reklama

Z Mikulova podél vinic pod Pálavou

Součástí cyklistického okruhu, jehož trasa začíná v Mikulově a vede přes Bavory, Dolní Dunajovice a Brod nad Dyjí do vinic na Staré Hoře v Novosedlech a odtud pokračuje do vinařství Marcinčák a dále do Nového Přerova, Dobrého Pole, Březí a zpět do Mikulova, je také naučná stezka Stará hora. Na trase o celkové délce 37 km, si prohlédnete vinice pod Pálavou a blíže se seznámíte s malebnou vinařskou krajinou Mikulovska.

Mikulovsko
Mikulovsko
Foto: DK STUDIO

Trasa stezky je nenáročná a je vhodná také pro výlet s dětmi. Pro její absolvování však budete potřebovat dostatek času, doporučujeme si okruh naplánovat jako celodenní výlet. Jestliže s sebou nebudete mít vlastní kola, nevadí, můžete si je zapůjčit v Motorestu Mikulov.

Trasa cyklistického okruhu začíná v Mikulově. Z centra starobylého vinařského města s renesančním náměstím a barokním zámkem, který ukrývá také zajímavé vinařské expozice a unikátní obří vinný sud, se vydáte ulicí Pavlovskou směrem ven z města k Pavlovským vrchům. Cesta Vás přivede na nenápadnou křižovatku, kde před sebou uvidíte Stolovou horu a hned vpravo Kočičí skálu. Zde odbočte na stezku směřující do Bavor.

Cesta do Bavor, lemovaná vinicemi na úpatí Stolové hory, Vás dovede do malebného centra vinařské obce. Obyvatelé Bavor odnepaměti pěstovali ve vinohradech pod Pálavou vinnou révu. Zemědělský a vinařský ráz si obec uchovává dodnes.

Stezka z Bavor dále pokračuje do Perné, vinařské obce pod Pálavou s bohatou historií, která je vyhlášena svými viničními tratěmi. Přilehlé územní celky Perné jsou součástí chráněné krajinné oblasti Pálava. Vyskytují se zde četné druhy chráněných rostlin a živočichů. Západní část katastru je osázena vinohrady, meruňkovými a broskvovými sady. Významným novodobým mezníkem byl vznik Šlechtitelské stanice vinařské v roce 1946, která se postupně stala významným centrem vinohradnického výzkumu. V centru obce naleznete informaci o historii a plánek obce se zakreslenými turistickými zajímavostmi.

Z Perné se vydáte do Dolních Dunajovic. Nyní buďte nanejvýš opatrní, vaše trasa křižuje silnici 1. třídy Brno–Vídeň. V Dolních Dunajovicích si uvědomíte staletou přítomnost vinařství na každém kroku. Přímo v centru uvidíte mlýnky s násypkami, odkud se o vinobraní transportuje rozemletý rmut do sklepů a můžete zde navštívit vinice a sklepy na úpatí Dunajovických kopců. V městečku se také narodil pozdější spolkový kancléř a rakouský prezident Karl Renner. V jeho rodném domku se dnes nachází víceúčelový objekt – Dům Dr. Karla Rennera.

Trasa z Dolních Dunajovic pokračuje směrem k další vinařské obci, Brodu nad Dyjí. Jak sám název prozrazuje, blížíme se k nivě řeky Dyje, která odnepaměti spoluutváří klima příznivé pro pěstování vinné révy. Při výjezdu z obce projedete sklepní uličkou, která již sousedí s rozsáhlými vinicemi na Dunajovických kopcích. Opět přijedete na křižovatku, kde odbočíte doleva a dále pokračujte rovně podél vinic směrem ke Staré hoře.

Zanedlouho budete u vstupní brány do areálu vinic Stará hora, kde se nachází vinařská naučná stezka. Trasa stezky je podrobně popsána na druhé straně tohoto letáku. Naučnou stezku rozhodně doporučujeme nevynechat, neboť kromě zajímavých a poutavých informací o vinicích na Staré hoře, je z vrcholku nádherný výhled do okolní krajiny. Po prohlídce naučné stezky pokračujte dále ve směru k obci Novosedly. Přijedete opět na rozcestí, zde si nejprve prohlédněte malebnou sklepní uličku po levé straně a pak se vydejte rovně polní cestou okolo sklepů k Vinařství Marcinčák.

Zde vám doporučujeme malou přestávku a prohlídku vinařství, včetně unikátního provozu výroby slámových vín. V přilehlém degustačním sklepě můžete ochutnat znamenitá vína z produkce tohoto vinařství a pokud jste se předem objednali k posezení u vína a cimbálu, zřejmě se zdržíte déle, ale o to příjemněji. Posilněni a občerstveni se můžete vydat na další putování. Trasa pokračuje dále podél vinných sklepů. Na křižovatce odbočte doprava směrem do centra Novosedel, kam si můžete zajet prohlédnout kostel sv. Oldřicha, jednu z mála dochovaných původních románských církevních staveb.

Z Novosedel se vydáte zpět směrem k vlakovému nádraží a odtud do pohraniční vsi Nový Přerov, na jejímž konci přijedete až ke státní hranici lemované pohodlnou asfaltovou stezkou – příhraniční signálkou. Po ní se vydáte okolo areálu vinných sklepů dál, podél státní hranice, až do Dobrého Pole.

Pojdete kolem železniční trati k vinařské obci Březí, kde se v blízkosti stezky nachází velmi pěkný areál letního koupaliště. Putujete-li v létě a počasí vám přeje, pak neváhejte se zde příjemně osvěžit a občerstvit. Z Březí Vás stezka zavede již zpět do Mikulova, jehož panorama se Vám zakrátko otevře za obzorem. Jakmile se signálka, po které jedete, zkříží se silnicí směrem k Mikulovu, pokračujte po této cestě zpět do centra města. Nebudete-li příliš znaveni celodenním putováním, doporučujeme Vám den zakončit příjemnou večerní procházkou po pamětihodnostech městského historického jádra.

Fotogalerie

Mikulovsko Mikulovsko Mikulov
Vinařství Marcinčák, www.marcincak.cz, 05.03.2007
Do vaší knihovny
Blogy

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

 ()
Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti Bulharsku jsme tady to kafe do kelímku dostali zdarma. Luděk k tomu obdržel i pivo, takže snídal jogurt a lahváče. Kamarád z Těchonína, když jsem mu poslala fotku, nám tuto stravu pochválil.…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

 ()
Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena pořád snižovala. Vypili jsme opět každý dvě. Ani jsme nic kupovat nepotřebovali, jídlo jsme měli, akorát jsme na sluníčko vyskládali usušit pasy a to, co zbylo z lékárničky. Začali jsme si…
Peggy | 01.12.2023

O čem se mluví:

NEcyklo Co vás vytočilo 152 před 3 minutami
Co pobavilo, potěšilo 192 před 15 minutami
Trénink a zdraví Jak sportujeme dnes v 18:06
Elektrokola Výměna BMS dnes v 17:58
Komentáře k blogu Srpen 2023 – okolo Otavy dnes v 17:31
NEcyklo Radování na sněhu 23 - 24 dnes v 16:55
Technické rady Technické dotazy a poznatky II dnes v 16:07
NEcyklo Ukrajina 42 dnes v 15:51
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

386 cyklistů (13 přihlášených)

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024