]
          Datum: 24.01.2011
          Autor: mmm
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
          • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                 

            Použil jsem to už na několika různých kolech na XR-E Q5. Funguje to fantasticky. Ani tomu nedávám vypínač, kdykoliv kolo jede, tak to svítí (odpor SONu není cítit ať je zapnutý tnebo ne).
            Krom můstku ze schottky diod je vynikající trik i zálohovací kondenzátor s kapacitou 1F (ne to není překlep, slovy jeden farad). Píšou na něm napětí 5,5V, ale těch 7V co mají dvě Q5 v sérii to přežije (i velmi dlouhodobě) a poskytuje parkovací světlo po dobu desítek minut, bludičku po dobu hodin.

            [ Zpět ]
            Datum: 24.01.2011
            Autor: Jirka
            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
            • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                   

              Měřil jsi někdy jaké to dává proudy? Nebo při jaké rychlosti to dá těch 500 mA?

              [ Zpět ]
              Datum: 24.01.2011
              Autor: snilard
              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
              • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                     

                Měřil, ale dávno, a měřák to zkreslí. Podle mě to do dvou XR-E v sérii dá 500mA asi kolem 16-18km/h. Stará 20ti pólová verze SONu určená pro 20" kola. Teď už SON dělá jen 26ti pólové verze, takže asi ještě o něco dřív. Nepřeleze to cca 550mA ani při 30km/h.
                Důležitější je, jak to svítí. Parkovací světlo je dobré jen na jízdu tak asi krokem. Jakmile jedeš asi 5-6km/h, začne to trochu mrkat v rytmu 20 (resp. 26) mrknutí za otáčku kola. Kolem 7-8km/h už je proud dost hladký na to, aby to nemrkalo a svítí to už násobně víc než to parkovací světlo (které je tak jednotky až desítky mA). Do těch asi 15km/h je viditelný plynulý nárůst světla, který postupně zpomaluje a rozdíl mezi 15 a 20km/h je malý, mezi 20 a 25 ho okem nevidíš. Nějakých 35-40km/h se s tím dá jet za úplné tmy po rozbité silnici kterou neznáš a vidíš dostatečně daleko.
                Celkově mi chybí jen světlo v extrémně malých rychlostech (při kterých začíná být rovnováha na jednostopém lehokole vědomým úsilím). Jinak to má adekvátní výkon pro každou rychlost. Dvě led v sérii na 500mA svítí o kus víc než jedna na 1000mA přitom se v pohodě uchladí.

                [ Zpět ]
                Datum: 24.01.2011
                Autor: Jirka
                Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                       

                  Vzhledem k tomu, že má XM-L nižší prahové napětí, tak bych řekl, že by to s nimi ani nemusel blikat. Ale to by se muselo vyzkoušet :)
                  Někdy se budu muset na to Jurimírovo světlo podívat. Letmým pohledem vypadalo dobře, ale bylo to za světla.

                  [ Zpět ]
                  Datum: 24.01.2011
                  Autor: snilard
                  Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                  • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                         

                    XM-L mi připadá jako overkill, platíš u té ledky za obrovský výkonový potenciál, který pak nevyužiješ. XP-G má taky o kus nižší napětí než XR-E, zkusil bych ty.

                    [ Zpět ]
                    Datum: 25.01.2011
                    Autor: Jirka
                    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                    • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                           

                      ????

                      Ved XM-L sa predava za skoro tu istu cenu ako XP-G. Nema zmysel kupovat slabsiu a mensiu LEDku pri takych cenach.

                      [ Zpět ]
                      Datum: 25.01.2011
                      Autor: mmm
                      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                      • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                             

                        Jo, až pak jsem zjistil, že rozdíl v ceně je malý. Ale pokud hodláš použít tu ledku specificky pro to dynamové světlo, tak je "slabší menší" irelevantní, protože pořád je trojnásobně výkonnější než potřebuje být.
                        Takže bych se rozhodoval podle dostupné optiky a rozměrů, které chci. Pokud bude jedna na menším tišťáku a mít menší optiku, takže na ni budeš dělat menší hliníky, bude méně vážit a zabere méně místa. Záleží, jak to vyjde.

