reklama

Ski Guide Austria – recenze přehledu rakouských lyžařských areálů

Rakušané to se sněhem umějí, o tom není pochyb. Nejenže rakouští sportovci lyžaři pravidelně obsazují přední příčky světových pohárů, Rakousko je také cílem zimní dovolené a každoročně sem směřují tisíce milovníků lyžování a zimních sportů. Díky dobré dostupnosti sem jezdíme nejen na dovolenou, ale hlavně na prodloužené víkendy. Průvodce Ski Guide Austria je prvním kompletním přehledem zimních lyžařských areálů a dalších sportovních aktivit v Rakousku, který vychází s aktualizovanými informacemi pro zimní sezónu 2011/2012.

Foto: Österreich Werbung/ Wolfgang Zajc

Do Rakouska každoročně míří zhruba polovina všech českých zimních zahraničních dovolených. Je to logické, vždyť alpská střediska nabízí nejen lepší podmínky pro lyžaře, ale také zázemí pro aktivity po skončení lyžování.  Nakladatelství medianet Verlag vydalo pro příznivce zimních sportů příručku, která usnadní orientaci v nabídce zimních areálů. Ski Guide Austria 2011 na 380 stránkách detailně popisuje více než 200 lyžařských oblastí včetně popisu návazných služeb. Kromě přehledu rakouských skiareálů obsahuje balíček ještě jednu publikaci nazvanou Winter Sport Hotels. V ní čtenář najde soupis více než 400 čtyř-a pětihvězdičkových hotelů se zaměřením na zimní dovolenou, včetně hodnocení jejich přátelskosti k lyžařům s pomocí tzv. Schneesternen (sněhových hvězdiček).

Jak vybírat místo pro zimní dovolenou

Pří výběru lokality se vyplatí podívat se na:

– velikost areálu tzn. celková délka sjezdovek v areálu v kilometrech
- nadmořská výška areálu (nejčastější rozmezí je 1000 – 2300 m. nad mořem)
- možnosti volnočasových aktivit např. bazén, kluziště na bruslení, disco apod.

Co je důležité pro výběr ubytovacího zařízení:

– vzdálenost sjezdovky od ubytovacího zařízení
- zdali je v ubytovacím zařízení např. sauna, vířivka, bazén apod.
- je-li součástí pobytu skipas v ceně či nikoliv.

(zdroj: ACČKA)

Úvodní mapa ukazuje, že lyžařské areály  jsou rozmístěné prakticky ve všech spolkových zemích Rakouska, snad jen s výjimkou Burgenlandu. Díky přítomnosti Alp je přirozeně nejvíce lyžařských center v Tyrolsku, Salcbursku a také ve Štýrsku. Každý z celkem 200 rakouských skiareálů je detailně popsaný, včetně nadmořské výšky, délky sjezdovek, počtu vleků či ceny skipasů. Vybrané areály jsou navíc doplněné panoramatickými nákresy sjezdovek.

V knížce se velmi rychle hledá, snadno jsem tak našla nejbližší skiareál Hochficht, který leží hned za česko-rakouskými hranicemi téměř na dohled od areálu na Lipně. Ski Guide Austria o něm píše:

Ski Guide Austria

Lyžařský areál Hochficht se nachází mezi vrcholky Mühlviertel a Šumavy na rakousko-bavorsko-českém trojmezí. Celkem 20 km sjezdovek od lehkých po středně těžké obsluhuje celkem 11 vleků, z nichž 3 jsou čtyřsedačkové a 2 dvousedačkové lanovky. Tratě ve výšce mezi 930 a 1338 m.n.m. jsou díky místním klimatickým podmínkám téměř jistou zárukou dobrých sněhových podmínek. A pokud počasí právě lyžařům nepřeje, 80 procent sjezdovek je uměle zasněžováno.

