reklama

Veletrh Holiday World 2009 – zážitky, pohostinnost a golf

Dnes byl zahájen už 18. ročník veletrhu cestovního ruchu Holiday World. Byli jsme se tu podívat, jak vypadá nabídka cestovních kanceláří a turistických centrál pro cyklisty. Které země stojí za to navštívit na kole?

Veletrh Holiday World dnes otevřel své brány návštěvníkům
Veletrh Holiday World dnes otevřel své brány návštěvníkům
Foto: NaKole.cz

Holiday World už tradičně startuje veletržní sezónu na holešovickém výstavišti Incheba Expo Praha. Letos ho doprovázejí také gastronomický veletrh Top Gastro a na golf zaměřený Golf World Prague. A přestože jsou první dva dny určeny pro odborné návštěvníky, místy není ve výstavních halách k hnutí.

K moři za exotikou

Holiday World 2009 letos kromě zemí střední Evropy představuje téměř všechny země z okolí Středozemního moře. Nechybějí ani země exotické, jako například Dubaj, Thajsko, Indie, či Taiwan. Poprvé se letos mezi zúčastněnými zeměmi objevila Sýrie, Moldávie, Tanzánie, Bangladéš, Pákistán a Nepál, svoji obnovenou premiéru na veletrhu prožilo Lucembursko.

Pro cyklisty

Mezi 700 vystavovateli ze 47 zemí světa si jistě každý najde to své. Nás zajímalo, jak jsou země připraveny na české cykloturisty. Samozřejmě není možné porovnávat kvalitu či nekvalitu zemí – to závisí na vkusu toho kterého cestovatele. Už na první pohled ale bylo patrné, které regiony o české cyklisty stojí.


Mapa hlavních rakouských stezek. Foto: austria.info

  • Rakousko má k dispozici asi nejlepší ucelenou nabídku cyklotras v Evropě. Kdo by neznal Dunajskou, Innskou, Drávskou nebo Tauernskou stezku? Na stánku Rakouské národní turistické centrály si každý může vyzvednout popisy nejznámějších dálkových tras, řadu dalších materiálů je možné objednat, a to dokonce i v české verzi (podívejte se, jak dopadl test rakouských prospektů). Každopádně podle aktuální nabídky na webu to vypadá, že rakouské regiony spíše upouštějí od českých mutací propagačních materiálů.
    Další informace: www.austria.info

  • Černá Hora letos poprvé představila specializované materiály pro cyklisty. Balíček v anglickém jazyce obsahuje 5 doporučených tras z východu na západ, nabídku cestovních kanceláří, služeb a ubytování Bed&Bike. Jako bonus je tu schematická mapa Černé Hory s vyznačenými zajímavostmi a popisky v českém jazyce. Ve čtvrtek odpoledne se konala tisková konference, kde tato země prezentovala možnosti turistiky a cykloturistiky.
    Další informace: www.montenegro­.travel

  • Zajímavá byla i nabídka Irska. „Hranice mezi jižním a severním Irskem už jsou jenom na mapě,“ řekla nám zástupkyně turistické centrály na stánku. Ostrov buduje svoji nabídku pro cykloturisty a staví přitom na své raně křesťanské historii. Brožura „Cycling in Ireland “ obsahuje na dvě desítky tras a veškeré potřebné služby pro cyklisty.
    Další informace: Doporučené trasy v Irsku

  • Také stánek Itálie nabízel cyklistické mapy a prospekty. Obliba jízdního kola je v samotné Itálii veliká, ať už jde o Giro nebo bajkování na Lago di Garda. Region Trentino se označuje za „domov horské cyklistiky“ – návštěvníkům je k dispozici přes 4 000 km MTB tras, korunovaných 171 km dlouhým Dolomiti di Brenta Bike. V expozici Trentina si můžete vyzvednout mapu s doporučenými MTB trasami v oblasti Valle di Ledro (v italštině) nebo mapu a brožuru regionu Trentino (v českém jazyce).
    Další informace: www.visittren­tino.it, www.dolomitibren­tabike.it

    Jen o kousek dál jsou k vyzvednutí materiály jižního Tyrolska (Südtirol), nejsevernějšího z italských regionů. O možnostech bajkování v jižním Tyrolsku jsme již psali. Bohužel, tentokrát jsou k dispozici pouze obecné brožury bez speciálních informací pro cyklisty. Sympatická je nicméně česká lokalizace informačních materiálů.
    Další informace: www.suedtirol­.info.