                        [ Zpět ]
                        Datum: 26.01.2011
                        Autor: Jirka
                        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                        • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                               

                          V rozmeroch je rozdiel minimalny. Ono sa samozrejme prejavi kratsi dosvit kvoli vacsej ploche cipu. Ale to na kole nevadi. Skor sa prejavia pozitivne veci typu nizsi prud na 1mm2 plochy, vyssia efektivita a nizsi tepelny odpor na 1mm2 plochy. Tym aj lepsie chladenie, mensie prehrievanie a dlhsia zivotnost.

                          Samozrejme dostupnost optimalizovanych optik a reflektorov pre XML je zatial nizka. Ale ono sa v pohode daju pouzit aj tie na XR-E a MC-E. Maju podobne rozmery cipu, resp. cocky.

                          [ Zpět ]
                          Datum: 26.01.2011
                          Autor: mmm
                          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                          • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                                 

                            MC-E na tom s dostupností optiky taky není nic moc. A mimochodem dosvit do dálky může pro někoho být prakticky nejdůležitější kritérium. Pokud chci se 3W z dynama jezdit aniž bych se musel za tmy omezovat v rychlosti.
                            Účinnost většího čipu XM-L je rozhodně silný argument pro ni, navíc všechny ledky mají obecně nejlepší účinnost když se provozují na co nejmenší procento maximálního výkonu. Takže jde o to mít pro ni správnou optiku.

                            [ Zpět ]
                            Datum: 27.01.2011
                            Autor: Jirka
                            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                            • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                                   

                              Ledil už nějakou optiku pro XM-L vyrábí, ale otázka je, kde ji koupit.

                              http://www.ledil.fi/index.php?page=xm-l

                              [ Zpět ]
                              Datum: 27.01.2011
                              Autor: snilard
                              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                            • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                                   

                              Jen tak mimochodem, proc ne SSC P7? Optiky i reflektory jsou dostupne naprosto bez problemu a svetelny vykon na dany proud je skoro stejny...

                              [ Zpět ]
                              Datum: 27.01.2011
                              Autor: E-Ryc
                              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                              • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                                     

                                Podle specifikací mi přijde, že ta P7 je výkonově někde mezi XR-E a XP-G. Má sice menší prahové napětí, ale na daný proud svítivostí někde mezi těma dvěma. Ale XM-L je jak svítivostí, tak prahovým napětím ještě o kus dál, než XP-G i P7.

                                [ Zpět ]
                                Datum: 27.01.2011
                                Autor: snilard
                                Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                                       

                                  XM-L uvadi v datasheetu 1000lm/3A, nejlepsi bin P7 ma 900-1100lm/2.8A, bezne dostupny D-bin ma 800-900lm/2.8A. Takze ja bych v tom takovy rozdil nevidel. A podle grafu obe maji na 500mA svitivost zhruba 25%... Ale priznavam, moc usili jsem porovnanni nedava a do sveho svetla jsem vybra P7, protoze je destupne vcetne optik, na maly proud sviti dostatecne a v pripade, ze potrebuju, tak mi da spoustu svetla.

                                  [ Zpět ]
                                  Datum: 27.01.2011
                                  Autor: E-Ryc
                                  Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                  • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                                         

                                    No tak to máš asi nějakou jinou specifikaci, v té co jsem našel na stánkách SSC se píše něco jiného. Píšou tam typicky 700 lm při 2,8 A. Na druhou stranu, kdo bude na kole pouštět do diody takové šílené proudy?
                                    Ale nebudeme se tu hádat o detailech. SSC P7 je nepochybně dobrá dioda o které má smysl přemýšlet. Dá se u nás koupit i s optikou. Ale u těch Creeček vidím výhodu, že se dají koupit v čínských obchodech a jsou díky tomu levnější a neplatíš nic za dopravu. Mít číňan v nabídce optiku pro XM-L, tak není o čem přemýšlet. Snad se číňan pochlapí a něco do nabídky přidá.

