reklama

Pražské cyklojízdy

„Metropole cyklistům velmi fandí“, takový je název článku z posledního vydání Listů hlavního města Prahy. Sami cyklisté si to ale nemyslí. Ze sedla kola vypadá Praha jinak než od psacího stolu. Zapomeňte na to, jak jste Prahu až doposud znali – na kole objevíte novou, neznámou a vzrušující tvář metropole.

Jízda městem
Jízda městem
Foto: Martin Mach, Ekolist

„Teď už jezdím dva roky a našel jsem si svoje cesty, kudy se dá jezdit poměrně bezpečně“, říká k tomu Jan Bouchal z občanského sdružení Oživení. Vaše řidičské zkušenosti jsou k ničemu, většina silnic je pro jízdu na kole nebezpečná právě kvůli silnému automobilovému provozu. Nerovné podmínky pro cyklisty jsou jedním z důvodů, proč vznikly Pražské cyklojízdy.

Proč Cyklojízdy v Praze

„Smyslem Cyklojízd je poukázat na to, že cyklistika je plnohodnotný druh dopravy, ne jen rekreační a sportovní aktivita. Domníváme se, že současná smutná realita, kdy v Praze na kole opravdu jezdí víceméně jen skalní příznivci a sportovci, je pouze důsledkem přetíženosti Prahy automobily“ , říká o smyslu Cyklojízd Daniel Mourek, jeden z pražských zastupitelů.

„Kdyby nebyl na každém kroku ohrožován automobilovou dopravou, byl by podle mého názoru cyklista v Praze mnohem více rozšířeným druhem. Cyklistiku považujeme za zdravou a příjemnou formu dopravy, pokud jsou pro ni vytvořeny zdravé a důstojné podmínky. Ty právě v současné době v Praze neexistují, protože je jako dopravní prostředek značně přehlížená – na cyklistiku se v Praze vynakládá pravidelně 0–0,2% dopravního rozpočtu.

Jak vypadá typická Pražská cyklojízda?

Účastníci se pravidelně scházejí každý třetí čtvrtek v měsíci v 17:45 na nám. Jiřího z Poděbrad před kostelem, po šesté pak peloton vyjíždí do ulic. Trasu si navrhují účastníci sami buď spontánně na místě, nebo se dohodnou na vedení trasy předem na cyklokonferenci. Po vybraných cyklojízdách se pořádají koncerty s promítáním.

Cyklojízdy nejsou jenom o jízdě na kole

Již přes dva roky spolupracují organizátoři na propagaci cyklojízd s projektem Auto*Mat, který vznikl jako iniciativa mladých pražských filmařů, výtvarníků a hudebníků s cílem upozornit na problémy automobilismu v naší metropoli.
Čím dál více lidí volá po tom, aby Praha byla přátelská nejenom k řidičům aut, ale také k cyklistům, k maminkám s kočárky, k seniorům a handicapovaným, k dětem i lidem na bruslích či koloběžkách. I příští dubnová jízda se proto uskuteční s přispěním projektu Auto*Mat, který má širší záměr než pouhou propagaci cyklistické dopravy.

Nejbližší cyklojízda

Příští jízda se uskuteční ve čtvrtek 21.4. Pokud chcete podpořit městskou cyklistiku nebo jenom poznat Prahu trochu jinak, přijeďte tento čtvrtek na náměstí Jiřího z Poděbrad i vy.

Související odkazy:
Jak jsem viděl cyklojízdu

Fotogalerie

Jízda městem Jízda městem Jízda městem Jízda městem
Daniel Mourek a Jitka Vrtalová, 18.04.2005
Blogy

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 9. část

 ()
Už se nám to pomalu chýlí ke konci Začal čtvrtý týden našeho putování. Chtěla bych psát o tom, že mám tohle období ráda. Fyzička je zpět, člověk něco málo pohubl, cítí se skvěle a každý kopec vyjede jako nic... Ale ouha, místo toho ho pobolívá břicho, a... no však to znáte. Tolik já a děti, my na…
Peggy | 10.06.2024

Z Drásova do Říma

 ()
Z Drásova do Říma, květen 2024 Po cestě 1000 km Polskem podél Baltu a Odry a Z Lince do Budapešti přes Alpy si tady odložím další kousek svých cestovních deníků... Tak tenhle cíl zrál už docela dlouho. Už ani vlastně nevím jak k tomu došlo, ale jednoho dne sedím s Radkem na pivě, koukáme do mapy.cz…
Monolema | 06.06.2024

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 8. část

 ()
Civilizace po Kyrgyzsku Mysleli jsme, že na noc zůstaneme někde blízko sedla, ale nakonec jsme ujeli ještě 11 kilometrů a klesli do 2700 metrů. Kolem uhelného dolu nocleh možný nebyl, nenašli jsme žádné rovné místo a navíc vše bylo pokryto vrstvičkou šedého prachu. A ani mezi zaparkovanými…
Peggy | 02.06.2024

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 7. část

 ()
Sonkol, zázraky na počkání nebo do tří dnů Kratičké intermezzo - které se přihodilo úplnou náhodou, přesně mezi psaním 6. a 7. části Miluji takové ty nádražní či vesnické knihovničky, kde se lidi zbavují starých knih. Většinou to bývají nějaké blbosti, ale už jsem v nich párkrát narazila na…
Peggy | 26.05.2024

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 6. část

 ()
Naše první třítisícovka Slibovali jim ráj na zemi a místo toho je čekala jen pustá step. Tak zní úvod příběhu bratrské pomoci zhruba tisícovky Čechů a Slováků, kteří se v letech 1925-32 vydali pomoci budovat Kyrgyzskou socialistickou republiku, tehdy už jako součást Sovětského svazu, v rámci…
Peggy | 20.05.2024

O čem se mluví:

Lehokola Tak jsem viděl lehokolo - VII. před 13 minutami
třikolka - transport před 16 minutami
NEcyklo Ukrajina 44 dnes v 09:06
Technické rady Někdo pomoct s rovnáním patky?? dnes v 07:46
Vyjížďky, srazy, akce Podzimní sraz Nakole 2024 dnes v 07:29
Cestování na kole Slovinsko 2024 včera v 23:35
Elektrokola 100% ochrana krádeže špičkového e-kola včera v 21:13
Ostatní – cyklo Stav našich vodníků - 3. 15.06.2024
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

7251 cyklistů (118 přihlášených)

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 9. část

Už se nám to pomalu chýlí ke konci Začal čtvrtý týden našeho putování. Chtěla bych psát o tom, že mám tohle…
Peggy | 10.06.2024

Z Drásova do Říma

Z Drásova do Říma, květen 2024 Po cestě 1000 km Polskem podél Baltu a Odry a Z Lince do Budapešti přes Alpy…
Monolema | 06.06.2024

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 8. část

Civilizace po Kyrgyzsku Mysleli jsme, že na noc zůstaneme někde blízko sedla, ale nakonec jsme ujeli ještě 11…
Peggy | 02.06.2024