Na svazích, které zahrnují jak cvičné loučky, tak i sjezdovky hostící Evropský pohár, se hlavní důraz klade na rodinu a děti. Lyžařský areál tak nabízí celou řadu služeb jako například tréninkový vlek pro děti, trasu pro mladší lyžaře, zařízení, které dětem usnadňuje nasedání na sedačkovou lanovku, a další služby. Navíc děti do deseti let v doprovodu rodičů (tj. při současném zakoupení skipasu pro dospělého) jezdí na vleku za zvýhodněnou cenu 1 euro. Mládež do 19 let může zase využít zvýhodněné dětské sazby. 

Pro začínající lyžaře je k dispozici instruktor sjezdového lyžování, pro snowboardisty zase zábavní park. Pro večerní a noční lyžování je sjezdovka osvětlena. A konečně, pokud návštěvníky lyžování omrzí, mohou vyzkoušet pro změnu bruslení, jízdu na saních nebo paragliding.

Ski Guide Austria je dobrým pomocníkem při plánování zimní dovolené. A pokud nejste právě příznivcem lyžování, vůbec to nevadí. Součástí průvodce je i přehled možností pro další zábavu a sport, jako je sáňkování, bruslení nebo běžkování, ale i třeba fitness či pěších výletů na horské chaty.

Základní údaje

Název: Ski Guide Austria
Autoři: Dr. Günter Fritz, Fred Fettner 
Vydal: medianet Verlag AG 
Rozsah: 380 stran (Ski Guide Austria) + 172 stran (Winter Sport Hotels)
Náklad: 45.000 výtisků
Cena: € 14.90
Další informace: www.derskigui­de.at

Užitečné odkazy:

  • www.austria.info – sněhové zpravodajství z hlavních lyžařských oblastí v Rakousku (v angličtině)
  • www.kamven.cz – vyhledávač aktivní dovolené včetně lyžařských zájezdů do Alp.

Fotogalerie

Jitka Vrtalová, NaKole.cz, 28.12.2011
Vyzkoušejte
 (CK Victoria)

Kolem jezer Solné komory

Rakousko
27.05.2024 - 4 dny
cyklistický
Autobusem
6 990 Kč
 (CK Victoria)
cyklistický
Autobusem
5 990 Kč
 (CK Mamut tour)

Alpe Adria na kole

Itálie, Rakousko
03.06.2024 - 7 dní
cyklistický
Autobusem
15 750 Kč
 (CK Cyklotur)

Rakousko-slovinské pomezí na kole

Rakousko, Slovinsko
05.06.2024 - 5 dní
cyklistický
Autobusem
10 660 Kč
 (CK Mamut tour)

Slovinsko a Rakousko na kole

Rakousko, Slovinsko
13.06.2024 - 6 dní
cyklistický
Autobusem
13 500 Kč
Do vaší knihovny
Blogy

Z Linze do Budapešti přes Alpy

 ()
Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska, bylo potřeba se podívat po další výzvě. Koukám do mapy, vzpomínám, jaké že to mám cyklo sny, až mě z toho vytrhne Peťa s dotazem, jestli jsme vůbec byli v Budapešti s kolama?No vida, na kole…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

 ()
Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras vyhlášených Evropskou asociací pro pěší turistiku. Její celková délka je přibližně 7 100 km. Začíná v Norsku na Severním mysu /Nordkapp/, vede Skandinávií k jihu a trajektem překračuje Kattegat…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

O čem se mluví:

Elektrokola Elektro fatbike na dlouhé trasy včera v 22:29
Ostatní – cyklo Jaké to bylo 146. včera v 22:16
Trénink a zdraví Co vás zaujalo 278 včera v 21:31
Vyjížďky, srazy, akce Návrhy na jarní sraz 2024 včera v 20:08
Ostatní – cyklo Za kým je mi smutno, kdo mi bude chybět - 1. včera v 19:54
Rada při výběru kola GENESIS nebo ROCK MACHINE včera v 09:14
Fotohádanky Fotohádanky - 2023 včera v 09:06
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

252 cyklistů (3 přihlášení)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024