                                    [ Zpět ]
                                    Datum: 27.01.2011
                                    Autor: snilard
                                    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                    • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                                           

                                      Na
                                      http://www.seoulsemicon.com/en/product/prd...
                                      klikni na
                                      P7 series binnning & labeling_Energy Star
                                      a v tom PDF strana 5

                                      [ Zpět ]
                                      Datum: 27.01.2011
                                      Autor: E-Ryc
                                      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                    • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                                           

                                      Aha. Špatně jsem se zorientoval v jejich specifikaci. V tom případě ta bin D, co nabízí na ledmoduly.cz by měla být s XM-L dost podobná, co se týče svítivosti (propustná napětí jsem v těch specifikacích SSC nepobral). Tak to už zůstává pouze výhoda ceny u XM-L nakoupené od číňana (180 Kč vs. 300 Kč).

                                      [ Zpět ]
                                      Datum: 27.01.2011
                                      Autor: snilard
                                      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                  • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                                         

                                    Podla realnych merani musis pre P7cku D-bin brat tu nizsiu hranicu = 800lumen. XM-L je trochu lepsia v porovnani lumen/prud. Ale XM-L potrebuje nizsie napatie, takze v pomere lumen/watt je uz vyraznejsie lepsia. A pri nizsich prudoch sa rozdiel zvacsuje.

                                    Dalsou nevyhodou P7 je absolutna nedostupnost mensich optik a reflektorov. Samotna LED je dost velka, z optik je k dispozicii iba Sekonix s priemerom nejakych 36mm co je dost vela. Dobrych reflektorov je tiez strasne malo.

                                    To uz je lepsia MC-E, tam je toho na vyber viac. Ale aj MC-E ma dve zasadne nevyhody voci XM-L. Je to 4cip a ma vacsinou tmavu dieru v strede kuzela. To plati aj pre P7. A hlavna nevyhoda je cena. P7 aj MC-E su voci XML dost drahe ........

                                    [ Zpět ]
                                    Datum: 27.01.2011
                                    Autor: mmm
                                    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                    • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                                           

                                      Koukám, že máš informace takříkajíc z terénu. Kdes to vyčetl? Já to všechno četl ze specifikací. :)
                                      To bys mohl vědět, kde k těm XM-L sehnat nějakou optiku. Když nebude optika, tak si tu o tom můžeme sice povídat, ale na kole budeme mít všichni diody starších generací.

                                      [ Zpět ]
                                      Datum: 28.01.2011
                                      Autor: snilard
                                      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                      • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                                             

                                        Ja som si kupoval veci na cutter.com.au

                                        Ale XML je nova LED, musis este nejaky mesiac, dva pockat, kym sa predaj poriadne rozbehne aj s prislusenstvom.

                                        [ Zpět ]
                                        Datum: 28.01.2011
                                        Autor: mmm
                                        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                        • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                                               

                                          Na kolik tě vyšla doprava?

                                          [ Zpět ]
                                          Datum: 28.01.2011
                                          Autor: snilard
                                          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                        • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                                               

                                          Zadarmo. Objednavali sme viac. Bola na to akcia.

                                          [ Zpět ]
                                          Datum: 28.01.2011
                                          Autor: mmm
                                          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                        • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                                               

                                          To je ta akce: při nákupu na 100$ doprava zdarma?

                                          [ Zpět ]
                                          Datum: 28.01.2011
                                          Autor: snilard
                                          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                        • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                                               

                                          Ano.

                                          Pozeram, ze uz ju zase maju. Oni to asi tak striedaju. 2 tyzdne je akcia a potom zase 2 tyzdne nie je :-D

                                          [ Zpět ]
                                          Datum: 28.01.2011
                                          Autor: mmm
                                          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

           

      Teoreticky bys mohl usmernovac vynechat a zapojit 2 LED antiparalelne, takze by se rychle stridaly v tom, ktera zrovna sviti.

      Nicmene nezkousel jsem to, takze nevim, co vyjde efektivnejsi. Tady bys usetril napeti, ktere jinak sezere usmernovac a je to trivialni zapojeni, na druhou stranu by blikani pri nizkych rychlostech asi bylo videt a nesel by uz pouzit velky kondenzator, ktery radi Jirka.

