reklama

Co přinesl veletrh Bike Brno 2009

Na veletrhu „Bike Brno“ jsme strávili čtyři dny. Co tu bylo k vidění, jaké trendy veletrh ukázal a s jakými osobnostmi jsme se setkali, to se dozvíte v dnešním článku.

Bike Brno v listopadu 2009 obsadil tři výstavní haly brněnského výstaviště.
Bike Brno v listopadu 2009 obsadil tři výstavní haly brněnského výstaviště.
Foto: Jitka Vrtalová

První dva dny byly věnované odborníkům a obchodním jednáním. O víkendu se potom haly zaplnily tak, že téměř nebylo možné procházet uličkami. Celkově se za čtyři dny na brněnský Sport Life podívalo přes 60 tisíc návštěvníků. Pro zájemce o cykloturistiku, závodní cyklistiku a cyklistickou dopravu se otevřely stánky celkem 200 vystavovatelů ve třech halách brněnského výstaviště. Tradičně největší plochu zabraly významné značky, jako například Author, Superior, Giant, KTM, 4Ever či Galaxy. Universe Agency, která vlastní značku Author, představila na veletrhu novou řadu kol pod jménem Agang.

Na veletrhu byl znát trend pokračující globalizace. Podíl zahraničních vystavovatelů se zvýšil na celou jednu třetinu. Obecně známý je fakt, že většina kol a příslušenství dnes pochází z asijské produkce. Tento rok se na veletrhu samostatně prezentovala Tchajwanská asociace výrobců jízdních kol a komponentů (TBEA), která měla rozsáhlou účast. Téměř jednu třetinu haly F zabraly stánky s koly a nejrůznějšími doplňky z nabídky členů TBEA. Zboží se tu nabízelo za zlomek ceny, která je obvyklá na českém trhu.

Na druhou stranu, k vidění byly i exklusivní modely zavedených značek. Příkladem takového počinu jsou titanové rámy Mach, které ve čtvrtek na stánku Superior slavnostně představil jejich autor Svatopluk Zatloukal. „Série Prestige Collection, která zahrnuje titanové rámy, je limitovaná a bude obsahovat jen asi dvacet kusů,“ řekl nám k tomu Petr Lavička, který má značku na starosti.


Titanový rám Mach zaujal přední místo na stánku Superior.

Letošní ročník Sport Life také potvrdil to, co ten minulý jen naznačil. Jízdní kolo v České republice přestává být výhradně sportovním nástrojem a stává se dopravním prostředkem. S tím, jak roste poptávka po stylových a dobře vybavených městských kolech, objevují se nové značky a plocha věnovaná městské mobilitě se zvětšuje. O nákupu jízdních kol pro dojíždění zaměstnanců se hovořilo i na čtvrteční Bike konferenci, kde se sešli zástupci místní samosprávy a státní správy. A existují i první dobré příklady. Městská kola tvoří základ firemní flotily kol Ministerstva životního prostředí. „Městská kola pomáhají změnit image cyklistiky. Ukazují, že cyklista není jen zpocený sportovec, ale může být i atraktivní, elegantní a v městském oblečení,“ uvedl Martin Říha, spolumajitel společnosti Citybikes, která se specializuje na městská kola.

Velkým hitem letošního ročníku jsou elektrokola. Pavilon P se stal místem historicky největší koncentrace elektrokol v České republice. Testovací dráha byla neustále zaplněná, takže někdy zájemci stáli frontu, aby si mohli projet jeden z 35 dostupných modelů.


Elegantní elektrokolo značky Winora bylo jedním ze sedmi oceněných výrobků soutěže Bike Brno Prestige.

Podíl prodeje městských kol v roce 2006 se odhadoval na 3 %. I když toto číslo roste, stále jsou ve středu zájmu crossová kola. „Když lidé potřebují kolo do města, často si kupují takzvané naháče – crossová kola bez vybavení, která si následně nechají osadit blatníky, světly a zvonkem,“ komentoval to Tomáš Krč ze společnosti KTM. Trekové kolo je potom možné použít univerzálně jak do města, tak i na výlety v jeho okolí. Přesto i KTM nabízí několil modelů městských stylových kol a také elektrokolo.

Obrovský zájem přitahovala vozítka bakefiet, tedy dopravní kola s košem umístěným vpředu. Nejčastěji jsou k vidění v Holandsku nebo Dánsku. Ale městská cyklistika, to zdaleka nejsou jenom kola. Na veletrhu se nově představily značky stylových helem či kabelek na kola, jako německý ABUS či holandský FastRider.


Bakefiet s označením Cabby od značky Gazelle měl na veletrhu premiéru. Do této doby jste si pro taková vozítka mohli zajet pouze do zahraničí.

Společnost Dvě plus dvě, stálice na českém trhu v dopravě dětí při sportu, představila novou podobu vozíků Croozer. Hlavní inovací je „miminkovník“ – jakési vajíčko z látky, ve kterém se mohou přepravovat i zcela malí kojenci. Bezpečných tras na celém území ČR přibývá, takže výlety s dětmi patří k nejčastějším otázkám na portále NaKole.cz.