    A pokud už hovoříme o Itálii, nemůžeme vynechat legendární Lago di Garda. Mapu s doporučenými MTB trasami nabízí město Malcesine.
    Další informace: www.malcesine­piu.it

  • Německo letos zastupoval jediný region, a sice Sasko. To nabídlo kromě perfektně zpracovaného itineráře Labské trasy také seznam ubytovacích a stravovacích zařízení s certifikací pro cyklisty.
    Další informace: www.elberadweg­.de, www.sachsen-tourismus.de

  • Je opravdu s podivem, že Francie, která má cykloturistům určitě co nabídnout, věnuje ve svém prospektu jen několik obecných řádků projektu Vélo la Loire.

S cestovkou nebo sám, u nás nebo do ciziny


Kreativita se oceňuje. Foto:NaKole.cz

Holiday World hostí přirozeně také cestovní kanceláře. Z těch, které se zaměřují na cykloturistiku, tu představují svoji nabídku pro sezónu 2009 CK Adventura, Kudrna, Nomád, S.E.N., Extremtour a Eurocykl.
Zaujmout se snaží i české regiony a kraje. Herci předváděli historické postavy, v uličkách se procházela živá zvířata, pivo a víno tekly proudem.
Pokud jde o cykloturistiku v tuzemsku, na Holiday World představila Nadace Partnerství zajímavou novinku – tištěný katalog zařízení, která nesou značku Cyklisté vítáni. Až do neděle si jednotlivé díly katalogu můžete vyzvednout na stánku Czechtourism.

Doprovodný program

Hlavní částí víkendového doprovodného programu je přehlídka cestovatelských filmů World Film. V průběhu víkendu se na něm budete moci ponořit k Titanicu, promrznout cestou k severnímu pólu nebo se ohřát dobrodružným cestováním autobusem po Africe. Jan Tomšíček promítne fotografie ze své cesty na kole do Vladivostoku a zpět. Doprovodný program je ke stažení zde.

Praktické informace

Na výstaviště se dostanete několika způsoby (kudy na výstaviště) Po celou dobu veletrhu bude v provozu bezplatná autobusová linka č. 751, která návštěvníky dopraví od stanice metra Nádraží Holešovice do dolní části areálu Výstaviště a zpět.

Otevírací hodiny:

  • Pro odborníky: 5. – 6. 2. 2009, 10,00 – 18,00
  • Pro veřejnost: 7. 2. 2009 9,00 – 18,00, 8. 2. 2009 9,00 – 17,00

Vstupné:

  • 140 Kč plné vstupné – pro dospělé návštěvníky
  • 600 Kč vstupné pro odborníky
  • 300 Kč rodinné vstupné (2 dospělí + 2 děti do 18 let)

Plánek výstaviště

Plánek výstaviště

Užitečné odkazy:

Cyklozájezdy 2009 – katalog cykloturistických zájezdů od českých cestovních kanceláří

Fotogalerie

Veletrh Holiday World dnes otevřel své brány návštěvníkům Expozice Rakouska obsahovala nabídku hlavních regionů - Vídně, Salzburger Land, Waldviertel, Korutan a Tyrolska. Expozice Irska Stánek označený „Italia“ sdružoval nabídku italských regionů od jižního Tyrolska až po Sicílii. Lago di Garda na Holiday World 2009 Expozici Plzeňského kraje vévodil ohromný sud Cyklisté vítáni jsou nyní k dispozici ve formě tištěného katalogu.
redakce NaKole.cz, 05.02.2009
Blogy

Z Linze do Budapešti přes Alpy

 ()
Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska, bylo potřeba se podívat po další výzvě. Koukám do mapy, vzpomínám, jaké že to mám cyklo sny, až mě z toho vytrhne Peťa s dotazem, jestli jsme vůbec byli v Budapešti s kolama?No vida, na kole…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

 ()
Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras vyhlášených Evropskou asociací pro pěší turistiku. Její celková délka je přibližně 7 100 km. Začíná v Norsku na Severním mysu /Nordkapp/, vede Skandinávií k jihu a trajektem překračuje Kattegat…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

O čem se mluví:

NEcyklo Ukrajina 43 dnes v 17:23
Technické rady Nový gravel dnes v 14:23
NEcyklo Co pobavilo, potěšilo 192 dnes v 12:24
Elektrokola E Fatbike, výdrž baterky dnes v 10:51
Cestování na kole Velikonoce za polárním kruhem 3/2024 včera v 21:12
NEcyklo Ukrajina 42 včera v 19:23
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

325 cyklistů (14 přihlášených)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024