      [ Zpět ]
      Datum: 24.01.2011
      Autor: Jrr
      Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

             

        Jo toto by chcelo rozhodne vyskusat. Usetrilo by sa tym niekolko mW na stratach ...

        [ Zpět ]
        Datum: 24.01.2011
        Autor: mmm
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
      • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

             

        S timhle opatrne, tyhle diody nemaji moc vysoke prurazne napeti v zavernem smeru...

        [ Zpět ]
        Datum: 24.01.2011
        Autor: E-Ryc
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

               

          XM-L má 5V. Takže s tou bych to radši nezkoušel.

          [ Zpět ]
          Datum: 24.01.2011
          Autor: snilard
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
          • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                 

            Mas ale obmedzeny prud. 500mA ju asi neznici ani v opacnej polarite. Kazdopadne by to chcelo vyskusat na nejakych starych lacnych LED :-)))

            [ Zpět ]
            Datum: 24.01.2011
            Autor: mmm
            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
        • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

               

          No staci, pokud maji prurazne napeti vetsi nez v propustnem smeru. Urcite by to spatne dopadlo, pokud by byla LED jen jedna, ale kdyz budou dve, tak dioda, ktera je v propustnem smeru srazi napeti a te druhe by nic hrozit nemelo.

          Konkretni hodnotu jsem nehledal, ale snad zadna LED nema pruzrazne napeti nizsi nez v propustnem smeru.

          Nevyhodou by bylo, ze pokud by z nejakeho duvodu jedna z LED odesla (nebo se odpojila), druhou by napeti znicilo.

          [ Zpět ]
          Datum: 24.01.2011
          Autor: Jrr
          Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
          • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                 

            Tak takovéhle experimenty s diodami za 10 dolarů přenechám někomu jinému.

            [ Zpět ]
            Datum: 25.01.2011
            Autor: snilard
            Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
          • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                 

            Tak jsem to myslel, proto jsem psal "opatrne" a ne nezkouset :) Diky za doplneni/upresneni. Proste staci blbe pridelany drat pri pokusech a dve ledky ($20, u nejakych novejsich asi i vic) je v (jejiz jmeno se nevyslovuje)

            [ Zpět ]
            Datum: 25.01.2011
            Autor: E-Ryc
            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
            • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                   

              Tak slo by to jeste pojistit zenerovyma diodama s primerenym napetim, pak by se tam prurazne napeti uz objevit opravdu nemelo... i kdyz po odpojeni LED by zacaly zenerky asi hodne topit... :)

              Nejvetsi problem meho(?) napadu bych videl v absenci kondenzatoru a blikani pri nizsich rychlostech.
              Predpokladam, ze blikani bude videt minimalne do 50Hz, coz pri 26ti polech vychazi na dve otacky kola za sekundu... coz pro 26" bude skoro 15 km/h.
              Pokud by obe led svitily stejnym smerem, frekvence blikani by byla dvojnasobna, coz by vychazelo lepe... ale fakt by se to muselo vyzkouset, mozna to i pocitam blbe... :)

              [ Zpět ]
              Datum: 25.01.2011
              Autor: Jrr
              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
              • Re: Vlastni osvetleni - zatim napad

                     

                A nešlo by zapojit do každé větve tu zenerku a pak dát ke každé té diodě jeden ten 1F kondenzátor?

                [ Zpět ]
                Datum: 25.01.2011
                Autor: snilard
                Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
Nastavte si vlastní barvu pozadí:
Seznamka

Hledám: Na kole z Prahy do přírody

24.03.2024
Ahoj, hledá se cyklistka pro spolujízdy z Prahy ven na kolo, víkendy nebo dle dohody

Hledám: cyklistku co má hodně volného času

14.03.2024
Hledá se cyklistka na Jónské ostrovy od 7.5. do 13.6. Pobyt v domě přímo u moře, dvě horská elektrokola k…

Hledám: Island, s kolem nebo bez

08.02.2024
Neplánuje někdo letní cestu na Island bez cestovky, s kolem nebo bez? Nemá někdo zkušenost s objetím ostrova na…
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

340 cyklistů (0 přihlášených)

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024