Zúčastnili jsme se také části doprovodného programu, který pokrýval všechny podoby jízdního kola od sportu a technického ježdění přes cyklocestování až k podpoře cyklistické dopravy. Tradiční Bike konference byla určena pro odborníky a pracovníky státní správy. Z dalších cyklistických lahůdek nechyběla show Meatfly Freestyle Meeting ani víkendové Mistrovství ČR v biketrialu. Magnetem veletrhu byly hvězdy cyklistického sportu v čele s Romanem Kreuzigerem, Rakušankou Elisabeth Osl, Jánem Svoradou a mnoha dalšími. Novinkou byla soutěž mechaniků jízdních kol s firmou Park Tool. Velmi zajímavé byly festivaly zaměřené na putování s kolem nebo cestování obecně. V programu Bike Brno byly dva takové programy, Kolem světa Karla Wolfa a Cyklocestování organizované Martinem Stillerem.

Rádi bychom poděkovali všem, kdo se zastavil na stánku NaKole.cz v hale V. Nával před stánkem nás hodně potěšil. Na veletrhu jsme představili naši novou podobu a děkujeme také všem, kteří se pod ni podepsali.

Souběžně s Bike Brno probíhal veletrh SPORT Life, který obsadil pavilony A1, A2 a G1 převážně nabídkou pro outdoor a fitness. Rozšířila se prezentace zimních sportů a úspěšnou premiéru měla veletržní aukce lyží. Vše potřebné o dovolené na lodi se návštěvníci dozvěděli v pavilonu Z, kde probíhala výstava boat Brno a veletržní čtyřlístek doplnil Caravaning Brno s obytnými automobily.

Příští ročník veletrhů SPORT Life, Bike Brno a výstav boat Brno a Caravaning Brno se uskuteční od 7. do 10. října 2010.

Fotogalerie

Bike Brno v listopadu 2009 obsadil tři výstavní haly brněnského výstaviště. Náš stánek v obležení Nakoláků. Mezi tradičně největší patřil stánek domácí Universe Agency, která vytvořila značku Author. Z dílny Universe Agency pochází i nová značka Agang, která se na veletrhu představila. Superior patří mezi nejvýznamnější hráče na našem trhu. Hned první den slavnostně představil novou řadu titanových rámů pod označením Mach. Superior ve čtvrtek slavnostně představil sérii titanových rámů Prestige Collection. Jejími autory jsou Svatopluk Zatloukal a Jan Přistoupil. Kola Galaxy patří ke stálicím české scény. V kurzu byla městská mobilita, kterou reprezetovala elektrokola. Oceněný e-bike společnosti Winora. Německý Kettler se profiluje především městskými koly, nabízí ale celou škálu typů kol a dětských odrážedel. Jedno z překvapení veletrhu - holandské bakefiets Gazelle Cabby Čeští výrobci konkurují Holandsku nebo Německu - česká verze bakefiets pod značkou Bottico. Dvě plus dvě přišla s další inovací vozíků Croozer. Jejich „miminkovníky“ jsou  dobrým krokem směrem k větší bezpečnosti miminek. Azub přišel s novým konceptem terénního dětského vozíku Tout-Terrain. Koloběžky značky Kostka patří mezi kvalitnější. Na Bike Brno se neprezentovala jen kola, ale slušná nabídka cyklistického oblečení... ...helem... ...a brašen. Na své si přišly ženy... ... i děti. Součástí doprovodného programu byl i festival Cyklocestování. Na fotografii je hlavní pořadatel festivalu Martin Stiller s Honzou Vlasákem. Jaroslav Martinek, nový cyklokoordinátor ČR V uličkách mezi pavilony projížděl Pepa Zimovčák. Na veletrhu měl přednášku o své cestě z Bratislavy do Bruselu. Na veletrhu Bike Brno byly k vidění známé osobnosti.
redakce NaKole.cz, 10.11.2009
Blogy

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

 ()
Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti Bulharsku jsme tady to kafe do kelímku dostali zdarma. Luděk k tomu obdržel i pivo, takže snídal jogurt a lahváče. Kamarád z Těchonína, když jsem mu poslala fotku, nám tuto stravu pochválil.…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

 ()
Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena pořád snižovala. Vypili jsme opět každý dvě. Ani jsme nic kupovat nepotřebovali, jídlo jsme měli, akorát jsme na sluníčko vyskládali usušit pasy a to, co zbylo z lékárničky. Začali jsme si…
Peggy | 01.12.2023

O čem se mluví:

Vyjížďky, srazy, akce Nákolácká Štafeta 2024 dnes v 11:42
Technické rady Technické dotazy a poznatky II dnes v 10:07
Cestování na kole Zase na cestě dnes v 09:55
Trénink a zdraví Jak sportujeme dnes v 09:18
NEcyklo Ukrajina 42 dnes v 08:18
Co vás vytočilo 152 včera v 22:37
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

678 cyklistů (8 přihlášených)

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024