reklama

Dětská odrážedla Terezka a Davídek

Odrážedla Terezka a Davídek od společnosti Dvě plus dvě nezakrývají osobní inspiraci. Před několika lety začal pro svého syna shánět tatínek a současně majitel firmy nejprve přívěsný vozík za kolo, později odrážedlo. Dnes už Davídek jezdí na kole, odrážedlo s jeho jménem ale projíždějí děti v celé republice.

Dětské odrážedlo Davídek
Dětské odrážedlo Davídek
Foto: Petr Vít, NaKole.cz

Terezka a Davídek jsou dvě odrážedla se stejnou konstrukcí i vybavením, liší se pouze svojí značkou. A jak se ukázalo, některé maminky dávaly přednost Terezce, jiné Davídkovi, podle svých osobních sympatií.

Už na první pohled působila odrážedla dojmem propracovanosti a kvality. Maminky je obvykle hodnotily slovy jako „pevná“ a „bezpečná“. To potvrzují i technické parametry a jak jsme vyzkoušeli, opravdu zvládnou unést i dospělého člověka. Děti však mnohem více než technické údaje zajímal veselý červený klakson, který během testování s radostí používaly.

Prodejce uvádí, že odrážedla Terezka a Davídek jsou určená pro děti od 2 let – tomu také odpovídá minimální výška sedátka 34 cm. Pro úplně malé caparty bychom doporučovali odmontovat nebo velmi povolit brzdy, kterými jsou oba stroje vybavené. Ocení je hlavně rodiče starších dětí, které se kromě rovnováhy a orientace v prostoru naučí také používat ruční brzdu. Na Terezce či Davídkovi se mohou prohánět děti až do věku 4–5 let. Během našeho testu si nicméně oba stroje vyzkoušely i sedmileté slečny, které si jízdu užívaly.

Stejně jako u většiny ostatních strojů, k nastavení výšky sedátka je zapotřebí použití klíče. Některé maminky se proto obávaly, že doma nenajdou správné číslo klíče. Samotné nastavení je ale poměrně snadnou záležitostí, kterou navíc není potřeba opakovat častěji než dvakrát ročně podle toho, jak malý cyklista roste. Pro použití šroubů navíc jednoznačně hovoří vyšší bezpečnost, protože děti při svém zkoumání nezvládnou závit povolit.

Také další detaily ukazují na snahu výrobců o maximální bezpečnost. Šroub na představci je přetažený plastovou krytkou a řídítka jsou opatřena textilním pásem, který v případě pádu chrání dětskou bradu.

Terezka a Davídek patří se svými 4,2 kg mezi lehčí odrážedla. Odmontováním brzd získáme ještě dalších 300 g k dobru. Nízkou váhu ocení hlavně maminky, které hlavně zpočátku většinu procházek stráví s odrážedlem v rukou. Také uchopení odrážedla za rámovou trubku je velmi pohodlné.

Jízda na Terezce a Davídkovi byla hodnocená na jedničku. Vyplétaná kola s hliníkovými ráfky nesou široké nafukovací pneumatiky, které dobře odpruží nerovnosti. Odrážedla jsou živá, také schopnost manévrování byla hodnocena na jedničku.

Kolečka jsou konstruována stejně jako dospělá kola, včetně výpletu a ráfkových V-brzd. Zároveň jsou ale kola „vyladěná“ na co nejnižší váhu. Pokud jde o brzdy, doporučujeme si před první jízdou vyzkoušet sílu dětských ruček, které nemusí vždy zvládnout brzdové páky.

Celkové hodnocení

Terezka i Davídek jsou bytelná a kvalitně vypracovaná kola s citem k detailům. Při plné výbavě včetně brzdy se vyznačují poměrně nízkou vahou. Cenově patří mezi levnější odrážedla, doporučená cena je 1 590 Kč.
Hodnocení NaKole.cz: kvalita za rozumnou cenu, solidní odrážedlo pro každé dítě.

Název: Odrážedlo Davídek/Terezka
Cena: 1 590 Kč
Doporučený věk: 2–5 let
Rám: Ocelový
Kola: 12" nafukovací, vyplétaná kola
Hmotnost: 4,2 kg
Nosnost: 75 kg
Výška sedátka: 34–43 cm
Vybavení: vyplétaná kola, v-brzda, klakson
Prodejce: Dvě plus dvě

Přečtěte si také:
Jak jsme odrážedla testovali

Fotogalerie

Dětské odrážedlo Davídek Dětské odrážedlo Terezka Dětské odrážedlo Terezka Zadní kolo je vybaveno klasickou ráfkovou V-brzdou Kromě brzdové páčky najdete na řídítkách malý klakson
redakce NaKole.cz, 18.11.2009
Blogy

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

 ()
Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti Bulharsku jsme tady to kafe do kelímku dostali zdarma. Luděk k tomu obdržel i pivo, takže snídal jogurt a lahváče. Kamarád z Těchonína, když jsem mu poslala fotku, nám tuto stravu pochválil.…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

 ()
Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena pořád snižovala. Vypili jsme opět každý dvě. Ani jsme nic kupovat nepotřebovali, jídlo jsme měli, akorát jsme na sluníčko vyskládali usušit pasy a to, co zbylo z lékárničky. Začali jsme si…
Peggy | 01.12.2023

Premiéra na Bohemia Divide

 ()
Bohemia Divide je název jednoho z dnes už asi kultovních cyklistických ultra-závodů bez podpory. 750-800 km napříč Českem od jihu k severu po cestách i necestách, nonstop a bez podpory. Mezi vyznavači tohoto podivného odvětví cyklistiky má závod své věhlasné jméno, pro mě to je ale letos…
JohnyB | 28.10.2023

6. část - Bulharsko – k moři!

 ()
Naše děti už dávno vědí, že když k moři, tak si k němu musí dojet na kole. Těšily se, ale to horko tyhle poslední dny bylo opravdu těžko snesitelné. Dvacátý pátý den mě přestalo bavit i to ranní slunce, které jsem ještě jakžtakž tolerovala, protože osušilo noční rosu a tedy i stany. Na tu blankytně…
Peggy | 18.10.2023

O čem se mluví:

NEcyklo Co vás vytočilo 152 dnes v 08:42
Ukrajina 42 dnes v 07:47
Vyjížďky, srazy, akce Návrhy na jarní sraz 2024 dnes v 06:04
Cestování na kole Zase na cestě dnes v 05:50
NEcyklo Co pobavilo, potěšilo 192 včera v 23:48
Ostatní – cyklo Jaké to bylo 145 včera v 21:21
Vyjížďky, srazy, akce Nákolácká Štafeta 2024 včera v 18:35
NEcyklo LIDL pro cyklisty VIII včera v 15:41
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

206 cyklistů (6 přihlášených)

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena…
Peggy | 01.12.2023